Blogialustan vaihto Bloggerista WordPressiin

 

 

Ihan liian kauan vatvoin ja veivasin hommaa nimeltä blogialustan vaihto.

Viimeisin blogin ulkoasumuutos on tehty 2016 alusta, ja kaipasin jo kolmen vuoden jälkeen jotain uutta. Mietin vaihtoa pitkään, mutta siirtyminen WordPressiin tuntui jotenkin hankalalta. Se hosting-palvelun löytäminen ja kaikki… Ääh, ei jaksa!

Mutta homma menikin helpommin kuin kuvittelin! FFS siirtyi nätisti Bloggerista WordPressiin neljässä päivässä! Miten homma meni kokonaisuudessaan, kerron sen nyt teillekin.

 

blogialustan vaihto bloggerista wordpressiin

 

Sain Pialta vinkin, että Malmin Mia on siirtänyt bloginsa Bloggerista WP:iin Pipdig-nimisessä palvelussa. Kaikki oli mennyt todella helposti ja sujuvasti. Jees, juuri tämän halusin kuulla! En missään nimessä halua ensimmäisenä alkaa koodailemaan jossain vieraassa pohjassa pieleen menneitä virheitä, ja öh, en osaisikaan.

Rupesin heti tutkimaan asiaa Pipdig-asiaa. Ykkösenä kiinnosti pohjat, ja tarjolla olikin useita, joista saattoi valita mieleisensä. Pyörittelin kolmea erilaista, klikkailin niitä vuoronperään. Loppujen lopuksi pohjan valinta olikin hankalin osuus koko prosessssa!

En halunnut tehdä ulkoasuun kuitenkaan kovin suuria muutoksia. Halusin värimaailman pysyvän lämpimänä, ja lay outin helppona, että lukijan ei tarvitse klikkailla auki postauksia. Kovin graafiset jutut eivät ole minua, ennemmin tällaiset pehmeät. Pidän edelleen kovasti myös logostani, joten se sai jäädä paikoilleen.

Olin ihan hoomoilasena aluksi minkä laajuinen hosting-palvelu minun kannattaisi valita. Senkin sai kätevästi Pipdigin kautta. Pipdigistä vastattiin todella nopeasti kysymyksiin, kun viestittelin sinne tästä askarruttavasta asiasta. Muutaman sähköpostin jälkeen klikkasin ostoskoriin hosting-palvelun ja blogin siirron. Kaikkiaan vaihto tuli maksamaan reilun satasen.

FFS siirtyi uudelle alustalle neljässä päivässä. Kaiken kaikkiaan prosessiin meni viikko!

Mitään ekstroja pohjaan ei tullut, vaan blogi siirtyi noin suurin piirtein. Pitäisi vielä laittaa sivupalkin blogilista itse paikoilleen, sitä onkin jo kyselty.

Sain toki myöhemminkin Pipdigiltä vastauksia, kun muutamaa asiaa kyselin. Lisäksi hostauksen mukana tuli kattava WP-videopaketti, jossa oli esimerkiksi ohjausnäkymään kattavat ohjeet. WP oli sinänsä tuttu Evitan ajoilta, mutta jotain uutuuksia silti tuli mukana.

Miksi sitten blogialustan vaihto kannatti?

WordPress on ns. ammattilaispohja. Se on helposti muunneltavissa, sillä lisäosia pohjaan on pilvin pimein. Netissä on apuvideoita. Sitä pystyy muokkaamaan periaatteessa juuri sellaiseksi kuin haluat. Tai sitten voit jättää sen sellaiseksi kuin olet tilannut.

Kommentointi on kätevää. Saan vastattua kommentteihinne samalla, kun julkaisen ne. Kommentoijan tulee laittaa sähköpostiosoitteensa kommenttikenttään, mutta se ei tietenkään näy muille. Tämä vähentää varmasti myös negailua, vaikka siihen en ole kyllä pitkään aikaan törmännyt.

Google Analytics näkyy suoraan ohjausnäkymässä. Ei tarvitse enää klikkailla analyticsiä auki.

WP ohjaa SEO- , eli hakukoneoptimointiin. Olen surkea tässä, pitäisi varmaan perehtyä hieman, mutta alusta auttaa ihan konkreettisesti kertomalla mitä pitäisi parantaa. WP laskee myös sanoja, eli tiedät suurinpiirtein kuinka pitkän postauksen olet kirjoittamassa. Myös tiivistelmän, joka näkyy vaikkapa Facebookin feedissä, on helppo muokata. WP kertoo milloin sanoja on tarpeeksi.

Sain vaihdosta kovasti virtaa! Kun kirjoittaa, saa kirjoitustilan ns. häiriöttömäksi, eli mitään sivujuttuja ei ruudulla silloin näy. Pieni muutos on todellakin ollut tsempiksi!

Vaihto oli kätevä ja edullinen. Koko prosessi maksoi vähän yli satasen, ja hostingista maksan muistaakseni 6€ /kk ekat puoli vuotta, sen jälkeen 7,5€/kk. Ja verotukseenhan se saa. En ihan tarkkaan muista tätä, mutta ei siitä konkurssiin mene.

WordPressissä on todellakin vielä ihan reilusti haltuunotettavaa, ja kiinnostaa kovasti kaikki mitä se pitää sisällään. Tämä on ihan uusi, jännä maailma, jonne on tullut sukellettua vähän liian myöhään. Varmaan tässä ajan myötä tulen säätämään ulkoasua vähän, esimerkiksi lisään jo peräänkysellyn linkkiluettelon.

Olisi kiva kuulla mitä mieltä olet muutoksesta, ja onko sinulla toiveita ulkoasun suhteen?

Ja jos joku bloggaaja siellä miettii samoja, niin laita ihmeessä vaikka sähköpostia, autan missä voin!

16 Comments

 1. Anne L.
  19/03/2019 / 9:40 pm

  Hei, Kaipaan sinun omaa blogilistaa. Lisäätkö sen vielä näkyviin?

 2. marjukkap
  Kirjoittaja
  20/03/2019 / 7:03 am

  Yritän saada sen tehtyä viikonloppuna, pitää vain selvittää ensin miten.

 3. Tuija
  20/03/2019 / 6:05 pm

  Hei
  Muuten hyvä muutos, mutta fontti on tosi pieni, eikä postausta saa enää suurennettua. Voi olla kyllä vain oma ongelmani, jos olen ainoa jota häiritsee.

 4. Tarja
  20/03/2019 / 6:58 pm

  Samaa mieltä, blogilista jäin kaipaamaan. Toiseksi, kirjasintyyppi ei ole ainakaan parempi. Pidin aiemmasta paljon enemmän, teksti näkyi tummemmin ja paremmin.
  Yleensäkin tämän tietotekniikan kanssa on se ongelma, että uudistuksia tehdään, mutta vain siksi että pitää muka tehdä jotain, aina ne eivät ollenkaan ole parannuksia. Tai ovat loppujen lopuksi turhia, vanhakin olisi toiminut.

 5. Tiina
  20/03/2019 / 8:41 pm

  Hei! Komppaan edellisiä.
  Teksti näkyy tosi huonosti, johtuuko fontista vai tekstin koosta.. vai lukijan huonosta näöstä : D
  Mutta on kuitenkin vaikeampaa lukea kuin entistä.

  Ja kiitos kysymästä….Tykkäsin edellisestä pohjasta kovastikin enemmän, näin lukijan kannalta kaikki oli paremmin entisessä … sorry : /

 6. Erja
  20/03/2019 / 8:54 pm

  Auts! Ei hyvä! Tämä on tosi sekavan oloinen, vaikeasti luettava, liian pieni fontti! Aikaisempi oli todella hyvä ulkoasultaan, mielestäni nyt teit huonon valinnan. Ehkä parannukset näkyvät bloggaajalle parempana käyttöympäristönä mutta meille lukijoille tämä on pelkkä huononnus.

 7. Anne L.
  20/03/2019 / 9:08 pm

  Kiva kuulla että lista tulee, ei mitään kiirettä. Nyt varmaan on pinnalla tämä vaaleampi / pienempi teksti. Olen törmännyt tähän yhä useammin. Kannattaisi varmaan tehdä sille jotain, kun se häiritsee lukemista. Ihanaa kevään odotusta!

 8. marjukkap
  Kirjoittaja
  20/03/2019 / 9:13 pm

  Fontin kokoon tulen kiinnittämään huomion, kuten edelliselläkin kerralla. Silloinkin jumpattiin fontin kokoa, joten kärsivällisyyttä!

 9. marjukkap
  Kirjoittaja
  20/03/2019 / 9:14 pm

  Kyllä aion suurentaa! Mutta antakkee armoa hetken, että saan haltuun uuden alustan!

 10. marjukkap
  Kirjoittaja
  20/03/2019 / 9:15 pm

  Fonttia jumppaan kyllä, kuten viimeksikin! Mutta menee viikonloppuun…

 11. marjukkap
  Kirjoittaja
  20/03/2019 / 9:17 pm

  Vaihdon syyt tulivatkin edellä. Lay out on täysin sama, ja fontin koko ja blogilista tulevat takaisin, mutta pliis, mä trvitsen vähän aikaa perehtymiseen!

 12. marjukkap
  Kirjoittaja
  20/03/2019 / 9:19 pm

  Heh, vastaan tähän vaan, että jumppaan tekstiä edelleen, mutta vähän tarviin aikaa, nyt on töissä kiire. Mutta paneudun tähän varmasti.

 13. 21/03/2019 / 3:38 pm

  Hei – minulle näkyy fontti ihan hyvin – tosin luen tätä tietokoneen ruudulta. Ehkä mobiililla ei sitten pelitä.
  Olen itse muutamaan kertaan harkinnut WordPressiä mutta edelleen tykkään Bloggerista, sillä vaikka omakin pohjani on juurikin Pipdigiltä, olen siihen tehnyt aika paljon itse muutoksia mm. värimaailman ja monen muun jutun suhteen. Ja Bloggerissa nämä muutoksen saan itse tehtyä kunhan vain vähän jaksan koodailla.
  Minulla on työkäytössä parillakin sivulla WordPress – enkä kauheasti tykkää. Tosin pohjat näille sivustoille on rakennettu erikseen ja ärsyttää, kun vaikka vain pientäkin muutosta haluaa, sitä ei itse pysty tekemään – jokaisesta muutoksesta joutuu maksamaan.
  Mutta – tykkään kovasti tästä sivustasi – tykkään nimittäin simppeleistä sivuista, joista jotain löytääkin. Ja tästäpä löytää;)
  Onnea vanhalle uudelle sivustolle!

 14. marjukkap
  Kirjoittaja
  21/03/2019 / 3:49 pm

  Kiva, että sullakin on Pipdigin kautta sivu! Mä en osaa koodata tasan mitään, onpa hienoa, että sulla on sitä taitoa. Mä taas koen, että WP:ssä osaan itse paremmin vaikuttaa ulkoasuun, ja onhan tuo hakukoneoptimointi tosi mielenkiintoinen asia.

  Täähän uus sivuhan tehtiin yks yhteen blogger-sivuni kanssa, tosin se linkkilista jäi pois, ja jotain hienosäätöä tehtiin. Suurensin fontin eilen illalla, ja katsotaan mitä muutoksia vielä teen.

  Mun mielestä kuvat ovat parempia resoluutioltaan WP:ssä kuin Bloggerissa, mutta saatan kuvitella asian. Kivaa loppuviikkoa sulle!

 15. 21/04/2019 / 9:59 pm

  Hei tää on hyvä! Minäkin siirryin vuoden alusta wp puolelle bloggerista ja olen tykännyt, juurikin noista syistä, mitä tuossa luettelit. Paljon on mahdollisuuksia, mutta myös ongelmia ilmeni siirron jälkeen ja minun piti palkata wp guru hoitamaan hommat, itse en olis osannut. Pientä säätöä on ollut ja välillä on saanut ihmetellä, että mitä seuraavaksi ilmenee. Mun hoasting on Siteground ja en enää uskaltaisi sitä suositella, vaikka alussa niin taisin tehdä. Olisi kiva kuulla sun mielipide mun sivuston toimivuudesta eli kristallikimara.fi.

 16. marjukkap
  Kirjoittaja
  22/04/2019 / 2:56 pm

  Sun sivu on vahvasti optimoitu mobiilille, ja sillä se toimii varmasti loistavasti. Itse valitsin perintisemmän tietsikkaystävällisemmän layoutin, tykkään, kun sivupalkissa on muita juttuja. Mulla Pipdig on toiminut tähän mennessä hyvin, vaikka se ulkoisti hostauksen juuri, en huomannut mitään käyttökatkoksia tms. Sähköposteihin on myös vastattu tosi nopeasti. Voi harmi, että sulla on ollut hostauksen kanssa ongelmia, siitä tulee niin turhaa stressiä. Toivotaan, että sivu pysyy ylhäällä!

Vastaa