Juuret historiassa, jalat tässä päivässä – Palmroth Original

 

Kaupallinen yhteistyö Palmroth Original

 

Juuret yhdeksänkymmenvuotisessa historiassa, jalat tukevasti tässä päivässä ja katse tulevaisuudessa.

Lause juolahtaa mieleeni, kun istun Mikko Palmrothin ja Anu Haalahden kanssa Palmroth Originalin toimistossa, Tampereen Klingendahlin upeassa tehdaskompleksissa. Valtavista ikkunoista tulvii valoa sisään, vaikka lauantai-iltapäivä on harmaa ja tihkusateinen. Vitriineissä on kenkämalleja vuosikymmenien takaa, ikkunoiden edessä syksyn ja talven uutuuksia.

Palmroth on meille suomalaisille ikoninen merkki yhdessä Marimekon, Iittalan ja monien muiden kanssa.

Se on niitä brändejä, joista ikäluokkani naiset ja meidän äitimme sanovat ”muistatko”. Me ostimme Palmrothin loaferit tai jokasäänsaappaat heti, kun aloimme tienata. Meidän jälkeemme on tullut sukupolvi, joka ei muista käyttäneensä Palmrotheja, mutta alkaa jo katsella niitä. Sitten on nuori, tiedostava ikäpolvi, joka löytää brändin uusin silmin.

Palmroth sai alkunsa vuonna 1928, jolloin Pentti Palmroth perusti kenkätehtaan isänsä omistaman Partolan kartanon huvilarakennukseen Pirkkalassa. 1930-luvulle kenkätehdas työllisti jo 200 henkilöä. 1950-luvun alussa Viva-merkkisestä brändistä tuli Palmroth.

Pentin pojat Pertti ja Juhani lähtivät opiskelemaan kenkäalaa Saksaan ja Englantiin. Pertin aikana tuotanto laajeni, Palmrotheista tuli luksusmerkki, jonka menestystarina oli ainutlaatuinen. 1985 lanseerttu jokasään materiaali oli ensimmäinen laatuaan.

Kun Pertti Palmrothin nimeä kantava yritys lopetti, poika Mikko lähti jatkamaan isoisänsä ja isänsä perintöä 2012. Uudelle yritykselle tuli nimeksi tuli Palmroth Original, joka oli myös 1970-luvulla, Mikon lapsuudessa, jonkin aikaa yrityksen nimi.

Palmroth Original lähti liikkeelle ketterästi ilman raskaista koneistoja ja suuria mallistoja. Palaute tulee nopeasti suunnittelija Anulle, joka kertoo varsinaisen oppinsa tulleen Palmrothin tehtaalta. Anu tuntee kengänvalmistusprosessin alusta loppuun, ja hän tietää mitä vaatia myös valmistajalta.


Palmroth Original, jokasäänkenkä, lakeri

Laatu ja vastuullisuus.

Siinä Palmroth Originalin kaksi kantavaa sanaa, jotka tänä päivänä ovat yhtä voimakkaita arvoja kuin vanhan Palmrothinkin aikoina. Palmrothin kengät eivät ole kertakäyttömuotia. Vastuullisuutta on,  että kenkien suunnittelussa näkyy tietynlainen iättömyys, joka säilyy vuodesta toiseen.

Vastuullisuutta on myös tuntea kengäntekoprosessi alusta loppuun. Kengät tehdään EU:n sisällä, jotta vaiheita voidaan valvoa. Portugalissa, Porton alueella, joka on tunnettu kengänvalmistukseen liittyvistä tehtaistaan, Palmroth Originalia valmistaa pieni perheyritys.


Palmroth Originalia myydään noin kahteenkymmeneen maahan, joista eniten Kanadaan.

Ei liene yllätys, että juuri ne maat, joissa on samantapaiset talviolosuhteet kuin meillä, luottavat Palmroth Originalin mallistoihin ja materiaaleihin. Vettä hylkivä mokka, lakeri, thermokumi- ja erikoiskitkapohja, lammasvuori – mukavuus ja design kulkevat käsi kädessä.

Palmroth Original lähtikin ensin ulkomaiden markkinoille, ja vasta viime aikoina kotimaan markkinat ovat tulleet vahvasti mukaan myyntiin. Anun mukaan ulkomaille lähtö oli vaivatonta jo olemassa olevien kontaktien kautta. Palmrothillahan on aina ollut vahvat, kansainväliset perinteet.


Kysyin Mikolta millaista oli kasvaa kenkien keskellä. ”Se oli mahtavaa”, hän sanoo. Hollannissa syntyneenä ja siellä liiketaloutta opiskelleena kansainvälinen elämäntapa tuli tutuksi jo pienenä.  ”Olin mukana messuilla kaatamassa mehua ja samppanjaa vieraille”, hän muistelee.

Perheyrityksen  toimintaan oli luontevaa mennä mukaan, ja uuden tilanteen edessä oli luonnollista jatkaa isänsä Pertin ja isoisänsä, Palmrothin perustajan, Pentin elämäntyötä.

Palmroth Originalin mukaan vanhasta Palmrothista lähti mukaan kenkien laatu, hyvä istuvuus ja mukavuus, ja tietenkin jokasään materiaali lakeri. Yhdeksäntoista vuotta kenkiä suunnitelleen Anun kädenjälki näkyy skandinaavisessa linjakkuudessa, minimalistisuudessa ja tyylikkyydessä. Kengän muoto on aikaa kestävä ja ajanton.

Jos syys- ja talvimallistot ovatkin tummia, kesämallisto on varsinainen suunnittelijan herkku: leikitään enemmän väreillä ja muodoilla. 90-vuotisjuhlan kunniaksi uustuotantoon otettiin kenkämalli 30-luvulta mallia muuntelematta.

Vanhoista kenkämalleista voi ammentaa ideoita nykypäiväänkin. Toimiston lattialla oli päällekäin vanhoja matka-arkkuja. ”Ne ovat täynnä kenkiä”, Mikko ja Anu kertovat.


Entäpä tulevaisuus – mitä se tuo tullessaan?

Ajatuksia on monia: vegaanisen malliston laajentaminen, pienemmät capsule-mallistot, yhteistyöt muiden brändien kanssa. Vegaaniset kengät ovat kysyttyjä, varsinkin nuoret asiakkaat ovat tiedostavia. Nettikauppa toimii vilkkaasti ja se on löydetty hyvin.


Tänä päivänä kuluttajalle ei riitä pelkkä design. Palmroth on aina vaalinut arvojaan, mutta nyt somen myötä niitä voidaan tuoda kuluttajalle näkyvästi ja nopeasti. Kokonaisuus, kengänteon osaaminen ja oma näkemys saadaan kuluttajalle heti tietoon. Asiakkaan kynnys kysyä, vaikkapa Instagramin kautta, on matala.

Anu ja Mikko kiittelevät tiimiään. Kaikesta näkee, että tämä pari tekee työtä sydämellä.”Meillä on vahva näkemys siitä, miten jatketaan”, he pohtivat.

Katselen vielä vitriinissä olevia vanhoja kenkiä, ja luon viime silmäyksen punaruskeisiin mokkasaappaisiin. Ne ovat myös ABBA:n ensimmäisen kokoelmalevyn kannessa Agnetan jalassa. Historiaa on mukava muistella, mutta on selvää, että Palmroth Original on vahvasti tätä päivää ja katsoo varmasti tulevaisuuteen.

Lue myös:

Palmroth -kevätkengät ja kolme asua

Katse jalkoihin – näyttävillä kengillä kohti talvea

5 Comments

 1. Ansu
  24/09/2019 / 8:23 am

  Ensimmäiset Palmrothini ostin (tai tarkemmin sanoen äitini osti ne minulle syntymäpäivälahjaksi) olivat Juhani Palmrothin suunnittelemat, syvän viininpunaiset pitkävartiset nahkasaappaat, joissa oli siro korko ja siinä kullanvärinen koriste. Ah, niin kauniit… Kun itse aloin tienata, hankin monetkin Palmrothit: mustat paksupohjaiset loaferit mokkaa/lakeeria, mustat kevyemmät lakeeriloaferit, ruskeat mokkaiset slingbackit, mustat jokasään nilkkurit, mustat mokkaiset nilkkurit… Vuosia sitten löysin kirpparilta Palmrothin sirokorkoiset mustat mokkaiset avokkaat, joissa on lakeerikärki ja se tunnusomainen pieni kultainen laatta edessä. Todella hyväkuntoiset ja maksoivat 2 egeä! Ne on käytössä edelleen. Kirppareilla näkee silloin tällöin Palmrothin kenkiä, yleensä erittäin hyvässä kunnossa. Pari vuotta sitten näin eräällä kirpparilla todella kauniit Palmrothin ruskeat, mokkaiset saapikkaat, joiden malli toi mieleen 60-luvun. Minulla oli tuolloin kiire, joten en ehtinyt kuin vilkaista kokoa, joka oli 38. Omat ”viulukoteloni” ovat 39, mutta joskus mulle sopii myös koko 38, riippuen lestistä. En kuitenkaan ehtinyt silloin kokeilla niitä, vähän harmittaa edelleenkin…

 2. Tarja
  25/09/2019 / 6:56 pm

  Iik – nuo ensimmäisen kuvan keskellä olevat loafer-solkiset nilkkasaappaat – IHANAT!!! Ovatko ne myynnissä olevaa mallistoa?? Pakko. Saada. 😀

 3. marjukkap
  Kirjoittaja
  26/09/2019 / 7:18 pm

  Oi, ihania Pamroth-muistoja! Mulla oli tosiaan ne mustat jokasäänsaappaat ja kaksiväriset vihreät loaferit.

 4. marjukkap
  Kirjoittaja
  26/09/2019 / 7:20 pm

  Eiköhän nämä ole kaikki syksyn uutta! : )

 5. Tarja
  27/09/2019 / 4:15 pm

  Kääk – nyt on lähdettävä kenkäkauppaan
  🙂 🙂

Vastaa