10 pääasiaa sisustustyylistämme

 

Kun lähdin pilkkomaan meidän sisustustyyliämme osiin, pääelementit nousivat aika helposti esiin. Itse rakastan sisustuslehtien luo tyyli-osoita, joten tässä tulee oman kodin versio: 10 asiaa sisustustyylistämme! Minkä asioiden varaan se nojaa? Mikä on se ykkösasia, josta lähdemme liikkeelle? Entä voiko tyynyjä olla liikaa?

Valitse seinien väri, vältä valkoista.

Kaikki lähtee seinistä, tämä on ehdoton ohjenuorani, kun aikoinani lähdin suunnittelemaan kotimme sisustusta. Siitä lähti myös maalausurakka. Meillä on harmaan ja mudan eri sävyjä lämpimällä vivahteella. On tosi tärkeää, että lattia, seinät ja kalusteet ovat joko lämpimän tai kylmän sävyisiä. Sekoittamalla niitä tulee outo fiilis, josta ei itsekään tiedä tuliko tehtyä oikein.

Seinän väri luo suuret linjat. Minusta punaiset seinät ja valkoinen sohva näyttävät paremmilta kuin valkoiset seinät ja punainen sohva. Seinän väri kokoaa huoneen ja antaa sille luonnetta. Ei kannata säikähtää tummiakaan värejä, ne eivät pienennä huonetta. Jos huone on pieni, se on pieni, ja siksi sitä kannattaa ennemmin korostaa tummilla seinillä.

Panosta lattian väriin ja muista valkoiset jalkalistat.

Itse suosin tummaa – mitä tummempi ruskea, sitä parempi, mutta vaalea lattia on myös kaunis. Koskaan älä laita lattian väristä jalkalistaa, vaan valkoinen on oikea väri! Lattian ei ole tarkoitus kiivetä seinälle, vaan lista erottaa lattian ja seinän. Mitä paksumpi lista, sen parempi.

Suosi suuria huonekaluja ja esineitä.

Tämä tyyli on hyvin amerikkalaista, mutta myös esim. Artwood tekee tästä taidetta, katsopa vaikka täältä, ah! Suuri tila tarvitsee suuret esineet. Nyt on muotia aika kevyet sohvapöydät, mutta pidän edelleen jykevistä! Meidän ensimmäisessä kodissamme oli muuten suuri sohva, ja se näytti olkkarissa tosi hyvältä.

Päätä sisustuksen päävärit.

Meillä ne ovat harmaa, ruskeat, valkoinen ja aksenttivärinä musta, jouluna myös punainen. Muutamalla värillä ei voi mennä vikaan.

Osta suuri matto.

Mieluummin liian suuri kuin pieni! Yksivärinen villamatto on aikaa kestävä laatuvalinta, mutta upea itämainen matto tulee olemaan eläkekotimme keskus.

Älä piperrä pikkuesineillä.

Meillä ei juuri ole pikkuesineitä, sillä ne hukkuisivat suurten huonekalujen sekaan. Siivoaminenkin on helppoa, kun ei ole niin paljon pölyistä pyyhittävää. Oma heikkouteni ovat erilaiset maljakot.

Panosta aikaa kestäviin, laadukkaisiin huonekaluihin.

Sohvaa ei ole tarkoitettu uusittavaksi joka viides vuosi, ei edes joka kymmenes. Katso, että päälliset ovat vesipestävät – luonnonmateriaali niissä ei ole välttämättä kestävin. Täyspuiset pöydät ja tuolit ovat mahtavia – niitä pystyy käsittelemään uudelleen. Laadukkaan nojatuolin saa uudistettua verhoilulla.

Somista ja valaise suurin linjoin.

Valaise epäsuorasti, ja valitse tarpeeksi suuret valaisimet. Suosi suuria, pehmeitä vilttejä ja taljoja. Valitse tyynyt samalta valmistajalta, niin sisustuksen linja pysyy myös siinä kautta kodin. Jos jossain vedän överit, niin tyynyjen määrässä!

Suosi yksiväristä.

Unohda kuosit,vaikka ne kuinka houkuttelisivat. Kuoseihin hullaantuu, mutta ne kannattaa pitää minimissä yleisen rauhallisen ilmeen vuoksi. Keittiössä meillä on ihana kuosiverho, mutta muualla on yksiväristä. Taulut ja tyynytkin saavat enemmän tilaa sillä tavoin.

Kerrosta ja tee itse.

Viimeinen, mutta ei vähäinen! Yhdistä vanhaa ja uutta. Kaiken ei tarvitse kiiltää uutuuttaan. Onko ullakolla vanha tuoli? Maalaa tai päällystä se uudelleen! Oletko sinä, miehesi tai isäsi kätevä käsistään? Suunnittele ja toteuta huonekalu!

Meillä on mieheni ja hänen veljensä tekemät arkkupenkit kuistilla, tätini vanha keinutuoli, äidin maalaamia ikoneita, isän tekemä korulipasto, kaappikello ja penkki, sekä mieheni tekemä taso. Omaa kädenjälkeä ovat myös itse vahattu ruokakalusto kaappeineen. Kerrostus on kiinnostavaa ja itse tehty arvokasta ja persoonallista.

Koti on muuten nyt taas kerran kauneimmillaan, kun voi sytyttää tunnelmavalot!

Lue lisää:

Uusi elämä nojatuoleille

Vanhojen nojatuolien uusi ilme 

Maalaiskeittiön pintaremontti

Yläkerran taulukollaasi: miten se syntyi

Meidän arkiolohuoneemme

Makuuhuoneen valkoinen kesäilme

 

Kuvat ja inspiraatiot:

Boknäs.fi / Lundbergs MöblerBalmuir / Pentik / Asko / Juvi / Rum21 / Tikkurila /Quick Step

 

7 Comments

 1. Helena
  09/10/2019 / 9:51 am

  Kiitos selkeistä ja räväköistäkin mielipiteistä. En ole välttämättä ihan joka asiassa samaa mieltä mutta kotinne näyttää hyvältä!

 2. marjukkap
  Kirjoittaja
  09/10/2019 / 9:57 am

  Kiitos kovasti! Heh, eiks mielipiteetön ihminen oo tylsä!? Mutta siis tää oli lehtien tapaan Kopioi tyylini-juttu, jos jotakuta kiinnostaa samanlainen huusholli kuin meillä, voi ehkä saada ideoita. Varmasti esim. skandinaavisesta sisustuksesta tykkäävä ajattelee monesta asiasta toisin, eikä tämä postaus heitä inspiroi.

 3. T.Rva46
  09/10/2019 / 6:22 pm

  Hei, mietin pitkään mitä kuvista puuttui, kunnes hoksasin; teillä ei ole ainuttakaan viherkasvia? Etkö tykkää, vai miksi ei? Nehän antaa aina niin upean loppusilauksen aivan kaikkialle!:)

 4. marjukkap
  Kirjoittaja
  09/10/2019 / 7:38 pm

  Meillä ei tosiaan ole niitä. Niin kuin olet varmaam huomannut, en ole puutarha-ihminen, ja se valitettavasti ulottuu myös sisälle. Pidän kasveista, mutta niisen hoitaminen ei oo mun juttu! Ihailen muiden taitoa hoitaa kasveja.

 5. T.Rva46
  10/10/2019 / 1:10 pm

  Ok, kovin harmonista teillä toki on ilmankin, ja upea luonto näkyy ikkunoista. 🙂

 6. Katri
  10/10/2019 / 6:20 pm

  Täällä on kyllä viime aikoina ollut ihan mahtavia sisustuspostauksia (ja muitakin toki), kiitos niistä! Ihailen kyllä muutenkin taitoasi tuottaa laadukasta ja oikeasti mielenkiintoista sisältöä – siihen ei muuten kovin moni täyspäiväinenkään bloggaaja pysty!

  Sitten itse postaukseen: oikeastaan kaikista asioista olen samaa mieltä! Erityisen tärkeä pointti on tuo aikaa ja kulutusta kestävien huonekalujen (toki myös pintojen) valinta. Kertakäyttökulttuuri on tämän ihmiskunnan suuri synti, ja olisi aivan kestämätöntä – ja kallista – uusia kokonainen kalustus ja sisustus aina muutaman vuoden välein.

  Myös kerroksellisuutta arvostan hurjasti! Sitten kun joskus saan unelmataloni, haluaisin sinne pääasiassa sellaisia kalusteita ja esineitä, joilla on joku suurempi merkitys tai tarina taustallaan, ja jotka toisivat kotiin sielua ja syvyyttä.
  Onneksi minulla on jo nyt muutama sellainen aarre.

 7. marjukkap
  Kirjoittaja
  11/10/2019 / 6:43 pm

  Kiitos, ihan huikeeta saada tämmöinen kommentti. Olen niin iloinen, jos olen voinut tuottaa inspistä!

  Jos välillä muodin kanssa vähän irroittelen, niin kodin kanssa tosiaan ollaan pedantteja. Kodin hankinnat ovat niin arvokkaita, että niiden kanssa haluaa pärjätä se 30 vuotta ja enemmänkin. En tajua kertakäyttökulttuuria kodin asioissa ollenkaan.

  Mut hei joo, kerroksellisuus on ihanaa, ja muidenkin rakkaiden ihmisten kädenjälki kodissamme. Ihana, että sullakin on jo aarteita kertynyt, ja muistoja niiden kautta. Sellaista arvostaa jotenkin syvemmin kuin design- esinettä. Tai mistäs minä tiedän, mutta itse ajattelen näin.

Vastaa