Ferritiinikontrollin tulokset – missä mennään tällä hetkellä?

 

 

Minulta onkin kyselty jo päivitystä ferritiiniasiaan. Ensimmäinen postaukseni kertoi alkutilanteen, toinen postaus löytyy täältä. Kävin pari viikkoa sitten kontrolliverikokeissa, josissa mitattiin kilpirauhanen, maksan arvot, hb ja ferritiini. Tulokset yllättivät iloisesti, ja sain lääkäriltä jatko-ohjeet.

Kun ensi kertaa luin ferritiinistä, tiesin jotenkin vaistomaisesti, että tässä on syy moniin outoihin oireisiini. Uskon, että olen oikealla tiellä tässä asiassa. 

Verikokeissa käyminen oli jännää. Olin kuullut, että arvojen nostaminen on hidasta puuhaa. Minua oli peloteltu, että hemoglobiini nousee nyt taivaisiin, rautaa ei pidä syödä ja muuta sellaista. No, siksi kai teen tämän lääkärin valvonnassa, ja kontrollissa käyn.

Tulokset tulivat jo samana päivänä.

Hemoglobiini oli syksyllä 144, nyt se oli 141! Arvot olivat siis laskeneet! En hoksannut kysyä lääkäriltäni mistä se johtuu.

Maksa- ja kilpparikokeiden arvot olivat erittäin hyvät, komeasti viiterajojen sisäpuolella. Mutta eniten odottamani tulos on tässä: ferritiinin olin onnistunut nostamaan 30:een, alkutilanteen ollessa 20. Ensimmäinen mittaushan otettiin syksyllä, kun olin kipenä, joten alkutilanteen tosiasiallinen arvo saattoi olla matalampikin kuin 20.

Varastorauta, ferritiini, Maltofer

Nyt syön rautaa edelleen pari kuukautta, sitten on tauko, ja taas pari kuukautta rautaa. Sen jälkeen on taas kontrolli. Varastorauta-arvoja tullaan nostamaan edelleen, sillä oma arvoni 30 nanomoolia /litara on vasta se, kun hiukset eivät enää lähde päästä. Tuo on muuten totta, minulta ei lähde enää hiuksia, mikä alkoi huolestuttamaan jossain vaiheessa toden teolla, muutenkaan kun en ole mikään tukkajumalatar.

Oli mukava huomata, että minulla ilmeisen hyvin imeytyvät kaikki vitamiinit ja hivenaineet. Sen olen huomannut aiemminkin, kun D-vitamiiniarvoja on nostettu. F-Calpro oli peräti vain kahdeksan, normaalin ollessa alle 50. Eli suolisto on hyvässä kunnossa. Myös B12- ja D-vitamiiniarvot olivat hyvät.

Olenko sitten huomannut muutosta entiseen? Olen! Tosi monessa asiassa! Olen selvästi pirteämpi ja jaksavampi.

”Uskon, että parempi fyysinen oloni on monen asian summa. Paremmat ferritiiniarvot ovat osa sitä.”

Työ- ja kotielämä, ravinto, liikunta ja lepo ovat kaikki balanssissa. Stressiä on ollut sopivasti. Kuten tiedätte, pieni stressi on hyväksi, mutta kuormittava stressi lisää kortisolitasoja ja vie ihmisen taistele tai pakene-tilaan. Silloin se on huono juttu. Kokemusta siitä on vuosia ja vuosia, en enää koskaan halua itselleni sellaista kuormaa, niin pitkälle kuin itse voin vaikuttaa.

Töissä on kivaa, fyysinen luokkavaihdos teki hyvää. Opetustunteja on sopivasti: lukujärjestykseni suosii iltapäiväpainotteisia päiviä. Kuten tiedätte, olen kaikkea muuta kuin aamuihminen, ja lähden käyntiin vasta puolelta päivin. Nyt olen saanut rauhalliset aamut ja riittävästi unta, ja näin ollen palautunut hyvin. Toisaalta – olen herännyt monesti jo seitsemän, puoli kahdeksan aikaan ihan virkeänä. Ja se on ihanaa.

varastorauta, ferritiini
Ennen tätä maaliskuun alun flunssaa olen ollut viimeksi kunnolla kipeä syyskuussa. Näin ollen kuntoilu on ollut hyvin kuvioissa koko talven. Kuntoiluun liittyykin yksi vuoden innostuksista, ne TRX-nauhat, joista olen puhkunut ihan hirveästi kaikille, jotka vain jaksavat kuunnella. Aion kyllä tehdä siitäkin postauksen, jahka kuntoudun flunssasta ja illat valostuvat.

Yksi asia on ollut nyt ainakin eri tavalla kuin ennen. En tiedä onko tämä kertarysäys, tulevaisuudessahan se nähdään. Olen flunssassa yleensä aina lämpöillyt, parikin viikkoa putkeen. Vaikka nyt on ollut tosi kova nuha ja yskä, en ole ollut kuumeessa kuin päivän. Se on ihan uutta! Yleensä aina ennen, kun olen sairastunut, tiedän lämpöilyn alkavan siinä kolmantena päivänä ja jatkuvan, mutta nyt ei. Mene ja tiedä mikä on ollut nyt toisin? Ferritiinin nousu? Parempi kunto?

”En napostele, se vie luontaisen rytmini syömiseen. Kun syö tarpeeksi kerralla, ei tunne tarvetta välipaloihin.”

Syömiseenkin olen kiinnittänyt huomiota. Ruis on vaihtunut pääasiassa kauraan, ja maitotuotteita käytän hyvin satunnaisesti. Kaura- ja mantelimaito sitä paitsi maistuvatkin paremmilta! Tykkään tosi paljon Valion OddlyGood – maustamattomasta jugurtista, sillä sitä voi tuunata mielensä mukaan. Nyt on menossa mustikkavaihe. Gurtti ja kauraleipä ovatkin iltapalani useinmiten. Ruis on mukana enää näkkärissä.

Herkkuja olen syönyt todella vähän. Yksi syy varmaan, miksi herkkuja ei tee mieli, on se, että syön itseni kylläiseksi. En tykkää napostella tai puputtaa välipaloja, se ei vain sovi minulle. Se tuntuu vievän ruokahalun ja luontaisen rytmini tulla nälkäiseksi. Toisaalta, jos joskus haluan jotain hyvää, (kuten eilen, omenakakun palasen ja jäätelöä) suon sen itselleni.

Eniten minua kiinnostaa kuitenkin se, miten jaksaisin kaupunkilomalla kulkea, miten ferritiinin vielä nouseva arvo mahdollisesti vaikuttaa siihen ja jaksamiseeni.

Kaupunkilomat ovat minulle olleet muutakin kuin ”lomia”. Väsyn ensimmäisen päivän jälkeen, ja seuraavana päivänä monesti olo on heikko. Mieheni on kuin kameli, jaksaa syömättä ja juomatta kulkea päivästä toiseen ilman minkäänlaista väsymistä. Vaikka yleensä emme riitele mistään eikä missään, kaupunkireissuilla on kyllä ollut kireyttä.

Olen vähän oppinut näitä ”lomia” kammoksumaankin, sillä kaupunkilomilla jotenkin kuuluu kävellä vähintään 10 kilsaa päivässä väsymättä. Tai niin kai normaalit ihmiset kaupunkireissuilla tekevät… Toisaalta, viime kesänä Riiassa ensimmäisenä päivänä kuljimme 12 kilometriä 30 asteen helteessä, kai se nyt uuvuttaisi monen muunkin. Ehkä vaadin tässä itseltäni liikaa.

Mutta kaiken kaikkiaan ollaan vahvasti plussan puolella. Uskon vakaasti, että varastoraudan kohoaminen on kaikkinaisen paremman olon yksi syy. Olen tyytyväinen, että lähdin selvittämään asiaa, ja löysin heti lääkärin, joka otti asiani tosissaan. Paras mittari hyvinvointiin olen minä itse.

Viisikymppisen naisen parhaat kaverit ovat vahvat lihakset. 

Keväällä ja kesälle olen asettanut muutamia tavoitteita.

Lihaskuntotreenejä jatkan, sillä viiskymmpisen naisen parhaat kaverit ovat vahvat lihakset. Toinen on kestävyyskunnon lisääminen. Pitkät kävelylenkit tulevat mukaan kuvioon heti, kun pääsen kuntoon. Minulla meinaa olla aina yksi laji suosiossa, mutta kuten tiedämme, monipuolisuus on valttia. Siinä minull on petraamista.

Flunssa on ollut kova, mutta enää on nuhaa jäljellä. Tänään alan jumppaamaan lepoa viettänyttä ääntä, ja huomenna sitten töihin, se käy kyllä pienestä treenistä. Ja nyt voi jo alkaa odottamaan kevättä, vaikka ulkona sataakin vähän lunta.

Olisi kiva tietää, onko ferritiinijutuistani ollut sinulle hyötyä?

Instagram

Facebook

Bloglovin`

Blogit.fi

Share:

8 Comments

 1. Anonyymi
  11/03/2019 / 4:33 pm

  On hyvä, että ferritiinistä puhutaan!Käsittääkseni hb saattaa laskea hiukan, kun rautavarastot alkavat täyttymään.Itse hakeuduin alkusyksystä lääkärille monenlaisien oireiden takia ja epäilin varastoraudan puutetta. Tuloksena olikin vakava raudanpuuteanemia. Nyt 6kk myöhemmin punasoluarvot ovat normalisoituneet, hb noussut kaksinumeroisesta luvusta 140:een ja varastorauta reilusta kymmenestä yli 60:een (arvoja on seurattu säännöllisesti). Ei siis ihme, että hengästytti ja välillä hengitys salpaantui kokonaan, sydän tykytti ja väsytti aivan järjettömästi. Naamassakin on nyt väriä :)Nyt jätin raudan hetkeksi tauolle – vahvat rautalääkitykset (Obsidan) jätin pois jo vuodenvaihteessa ja jatkoin pelkällä Kräuterblutsaftilla, jostain syystä se tehoaa minuun erittäin hyvin ja arvot nousevat silläkin tasaiseen tahtiin.-K-

 2. Nenna
  12/03/2019 / 5:00 pm

  Oi kiiitos tästä postauksesta! Mittautin itse ferritiinin, kun lääkärissä ei siihen suostuttu. Hiustenlähtö kun kuulemma voi johtua mistä vain ja väsymys paranee kirkasvalolla. Hengenahdistuskohtauksiin määrättiin närästyslääkkeet ja kaikkiin muihinkin oireisiin oli vaikka mitä syitä, eikä tutkiminen kuulemma kannattanut. Ferritiiniarvo oli 15, mikä on kuulemma erinomainen. Onneksi raudanpuuteryhmästä sain tukea omaan fiilikseen ja aloin syödä rautaa. 2 kk rautakuurin jälkeen olo on jo kuin uudestisyntynyt! Olen 9 vuotta käynyt lääkärillä masennuksen takia, vaikka pääasiallinen oire oli väsymys. Nyt ahdistukset ja väsy on helpottanut ja en muista milloin olisi ollut näin vankka olo. Tästä pitää ehdottomasti puhua lisää ja kiitänkin vielä, että jaat tietoa blogissasi! 🙂

 3. Marjukka / Fab Forty Something
  12/03/2019 / 6:31 pm

  Hurjaa, miten nopeasti sulla on varastorauta-arvot nousseet! Paljonko söit päivässä? Kräuterblutsaftia ovat monet kehuneet, jos vatsa ei tahdo kestää rautatabletteja, niin tuota kestää.Aivan mielettömän hienoa, että voit paremmin! Elämä on niin paljon mukavampaa, kun on pirteä! Ja väri naamassa on myös kiva juttu! ; )

 4. Marjukka / Fab Forty Something
  12/03/2019 / 6:37 pm

  Mä en tajua, miten on vielä lääkäreitä, jotka eivät SUOSTU mittauttamaan ferritiiniä, jos potilas sitä pyytää… Käsittämätöntä aruganttiutta. Onneksi kokeen saa vaikka Synlabissa ilman lähetteitä. Vai 15 erinomainen, huhhuh. Olet varmaan ollut yhtä pirteä kuin minäkin ; ) Ferritiininpuutos tosiaan aiheuttaa pahaa väsymystä, ja se vie taas muihin kurjiin tuntemuksiin. Mä muistan, kun olin perjantaisin niin poikki, että halusin vain kotiin nukkumaan. Nukuin aikoinaan päikkärit perjantaina JA lauantaina, ja vasta sunnuntaina alkoi tuntumaan siltä, että on jotenkin selvinnyt viikosta. Nykyään jaksan lähteä vaikka kaupungilla käymään töiden jälkeen perjantaisin. Ja muutenkin, lauantaina on jo ihan toimintäkykyinen.Onneksi tästä puhutaan jo paljon, ja oireet otetaan vakavasti. Olen superiloinen, että sä voit paremmin!!

 5. Anonyymi
  13/03/2019 / 3:25 pm

  Hienoa, että voit paremmin! Tuon varastoraudan suhteen on kyllä valitettavasti vielä paljon "vastarintaa"… Tuijotetaan liian tiukasti viitearvoja. Ja viitearvothan muodostetaan siten, että väestöotoksesta 2,5% jää viitealueen alapuolelle ja 2,5% yläpuolelle. Naisilla tuossa viitealueelle osuvien joukossa on sattuneista syistä (kuukautiset, synnytykset, jne.) paljonkin raudanpuutteisia. Eli tavallaan koko viitealua on väärä. Briteissä muuten ferritiini alle 30 merkitsee yksiselitteiseti raudanpuutetta.Rautaa kannattaa kokeilla ottaa 100 mg joka toinen pv, tämän pitäisi olla riittävä annos. Rauta imeytyy joidenkin tutkimusten mukaan paremmin tällaisella annostuksella, ja monen vatsa sietää tätä annostusta paremmin. Ferritiini nousee melko hitaasti, noin 5 pykälää kuukaudessa.Hb 144 ja 141 ovat käytännössä sama. Arvo voi vaihdella saman päivän aikana helposti ainakin 10 pykälää elimistön nestatasapainosta riippuen.

 6. Anonyymi
  13/03/2019 / 7:30 pm

  Hyvä kommentti edellä. Hyvin suurella osalla naisista ferritiini on matala ja tätä ei kyllä voida pitää sairautena, vaan on fysiologinen asia. Rauta on hieman eri paikassa kiertävänä, mutta ei se elimistö mitenkään pysähtynyt ole. Eri asia on, jos on selkeästi aneeminen. Mutta tabletti rauta on vaaratonta. Eri asia on vaatimukset suonensijaiseen rautaan näillä lähtökohtaisesti terveillä, joilla hb on normaali. Mutta kiva, kun voit parempi. Toi ferritiinimuutos aika pieni eli myös muut asiat voi tähän vaikuttaa.

 7. marjukkap
  Kirjoittaja
  14/03/2019 / 6:03 pm

  Hitaasti nousee, mutta varmasti! Teen nyt ainakin aluksi niin kuin lääkäri on halunnut. Olen kuullut, että Sveitsissä varastorauta mitataan automaattisesti verikokeiden yhteydessä. Aika kumma, että meillä sitä saa kinua ja kinua.

 8. marjukkap
  Kirjoittaja
  14/03/2019 / 6:05 pm

  Kyllä, olo on hyvä, ja olen superonnellinen siitä. Uskon, että se paranee vielä jatkossa.

Vastaa