Millaista on asua Nurmijärvellä (sisältää arvonnan)

 

Kaupallinen yhteistyö OP Koti ja Babler

 

En ole koskaan aikaisemmin tuonut kotikuntaani esille blogissani, mutta nyt tarinoin siitä teille. 

OP Koti haastoi minut miettimään mikä tekee kodista kodin, ja miksi juuri Nurmijärvi on asuinpaikkamme. Päätin tarttua toimeen, sillä minulla on kotikunnastani paljon hyvää sanottavaa.

Kuten tiedätte, olen kuvannut rakkaita peltoja ja maisemia varmaan satoja kertoja. Valotan myös hieman muuttamisemme historiaa, ja miksi viihdymme edelleen Nurmijärvellä – jo seitsemättätoista vuotta.

Postauksen kuvat ovat lomani viimeiseltä sunnuntailta, jolloin oli tyyni, kaunis ilta.

Suunnitelmat

Oli vuosi 2001. Asuimme Helsingin Kannelmäessä 60m2 kaksiossa. Haaveissa oli oma talo.

Meille oli alusta asti selvää, että koska halusimme tilaa ympärillemme, lähtisimme pois Helsingistä. Molempien työt olivat kuitenkin Helsingissä ja tulisivat jatkossakin olemaan. Joku kehyskunnista sopisi suunnitelmiimme.

Aloitimme tonttijahdin, joka tuntui välillä toivottomalta. Näimme mitä erikoisempia tontteja, mutta mikään ei sykähdyttänyt tai tuntunut omalta. Haimme Tuusulan Lahelasta tonttia upouudelta kaava-alueelta, mutta emme saaneet sitä – kaikki tontit menivät tuusulalaisille.

Meillä oli jo talollekin speksit. Perinnetalobuumi oli kuumimmillaan, ja mekin olimme siihen hurahtaneet. Olimme Tuusulan asuntomessuilla 2000 ihastuneet Kannustalon Rauhala-malliin, josta inspiroituneena suunnittelimme oman versiomme ihannetalostamme.

Olimme myös tutustuneet mukavaan talomyyjään, joka kutsui meidät talonäyttelyyn: katsomaan upouutta mansardikattoista taloa Nurmijärvelle. Talo olisi suurin piirtein sen kokoinen, kun mekin suunnittelimme itsellemme.

Minulla ei ollut minkäänlaista mielikuvaa koko paikasta. Nurmijärvi tai Klaukkala ei sanonut minulle yhtään mitään.

Kun me pääsimme paikalle näyttötalolle – wau. Ne pellot. Maisemat veivät minulta jalat alta. Peltoja oli silmänkantamattomiin, ja ne levittyivät talon ympärille kuin viuhka. Talo oli kallion päällä, ja näkymät olivat uskomattomat. Suojellut kansallismaisemat – kuten myöhemmin saimme tietää.

Sanoin miehelleni, että jos täällä saisi elää, en muuta pyydä.

Joku universumissa kuuli sanani. Nimittäin noin viikko sen näytön jälkeen selasin töissä Hesaria. Silmiini osui pikkuinen, se kaikista pienin ilmoitus, noin sentin pituinen, palstan levyinen. Myytävänä tontti, 1,5ha. Leikkasin ilmoituksen talteen heti.

Kun pääsin kotiin, soitin kädet täristen omistajalle. Kun hän kuvaili tonttia (raivattu puustosta, perille koivukuja), tunsin, että nyt ollaan jonkin isomman äärellä. Kun mieheni tuli töistä, lähdimme heti ajamaan kohti tonttia.

Kun tulimme tontille, sydän sykähti molemmilla. Se oli siinä. Valoisa niitty tervehti meitä toukokuisessa ilta-auringossa. Oli maanantai, kolmen päivän päästä, torstaina, olimme maksaneet varausmaksun. Meillä oli tontti, ja talosuunnittelu saisi vihdoin tosissaan alkaa. Tunne oli yhtä aikaa absurdi ja hurjan innostunut!

Nurmijärveläisenä

Kun muutimme omaan kotiin pian 17 vuotta sitten, meistä tuli nurmijärveläisiä. Jo talonrakennusvaiheessa käytimme tulevan kotikuntamme palveluja paljon: rakennus-, maansiirto- ja sähköfirmoja, pihasuunnittelijaa, maalaria, timpureita ja puutarhakauppaa. Kun asetuimme taloksi, kävi hyvin pian selväksi miten mainioon maalaispitäjään olimme asettuneet.

Nurmijärvi jakaantuu kolmeen suureen taajamaan; Klaukkalaan, Kirkonkylään ja Rajamäkeen, mikä tekee siitä Suomen suurimman maalaiskunnan.

Klaukkala on kasvupaikka, johon rakentuu tälläkin hetkellä kerrostaloja ja uusi matkakeskus. Klaukkalassa myös asioimme eniten.

Meille, jotka ajamme Helsinkiin töihin ”maalta”, saamme kahden vuoden kuluttua ohikulkutien, jolla pääsee Klaukkalan ohi kätevästi – ellei kotiinpalatessa halua asioida siellä. Klaukkalassa on erinomaiset palvelut, ihan kaikki, joita arkielämässä tarvitsee: esimerkiksi hyvät ruokakaupat, kampaamoja, lääkärikeskus, kiropraktikko, lakitoimistoja, eläinlääkäri, kuntosaleja, monitoimihalli, tanssiopisto, kansalaisopisto Jukola. Nurmijärvellä on myös valtavasti hevostiloja, joten ratsastusta harrastavat ja omaa hevosta pitävät: teille täällä on hyvät oltavat.

Jos haluaa mennä bussilla Helsinkiin, se onnistuu helposti, sillä vuoroja on kymmenittäin. Suurempiin keskuksiin, kuten esimerkiksi Jumboon Vantaalle, Kaareen Helsingin Kannelmäkeen tai Selloon Espooseen hurauttaa omalla autolla puolessa tunnissa. Helsingin keskustaan matka kestää tunnin, ilta-aikaan jopa vain 45 minuuttia. Työmatkani kestää vähemmän aikaa kuin eräällä työkaverillani, joka kulkee Punavuoresta.

Nurmijärvi on aktiivinen pitäjä, ja varsinkin sen kylät pitävät yhtä. Kunnassa toimii tosiaan mm. tanssi- ja musiikkiopisto sekä kansalaisopisto Jukola, ja tietenkin urheiluelämä on vilkasta. Rajamäellä on uimahalli ja upea pururata, joka talvisin muutetaan valaistuksi laduksi. Jos haluaa patikoida, merkittyjä reittejä on kilometrikaupalla.

Jos et ole ennen käynyt meillä päin, niin tässäpä tulevat lempparivinkkini varsinkin kesäkauteen!

Kivi-juhlat, Palojoki. Kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven syntymämökki on Palojoella. Siellä on myös Taaborinvuori, jossa järjestetään joka kesä Kivi-juhlat. Tänä vuonna ohjelmistossa on Rosvot, ensi kesänä onkin 20-vuotisjuhlat, ja näytelmäksi kaavaillaan mitäpä muuta kuin Seitsemän veljestä.

Café Hugo ja Uudenmaan leipä, Klaukkala. Aivan mahtava konditoria-lounaspaikka, jossa on ihana leivos- ja kakkuvalikoima, myös hyvät kotiruokalounaat. Leipää kannattaa ostaa mukaan!

Ravintola Yangs, Klaukkala. Todella hyvä kiinalainen ravintola, josta noudamme illallisen, jos en jaksa panostaa ruuanlaittoon, annokset ovat raikkaita, maukkaita ja suuria. Iso suositus curry- tai kung po-kanalle! Yangs on pelastanut lukemattomat kiireiset illat, kun en ole ehtinyt tai jaksanut kokata.

Sääksin uimaranta, Kiljava. Etelä-Suomen helmi, Suomen suurin lähde, jossa on kilometrin pituinen hieno hiekkaranta. Tosin kauniilla ilmoilla ranta on sitten tupaten täynnä, siksi käymme siellä uimassa hellepäivinä vasta iltakymmeneneltä.

Mandy Fashion, Klaukkala

Viirin ostoskeskuksen toisessa kerroksessa oleva vaateliike, joka myy rentoa käyttömuotia. Facebook-sivulla on vaatimattomasti 73k seuraajaa! Brändeinä mm. Mos Mosh, Arte Pura, Object, Rosamunde, Dry Lake, Joseph Ribkoff, muutaman mainitakseni kaikkiaan 42:n brändin joukosta.

Ala-Ollin alpakkatila, Klaukkala

Tänne on kiva viedä lapsia. Auki kesäsunnuntaisin. Kukapa ei alpakoista tykkäisi!

Kino Juha, Nurmijärvi

Sympaattinen pikku elokuvateatteri, puinen pieni talo. Sisällä yllättäen hyvät penkit, Dolby Digital 7.1 äänentoisto. Downton Abbey on muuten siellä ensi-illassa 13.9.

OP Koti Uusimaan kiinteistövälittäjät tuntevat hyvin Nurmijärven alueen. He suosittelevat tutustumaan myös näihin:

Ruusulinna, Kirkonkylä

Ruusulinnan tanssipaviljonki on suosittu, ja syyskausi avataan lauantaina 14.9. Eli jos tanssit mielelläsi kunnon paritansseja, niin täällä siihen on mahdollisuus.

Isosuo, Klaukkala

Isosuo sijaitsee aivan Klaukkalan taajaman tuntumassa. Se on luonnontilainen keidassuokokonaisuus, joka on yksi Nurmijärven neljästä Natura 2000 -alueesta.

Mutta OP Kodin kysymykseen ”mikä tekee kodista kodin” on helppo vastata.

Koti on meidän kahden oma paikka, jonne on aina ihana palata. Hektisen ja varsin meluisan työpäivän jälkeen, kun ajelen kotia kohti, tunnen joka kerran onnea siitä, että olen palaamassa kodin rauhaan. Tällä hetkellä maisemat ovat kauneimmillaan, kansallismaisemat ja rauhoitetut pellot kantavat sadoilla hehtaareilla kypsää viljaa, joka lainehtii tuulessa. Se on sielunmaisema, vuoden kauneimpia hetkiä. Minulle koti on sitä, että siellä on minulla henkinen ja fyysinen rauha, ja tunnen tulevani totaaliseen turvaan.

Me muutimme kehyskuntaan juuri ennen 2000-luvun alun suurta muuttovirtaa. Monet muuttivat taajamiin, mutta me haja-asutusalueelle. Maalla asuminen yksinkertaisti elämää. Olemme kotiutuneet tänne, ja jos vain voimme, asumme täällä eläkepäiviin saakka.

Lopuksi OP Kodin arvontaan! Kirjoita kommenttikenttään omat vierailu- ja nähtävyysvinkkisi omalta kotipaikkakunnaltasi! Osallistujien kesken arvontaan 50€ arvoinen K-lahjakortti. Arvonta on voimassa 31.8. saakka. Arvonnan säännöt löytyvät täältä.

Mukavaa viikon aloitusta kaikille!

27 Comments

 1. 19/08/2019 / 2:09 pm

  Pienenä tyttönä ( yli 50 vuotta sitten) asuin kaksi vuotta Nurmijärvellä koulujen yhteydessä olevassa opettajien rivitalossa. Lienevätkö enää edes olemassa? Muistan, kun muutimme, vanhemmat lähettivät meidät lapset pois jaloista, että saivat rauhassa tyhjentää muuttoauton. Työnsimme pikkuveljeä rattailla kauppaan ja palatessamme tämä totesi, että ”sinne oli 100 km matkaa”. Siitä tuli perheeseemme lentävä lause.

  Nurmijärveltä muutimme Hyrynsalmelle ja sen jälkeenkin kymmeniä kertoja. Nykyisin asun Uudessakaupungissa ja täältä mainitsen parhaana vierailukohteena Taidetalo Pilvilinnan. Kannattaa ehdottomasti tulla kauempaakin!

 2. Päivi
  19/08/2019 / 2:29 pm

  No Kuopiossa tietrnkin Puijon torni, Tori ja uusi Saana keskus.

 3. Johanna
  19/08/2019 / 4:13 pm

  Aulangon näkötorni ympäristöineen eli luonto maisemineen

 4. Maritta
  19/08/2019 / 5:05 pm

  Nivalassa Kyösti ja Kalervo Kallion museo.

 5. Julia
  19/08/2019 / 5:15 pm

  Olen espoolainen ja suosikkipaikkani Espoossa on Haukilahden ranta. Lisäksi on ihanaa kävellä rantaraittia pitkin ja pysähtyä vaikka Nokkalan majakkaan kahville tai lounaalle. Iso suositus!

 6. Katri
  19/08/2019 / 5:26 pm

  Oulusta kannattaa tsekata ihanan idyllinen Pikisaari ja Turkansaaren ulkomuseo! Hailuoto on vielä itseltä näkemättä ja kokematta, mutta uskoisin että myös sitä uskaltaa suositella.

  Oulun parhaat burgerit (plus ihanat kahvitteluherkut) löytyy ravintola Roosterista, joka on upeassa vanhassa rakennuksessa, eli tarjolla on myös silmänruokaa.

 7. Laura
  19/08/2019 / 6:30 pm

  Haltialan tila Vantaalla. Ihana kaikkina vuodenaikoina.

 8. Nelliina
  19/08/2019 / 6:48 pm

  Pyynikin harjumaisemat, monipuolinen museokeskus Vapriikki ja sisävesiristeilyt Tarjanne-laivalla Pyhäjärvellä tulee ekana mieleeni. Mukaan kivaan arvontaan 🙂

 9. Sarianne
  19/08/2019 / 9:44 pm

  Asun Lönsi-Vantaalla ja ehdottomasti Vanha Viilatehdas Vantaankosken luona. Ihastuttava paikka nauttia lounasta tai nauttia viikonloppuna brunssista.

 10. Matti
  19/08/2019 / 11:16 pm

  Rajamäen tykkitornit nurmijärvellä on kiva paikka käydä jos ei ole muutakaan tekemistä.

 11. T.Rva46
  20/08/2019 / 7:59 am

  Mahdollisuuksien mukaan menen itse ja vien vieraamme Saaristomerta ihastelemaan. 🙂

  Ps. Mitä tämä Op yhteistyöpostaus sinulle käytännössä tarkoittaa, ei oikein tullut tästä ilmi?

 12. Maria
  20/08/2019 / 10:12 am

  Lapualta Vanhan Paukun alue. Hyvin entisöity ja aktiivisessa käytössä. Myös Jokilaakson matkailupuutarha.

 13. Maarit
  20/08/2019 / 12:22 pm

  Merikarvialla karun kaunis Ouran saaristo. Ja Merikarvianjoen lukuisat kosket.

 14. Emma
  20/08/2019 / 2:05 pm

  Sipoossa mahtava sipoon kansallispuisto 🙂 tykätään siellä retkeillä lasten kanssa.

 15. Kristina
  20/08/2019 / 9:39 pm

  Espoossa on kaunis saaristo, mm. Iso Vasikkasaari ja Pentala ovat mainiot kohteet piknikille.

 16. Airi
  20/08/2019 / 10:17 pm

  Poukan talo, Pyhän Pietarin kirkkoa ja Palttilan kartano.

 17. Hetu
  22/08/2019 / 10:14 pm

  Asun Salossa ja suosittelen vierailemaan Taidemuseo Veturitallissa, shoppailemaan Zapatossa ja retkeilemään Teijon kansallispuistossa.

 18. Henna
  23/08/2019 / 5:53 pm

  Taidetalo Pilvilinnan mainitsen Uudessakaupungissa, Automuseo ja Bonk.

 19. Tuija
  24/08/2019 / 1:37 pm

  Hauska idea postauksessa ja kauniit kuvat jälleen! Helsingin kantakaupungissa on (muun muassa) kaksi mielenkiintoista ja helposti lähestyttävää museota: Ruiskumestarin talo ja Helsingin kaupunginmuseo. Ne eivät ole kaukana toisistaan, ja molempiin on vapaa pääsy. Kaupunginmuseon Helsingin valitut palat -näyttely antaa hauskoja välähdyksiä vanhasta Helsingistä. Siellä voi vierailla vaikkapa 1950-luvun kodissa.

 20. Rva Kepponen
  25/08/2019 / 2:12 pm

  Moikka Itä-Helsingistä!
  Suosittelen Uutelan luonnonsuojelualuetta. Maisemista ja reippailusta nauttimisen jälkeen maistuu kahvit Cafe Kampela rantakahvilassa.

 21. Maaritpee
  25/08/2019 / 2:38 pm

  Oulussa ehdottomasti Nallikarin merenranta, Koivurannan kesäkahvila joen rannassa. Ainolan puisto ja pieni kahvila siellä.

 22. Pajulintu
  25/08/2019 / 5:07 pm

  Oulussa kannattaa käydä Nallikarissa hiekkarannalla.
  Torin alueella on vanha kauppahalli (nyt remontissa) ja Toripollliisi.
  Ainolan puisto on kaunis kesällä kukkaistutuksineen.
  15 kilometrin päässä kaupungista on ulkomuseo Turkansaari.
  Joen ja meren rannoilla on kävely- ja pyöräilyteitä kymmeniä kilometrejä. Tosi mukavaa liikkua kesällä.

  Tervetuloa Ouluun!

 23. Petri
  26/08/2019 / 9:13 am

  Laitilassa on useita järviä ja kannattaa vuokrata mökki, hyvät ulkoilumaastot ja paljon maatiloja. Wirvoitusjuomatehdas on käymisen arvoinen paikka jossa voi myös nauttia hyvää ruokaa ja tehdä ostoksia.

 24. Miude
  30/08/2019 / 12:07 pm

  Asun Ylöjärven Viljakkalassa. Tämä on hyvin pieni kylä. Kesäisin täällä voi tutustua vanhaan Haverin kultakaivokseen opastetulla kierroksella.

 25. anna s.
  30/08/2019 / 2:13 pm

  Oulussa voi ehdottomasti suositella Nallikaria, varsinkin kesäaikaan on upea. Lisäksi torinrantaan on ihana istahtaa kahville tai siiderille, ja katsella kaupungin vilskettä 🙂

 26. hilkka
  31/08/2019 / 1:23 pm

  Oulussa suosittelen käymään torinrannassa, ja siellä sijaitsevassa pannukakkutalossa 🙂

 27. Kesäheinä
  31/08/2019 / 3:14 pm

  Helsingissä suosittelisin tutustumaan eri kaupunginosiin. Pieniä kyliä kaupungin sisällä, joissa kaikissa oma tunnelmansa.

  Kaivopuistosta Käpylään, Töölöstä Itäkeskukseen, Vuosaaresta Töölöön jne.

  Tervetuloa!

Vastaa