Miten ferritiiniasia etenee?

Ferritiini se on pinnalla edelleen, viimeksi eilen Hesari kirjoitti asiasta, asiantuntijana kliinisen hematologian dosentti Marjatta Sinisalo. Luin artikkelin, mutta myös kommentit, joissa varastoraudan puutteeseen rautaa syöneet suomalaiset kertoivat kokemuksiaan. 

Oma tilanteeni on seuraava: kävin kolmisen viikkoa sitten verikokeissa, myös suoliston kunto tutkittiin. Lääkäri soitteli lauantaina, juttelimme hoidon jatkosta.

Ensimmäinen ferritiini-postaukseni on täällä.


Kertaan vielä hieman tilannetta. Alkusyksystä kävin työterveydessä mittauttamassa kolesterolin, kilpirauhasarvot ja paastosokerin. Syyskuussa mitattiin ferritiinit ja D-vitamiini.

Ferritiini oli 20 (viitearvot 13-150), mutta todellisuudessa se on luultavasti matalampi. Olin nimittäin sairas, kun kokeet otettiin. D-vitamiini oli alle 60 namomoolia litra, eli vähän liian matala. Mehiläisessä käytyäni minulta otettiin vielä pitkäsokeri, B12-vitamiini, F-Calpro ja borrelia.


Jännitin jostain syystä kokeita ihan hirveästi. Vatsan kanssa kun on ollut tänä vuonna vähän taiteilemista, tänä vuonna on vaivannut IBS-oireilu, jonka vuoksi olen tehnyt ruokavaliomuutoksia. Nyt tilanne on hyvä, kunhan vältän hiilihappoja, vehnää, liian rasvaista ruokaa ja tuoretta ruista. Ja tuo borrelia – en uskonut, että minulla sitä olisi, mutta en vastustanut kokeitakaan.

Kokeet tipahtelivat pikku hiljaa Netpostiin, ja kävin tsekkaamassa tilanteen. Hip hei – koetulokset olivat tosi hyvät! Lauantaina lääkärini soitti, ja hänkin oli sitä mieltä, että tulokseni ovat todella hyvät, joka ainoa. Eniten jännittämäni F-Calpro, jossa siis mitataan suoliston tulehdustilaa, oli 8, viitearvon ollessa <100.

Olen syönyt nyt rautaa viisi viikkoa, ensimmäiset neljä 200mg päivässä. Viikko sitten määrä pudotettiin 100mg päivässä. Rautavalmiste on Maltofer, jota vatsa sietää erittäin hyvin. Lisäksi syön C- ja D-vitamiinia. Rautatabletin kanssa join aluksi appelsiinimehua, mutta vatsa ei tykännyt siitä, joten olet ottanut sitten vain tabletin.

Minulla vaihtui töissä myös jakso, ja sain tähän lukujärjestykseen peräti kolme myöhäisempää aamua. En voi sanoin kuvailla, miten paljon se tekee jaksamisessani. Nukun paremmin, kun tiedän saavani rauhalliset yöunet. Töissä olen pirteämpi. Teen niin paljon mieluummin iltapäivä- ja iltapainotteisesti töitä, se on kehoni luontainen rytmi, ja sitä saan toteuttaa ainakin sinne talvilomaan saakka.

Toinen jaksamiseen vaikuttava tekijä on ollut se, että olen ollut terve ja hyväkuntoinen. Liikun kunnolla kolmesti viikossa, joista yksi on kova treeni, kaksi kevyempää. 

En tiedä, onko liian aikaista vielä veikkailla raudan tepsimisestä mitään, varastoraudan nostaminenhan on pitkä prosessi, vuoden tai jopa kaksi. Olen tosi optimistisella mielellä, sillä näyttäisi siltä, että ainakin imeytyminen on kunnossa. Olenhan aikaisemmin nostanut D-vitamiininkin tosi matalalta sinne sadan paikkeille, joten miksi ei rautakin imeytyisi.


Ferritiinistä ollaan monta mieltä asiantuntijoita myöten. En nyt lähde ottamaan siihen kantaa kuka on oikeassa ja kuka väärässä, mutta kannattaa lukea kaiken minkä asiasta löytää, ja muodostaa sitten oma mielipide.

Yksi asia on kuitenkin totta. Sinä ja sinun oireesi.

Jos sinusta tuntuu siltä, että haluat etsiä oireillesi ja väsymykselle syitä, niin etsi! Lääkärin tehtävä on löytää syy. Kuunteleva ja empaattinen lääkäri ei naureskele, että tämä on sellaisen muotiasia, tai kirjoita ensimmäisenä masennuslääkkeitä (näinkin on kuulemma käynyt) tai ehdota syötäväksi antibioottia joka päivä, kuten minulle ehdotettiin. Hyvä lääkäri tarttuu asiaan asian ratkaisemiseksi.

Varasin ajan aiemmin Eiran lääkärikeskukseen Esa Sopille, mutta alkoi tuntua siltä, että en jaksa odottaa joulukuulle saakka. Niinpä sitten laitoin urheilulääkäri Pippa Laukalle Facebook-viestiä, ja kysyin ketä hän suosittelee. Pippakin on kirjoittanut ferritiinistä, joten ajattelin hänen tietävän jonkun hyvän lääkärin.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Marina von Ungern-Sternberg Mehiläisestä on nyt hoitava lääkärini. Pidin hänestä heti, hän oli hyvä keskustelemaan, aidon kiinnostunut, eikä millään tasolla epäillyt, että olen jotenkin syyttä suotta liikkeellä. Ja että heti oli selvät suunnitelmat siihen miten edetään, siitä pidin myös. Eli lähdimme poissulkemaan mahdollisia syitä ja sairauksia.

Nyt siis jatkan raudan syöntiä tammikuun loppuun, jonka jälkeen on ensimmäinen kontrolli. Tällä hetkellä voin hyvin, ja katson luottavaisena ja iloisena uuteen vuoteen.


Hyvää viikon aloitusta!

Ps. Kuvat ihanalta sunnuntailta, jolloin maassa oli kaunis kuura. Tulipa jouluinen olo!

Share:

18 Comments

 1. Katja/Optimismiajaenergiaa
  26/11/2018 / 6:39 am

  Olen tästä paljon kirjoittanutkin, mutta ei välttämättä ole vuosien prosessi. Omat arvot olivat toukokuussa hb 102, ferrit 3. Olin ollut kaksi viikkoa vatsataudissa, eli todellisuus varmasti alhaisempi. Rautatabletteja maha ei kestänyt, eli pelkällä mehulla aamuin illoin arvot nousivat heinäkuuhun mennessä niin, että hb oli 127 ja reffit 34. Hurja ero. Lokakuuhun mennessä sama rautamäärä sai ne nousemaan arvoihin 132 sekä 39, eli selkeästi tahti hidastui, kroppa veti rautaa alussa itseensä, kun varastot olivat käytännössä tyhjät.

 2. Marjukka / Fab Forty Something
  26/11/2018 / 2:31 pm

  Oho, sulla imeytyi hurjaa vauhtia! Lähtötasosi kyllä on ollut huippumatala, varmaan nyt on eri oli. Vai mitä sanot, tunsitko olossasi muutoksia? Kun mulla on sellainen pieni meininki, että niin kuin olisin vähän pirtsakampi olossani…?

 3. Pauska
  26/11/2018 / 4:14 pm

  Hiphei miten hyviä uutisia, aivan mahtavaa! Nuo myöhäisemmät aamut tekevät tosi paljon jaksamiselle. Minulla oli pari vuotta joka aamu 8.15 meno ja se kyllä alkoi syödä voimia. No joku tietenkin nauraa, että menee aina seitsemään tai kahdeksaan, mutta tulkoon kokeilemaan lukion opettajan ammattia ja sitä, mitä me sitten vielä oppituntien jälkeen teemme. Harvoin työviikko jää alle viidenkymmenene tunnin. Jatka samaan malliin 🙂

 4. Anonyymi
  26/11/2018 / 6:46 pm

  Ferritiinin kannattaa tutkia, jos Hb matala. Ei muuten. Normaali tai hyvä Hb yhdessä matalan ferritiinin kanssa voi viitata polysytemia veraan, jos raudan liiallinen saanti voi aiheuttaa tukoksia.

 5. Marjukka / Fab Forty Something
  26/11/2018 / 7:17 pm

  Kiitos huolenpidostasi, mutta tutkitu punasoluni voivat hyvin, eikä mikään viittaa ko. sairauteen.

 6. Marjukka / Fab Forty Something
  27/11/2018 / 6:23 am

  Mä myös muistan vuosia, että menin joka aamu aikaiseen, ja se oli raskasta. Eihän äänikään ole vielä herännyt…Kiitos, jatkan kyllä!

 7. Anonyymi
  27/11/2018 / 11:52 am

  Voi miten kauniita kuvia alkutalven valossa! Kiva lukea, että voit hyvin. Olen se edelliseen ferritiinikirjoitukseesi kommentoinut sairaanhoitaja, jolla todettiin myös alhainen ferritiini. Minäkin voin nyt hyvin ja syön myös Maltoferia. Liityin hetkeksi hädissäni myös facebookin ferritiiniryhmään, mutta se ei ollutkaan sitten lopulta minun juttuni.Luotan edelleen ihan suomalaiseen terveydenhuoltoon, jossa itsekin työskentelen. Viisikymppisenä alkaa huomata oman terveyden merkityksen uudella tavalla. Oppii arvostamaan ja vaalimaan terveyttä ja tajuaa, ettei sekään kestä ikuisesti. Hyvää joulunodotusta ja kiitos kauniista blogista.

 8. Belladonna
  27/11/2018 / 6:03 pm

  Kiva kuulla, että tabu-kuurit ovat alkaneet tehota. Onneksi löysit lääkärin, joka otti vaivasi tosissaan ja ryhtyi toimiin.

 9. Mari
  01/12/2018 / 8:08 am

  Kiitos…tää oli niin ajankohtaista itsellekin. Mulla todettiin raudanpuute anemia hb 103 ja ferritiini 7. Ja ohjeeks syödä 2 kk rautatabletteja. Eipä taida se aika riittää.

 10. Anonyymi
  01/12/2018 / 1:05 pm

  Hei, mukavaa että voit nyt hyvin:) Minusta vaikuttaa siltä että hyvät elämäntapasi (sopivasti liikuntaa, riittävästi unta, hyvä syöminen) ja lisäksi mainitsemasi työpäivien myöhäisempi aloitus ovat merkittävästi hyvinvointiisi vaikuttavia tekijöitä. Sinuna olisin ollut erittäin tyytyväinen lähtöarvoihisi laboratoriokokeissa. Erittäin hyvä hemoglobiini ilman edeltävää rautalisää puhuu vahvasti siihen suuntaan, että saat ravinnosta riittävästi rautaa, se imeytyy hyvin eikä sinulla ole poikkeavaa raudan menetystä esimerkiksi suolistosta tai liian runsaiden kuukatisten takia. Sinuna en olisi edes aloittanut rautalisää saati että jatkaisin sitä kuukausikaupalla;) Satsaisin edelleen noihin hyvinvointiin vaikuttaviin tekijöihin, ja lisäksi -erityisesti omalla kohdallani- pyrkisin pitämään työmäärän ja kuormittavuuden mahdollisuuksien mukaan kohtuullisena. Onneksi raudansyönti on melko harmitonta, syömällä sitä harvoin kertyy merkittävästi liikaa, joten ei isoa huolta vaikka sitä tulisi syöneeksi ikäänkuin varmuuden vuoksi. Tämä kommentti ei btw ollenkaan koske heitä joilla on raudanpuuteanemia, silloin toki on selvitettävä mistä raudanpuute johtuu ja korjattava se.

 11. Marjukka / Fab Forty Something
  01/12/2018 / 8:53 pm

  En mäkään oikein jaksanut Facebookin ryhmää. Onpa kiva, että sinullakin alkaa asiat olla parempaan päin. Maltoferia tosiaan vatsa jaksaa hyvin, ja tammikuun kontrollia odotan innoissani! Toi on niin totta, viisikymmentä oli jonkinlainen rajapyykki. Omasta terveydestä pitää huolehtia hyvin. Kiitos samoin hyvää joulunodotusta sinullekin, ja ihana, kun luet blogiani!

 12. Marjukka / Fab Forty Something
  01/12/2018 / 8:54 pm

  Juu, en olisi jaksanut pallotella lääkäriltä toiselle. Pipan kautta löytyi onneksi nopsasti.

 13. Marjukka / Fab Forty Something
  01/12/2018 / 8:54 pm

  Aika lyhyt aika, mutta katso ensin se pätkä, ja juttele kontrollin jälkeen lääkärin kanssa jatkosta.

 14. Marjukka / Fab Forty Something
  01/12/2018 / 8:58 pm

  Kyllä, juuri näin, ihminen on eri kokonaisuuksien summa, ja monet asiat pitää olla tasapainossa, jotta voi hyvin. Mulla on todellakin nyt hyvä tilanne, kokeetkin sen osoittavat. Olen huomannut muuten monen asian jo muuttuneen, mutta katson vielä sinne tammikuulle, verikokeisiin ja sit kirjoitan mitä kuuluu. Heh, olisin voinut eilen illalla jäädä riekkumaan työporukoiden kanssa aamuyöhön, mutta ei…valitsin oman sängyn, ja tänään kuuden kilsan juoksulenkin.

 15. Anonyymi
  03/12/2018 / 8:42 am

  Niin paljon se sun ferritiini arvo nyt sitten oli? Kirjoitit vain hyvistä tuloksista.

 16. Marjukka / Fab Forty Something
  03/12/2018 / 2:17 pm

  Luitkohan postaukseni? Eli alkumittaus oli se 20, ja kontrolli tammikuussa.

 17. Anonyymi
  28/12/2018 / 8:26 pm

  Uusimmassa Hyvä terveys-lehdessä on hematologian dosentti Marjut Kauppilan asiallinen lehtiartikkeli ferritiinistä. Hän on aika ’ rautainen ammattilainen’;).

Vastaa