Mitä muuttaisin meidän kodissa, jos voisin?

 

Seitsemästoista vuosi meidän kodissa lähenee loppuaan. Talo kaipaa aika ajoin pientä pintaremonttia, mutta sellaiset säätöjutut tehdään stressittä ja ajan kanssa. Kotimme on tietyllä tapaa 2000-luvun alun kuva, mutta kuitenkin itse suunniteltu alusta loppuun. Mitä tekisin nyt toisin, jos rakentaisimme?

Idea postaukseen on saatu suloiselta ensi kesän morsiamelta, Jonnalta. Lue tästä hänen pohdintojaan. Jonnan ihastuttava koti on tamperelaisessa vanhassa kerrostalossa kuudennessa kerroksessa.

Postauksen kuvat tältä päivältä ihan sellaisenaan sen kummemmin stailaamatta: kuihtuvat kukat maljakossa ja auringossa taipuneet kynttilät.

Plussat:

+ Avara, valoisa pohja

Meillä ei ole ollenkaan käytäviä, eikä käytännössä yhtään hukkaneliötä. Suunnittelimme pohjan aikoinaan yhdessä, ja mieheni piirsi sen millimetripaperille. Siihen sitten sijoittelimme ”huonekaluja”, eli paperinpalasia, jotka olivat paperista mittoihin leikattuja palasia. Näin suunnitelluille huonekaluille tuli tarpeeksi tilaa.

Mieheni oli aivan käsittämättömän kaukonäköinen ensirakentaja. Kodissamme on lukuisia, pieniä juttuja, joita en olisi tullut ajatelleeksikaan, mutta jotka hän innovoi. Yksi on terassin kääntyvät kaiteet, toinen neliöiden mahdollisimman hyvä käytettävyys, että yhtään ei mene hukkaan. Hän laski portaiden kaltevuuden ja keksi vinon seinän yläkertaan, jotta saimme vaatehuoneen ja pienemmän vieraskylppärin ylös. Ja jo olemassa olevien kalusteiden koon hahmotus tulevaan taloon oli upeaa. Myös yläkerran aulan pikkuparvekkeen ovi laitettiin huoneen sivuun, jotta saataisiin mahdollisimman paljon yhtenäistä seinäpinta-alaa kulmasohvaa ajatellen. Kaikkea tällaista, mikä on osoittautunut todella käteväksi. Hän myös suunnitteli ja laski keittiön leisituulettimen kuvun ilmeen ja rakensi sen – lv-tyypit kun laittoivat putket kulkemaan hitusen liian edestä.

+ Lasketut ikkunankorkeudet

Talomme on pakettitalo, mutta itse siis suuniteltu. Standardi ikkunankorkeus taisi olla 90cm lattiasta, mikä on aika korkea. Meillä korkeus laskettiin 70cm lattiasta, ja erkkerissä 40cm. Kiitos tästä miehelleni, joka oli tässä(kin) asiassa hoksaavainen.

+ Erkkeri

Se on ihana, rakastan sitä. Alusta asti oli selvää, että haluamme kaksi sohvaa vastakkain. Sohvat maksoivat paljon ja tilattiin Englannista asti Huonekalu Ruolan kautta, mutta siinä ne ovat edelleen, yhtä hyväkuntoisina kuin alussa.

+ Yhteneväisyys

Läpi talon on rauhallinen, yhtenevä ilme. Lattiamateriaaleina ovat laatta ja laminaatti, ja etsimme silloin tumminta mahdollista laminaattia. Niitäpä ei ollutkaan tarjolla siihen aikaan! Onneksi Quickstepin valikoimista löytyi tumma tammi-värinen laminaatti, joka sopi nätisti meidän muutamiin, jo olemassaoleviin Boknäs-huonekaluihin. Laminaatti oli puhtaasti kustannuskysymys, ja olemme olleet tyytyväisiä helppohoitoiseen ja naarmuuntumattomaan lattiaan. Laatat löytyivät Kaakelikeskuksesta, ja ovat samaa sävyä laminaatin kanssa. Nyt on tarjolla vaikka minkälaisia laminaatteja, ja nyt valitsisin ilman muuta tummemmat lattiat.

Myös läpi talon oli aikoinaan tapetit, nyt seinät ovat maalatut. Päävärit ovat harmaa, valkoinen ja ruskean sävyt mustin maustein.

+ Suuri makuuhuone ja oma kylpyhuone

Meidän makkari on itään päin, ja se on 23m2. Meillä on myös makkarin yhteydessä oma kylpyhuone, ja se on paras ratkaisu ikinä. Meillä yöpyy joskus isokin määrä porukkaa, joten on hyvä, että jokaisella ruokakunnalla on oma rauha.

+ Erillinen keittiö

Olen sitä sukupolvea, että meille ei tulla kokkaamaan yhdessä (paitsi veljen ja Eeva-ystäväni kanssa), vaan vieraat saavat tulla valmiiseen pöytään. Siksi on hyvä, että on oma keittiö. Keittiö voisi olla suurempi, sillä haaveilin aina talonpoikaissohvasta keittiössä. No, sohva on aulassa, ja nätti siinä.

+ Suuri olohuone-kirjasto-ruokailutila

Ihan paras tila, jossa on juhlittu synttäreitä ja vietetty sekä perheen että ystävien kanssa hauskoja päiviä ja iltoja.

+ Sopivankokoinen sauna-pesuhuonetila

Meille oli alusta asti selvää, että saunaan ja pesuhuoneeseen ei tuhlata neliöitä. Ne ovat riittävät, mutta eivät suuret. Sauna pitää olla jälleenmyyntiä ajatellen, mutta ilman sitä siinä olisi varmaan jonkinlainen sisävarasto talvivaatteille ja muulle sellaiselle.

+ Talon ulkolaudoituksen väri

Väri on edelleen mieleeni, lämmin, vaalea beige, ei turhan keltaiseen taittava.

Nämä muuttaisin nyt:

Keittiön kaapistot

Sain aikoinaan päähänpinttymän siitä, että keittiöön pitää saada tammikaapistot. Näin sisustuslehdessä Hanna Sumarin keittiössä kaapit, joihin ihastuin, ja ne ostettiin. Sisuksesta tingittiin ovien kustannuksella. Nyt kaapistot ovat ihan erilaisia, lautasetkin ovat ulosvedettävissä laatikoissa, mikä minusta on superhienoa. Toisaalta – tammikaapistot oli helppo pintarempata, ja niistä tuli tosi nätit ja siistit. Toisekseen omat kaappini eivät pursuile tavaraa, ei ruokaa eikä astioita, joten ne ovat meille ihan riittävät.

Amme pois

Sekin piti saada – tosin Kannelmäen kaksiossamme kylvin enemmän. Amme on ihan turha kapistus.

Ikkunoiden ristikot

Alunperin ristikot piti tulla vain olohuoneen erkkeriin, mutta suunnitelmamme todeksi muuttanut arkkitehti ehdotti niitä koko taloon. Ne ovat sievät, mutta nykymakuuni turhan romanttiset, ja lisäksi ne ovat ikkunanpesussa melkoinen hidaste.

Korkeat lattialistat

Ikkunaristikoista säästyneet rahat sijoittaisin korkeisiin lattialistoihin. Jo Marko Paananen Inno-ohjelmassa aikoinaan liputti niiden puolesta. Ei muuten olla sukulaisia, sitä joskus aina joku kysyy. Olisin kyllä mieluusti vaikka hänen serkkunsa!

Astetta modernimpi ilme

Kolmikymppisenä maku on erilainen kuin viisikymppisenä, jep jep. Ja tietenkin Internetillä on osansa asiaan, sitä ei ole enää pelkästään asuntomessujen ja sisustuslehtien varassa. Viehätyn silti edelleen uusvanhoista kalusteista ja niiden ajattomuudesta.

Katettu ulkoportaiden alue

Tämä on ulkopuolella talon sellainen asia, jonka muuttaisin nyt. Kaiteet ovat alttiina säälle, eikä sisääntuloon oikein voi laittaa mitään koristuksia, kuten lyhtyjä tms. Toisaalta kuisti on ihana arkkupenkkeineen ja Juvin kaappeineen.

Haaveita:

Haaveita pitää aina olla! Tosin mistä löytyisi aika vai into niiden toteuttamiseen?

Paikalleen rakennettu kaapistosysteemi makuuhuoneeseen

Tässä tarvitsisi vain palkata kirvesmies, sillä suunnitelmat ovat jo olemassa. Pinterestistä löysin upean kuvan, josta innostuimme kovasti.

Kodihoitohuoneen pintaremontti

Kodari on vielä maalaamatta, ja siellä on alkuperäinen tapetti. Milloinkahan saamme aikaiseksi sen pintaremontin? Meidän kodari on oikea maalaistalon sisäänkäynti, miehen ulkotyövaatteet ja Kontio-kumpparit naulakossa. Se on usein aika sotkuinen, mutta veikkaan, että into pitää se siistimpänä tulee pintarempan myötä. Valkoiset kiinteät kalusteet tietenkin jäävät, mutta seinistä tulee tumman oliivinväriset. Heh, me ollaan oltu vuosia edellä sisustusmuotia, nythän tummat seinät ovat vähän joka puolella esillä.

Yläkerran kylppärin remontti

Saas nähdä onko tämä ikuisuushaave.

Eläkekoti

Uudessa Glorian kodissa on just sellainen suloinen talo, jonka haluaisin eläkekodiksemme. Sen koko oli 98m2, ja siinä oli suuret, ulos terassille avattavat ikkunat, yhtenäinen keittiö-olkkari ja romanttinen, mutta minimalistinen sisustus. Missä meidän eläkekoti tulee olemaan, on arvoitus.

Vierastan sitä ajatusta, että kodin pitäisi olla kaikin osin täydellinen, jonkinlainen Instagram- tai Pinterest-ihanne. Epätäydellinen on kiinnostavampaa. Pääasia on kuitenkin, että kodissa viihtyy ja tekee siitä omannäköisen ja mukavan asua.

Kodissa kaiken ei tarvitse olla niin justiinsa – meillä se on tuo piha, joka on vähän hassu ja josta olisi saanut kauniimmankin. Mutta olen todennut, että minusta ei puutarhuria saa, joten näillä mennään.

Oletko sinä tyytyväinen kotiisi, ja mitä muuttaisit nyt, jos voisit?

8 Comments

 1. Krista72
  07/10/2019 / 6:37 pm

  Kaunis, ajaton ja kutsuva koti

 2. marjukkap
  Kirjoittaja
  07/10/2019 / 7:42 pm

  Kiitos, kiva kuulla!

 3. MmaRamotswe
  07/10/2019 / 9:38 pm

  Ihana postaus – jälleen!

 4. Sannikaarina
  07/10/2019 / 10:17 pm

  Tulipa hyvään kohtaan tämä postaus 🙂 Kodissanne on kauniit sävyt ja muutenkin sisustus on kovasti mieleeni.
  Me asumme -99 valmistuneessa, itse rakennetussa, kodissa.
  Koti valmistui silloin nelihenkisen perheen kodiksi. Perheemme kasvoi vielä sittemmin yhdellä lapsella.
  Aikuiset pojat ovat muuttaneet kotoa ja kuopuksemme on 17-vuotias lukiolainen.
  Tämän vuoden keväällä teimme ison päätöksen ja päätimme remontoida täysin kaiken lattiasta kattoon. ”Uusi” kotimme on hyvin samansävyinen uusissa väreissään kuin teidän kotinne. Lähes neljän kuukauden remonttievakko on tulossa päätökseen ja kohta pääsemme ihan uuteen kotiin. Tämä on ollut jännittävää aikaa 🙂

 5. Anna
  08/10/2019 / 7:49 am

  Kotinne on todella kaunis ja istuu maalaismiljööseen. Pidän kalustevalinnoistanne ja lämpimän puun sävyistä yhdistettynä raikkaaseen valkoiseen. Ja parasta on juuri se, ettei se ole ”Pinterest-koti”!

 6. marjukkap
  Kirjoittaja
  08/10/2019 / 9:00 am

  Kiitos! Hih, koti on vuosia aikaa ennen Pinterestiä. Sieltä on kyllä tullut hyviä ideoita, esim. seinien maalisävyjä etsiessä sain hyviä vinkkejä.

 7. marjukkap
  Kirjoittaja
  08/10/2019 / 9:02 am

  Varmasti tosi jännää, ja miten ihanaa odottaa lopputulosta! Uusi elämänvaihe on hyvä kohta remontoida. Remppa kyllä vie voimiakin: me asuttiin kevät 2015 sen keskellä, kun maalattiin itse. Onnea ”uuteen” kotiin!

 8. marjukkap
  Kirjoittaja
  08/10/2019 / 9:02 am

  Kiitos paljon, ja ihana, kun kommentoit pitkästä aikaa!

Vastaa