Miksi mittatilausmatto?

 

Jutellaanpa hieman matoista!

Matot näyttävän olevan sellainen sisustuselementti, joka aiheuttaa paljon päänvaivaa monelle. Itsellekin, myönnän. Juuri mattovalintoja olen pähkäillyt eniten meidän kotiin heti alusta alkaen. Reilut neljä vuotta sitten meille tuli pintaremontin yhteydessä ajankohtaiseksi hankkia uudet matot. Edelliset olivat palvelleet hyvin 12 vuotta, ja suurin osa niistä siirtyi sukulaisille.

Miksi päädyimme mittatilausmattoihin, ja olen ollut niihin todella tyytyväinen. Miksi, se selviää tästä postauksesta!


Somessa mattotrendit näkyvät hyvin nopeasti.

Meidän mattohankintojen aikana oli supermuodikasta hankkia Beni Ourain-matto, sellainen upea marokkolainen villamatto. Mutta kun tarve oli kuudelle matolle, ei parin tonnin hinta per kappale ollut edes mahdollista. Sitä paitsi – kuten niin monessa muussakin sisustuksellisessa asiassa, tässäkin kuljin muotia vastaan. En nähnyt sinänsä kaunista marokkolaismattoa meidän sisustuksessa.

Nyt suosittu näkyy olevan VM Carpetin harmaa, sileä matto, jota näkee blogeissa tosi paljon.


Voi sitä etsimisen tuskaa. Kävin läpi kaikki mattosivut mitä löysin. Kävin paikan päällä tavarataloissa ja sisustusliikkeissä. Tein muistiinpanoja ja selasin Pinterestiä. Mikään ei oikein napannut, sillä halusin yhtenäisen ilmeen läpi talon. Jotain omannnäköistä, rauhallista. Lisäksi koko oli ongelma. Standardikoot olivat joko liian suuria tai liian pieniä. Olin ihan supernipo siitä, minkä kokoinen maton tulisi olla.

En muista miten osuin Mattotalo Helman sivuille, kaiketi loputtomalta tuntuvalla ristiretkelläni mattojen maailmassa. Lähdin käymään paikan päällä. Vaikutuksen teki laaja mittatilausmattojen valikoima, joista oli myös näytepalat. Niitä sai kotiin lainaksi.

Parin päivän ajan mallailin näytepaloja mieheni kanssa. Hän käytännön ihmisenä veteli maalarinteippiä lattiaan, jotta hahmottaisimme konkreettisesti mattojen koon. Kun koot olivat selvillä, piti valita matot väreineen ja malleineen, sekä niille kanttaus.

Päädyin hyvin sileisiin, vaaleihin mattoihin, osa on lämpimän beigen värisiä, pari on luonnonvalkoista. Matot ovat belgialaisia, ja niiden toimitus viivästyi hieman sovitusta.


Miksi olen ollut todella tyytyväinen meidän mattoihimme?

1. Ne ovat luonnonmateriaalia, villaa. Alla on sisalpohja.

2. Villamatto puhdistaa itse itseään. On aivan ihmeellistä, miten puhtaina ja pölyttöminä mattomme pysyvät. Viemme ne tuulettumaan muutaman kerran vuodessa, mutta muuten niille riittää imurointi.

3. Mattojen ilme on yhtenäinen. Kun kaikki matot tulivat samalta valmistajalta ja samasta valintataulusta, yleisilme matoissa oli rauhallinen. Olisinpa vielä leikkinyt enemmän tekstuurilla!

4. Saat juuri sen kokoisen maton kuin haluat, sentilleen – tarpeeksi suuren, tarpeeksi pienen. Tai vaikka pyöreän!

5. Kun satsaat laadukkaaseen, sopivan kokoiseen mattoon mattoon, arvostat sitä, etkä osta ”väliaikaista” mattoa. Nämä meidän matot saavat olla talossa niin kauan kuin tässä asumme, siis ainakin seuraavat 12 vuotta. Laadukas villamatto ei mene koskaan muodista, eikä sen ilme vanhene.

Villamatto on helppo puhdistaa. Olen poistanut tahrat välillä Fairyyn kostutetulla liinalla, välillä marseille-saippualla. Kovimmalla käytöllä on makkarin matto, mutta sekin on pysynyt todella hyvänä.

Onko minulla vielä mattohaaveita? Kyllä vain! Eläkekodissa tulee olemaan simppelimpi ja modernimpi ilme, vaaleita värejä tosin sielläkin. Lattialla komeilee suuri, punainen, itämainen matto!

Minkälainen suhde sinulla on mattoihin – oletko tuskaillut niiden kanssa, vai onko löytäminen ollut helppoa? Seuraatko trendejä myös matoissa?

7 Comments

 1. Tuula
  18/08/2019 / 8:22 pm

  Matot ovat minullekin sisustuksessa tärkeä juttu. Muutaman vuoden takaisessa remontissa valitsin olkkariin sohvaryhmään vaalean ”karvalanka”-maton ja ruokapöydän alle samansävyisen kudotun villamaton. Väri yhtenäistää mukavasti. Mutta toinen juttu: olemme puolisoni kanssa käyneet keskustelua kiikkutuolista. Minä ehdoton ei ja hän ehdottomasti kyllä! Hienostihan se sopii, pakko tunnustaa kun sinun kotisi kuvia katsoin. Meillä on melko saman tyylinen sisustus ❤️ Mukavaa, alkavaa viikkoa! Tykkään blogistasi!

 2. marjukkap
  Kirjoittaja
  18/08/2019 / 9:30 pm

  Hih, meidän kiikkustuoli on tätini aikoinaan tilaama, ja se oli meillä kotona, kun olin lapsi. Eli yli 50v vanha. On edlleen alkuperäisessä asussaan, niin kuin se oli meillä kotona. Minusta se on kaunis huonekalu, nostalginenkin.

  Voi, ihana kuulla, että tykkäät blogistani! Kiitos, olen nyt flunssassa, joten vähän tylsästi alkaa viikko. Mukavaa alkavaa viikkoa sullekin!

 3. Tuula
  18/08/2019 / 9:35 pm

  Kiitos! Voi harmi, flunssat ovat kenkkumaisia ja nyt on niiin otollinen aika kun koulut ovat alkaneet. Pikaisia paranemisia!

 4. Life with Satu
  19/08/2019 / 8:48 am

  Ai että matot on vaikeita! Samaistun niin tuohon joka sivuilla käyntiin ja kaikkeen mahdolliseen etsintään. Ollaan muuttamassa kuukauden päästä ja uuteen kotiin uudet matot. Voi jestas sentään mikä homma on ollut etsiä mattoja. On edelleen. Ja kun emmin ja mietin ja arkailen kaikkien kanssa. Olohuoneessa ja ruokatilassa on nyt matto, samoin lapsella. Katotaan saanko ikinä aikuisten makkariin mattoa 😀

  Verhot on muuten toinen samanlainen ongelma, en todellakaan ole mikään sisustaja näiden kanssa…

 5. Sirpa
  19/08/2019 / 5:41 pm

  Sattuipas taas aihe kohdalleen, ajankohtainen myös minulle! Olen etsinyt isohkoa mattoa jo pitkään, mutta kuten kirjoitit, ei hankinta aivan helpoimmasta päästä. Maton pitää natsata just, sillä joko onnistuu tai ei, huono valinta häiritsee silmää ja tulee levoton olo. Matolla on niin paljon väliä kokonaisilmeen aikaansaamiseksi ja voi sitä etsimisen tuskaa, kunhan ei tuskastu niin paljon, että lopulta lankeaa helppoon virheeseen, ei. Todella haastavaa puuhaa.

  Mattoja on vaikeaa viedä yks-yhteen näkymäksi kotiin, huonekaluliikkeiden isosta avarasta tilasta, jossa on paljon erilaisia huonekaluja ympärillä, näyttää aina erilaiselta kaupassa kuin kotona tai pienen kivijalkaliikkeen tiloissa rullalta avattuna silmiesi eteen. Ainoa niksi on loputon etsintä, vaikka menisi pitkäänkin, palkitsee. Tällä hetkellä isohko matto hakusessa, on ollut jo pitkään. Oikean väriset, kokoiset, muotoiset ja kuosiset matot kokoaa kodin. Olen kanssasi samaa mieltä, ei muotivirtauksia matoissa, vaan oman kodin näköisiä mattoja, kriteerinä kuitenkin laatu, se kannattaa, jos nyt ei ole henkilö, joka hankkii uuden matot/vuosi.

  Oletko kokeillut verkkokauppaa mattojen hankinnassa? Minä olen, se vasta tuskaista onkin, iso matto kotiin, iso matto palautukseen, mutta palkitsevaa, kun löytää hyvän ja luotettavan kaupan, jossa laatukin on kohdallaan.

 6. marjukkap
  Kirjoittaja
  20/08/2019 / 10:22 am

  Niin samaa mieltä, ja verhot ovat todellakin vaikea alue – jo siinä, että ne pitäisi saada ommelluksi ; )
  Lykkyä tykö maton etsintään, toivottavasti se oikea tupsahtaa esiin jossain vaiheessa!

 7. marjukkap
  Kirjoittaja
  20/08/2019 / 10:26 am

  Muistaakseni olen tilannut joskus ehkä Ellokselta maton sovitukseen, mielikuva on kyllä postitse tulleesta matosta.
  Sanoit todella hyvin tuon ”oikean väriset, kokoiset, muotoiset ja kuosiset matot kokoa kodin”. Maton hankinnassa pitää kuunnella omaa itseään ja katsoa kotia, ei muotivirtauksia. Matoissa jon jotenkin myös se, että minusta aika moni näyttää kivalle, mutta kun pitää ajatella kotia kokonaisuutena, joku tietty matto ei sitten kuitenkaan sovi.

  Heh, muistan meidän Kannelmäen kodin, joka oli kaksio, ja sinne hankittiin Askosta valkoinen, paksu villamatto. Se keräsi ihan hirveästi pölyä, ja sitä piiskattiin viikoittain niin, että pohja mureni pikkuhiljaa! Se oli sen maton tarina! Näitä uusia mattoja emme ole piiskanneet.

  Toivottaan, että löydät hyvän maton, onnea etsintöihin!

Vastaa