Köhää, kirjoja ja lepäilyä

Niin tässä sitten kävi, että en välttynyt kevätflunssalta. Torstain ja perjantain välisenä yönä tuli kurkku kumman kuivaksi ja karheaksi, ja kun yritin aamulla puhua, ääni oli kuin haudasta. Nyt on nuhaa ja perusväsymys, joten luvassa on vaan lepäilyä. Onneksi on blogimatskua kasassa, joten ihan hiljaiseloa täällä ei tule olemaan.

Flunssan ainoa hyvä puoli on se, että on tullut luettua. Kuten monet ovat suositelleet, Michelle Obaman Minun tarinani oli huikea lukuelämys.

Mennäänpä ajassa vähän taakse päin. Lomaviikon torstaina sain siis vanhempani tänne, ja kävimme katsomassa Kansallisoopperassa Jään, joka perustuu Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittuun kirjaan. Sen on säveltänyt Juhani Koiviston libreton pohjalta Jaakko Kuusisto.

Ooppera oli elämys, visuaalinen ja kaunis. Erityisesti pidin kuoro-osuuksista, joita oli paljon. Visuaalinen silmäni puoleni nautti autenttisesta puvustuksesta ja upeasta videosta, joka muuttui välillä saaristolaismaisemasta myrskyksi. Nuoret laulajat Ville Rusanen ja Marjukka Tepponen lauloivat pääosat upeasti. Miten tärkeää on, että suomalaista oopperataidetta kehitetään tällä tavoin, ja miten voimakas, tositapahtumiin pohjaava tarina oopperalla oli. Nimittäin kirjailija itse oli se toinen pieni tyttö, joka lähti saarelta äitinsä ja sisarensa kanssa pappisisän hukuttua jäihin. Toki tarina oli fiktiivinen monilta osin, mutta todellisuuspohja teki siitä monin kerroin kiinnostavamman.

Vanhempieni vierailu meillä kesti viikon, sillä äiti tuli kovaan kuumeeseen ja yskään. En päästänyt heitä lähtemään ennen kuin kuume laski. Lääkärissä kävimme, ambulanssinkin jouduimme kutsumaan. Jokin kurja virus se oli, ehkä influenssakin, sillä kuume nousi tosi korkealle, yli neljänkymmenen. Nyt äiti on kuumeeton ja kotona.

Toissa-aamuna heräsin siihen, että kurkku oli kummallisen kuiva ja karhea. Olin tosin pitkin yötä tuntenut sen, ja ihmetellyt. Kun sitten yritin puhua, niin asia oli selvä. Mörisin kuin mörkö. Pitkin päivää sitten nuha ja yskäkin alkoivat ihan kunnolla. Eilen olin ihan sänkypotilaana, mutta kova nuha ja yskiminen jatkuvat edelleen. Lepoa siis vaan.

Ihan surkeana en silti ole flunssasta ollut, vaikka hyvän treeniputken katkos harmittaakin. Olen nimittäin lukenut kovasti, kun en ole muutakaan jaksanut. Michelle Obaman kirjan lopetin tänään, ja suosittelen lukemaan, mikäli et ole siihen vielä tarttunut. Olen lukenut hurjan määrän elämänkertoja, ja tässä oli sellaista lämpöä ja sydämen sivistystä, mitä harvoin tapaa. Michelle ei todellakaan jäänyt pelkän edustusvaimon rooliin, vaan tämä reipas, kahden Ivy League-yliopiston alumni käynnisti useita hankkeita nimenomaan lasten ja nuorten hyväksi. Hänellä oli, ja on edelleen, näkyvä ääni, jota hän ei pelkää käyttää. Lapset ja nuoret ovat selvästi Michellen sydäntä lähellä.

Mielenkiintoista oli myös lukea siitä miten Valkoinen talo toimii sisältä päin, ja millainen operaatio joka kerran on lähteä käymään ihan missä vain. Yllätys oli myös se, että presidentti kustantaa elämistään Valkoisessa talossa itse: ruuat, yövieraat jne.

Mieheni kysyi miten kirja sijoittuu elämänkerta-rankingissani, ja arvotin sen sijalle kolme. Ehdoton lempparini on venäläisen oopperalaulajan Galina Visnevskaan kirja Galina – venäläinen tarina. Toisena on amerikkalaisen primaballerinan Gelsey Kirklandin Ballerinan kuolintanssi (Dancing On My Grave), jonka kustannustoimittaja oli muuten Jackie Onassis. Nämä kaksi lemppariani olen lukenut varmaan kymmenen kertaa. Muita mieluisia ovat olleet mm. Grace Kellyn, Jackie Kennedyn, Kate Bushin, Jane Austinin, Lucy Maud Montgomeryn, Oprahin ja Patti Smithin elämänkerrat. Naisten tarinat kiinnostavat enemmän kuin miesten.

Luettavaa on edelleen, sillä Katherine Pancolin tiiliskiviromssu odottaa korkkaamista, mutta ensin lopettelen Tellervo Koiviston elämänkerran.

Lempipaikkani lukea on meidän olkkarin kirjastopääty ja siellä oleva sohva. Siinä makoilen ja luen, otan nokosia ja luen lisää. Mikään ei ole niin nautinnollista kuin hyvään kirjaan uppoutuminen tuntikausiksi. Tyhmää vain, että flowhon pääsemiseen tarvitaan kunnon flunssa. Muutoinhan keksin itselleni aina puuhattavaa, enkä malta maata tuntikausia sohvalla…

Ulkona on mitä ihanin sää. Tämä päivä kuitenkin lepäillään, ja etsitään Netlixistä jotain kivaa katsottavaa.

Instagram

Facebook

Bloglovin`

Blogit.fi

Share:

6 Comments

 1. Nenna
  03/03/2019 / 4:52 pm

  Tuo Michellen kirja pitäisi itsekin lukea! Flunssa on tuloillaan ollut jo pitkään, muttei iske kunnolla päälle.

 2. Anonyymi
  03/03/2019 / 7:20 pm

  Luin Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkitun romaanin Jää jokin aika sitten. Se oli vaikuttava ja riipaisevan surullinen kuvaus nuoren papin ja hänen perheensä kohtalosta. Kannattaa lukea! Mahtavaa että tarina on saatu oopperaksi ja olisi ihana päästä se kokemaan. Pikaista paranemista Sinulle!Terveisin Riitta

 3. Anonyymi
  03/03/2019 / 7:36 pm

  Hei Marjukka ja blogin lukijat!Flunssaa tuntuu olevan nyt tosi paljon liikenteessä ja se on ollut tänä keväänä aikas ärhäkkää laatua. Olen itse välttynyt taudeilta, kun löysin apteekista viime keväänä flunssaa estävän sumutteen Coldzymen. Sitä suosittelen lämpimästi kaikille. En ole ollut yhtään kertaa edes pienessä nuhassakaan, kun olen ottanut sitä heti kun kurkku alkaa oireilemaan.Tervettä kevättä toivottaen, Mari

 4. Marjukka / Fab Forty Something
  04/03/2019 / 5:30 pm

  Toivotaan, että ei iskekään! Mä niin suosittelen Michellen kirjaa!

 5. Marjukka / Fab Forty Something
  04/03/2019 / 5:31 pm

  Se on mulla ehdottomasti lukulistalla, ellen peräti osta omaksi. Tarina toimi hyvin oopperana, ja oli kyllä huikeen kiva käydä katsomassa! Kiitos Riitta, kyllä tää tästä ajan kanssa.

 6. Marjukka / Fab Forty Something
  04/03/2019 / 5:33 pm

  Todella ärhäkkää on, mä yskin ku horse… Coldzymestä olen muuten muiltakin kuullut! Mulla vaan alkoi tää niin yhtäkkiä, että en ehtinyt mitenkään varautua tai yrittää torjua.Mukavaa kevättä sinullekin Mari, ja kiitti vinkistä, pitää ostaa sitä ja pitää mukana.

Vastaa