Loman parhautta ovat aamiaiset, ja muutama aamufakta minusta

Ihan sama kenen kanssa juttelee lomasta, esille tulee aina sama seikka: rauhalliset aamiaiset ovat loman parasta antia. Olet sitten kotona tai reissussa, aamiaisessa on sitä jotain, kun ei olla kellon kanssa liikenteessä.

En ole aamuihiminen, mutta ihan eri aamut ovat ne, kun saa herätä rauhassa, ja kömpiä alakertaan juomaan liian monta kuppia kahvia paahtoleivän kanssa. Ihana loma. Ihan parasta. 

Rakastatko sinä loma-aamuja kuten minä? Millä konsteilla teet aikaisista aamuista mukavia, tai vähintään siedettäviä?

Fakta 1: Aikaisten aamujen vihaajasta voi kehkeytyä ihan kelvollinen suorittaja.

Juu. Inhoan sitä, kun kello herättää tasan 6:20. En koskaan, koskaan torkuta, sillä parempi vain repäistä laastari kerralla irti. Nousen siis heti, ja painelen suihkuun. Siellä herään lopulta toimintakykyiseksi. Parempi vain toimia, eikä ajatella liikaa mitä kello on. Avaan myös heti ikkunan ja jätän peitot auki. Petaan ennen lähtöä, ja makkari saa tuulettua tunnin verran.

Syy miksi olen oppinut inhoamaan aikaisia aamuja on alhainen verenpaineeni. Jos olen stressaantunut ja väsynyt, verenpaine laskee entisestään, ja minua saattaa alkaa huipata. Aamulla juon siis kunnolla vettä (ja c-porevitamiinitabletin) ennen mitään muuta. Jos on huippa-aamu, hyvin harvoin nykyään tosin, otan särkylääkkeen. Asetyylisalisyylihappo vie huonon olon. Onneksi en oikeastaan edes muista milloin on viimeksi pyörryttänyt aamulla.

Fakta 2: Liian tiukille vedetty aikataulu aamulla vetää hermotkin kireälle.

Aloin tietoisesti lisäämään noin viisitoista minuuttia lisää aikaa aamuihini, ja vaikka se tarkoittaa kellon soimista aikaisemmin. Tarvitsen rutiineihini tunti kaksikymmentä minuuttia, jos haluan edetä rauhassa. Jos on lumipyry tai vesisade, selviän tuntiin ulos talosta. Mutta mieluummin otan rauhallisesti, luen kahvin kanssa lehtiä, kirjaa tai blogeja, meikkaan ja petaan sängyn ennen lähtöä.

Fakta 3: Asun valitseminen aamulla saattaa krampata.

En koskaan (toinen koskaan jo, hui) valitse asua aamulla, sillä leppoisuudestaan huolimatta en varaa aikaa vaatevalinnoille. Laitan edellisenä iltana kaikki valmiiksi. Aamulla on sitten helppo hypätä päivän asuun.

Fakta 4: Arkiaamiainen pitää olla täyttävä, muuten hukka perii.

Tankkaan ihan kunnolla aamulla, ja varsinkin, jos olen treenannut edellisenä iltana. Laitan puuroon 1dl kaurahiutaleita, 2dl mantelimaitoa, yhden kananmunanvalkuaisen (jos kova treeni, niin kaksi), syön kauraleivän kalkkunaviipaleiden ja vihannesten kanssa. Lomilla ja viikonloppuna syön leivän hillolla, ja saatan vaihtaa puuron kaurajugurttiin ja banaaniin.

Valitin kerran Mapsille (muistatteko hänet vielä?) miten treeninjälkeinen aamu takkuaa, kun melkein heti tulee nälkä. Häneltä tuli kullanarvoinen vinkki lisätä aamupuuroon proteiinia, eli kananmunanvalkuaista yksi tai kaksi. Tämä muutti elämäni! Toinen hyvä aamuprotskuvinkki tulee tässä: paista sunnuntaina kalkkunarulla. Paksu siivu kalkkunaa on paitsi kevyt, mutta hyvä proteiininlähde, joka täyttää ja pitää kylläisenä. Toimii siis tällaiselle suursyömärille kuin minä.Fakta 5: Kahvi ei saa koskaan olla laihaa.

Eikä se olekaan, kun surauttaa hurautan Nespressot. Ja mantelimaito (unroasted almond) vaahtoutuu kivasti. Juon viikonloppuisin enemmän kahvia, arkiaamuina menee yksi iso kupillinen. Sitten en juokaan kahvia enää loppupäivänä. Jos juon, vatsa ei tykkää. Uhmaan tätä joskus, kunnes taas muistan miksi rajoitan kahvin aamuun. Tämä on kyllä keski-ikäisyyden tylsimpiä puolia, kuunnella vatsaansa, vaikka tekisi mieli juoda se päiväkahvi.

Fakta 6: Rauhallinen aamu pelastaa päivän.

Olen ollut ihan kauhea stressaaja. Olen kärsinyt, ja kärsin edelleen sunnuntaisin aikamoisesta ahdistuksesta, kun märehdin seuraavan viikon juttuja. Opettelen siitä tietoisesti pois. Jos on kiireinen päivä tulossa, tai pitkä, niin ajattelen asiaa heti herättyäni. Hetki kerrallaan, pienissä paloissa. Aika on tässä ja nyt, sitä ei voi elää kuin tämä hetki kerrallaan. Miksi siis stressata pitkää päivää heti aamusta? Tässä asiassa on tapahtunut edistystä.

Millä rutiineilla sinä pelastat arkiaamusi?

Klikkaa itsesi seuraajaksi:

Instagram

Facebook

Bloglovin`

Blogit.fi

Share:

16 Comments

 1. Anonyymi
  20/02/2019 / 2:28 pm

  Minä olen ns. aikainen lintu ja yleenä herään jo ennen kellon soittoa. Haluan hoitaa aamutoimet omaan tahtiin ja juoda aamukahvini rauhassa. Kunnon kahvit aamulla on vain hyväksi matalan verenpaineen omaavalle. Illalla laitan yleensä kahdet eri vaatteet valmiiksi, kun ei voi olla ihan varma, mitkä ovat seuraavan aamun fiilikset :). Tällä meiningillä on hyvin pärjätty. Terkuin Pohojanmaan Marianne

 2. Sara
  20/02/2019 / 2:46 pm

  Tiukasti aikataulutettu aamu sopii minulle. Herätyskello herättää toimistoaamuina klo 6.10. Siinä ajassa ehtii rapsutella kissoja, kaivaa kissojen hiekkalaatikot, keittää ison mukillista kahvia, meikata, hakea lehden miehelle ja lähteä töihin. Etätyöaamuina herään vasta klo 7. Tuo proteiinivinkki on kyllä hyvä, täytyy muistaa se itsekin. Tunnistan ihan saman itsestäni: joskus maanantaiaamuisin iskee päälle sellainen painava, ahdistava tunne siitä, mitä kaikkea pitää sinä päivänä ja sillä viikolla tehdä. Kun sitä oppisikin elämään hetkessä!Ihanaa loman jatkoa! Itselläni se koittaa huomisen työpäivän jälkeen pitkän viikonlopun merkeissä.

 3. Marjukka / Fab Forty Something
  20/02/2019 / 5:17 pm

  Mut toihan on hyvä vinkki – kahdet vaatteet!! Voisin itsekin kokeilla, jos illalla ei ole ihan sale mitä valita. Voi sua onnellista, tää maailma kun pyörii aamuvirkkujen mukaan! Onko siellä tullut paljon lunta? Äiti sanoi, ttä Jeppiksessä on tullut tosi paljon.

 4. Marjukka / Fab Forty Something
  20/02/2019 / 5:20 pm

  Tuo on yksi, jota joskus kadehdin – etäpäivät!! Mikä ylellisyys! Mutta toisaalta – ammatinvalintakysymys, ja kyllä tykkään koulumaailman meiningistä, ei koskaan ole tylsää päivää. Mä vihaan sitä piirrettä itsessäni, että stressaan maanantaista. Kun siinä ei oikeasti ole mitään stressattavaa! Pitää vain muistuttaa itseään, että hei, älä stressaa, kun siihen ei ole syytä.Protskuvinkki on ihan loisto, kokeilepa!

 5. Anonyymi
  20/02/2019 / 5:23 pm

  Tämä päivä on ollut tosi karsea, hirveä myrskytuuli ja lunta tuiskunnut reippaasti. Saisi jo riittää…

 6. Anonyymi
  20/02/2019 / 6:36 pm

  Minä en myöskään ole yhtään aamuihminen. Yeensä illalla pohdin nukkumaan mennessä, mikä on aamun asu ja sillä mennään. Pyrin nukkumaan mahdollisimman pitkään, herään 7.00 kun kello soittaa. Sitten meikkaus, johon menee 7 minuuttia. Sitten niukka aamupala. Vaatteet päälle, hampaiden pesu ja ulos. Jos ei ole kiire, saatan juoda toisen kupin aamu tv:n parissa. Pääsen lähtemään töihin parhaimmillaan puolessa tunnissa. Vapaat aamut, kuten nyt hiihtolomalla ovat asia erikseen, herään klo 8.00, haahuilen aamutakissa, luen blogeja, syön isomman aamupalan. Kauhistus on se, jos työn puolesta tulee tilanne, että joudun menemään esim. näyttöä arvioimaan klo 7.00 tai mikä vielä hirvempää klo 6.00….TerhiR

 7. Marjukka / Fab Forty Something
  20/02/2019 / 6:42 pm

  Äh, tylsää… Tuuli on yltynyt täällä etelässäkin kovaksi.

 8. Marjukka / Fab Forty Something
  20/02/2019 / 6:43 pm

  Niin, me ollaan kaikki erilaisia. Hah, ymmärrän hyvin, että nukkuminen houkuttaa aamuisin!!

 9. Marjukka / Fab Forty Something
  20/02/2019 / 6:45 pm

  Kello 6 – se on AIKAINEN. Huh. Aamuhaahuilu on niin parasta. Lomalla aamutoimet saattavat kestää parikin tuntia, ja se on ihanaa. Mulla on yksi myöhäinen aamu nyt uudessa jaksossa, ja siinä saan haahuilla kyllä aamulla, tosin pyrin kyllä nousemaan ajoissa ja olemaan hyödyksi ennen töihinlähtöä. Mukavaa lomanjatkoa!

 10. Belladonna
  20/02/2019 / 7:32 pm

  En ole lainkaan aamuihminen, mutta arkiaamuiksi olen varannut sen verran aikaa, että ehdin tehdä suht rauhassa rutiinit, mutta esim. päivän lehden luen vasta töissä. Lisäksi olen huono syömään aamiaista aikaisin aamulla, joten senkin nautin vasta töistä. Viikonlopun ja loman aamuissa onkin ihanaa, kun voi nukkua vähän pidempään, jolloin aamiainenkin maistuu ja sen voi nauttia rauhassa. Hyvää loman jatkoa!

 11. Pauska
  20/02/2019 / 8:18 pm

  Jos pitää olla töissä 8.15, kello soi 7.30. Sit aamupala, edellisiltana valmiiksi laitetut vaatteet päälle, lääkkeet, monesti hiusten pesu ja kuivaus, hammaspesu ja 7.55 tien päälle. Monesti kyllä herään aiemmin, mikä kieltämättä harmittaa, mutta minkä sille voi Meillä on jo vuosia syöty kananmuna aamulla, minä syön yhen, mies vetää viisi kuusi valkuaista. En juo kahvia enkä teetä eikä meille tule lehteäkään, niin niiden keittämiseen tai lukemiseen ei mene aikaa. Silloin kun vielä oli koiria, niin piti herätä vartti aiemmin aamulenkin takia. Sänkyä en petaa kuin silloin, kun vieraita. Tiukka ja aika tarkkaan mietitty aikataulu sopii minulle. Tuo maanantain stressaaminen varmasti ärsyttää, mindfulnessista voisi ehkä saaha siihen lievennystä. Oikein mukavaa loman jatkoa :).

 12. Anonyymi
  21/02/2019 / 11:24 am

  Työ on kotonani ja alkaa, jos alkaa klo 10 (koska sitä on liian vähän) parhaimmillaan herään klo 8.45 aamulla Löfbergin kahvia, ruisleipää, päällä juustoa ja kurkkua, tuoremehu, porkkana, viiliä, jonka päällä kesän palastemarjoja. Aamiaiseni on aina sama, ympäri vuoden. Kyljessä verenpainelääke ja hormonikorvaushoitolääke ( ikää muutama vuosi enemmän, kuin sinulla). Hesarin luku aamiasen jälkeen. Oletko muuten koskaan kuullut, että syödessä ei tulisi lukea mitään. Ayervedan mukaan ravinto imeytyy parhaiten kun siihen keskittyy silmillään, maistellen ja suutuntumalla. Tämä on myös ruuan kunnioittamista.T: Fuer

 13. Marjukka / Fab Forty Something
  22/02/2019 / 8:32 am

  Viikonloput ovatkin niin ihania, kun voi herätä kaikessa rauhassa. Siellä toinen anti-aamuihminen, komppaani sua tässä täysin!Kiitos, loma lähenee loppuaan, ja onpa kivaa kun on kevät edessä.

 14. Marjukka / Fab Forty Something
  22/02/2019 / 8:33 am

  Sulla on varsinainen pika-aamu, harvemmin selviän noin nopeasti ulos talosta. Mukavaa loman jatkoa sullekin, ja tsemppiä taas isoon urakkaan, yo-kirjoituksiin.

 15. Marjukka / Fab Forty Something
  22/02/2019 / 8:35 am

  Olen kuullut, että syödessä ei saisi lukea, tulee paremmin mietittyä mitä syö. Mutta kun se on ihanaa, ja siksi luen jatkossakin. Mukavaa keväänodotusta sulle!

Vastaa