Äänestyspäivä ja vähän politiikkaa

 

Kävimme juuri äänestämässä, ja sen jälkeen söin vaalijätskit (Valion Porkkanakakku, nam). Oman ehdokkaan löytäminen vaati töitä, enkä ihan yksi yhteen ehdokasta löytänytkään, mutta kuten sanottu, parempi äänestää parhaiten mätsäävää, kuin jättää äänestämättä.

Millaisessa Suomessa haluaisin elää? Mitä arvoja pidän tärkeänä?

Mietin hetken kirjoitanko näistä asioista ollenkaan, mutta miksi en sanoisi omaa mielipidettäni. Luulen, että aika moni on näistä asioista samaa mieltä, ja toivoo ehdokkaansa ajavan pontevasti niitä eteenpäin.

Toivoisin maani olevan suvaitsevainen Suomi. Sellainen, jossa jokainen nuori saisi turvallisesti kasvaa sellaisena kuin on, sellaiseksi kuin haluaa.

Haluaisin pois vihapuheet, tilalle yhteen hiileen puhaltamisen. Ymmärtämyksen siitä, että vain yhdessä muun maailman kanssa olemme parempia kuin yksinämme. Ettemme sulkeutuisi muulta maailmalta, vaan pienenä ja rohkeana valtiona voisimme olla suunnannäyttäjiä muille. Me täällä Pohjolassa olemme saaneet asiat monessa toimimaan, meistä voi ottaa mallia. Meillä on monta asiaa, josta voi aidosti olla ylpeä.

Muutamasta asiasta olen todella huolissani. Koulutus on yksi. En ole varma, pidänkö ensinnäkään tästä kouluihinkin levinneestä kovien arvojen suuntauksesta, jossa esimerkiksi taito- ja taideaineita ajetaan yhä ahtaammalle. Jos meillä ei olisi noita aineita, kohta ei Suomessa olisi enää esimerkiksi taidetta, taiteilijoita, arkkitehteja, innovaattoreita, suunnittelijoita, kokkeja, kuvittajia, graafikkoja, muusikkoja. Lukiosta on väistymässä sen yleissivistävä luonne. Sieltä tata-aineet on jo ajettu ihan minimiin.

Musiikista muuten jaksan paasata, ja anteeksi, tiedän, mistä puhun, yli 20 vuoden kokemuksella. Kuinka monta tutkimusta esimerkiksi vielä tarvitaan esittää, jotta ymmärretään sen valtava kapasiteetti aivojen kehityksessä ja hyvinvoinnissa? Puhumattakaan siitä, mitä musiikin avulla opitaan: empatiaa, yhdessäoloa, itsetuntemusta, ryhmätyötaitoja, suvaitsevaisuutta, kulttuurihistoriaa, omaa ja muiden kulttuuria, jäsentämistä, havainnointia, omaa kieltä ja niin edelleen, listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Musiikki toimii terapiana, tunteiden väylänä ja purkajana, hyvänolon tuottajana, itsetunnon ja ryhmähengen nostattajaa. Pelkillä kovilla arvoilla ei tulla pärjäämään, ei inhimillisinä ja humaaneina ihmisinä, ei monipuolisina, elämänpituisina oppijoina.

Jos olet Sanoman digilehden tilaaja, voit lukea Tiede-lehden laajan artikkelin musiikista. Suosittelen!

Koulutuksesta on vähennetty niin valtava summa, että se hirvittää. Vihastuttaa ja ärsyttää. Toivon mukaan tähän tulisi parannusta, sillä siitä ei voi, ei kertakaikkiaan enää voi säästää. Lapsiin ja nuoriin satsatut eurot maksavat tulevaisuudessa takaisin.

Humanitäärisyyden ja empatian puute on myös osasyy vanhustenhoidon nykytilaan, joka on, kuten kaikki tiedämme, järkyttävä. Ihmisarvon menetyskö on rahallisten voittojen arvoista? Ei, sanon minä, ja varmasti sinäkin. Toivon poliitikkojen tarttuvan tähän napakasti tulevalla kaudella. Myös oma ehdokkaani on luvannut parhaansa mukaan edistää parempaa vanhustenhoidon tulevaisuutta.

Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä ympäristöasiat. Valitettavasti olen tässä asiassa aikamoinen pessimisti.

Luulen, että ei hyvää seuraa, elleivät suuret maat ja maanosat, kuten Väli- ja Etelä-Amerikka, USA, Kiina ja Intia tartu toimeen tosissaan. Me täällä Pohjolassa voimme kehittää uutta teknologiaa ja olla suunnannäyttäjinä. Karu totuus tuolla maailmalla on kuitenkin niin hirvittävä, että suurten, kansainvälisten linjausten tulisi olla tiukkoja ja yhtenäisiä, jotta vältyttäisiin suurkatastrofilta.

Meitä on nyt jo tällä pallolla liikaa, hukumme jätteisiin, meremme saastuvat, ja anteeksi pessimistisyyteni, mutta uskon, että maapallo ajautuu pikku hiljaa katastrofiin. Jos saan elää, olenko sitä näkemässä? Se tässä hirvittää, että saatan olla.

Mutta onneksi me emme luovuta. Olen hurjan ylpeä pienestä veljentytöstäni, joka omassa koulussaan järkkäsi oman ilmastonmuutosmielenosoituksen ja piti puheen keskusradion kautta koko tuhatpäiselle koululle. Ehkäpä tässä on toivoa, kun meillä on kasvamassa tuollainen tiedostava ja aktiivinen sukupolvi.

Onhan näitä, isoja asioita ja vaikeita kysymyksiä.

Nostan hattua jokaiselle rehelliselle päättäjälle, joka tosissaan yrittää ahertaa rakentavassa yhteistyössä toisten kanssa, yrittäen tehdä parhaansa. Yhteistyössähän asiat tehdään. Arkadianmäelle tarvitaan fiksuja ihmisiä.

Se lian ja loan määrä, mitä poliitikko saa niskaansa nykyään esimerkiksi somen kautta, on aika lamaannuttavaa, ja tarvitaan vahvoja ihmisiä sen kestämään. Jos ehdokkaani pääsee läpi, aion seurata hänen uraansa edustajana, ja myös mielessäni tsempata työn edessä. Ja miksei myös laittaa hänelle sähköpostia, siksihän hän on eduskunnassa, edustamassa minua ja arvojani. Toivottavasti edustajani muistaa ketkä hänet sinne valtuuttivat.


takki Day /farkut Marc Aurel / lakki Wigens / laukku ja huivi Balmuir / kengät Michael Kors

Joko kävit äänestämässä? Mitkä ovat sinulle tärkeitä teemoja ja arvoja?

15 Comments

 1. TerhiR
  14/04/2019 / 5:24 pm

  Kävin äänestämässä, ilman muuta. Ehdokkaani löytyi suht kivuttomasti. Tärkeitä asioita minulle olivat samat kuin sinun: ilmastonmuutos, koulutuksen tilanne (olenhan myös opetusalalla) ja vanhusten ja lasten hyvä huolenpito. Jännittävä päivä, innolla odotan tuloksia illalla.

 2. marjukkap
  Kirjoittaja
  14/04/2019 / 5:38 pm

  Meidän ikäluokka käykin reippaasti äänestämässä. Toivon kovasti, että nuoretkin kävisivät. Mä luulen, että aika moni näistä meidän tärkeistä asioista olikin suurten puolueiden vaaliohjelmissa. Toivotaan, että meidän hyvät ehdokkaat pääsevät läpi ja ajavat ansiokkaasti arvojamme.

 3. Maija
  14/04/2019 / 6:29 pm

  Joo, kävin äänestämässä. Sen jälkeen kävin yhden luokan pitämässä vaalikahvilassa (äänestyskoulussa), pyörin vähän kaupungilla ja myöhemmin lenkillä. Tosi hieno sää. Suomalaiset arvot kunniaan.

  T. Maija

 4. T.Rva46
  14/04/2019 / 7:17 pm

  Hienoa analyysia ja kirjoitus, ja voin allekirjoittaa joka kohdan.
  Vakavasti huolissaan olen ihmisten medialukutaidosta, ja ihme halusta uskoa hullun yksinkertaistettuja tokaisuja, jopa suoranaisia valheita, joiden ainoa päämäärä on saada aikaan eripuraa, raivoa ja saada sanojalle valtaa hinnalla millä hyvänsä. Niin surullista! Eikä ole minun tuntemani Suomi. Kuten ei sellainenkaan jossa jotain politiikkoa kutsutaan Mestariksi. Kaikuja n.80 vuoden takaa.
  Mutta, pakko jaksaa uskoa järkeen, muuten ei jaksa katsoa eteenpäin. Tässä keikkuu toivon ja epätoivon rajalla; siihenhän uskoin Usankin vaaleissa! En uskalla seurata ääntenlaskua. Pelottaa huominen aamukin, millaiseen maahan heräämme. Tulevaisuuden vai menneisyyteen katsovaan. Kun sitä vanhaa ei voi koskaan saada takaisin, on tehtävä tulevaisuudesta hyvä. Miksei se ole kaikille selvää, en ymmärrä?
  Koulutushan kaikessa em.on avainasemassa, siihen ON panostettava, muuten valumme jonnekin Turkin ja Unkarin seuraan.
  Pidetään peukkuja! <3

 5. Elma
  14/04/2019 / 7:18 pm

  Amen! Upeasti sanoitit myös minun ajatukseni!

  – Elma –

 6. T.Rva46
  14/04/2019 / 7:31 pm

  Ps. Melkein-paniikiltani unohdin sanoa että äänestetty on jo ennakkoon, ja pakko oli taktikoida. Helppoa ei ollut, kun lähinnä arvojani oleva puolue ei täältä saa koskaan ehdokasta läpi, joten piti ottaa seuraavaksi sopivin. Aikamoista että ympäristöasiat eivät suht isossa kaupungissa näy heilauttavan ihmisiä tarpeeksi, jotta saataisiin niitä edustava ihminen eduskuntaan. 🙁

 7. T.Rva46
  14/04/2019 / 10:18 pm

  Mykistävältä näyttää. Viidennes äänestäjistä uskoo näköjään Grimmin satuja, viholliskuvia ja haluaa SuomiFilmin kuvitteelliseen maailmaan.

 8. Lentämiseen tax-lisäys
  15/04/2019 / 5:44 pm

  Lomalennoille tuntuvat lippuhinnat, voidaan mielestäni korottaa tuhansilla euroilla, siinä vasta ilmastoteko! Lomalento Kreikkaan nyt 1000, jatkossa 3000 euroa. He, maksakoot, jotka lentää haluavat.

 9. marjukkap
  Kirjoittaja
  15/04/2019 / 9:05 pm

  Perinteiset!

 10. marjukkap
  Kirjoittaja
  15/04/2019 / 9:07 pm

  Joo selvää on, että politiikka on murroksessa. Mielenkiintoista nähdä miten tulevat hallitusneuvottelut menevät.

  Koulutus on ihan ykkösjuttu, toivottavasti siihen on jatkossa rahaa.

 11. marjukkap
  Kirjoittaja
  15/04/2019 / 9:08 pm

  Kiva juttu!

 12. 18/04/2019 / 1:44 am

  Äänestämässä kävin ennakkoon ja vaalit ovat jo ohi – saa nähdä, millaisen hallituksen saamme.
  Hyvin paljon noilla samoilla kriteereillä minäkin oman ehdokkaani valitsin. Eikä ollut helppo valinta tällä kertaa sillä kun tämä meidän systeemimme ei suosi pelkkää henkilöäänestystä, piti miettiä, kenen laariin ne äänet menevät ja mikä sen puolueen agenda taas olikaan.
  Minulle nämä vaalit olivat ääni tulevaisuudelle – sille maailmalle, jossa jälkipolvemme joutuvat elämään. Myös ääni naisille ja reippaasti minua nuoremmalle naiselle.

 13. Nuorten puolella
  19/04/2019 / 9:28 am

  Kolmen kaksoistutkintolaisen äitinä voin todeta seuraavaa: ammattikoulutuksessa tulisi vahvemmin siirtyä työpaikoilla oppimiseen, Saksan mallin oppisopimuskoulutukseen. Yrityksille tulisi kehittää kannustin, että oppija voidaan ottaa yritykseen, sillä yhden työntekijän työpanoksesta merkittävä osa kuluu oppijan opettamiseen. Näin toimien yritykset saisivat motivoitununeita ja koulutettuja työntekijöitä. Nuorten syrjäytyminen ja työttömyys vähenisivät merkittävästi.

 14. marjukkap
  Kirjoittaja
  20/04/2019 / 3:55 pm

  Vaalien tuloksestakin nähtiin, että nyt mennään eri meiningillä kuin aikaisemmin. Naista äänestin minäkin, ja nuorempaa, harmi vain, että hän ei päässyt eduskuntaan! Kauhistuttaa tämä erään puolueen pärjääminen, toivottavasti maamme ei luisu siihen, mitä mm. Unkarissa ja Itävallassa jo on…

 15. marjukkap
  Kirjoittaja
  20/04/2019 / 3:56 pm

  Tää on niin hyvä pointti!! Työssä oppiminen ja oppisopimukset tulisi ehdottomasti ottaa tarkastelun kohteeksi ja agendaksi, sen kautta saataisiin nuoria ohjatusti ja motivoidusti työelämään! Tämä oli muutaman ehdokkaan agendalla, mutta voi että, kun se saataisiin jotenkin hallitusohjelmaankin! Saksa on todellakin tehnyt tässä oikein.

Vastaa