Yskivä oopperassa ja muita illan aikana tapahtuneita asioita

Eilen illalla olin Kansallisoopperassa katsomassa Jules Massenet`n Thaïsin. Tupa oli täynnä iloisia oopperanystäviä. Kuten Instastoriesissakin totesin, on kiva lähteä, vaikka kuinka väsyttäisi. Myöhäänhän se meni, ennen kuin olin kotona, mutta olinpa iloinen ihanasta kokemuksesta.

Alkuillasta sattui pari tapausta, jotka huvittivat tällaista tilannekomiikan ystävää.

Istuin kakkosparvella viimeisellä rivillä. Etuoikealla minusta istui nainen, jolla oli kova flunssa. Siis aivan hirveä. Hän nimittäin aloitti yskänkohtauksen sillä istumalla, kun ooppera alkoi, ja yski koko ensimmäisen kohtauksen ajan. Se ei ollut mitään kohteliasta köhköh-osastoa, vaan karsea, kuiva, ilmat pihalle-yskänpuuska.

Pikku hiljaa kakkosparvella istuvat alkoivat liikehtiä siihen malliin, että tästä ei hyvää seuraa. Varmasti kaikki miettivät miksi tuo ihminen ei lähde ulos. Samaa kyllä kieltämättä ihmettelin itsekin. Tuli paha olo yskijän puolesta, hän tuntui kuolevan siihen paikkaan!

Köhinä vain jatkui ja jatkui, ja hulluinta oli, että muutkin ympärillä olijat alkoivat yskiä! Pikku hiljaa enemmän ja enemmän! Itselleni tuli melkein naurukohtaus siitä tilanteesta, se oli jotenkin niin hullu ja absurdi!

Sitten ensimmäinen kohtaus loppui, ja ennen kuin yleisö ehti aloittaa taputusta, joku mies kakkosparvella huusi kovaa:”Tässä vaiheessa keuhkotautiset ulos!”

Ja silloin yleisö alkoi taputtaa!

En tosin tiedä taputtivatko he huutajalle vai esiintyjille. Taputus tuntui tulevan vain kakkosparvelta. Hulluinta oli, että kun kohtaus kaksi alkoi, ja ensimmäinen näytös eteni, kakkosparvelta ei kuulunut enää äännähdystäkään. Kukaan ei edes köhäissyt! Eikä ääntäkään kuulunut koko loppuoopperan aikana.

Ensimmäisellä väliajalla menin hakemaan itselleni juotavaa. Jonossa ollessani takanani oli hyvin, hyvin vanha rouva kepin kanssa, ja hänen kanssaan ikäiseni pariskunta, jolle rouva oli ostanut liput. He juttelivat tähän malliin:

Nainen: Mitä haluaisit? Ottaisitko vaikka teetä?
Rouva (värisevällä, vanhalla äänellä): Niin… Voisin ottaakin…
Nainen: Siinä tulee mukana tuollainen tomaattileipä. Mitähän teetä siinä saa mukana.
Rouva: Niin… Voisihan sitä ottaa vaikka samppanjaa… Kun nyt ollaan täälläkin.
Nainen: Haluaisitko samppanjaa? Niin… Mutta olisiko tee kuitenkin parempaa. Siinä tulee mukana leipäkin.
Rouva: Niin… Samppanja sopisi kyllä aika hyvin nyt… Sitä voisin ottaa.
Nainen: Pitäisikö sitten ottaa sitä. Oletko nyt ihan varma, ettet halua teetä?
Rouva: Voisin ottaa samppanjaa… Kun nyt ollaan täällä.

Tätä jatkui ja jatkui. Teki mieli kääntyä ja sanoa naiselle, että osta nyt hitto soikoon rouvalle se samppanja, jos hän sitä haluaa! Tuossa iässä voi ottaa ihan mitä mieli tekee! Osta hänelle kaksi!

Kun lähdin oman juomani kanssa, kuulin miehen sanovan: ”Kolme samppanjaa, kiitos.”

Ooppera oli ihana, ja puvustus aivan käsittämättömän hieno. Pikku kiikareista oli hyötyä, sillä näin pienimmätkin yksityiskohdat hyvin. Kahden viikon päästä on sitten Jää, ja siltä odotan todella paljon kaikkien lukemani arvosteluiden vuoksi.

Sellainen oli oopperailtani! Tuli vähän paha olo yskijän puolesta  – en tiedä tarkoittiko huutaja kommenttinsa humoristiseksi vai oliko hän vihainen. Olisihan tuon voinut nätimminkin sanoa. Vai mitä mieltä olette? Minusta oli kyllä kurjaa, että ensimmäinen kohtaus meni pilalle yskimistä kuunnellessa. Jos on noin kipeä, ehkä ooppera (konsertti tai teatteri) ei ole ihan oikea paikka mennä potemaan, vai mitä mieltä olette?

Instagram

Facebook

Bloglovin`

Blogit.fi

Share:

15 Comments

 1. Unknown
  09/02/2019 / 10:46 am

  Kyllähän se kurjalta tuntuu jos lähistöllä yskitään äänekkäästi, luontevinta olisi poistua, ei kyllä tuo huuteleminenkaan kuulostanut kivalta. Kiva että vanharouva sai kumminkinkin kuohuvansa. Kumminkin iltasi kuulosti kivalle kaikesta huolimatta. Kiitos.

 2. Marjukka / Fab Forty Something
  09/02/2019 / 10:52 am

  Sitä nimenomaan ihmettelin, miksi yskijä ei lähtenyt salista? Olisihan hän voinut tulla takaisin, liikkumisesta olisi ollut vähemmän häiriötä kuin yskimisestä. Juu, mulla meinasi tulla hysteerinen olo, tilanne oli niin absurdi ja koominen! Vanha rouva oli ihana – en tykkää, kun vanhoille puhutaan jotenkin paapomalla, hän on vanha, mutta tiesi mitä halusi.Ilta oli ihana, tykkään mennä yksin oopperaan, ja aina näkee tuttuja, kuten nytkin. Mukavaa lauantaita sinulle!

 3. Anonyymi
  09/02/2019 / 11:12 am

  Mieleen tulee oma kokemus Wienin Volksoperista. Seuralaiseni oli aiemmin altistunut huonolle sisäilmalle / homeelle ja heti oopperan alettua alkoi yskä. Sitä jatkui ja jatkui, kunnes vieressä istunut vanha wieniläisrouva tarjosi pastillin ja sillä seuralaiseni sinnitteli väliaikaan asti. Tilanne tuli todella yllättäen ja ihan heti mielessä ei ollut poistuminen, koska liput suosittuun näytökseen oli ostettu kuukausia sitten. Kyseessä oli siis jonkinlainen reagoiminen rakennuksen sisäilmaan, mitään flunssaa ei ollut.Tämä ei nyt mitenkään liittynyt tähän, olen aivan samaa mieltä, ettei flunssassa lähdetä pilaamaan toisten kokemusta.

 4. Marjukka / Fab Forty Something
  09/02/2019 / 11:23 am

  Voi ei! Miten kurja tilanne, ja varmasti seuralaisesi oli aika paineessa. Eihän sitä nyt ehdoin tahdoin halua toisten oopperakokemusta pilata! Ja mistäs sitä olisi arvannut, että Volksoperassa on huono ilma…Eilinen yskijä oli kyllä ihan flunssassa niistämisestä päätellen. Sisäilmasta tuli muuten mieleen, että ilmastointi olisi parvien perällä voinut olla parempi, oli nimittäin aika kuuma.

 5. Anonyymi
  09/02/2019 / 1:34 pm

  Ajoittain, kun itsellä on yskää, ahdistaa jo valmiiksi olla missään julkisilla paikoilla jos yskänkohtaus alkaa eikä sitä vaan saa loppumaan. Itselle ei tulisi siksi mieleenkään lähteä elokuviin, konserttiin tms. yskäisenä.

 6. Anonyymi
  09/02/2019 / 7:28 pm

  Hei! Olinpa minäkin siellä, kakkosparvella ja saman yskimisen armoilla. Monenlaisia tunteita nousi, päällimmäisen kyllä myötätunto tuota kovin yskäistä ihmistä kohtaan, sitten toki ihmetys, miksi hän oli tullut tuossa kunnossa oopperaan, sitten ärtymyskin oman katsomisnautinnon häiriintymisestä. Hän istui suht lähellä minua ja miestäni ja kuulin kun lähellä oleva rouva kuiskasi hyvin ystävällisesti yskivälle, että voisitko mennä käytävään yskimään ja tule sitten takaisin, kun helpottaa. Sitten tulikin tuo pitkä tako esityksessä ja epäystävällinen karjaisu keuhkotautisten poistua ja aplodit. Olin kyllä järkyttynyt, tuo yskijäpoloinen joutui kollektiivisen vihanpurkauksen, julkisen häpäisyn ja nolaamisen kohteeksi. Minusta sekä huuto että aplodit olivat erittäin huonoa käytöstä, sydämetöntä. En yhtään vähättele yskijän aiheuttamaa häiriötä, olimmehan maksaneet kalliit liput ja varautuneet ihanaan taide-elämykseen. Kuitenkin tuo huuto-/aplodit-välikohtaus oli jotakin sellaista, mitä pidin epäinhimillisenä reaktiona. Olisi aina tärkeä yrittää kaivaa edes pientä ymmärrystä toisiamme kohtaan. Ihmettelin kyllä minäkin, minne yskä sitten katosi,en huomannut että yskijä olisi poistunut. Mietin myös, oliko yskä reaktio hajusteisiin, huoneilmaan vai ihan flunssa. Jaan myös mielipiteesi hiukan raskaasta ja kuumasta ilmasta ainakin tuolla parvikatsomossa, permannolla on raikkaampaa. Ja lämpiössä saatata olla ihan kamalan kylmä!! Onneksi meille kaikille tilanne sitten rauhoittui katsomossa sekä yskän että huutelun suheen. Ooppera oli itsessään ihana moniaistillinen elämys ja upea kuvaus kontrolloivuudesta ja siitä, miten sellaiseen suistuu herkästi uhriksi. Nautinnollista Jää-elämystä sinulle. Yt. Anna Asiallinen

 7. Anonyymi
  09/02/2019 / 11:57 pm

  No. Mun mielestäni se, jolle tulee järkyttävän kova ja loppumaton yskänpuuska, on suuri typerys jollei ymmärrä poistua katsomosta. Jos näin kävisi itselleni, lähtisin ehdottomasti lämpiöön. En halua missään nimessä pilata muiden oopperanautintoa.Siinähän on vastakkain yhden ihmisen oikeus nähdä näytäntö ja toisaalta kymmenien, satojen muiden oikeus. En voi käsittää että joku itsekkäästi haluaa pilata kaikkien muidenkin illan. Ja olen tätä mieltä, oli sitten yskä mistä tahansa johtuvaa. Häiriö on häiriö, ja on toisarvoista panna koko katsomo kärsimään, kun MINULLA on nyt sisäilmaköhä tai flunssa.Kohtelias, fiksu ja hyväkäytöksinen ihminen osaa ajatella muitakin kuin itseään.

 8. Anonyymi
  10/02/2019 / 7:32 am

  Huomenta!Minäkin olin samassa näytöksessä ja istuin permannolla. Minä koin tilanteen näin: aluksi yskimminen ärsytti minua, sitten ajattelin voi poloista. Olen ennenkin huomannut ,että yskiminen tartttuu ja näin kävi nytkin. Permannolle huuto kuuluui, mutta en saanut sanoista selvää. Jotenkin minusta tuntui, että orkesterikin ärsyyntyi yskimisestä ja piti tauon. Tauko tuli ilmeisesti muista syistä. Oopperan lämötila vai¨htelee mielestäni paljon, tällä kertaa permannollakin oli kuuma. Olin varautunut viileään ja ottanut villatkin mukaan, mutta sitä ei tarvittu. Thais oli nautinnollinen kokemus: hienosti toteutettua tykkäsin kovasti. Yt. Outi

 9. Anonyymi
  10/02/2019 / 10:51 am

  Hei, Niin kurjaa kuin onkin, mielestäni sairaana ei mennä pilaamaan toisten nautintoa, eikä tartuttamaan toisia. Olen joutunut poistumaan paikalta, kun hajut käyvät nenääni: yskä, veden valuminen silmistä, nenästä, tukehtumisen tunne. Mieli on tehnyt sanoa "tuoksuvalle", että älä pilaa toisten nautintoa, mutten ole kehdannut. Itsekin nuorenpana käytin parfyymiä runsaasti. Tuoksuun tottuu. Onko oopperassa mahdollisuutta seurata televisiosta oopperaa aulassa? Silloin ei ehkä harmittaisi odotus ja rahojen hukkaan meno niin valtavasti.Eeva Terhokodista

 10. Marjukka / Fab Forty Something
  10/02/2019 / 2:08 pm

  Niinpä, ja usein yskässä ja nuhassa on niin huono olo, ettei edes halua lähteä mihinkään julkisille paikoille! Sit vaan pitää hyväksyä, että nyt kävi näin, ei voi mitään.

 11. Marjukka / Fab Forty Something
  10/02/2019 / 2:14 pm

  Tosi jännä kuulla, että muitakin oli paikalla! Mä kuulin myös sen toisen rouvan kuiskauksen, loppuosan siitä tyyliin "voithan tulla sitten takaisin" tai jotain tällaista. En taputtanut, sillä olin paitsi vähän huvittunut, myös tyrmistynyt huudosta, sillä olisihan tuon nyt voinut kauniimminkin ilmaista… Yskä tosiaan loppui kuin seinään! Se oli outoa!Thaïs oli upea! Mietin kuinka monta kurtisaaniopperaa olenkaan nähnyt. Piti ihan googlata asiaa, ja 1800-luvulla kurtisaaneista tuli pariisilaissalongeissa hyväksyttyjä, ja aihe kiehtoi taiteilijoita. Manon Lescaut, Thaïs, La Traviata tulee ensimmäisenä mieleen. Kaikissa neljässä oopperassa, jotka tänä keväänä näen, kuolee päähenkilö… Heh! Pitihän mun ostaa lippu vielä Debussynkin oopperaan, ihan sen takia, että sen johtaa Esa-Pekka Salonen. Mukavaa viikkoa sinulle, ja kiitos kommentista!

 12. Marjukka / Fab Forty Something
  10/02/2019 / 2:15 pm

  Olet ihan oikeassa. En itse olisi kehdannut jäädä, jos olisi yskittänyt, toisaalta en olisi sairaana lähtenyt koko oopperaan. Yskijäparka sai kyllä kylmää kyytiä, mutta varmasti kaikki ihmettelivät miksi hän jäi siihen yskimään.

 13. Marjukka / Fab Forty Something
  10/02/2019 / 2:17 pm

  Seköhän se oli se orkesterin tauko. Yleensä ei kohtausten välillä niin pitkää taukoa ole – mikä lienee nyt syy, mene ja tiedä.Juu, kuuma oli, piti ottaa jakku pois, huh. Lämpiökin oli ihan lämmin tällä kertaa.Oli hieno, mä tykkäsin myös, varsinkin musiikista. Ja ah, Meditation-viulusooloa odottivat varmaan kaikki!

 14. Marjukka / Fab Forty Something
  10/02/2019 / 2:19 pm

  Mun on myös tehnyt mieli sanoa "tuoksuvalle" samoin, viimeksi Komisario Palmua katsomassa Edessämme istui eräs julkisuudesta tuttu mies, joka tuoksui partavedelle niin kovasti, että minun piti pitää huivia nenän edessä. En tosiaan tiedä onko mahdollisuutta katsoa oopperaa jossain toisessa tilassa – tietäisikö joku?

 15. Anonyymi
  12/02/2019 / 8:41 am

  Niin, ei tuo huutelu ja sille taputtaminen ole hyvää käytöstä, mutta rajansa sitä on ymmärryksellä ja myötätunnolla. Yskijäähän oli jo pyydetty poistumaan kohteliaan hienovaraisesti. Minulle, ja monelle muulle, oopperaillat ovat pitkään odotettuja elämyksiä ja rahallisesti arvokkaita tapahtumia. On todella itsekästä pilata musiikkiesitys muulta yleisöltä hillittömällä yskimisellä. Hajusteherkkänä ja eläimille allergisena varaudun ärsyttäviin kanssakatsojiin ottamalla etukäteen allergialääkkeen ja pakkaamalla pastillit iltalaukkuun.

Vastaa