Miten retinoli kuuluu ihonhoitooni?

 

Olen huomannut, että retinoli on ollut tapetilla kovasti kuluneen vuoden aikoina, ja omakin mainintani herätti kiinnostusta. Kerronpa siis siitä sanasen, ja myös omista ihonhoitorutiineistani, eli viiskymppisen ihonhoidosta näin muuten.

Retinoli on A-vitamiinijohdannainen. Vaikka retinoli on yleisnimi kaikille A-vitamiinimolekyyleille, se voidaan jakaa pienempiin komponentteihin, joita kutsutaan retinoideiksi. Retinolia voidaan käyttää kosmetiikassa vapaasti, kun taas retinoideja ja tretinoiinia käytetään vain reseptilääkkeissä.

Retinolin on tutkitusti todettu vaikuttavan ihoon mm. näin:

 • Se on voimakas antioksidantti
 • Se stimuloi ihon omaa kollageenituotantoa
 • Estää bakteerien muodostusta iholla
 • Vähentää talin eritystä iholla
 • Kirkastaa pigmenttimuutoksia
 • kohdistaa tehonsa juonteisiin

Retinolia on eri voimakkuuksia. Jo 0,5%  on todettu vaikuttavan ihon hyvinvointiin. Yleensä annostus aloitetaan pienestä prosentista ja lisätään osuutta 5% tai jopa 10% saakka. Pitää muistaa, että A-vitamiini voi aiheuttaa aluksi ihoärsytystä, eivätkä auringonvalo ja retinoli sovi yhteen. Retinoliseerumia voi sekoittaa omaan kosteusvoiteeseen. Retinoli myös saattaa kuivattaa ihoa jonkin verran.

Retinolituotteita löytyy mm. Ruohonjuuresta, Elevenin ja Skincityn verkkokaupoista, joista olen tähän postaukseen myös lainannut kuvaukset retinolista.

Tutustuin A-vitamiiniin ihonhoidossa, kun aloin käyttämään Environin tuotteita. Environia käytin ehkä reilun vuoden, mutta sitten aloin kiinnostua muistakin tuotteista. Retinoli kuitenkin jäi käyttöön. Pitkään käytin Medik8:n retinolituotetta, joka on vähän hintavamppi tuote. Nykyiset omat ihonhoitotuotteeni ovat koonti hyviksi havaituista yksilöistä. Bloggaajana on mahdollisuus kokeilla tuotteita, ja aika monta tuotetta on sitä kautta jäänyt mukaan.

”Aikuisen naisen ihonhoidon ykkösjuttu on kosteutus, kosteutus, kosteutus. Iho janoaa kosteutta.”

Puhdistuksen käytän tällä hetkellä Lumenen herkän ihon puhdistusemulsioa ja kasvovettä. Palaan näihin aina uudelleen. Monethan suosivat vedetöntä puhdistusta, mutta itse tykkään vedestä: meillähän on luomuvesi omasta porakaivosta. Sen laatu on pehmeää, joten se ei kuivata ihoa ollenkaan, kemikaalivapaata kun on. Lumenen emulsio puhdistaa silmämeikin erityisen hyvin ja hellävaraisesti.

Puhdistan ihon emulsiolla kahdesti, silmämeikin rippeet vanupuikolla, ja sitten pyyhin kasvot vielä kasvovedellä kosteutetulla vanulapulla.

Tämän jälkeen tulee retinoli, jos on ilta, näin päivisin olen jättänyt sen pois. Käytössä on tällä hetkellä kuvan The Ordinaryn seerumi. Minulla ei ole sen vahvempaa kuin 2%, se on riittänyt ihan hyvin. Ja se maksaa vain 14€! Stockmann otti keväällä The Ordinaryn valikoimiinsa, ja merkillä on muitakin kiinnostavia tuotteita.

Retinolin jälkeen laitan muutaman kerroksen Whamisan kasvovettä.  Hypetettyä Whamisaa kokeilin reilu vuosi sitten kosmetologini suosituksesta, ja vaikka en täysoppisesti noudatakaan korealaisen ihonhoidon perusteita, taputtelen kasvovettä kuitenkin aamuin illoin vähintään neljä kerrosta kasvoille. Iltaisin läpsytellessä menee se seitsemän. Periaate on, että laitan sitä niin paljon kuin iho juo. Kiinnostuneille suosittelen Katja Kokon blogia, hän on K-beautyn, eli korealaisen ihonhoidon vihkiytynyt puolestapuhuja ja Whamisan brändilähettiläs.

Korealaisen kosmetiikan yksi hyvä puoli on muuten erinomainen hinta-laatusuhde. Yksi kasvovesipullo (siis se seitsemän kertaa kerrostettava) kestää monta kuukautta.

Päivävoide on tällä hetkellä INARI Beautyn pr-lahjana saatu Midsummer Magic Water Cream. Se on kevyt, mutta huippukosteuttava, ja sitäkin juotan iholle niin paljon kuin se vetää.

Silmänympärysvoide on myös Whamisan. Sen laitossa teen vähän lymfaa silmien ympärille, mikä vähentää turvotusta. Tosin viime aikoina sitä ei ole ollut, kun olen kiinnittänyt huomiota siihen mitä syön, ja nukun pääasiassa selälläni.

Laitan myös silloin tällöin aurinkovoidetta, jos olen enemmän ulkona. Kuorinnat, naamiot, vartalovoiteet ja öljy, jota silloin tällöin myös laitan, tulevat kaikki Dermosililta.

No, totuushan on, että iho pitää saada vastaanottavaseksi hoitaville tuotteille. Käyn kolmesti vuodessa kosmetologilla, luotan ihanaan Jaanaan Hyvinkään Villimimmistä, hän hoitaa ihoni ja antaa sille juuri sellaisen hoidon, kuin se tarvitsee. Hoidot on yleensä tehty ESSE:n tuotteilla. En muuten yleensä tykkää maata hoidoissa, mutta Jaanan käsissä melkein nukahdan.

Otan myös mesoterapiaa tai A-vitamiinidermorollauksen silloin tällöin. Vaikka kotirollauslaitteita hehkutetaan ajoittain, itse en ihoa lähtisi kotona rollailemaan, sillä bakteerien pelossa ja tekniikan ollessa puutteellinen, jätän rollauksen ammattilaisille. Lisäksi ihoni on herkkä, en halua ylihoitaa tai rasittaa sitä.

Jos jotain hehkutan, niin laser-hoitoja. Laserissa käyn pari kolme kertaa vuodessa, jo viimeisen neljän vuoden ajan. Laser-hoidot ovat valtavan kehittyneitä nykyään, ja yhdellä hoitokerralla voidaan kohdentaa hoito joko syviin ihokudoksiin, pintaan tai molempiin. Tuloksen huomaa noin 3kk hoidon jälkeen. Iho napakoituu tavalla, mitä yksikään voide ei sille tee. Hoidon jälkeen tulee välttää auringonvaloa, ja suojata iho hyvin. Laserissa käyn Sairaala KL:ssa. Kiinteyttäviä hoitoja on nykyään tarjolla vaikka kuinka, ja uusia tulee koko ajan.

Yksi lukijani kysyi miten retinoli on vaikuttanut ihooni. Kyllä sanoisin, että vaikka ilmejuonteita on, varsinkin silmänympäryksissä, ihoni on ikäisekseni tosi hyvässä kunnossa, kosteutettu ja kiinteä. Saan myös kyllä kiittää geenejäni, äidilläni on valtavan kaunis iho, eikä hänellä ole edelleenkään, 77-vuotiaana, uurteita. Minulla on taipumus couperosaan, ja sitä vastaan retinoli, C-vitamiini ja aurinkosuoja ovat parhaat kaverit. Luulen kuitenkin, että hyvä ja napakka iho on säännöllisen ja tinkimättömän hoidon tulos.

Jos jonkin neuvon voisi antaa nelikymppiselle itselleni, ne ovat tässä:

 • Suojaa iho aina auringolta
 • Ala käyttämään retinolia
 • Tee ainakin kerran vuodessa tehohoito: mikroneulaus, laser-hoito, mesoterapia…
 • Hanki kosteuttavat tuotteet
 • Sokeri ja alkoholi minimiin
 • Älä stressaa ja nuku riittävästi

Itseasiassa, ihonhoito on hirveän simppeliä. Se hoituu rutiininomaisesti siinä sivussa, aamuisin kuuntelen podcasteja, iltaisin mietin niitä näitä. Ihonhoito on tietynlaista meditaatiota, ihan ikioma hetki itselle.

6 Comments

 1. Helena
  05/09/2019 / 7:06 pm

  Entä kollageeni jauhe? Käytätkö?

 2. marjukkap
  Kirjoittaja
  05/09/2019 / 7:07 pm

  Satunnaisesti, tällä hetkellä en.

 3. Marianne
  06/09/2019 / 7:21 pm

  Olipa ajankohtainen postaus ainakin minulle. Talvea kohden tarvitsen tuhdimmat ja erittäin kosteuttavat voiteet. Kosmetologillakin tulee talven aikana käytyä tiuhempaan. Kuinka pitkän tauon pidät tuossa imeytyskertojen välissä? Laserhoitokin kiinnostaisi. Onko niitä erilaisia ja onko yksittäis- vai sarjahoitoja? Mukavaa kaveriviikonloppua.

 4. Tarja
  07/09/2019 / 10:46 am

  Kiitos, hyvää tietoa ja kiva kuvaus rutiineistasi. Taitaa olla aika siirtyä runsaampiin toimenpiteisiin kotona. Itse käyn kyllä kosmetologilla säännöllisesti, mutta kotihoito on ollut vain kosteusvoide. Jospa lisäisin siihen tuota retinolia ja vähän enemmän hemmottelua!

 5. marjukkap
  Kirjoittaja
  07/09/2019 / 2:37 pm

  Taputtelen kasvovettä pienen määrän iholle, kunnes se on imeytynyt. Sitten swuraava kerros jne. Laserhoito on yleensä sen verran tuju, että kerta riittää. On varmasti sarjahoitojakin, mutta en osaa niistä sanoa.
  Kiitos, oikein mukavaa on ollut!

 6. marjukkap
  Kirjoittaja
  07/09/2019 / 2:39 pm

  Kyllä suosittelen kasvovettä, just vaikka tuota Whamisan imeytettävää ja retinolia. Kosteutus on se tärkein juttu.

Vastaa