Vuoden 2018 inspiroivin kirja: Hyvinvoinnin vallankumous ja miten se vaikutti minuun

Sain syksyllä kutsun kirjanjulkkareihin, joihin en harmikseni päässyt. Kyseessä oli ruotsalaisen tiedetoimittajan, Maria Boreliuksen, hypetetty kirja Hyvinvoinnin vallankumous. Minulle tämä kirja toimii edelleen tsemppilähteenä ja tietopakettina, ennen kaikkea inspiraationa, johon palaan vähän väliä.

Maria oli 52-vuotias, kun hän väsyi omaan oloonsa. Hän tunsi itsensä vanhaksi ja väsyneeksi, oli vaivoja jos toistakin. Jotakin oli tehtävä.

Siitä alkoi nelivuotinen tutkimusmatka, jonka aikana hän löysi uuden, hiljaista tulehdusta ehkäisevän elämäntavan. Ja koska Maria on tiedetoimittaja, hän etsi sinnikkäästi vastauksia ja tutkimuksia asiasta ympäri maailman. Kirja on myös omaelämänkerta, joka antaa sille inhimillisen leiman.

Kirja koukutti minut mukaansa heti ensi sivuilta, ja antoi valtavasti inspiraatiota myös omaan elämään ja päivittäisiin valintoihin. Hiljainen tulehdus kannattaa ottaa vakavasti, sillä se on taustalla moniin sairauksiin, kuten esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabetekseen.

Oma hyvinvointini on myös ollut matka viimeisen neljän vuoden ajan. Tulen vatsavaivaisesta suvusta, molemmin puolin. Olen epäilemättä kärsinyt myös hiljaisesta tulehduksesta, sillä aikoinaan vatsani turposi aina syönnin jälkeen, olin stressaantunut, apea, kuivaihoinen ja vaikka mitä. Olin myös paljon flunssissa. Nyt olen ollut flunssassa viimeksi syyskuussa.

Ruokaremontistani olen kirjoittanut monesti, jätin pois rukiin, maitotuotteet (paitsi satunnaisesti), liian kahvin, ja tein muitakin ruokaan liittyviä fiksauksia. Ferritiinin seurannan tultua kuvioihin kiinnostuin entistä enemmän kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Siksipä juuri oli niin innoittavaa lukea Marian matkaa. Koska hän on tiedetoimittaja, hän haastattelee paljon tutkijoita, professoreita ja alan asiantuntijoita, jotka ovat tutkineet tervettä elämäntapaa ja hiljaisen tulehduksen vähentäviä asioita. Mutta myös hän teki matkoja retriitteihin, paastokursseille, tutustumaan intialaiseen ayurvedaan, ja moniin asioihin, joiden maailmankolkissa ihmiset elivät ja elävät pitkään ja terveinä. Marian ote on ihanan humoristinen, eikä kaikki suju aina kuten kuvittelee: esimerkiksi Marian paastoleiri Intiassa on hauskaa luettavaa.

Marian oivallus terveellisempään elämäntapaan summa summarumina on BLISS, a.k.a. autuus, onni, valo. Suora lainaus kirjasta:

Boostia tulehdusta vähentävillä ruuilla. Suo itsellesi joka päivä runsaasti hyvää, luonnollista ruokaa, polyenleja, omega 3-rasvahappoja ja probioottia.

Luovu liiasta sokerista. Säästä kehosi joka päivä sokerilta ja liialliselta hiilihydraattien määrältä sekä alenna glykeemistä vastetta sillä sokerilla, mitä syöt.

Istu vähemmän. Suo itsellesi joka päivä liikuntaa.

Seesteisyys. Suo itsellesi tyyneyttä, lepoa ja rauhaa joka päivä.

Suo itsellesi ihmetys. Ole kiinnostunut siitä, miten itse kukin löytää ihmetyksensä, anna itsellesi suuria ja pyhiä hetkiä.

Kulunut viikko oli pitkä ja rankka. Olin myöhään iltaisin kotona, enkä jaksanut kuntoilla ollenkaan. Mieskin oli flunssassa ja sänkypotilaana. Vedin siitä mistä aita on matalin.

Kahtena päivänä söin niin, että päiväruuassa oli pelkkää hiilaria ja vehnää. Voi sitä kamalaa oloa iltapäivällä ja illalla. Vatsa oli kuin pallo. Lisäksi tähän söin vielä toffeeta, jossa oli maitoa, siis sokeria ja maitotuotetta hiilarin päälle, sekä yhden Susu-patukan, maitoa ja sokeria sekin.

Oloni oli niin kipeä ja kauhea, että ei voi kuvata. Joten eilen, kun taas palasin omiin tekemiin ruokiini, vatsa rauhoittui ja olo parani. Lounaaksi söin annoksen, jossa oli salaatin ja rucolan lisäksi kesäkurpitsaa, keitettyjä ruusukaalia, siemeniä, kovaa juustoa, öljytilkka ja kanaa, illalla lisäsin annokseen vielä bataattia ja kauraleivän. Olo oli täysi ja hyvä koko päivän.

Kun tottuu syömään puhdasta ja hyvää, itse tehtyä ruokaa, olo on hyvä, virkeä ja kylläinen. Mutta koska olen ihminen, kuten Mariakin on, herkuttelemme toisinaan makealla tai lasillisella viiniä ruuan kanssa. Olen huomannut, että mitä paremmin vatsa voi, sen paremmin se sietää satunnaiset herkuttelutkin. En todellakaan aio kieltäytyä runebergintortusta ensi viikolla, mutta se yksi torttu on ihan riittävä.

Saan aika paljon kysymksiä siitä miten pysyn mitoissani. Sanon suoraan, että syömällä hyvin: kaksi kertaa päivässä lämpimän aterian, aamu- ilta- ja yhden välipalan. En napostele, sillä syön itseni niin kylläiseksi, ettei tarvitse ruokailujen välillä mitään muuta. Viikonloppuisin syön vähemmän kuin arkena. Juuresten ja kasvisten lisääminen ruokavalioon on ollut kaikkea muuta kuin helppoa, sillä olen pahimmillani kova leivän puputtaja. Voisin elää leivällä ja lisukkeilla. Silti hyvä olo on palkitsevaa, ja tulee halu jatkaa samalla tavalla. Muutos tulee hitaasti, mutta varmasti. Huomaan sen ihossani, kehonkoostumuksessani, uneni laadussa, mutta ennen kaikkea paremmassa olossani.

On vaikea referoida Hyvinvoinnin vallankumousta, koska se on niin monitahoinen kirja. Paitsi tieto ja hyvinvointikirja, se on elämänkerta ja vähän romaanikin. Ennen kaikkea se on kannustava, hyväksyvä ja tsemppaava, oman esimerkin kautta opastava kirja. Ja Maria on ihana, jalat maassa, hauska ja inhimillinen, eikä yritä asettua lukijan yläpuolelle. Häneen on siis helppo samaistua.

Hyvinvoinnin vallankumous on mielestäni inspiroivin lukemani kirja, jota suosittelen juuri samanlaisille naisille kuin itsekin olen: parempaa oloa, tsemppiä ja kannustusta hakeville keski-ikäisille (ja toki myös nuoremmille). Hyvä olo on todellakin mahdollista saavuttaa.

Instagram

Facebook

Bloglovin`

Blogit.fi

*mainoslinkkejä

Share:

2 Comments

  1. Anonyymi
    03/02/2019 / 1:48 pm

    Hei, ei liity tähän yhtään. Tänään huomasin ParisMatch.fr sivuilta, että muistutatte Belgian kuningattaren Mathilden kanssa toisianne. Hän tietty vanhenpi. Klassikkovaatteita. Kasvoilla sama rauhallisuus, päättäväisyys ja läsnäolo.Anteeksi tämä tähän, mutta mieltäni on kaihertanut, en ole vain osannut ajatella mikä.Eeva Meilahdesta

  2. Marjukka / Fab Forty Something
    03/02/2019 / 3:08 pm

    Voi, tämähän on kunnia, kiitos paljon! Mathilde on hyvin viehättävä nainen, ja hyvin ladylike. Hän on itseasiassa reilu viisi vuotta nuorempi kuin minä. Ihana kommentti, kiitos paljon!

Vastaa