Elokuva- ja sarjasuosituksia vaikkapa joulunpyhiksi

 

Tänä syksynä olen totta tosiaan katsonut paljon sarjoja ja elokuvia, ja ihan laidasta laitaan. Kun on oikein tympäissyt, olen viihtynyt Täykkäreiden parissa, mutta mieluiten katson ns. pukudraamoja tai sotien aikaan sijoittuvia sarjoja tai elokuvia. Jos itse tykkäät sellaisista, niin ehkäpä listastani löytyy sinulle joulunpyhille mukavaa katsottavaa! 

Toissa postauksessa vinkkasin YLE Areenan epookkisarja Beecham Housesta, mutta kaikki muut löytyvät Netflixistä. Se onkin ainoa maksukanava, joka on meillä tällä hetkellä aktiivisena. Myös Elisa Viihteen puolelta on tullut vuokrattua elokuvia. 

Kaikki vinkit ovat myös tervetulleita niin itseni kuin muiden lukijoideni iloksi.

Sarjasuosituksia:

Doctor Foster

Jos rakastat brittidraamaa, tässä on huikean hyvä sarja. Tohtori Gemma Foster löytää miehensä vaatteista pitkän, vaalean hiuksen. Hänen epäilyksensä heräävät, ja hän saa selville miehensä pettävän häntä nuoren naisen kanssa.

Sarjassa on kaksi kautta, joista ensimmäinen sesonki keskittyy pitkälti Gemman selvitystyöhön miehensä meiningeistä, toinen sesonki taas kostoon. Kakkoskausi on ehkä vähän turha ja ykköskautta synkempi, mutta silti tykkäsin valtavasti sarjasta. Brittityyliin kaudet ovat lyhyitä, vain viiden jakson pituisia.

Rahapaja (La Casa de Papel)

Aivan huippuhyvä espanjalainen sarja! Ryhmä pankkiryöstäjiä, joiden jäsenten koodinimi on kaupunki (kyllä, Helsinki on myös mukana!) ja ryhmätunnus Salvador Dali-naamio, suunnittelevat täydellisen ryöstön – Espanjan kuninkaallisen rahapajaan! Ryöstöä koordinoi Professori, joka rakastuu päätutkijaan, Raquel Murilloon. Ryöstö ei mene ihan suunnitelmien mukaan, sillä panttivangit eivät ehkä ole niin alistuvaisia kuin ryöstäjät luulivat.

Sarjassa on kaksi kautta, ja kolmatta odotellaan innokkaasti. Rahapaja oli Netflixin vuoden kolmanneksi katsotuin sarja, ja vuoden sarjoista mieheni suosikki Kominsky Methodin ohessa.

Minun suosikkini espanjankielisistä sarjoista on…

Monarca

Meksikolainen toimittaja Ana Maria Carranza palaa kotiseudulleen tavatakseen perheensä. Lattarityyliin läheinen perhe, tai oikeastaan suku, on tequilantuottaja, hotelli-imperiumi ja huumebisnesmoguli. Perheen patriarkkaisä murhataan, eikä Ana Maria voi enää katsoa sivusta perheen epärehellisiä toimia. Hän ottaa johdettavakseen koko bisneksen, kieltäytyen kaikenlaisesta vilunkipelistä.

Tykkäsin aivan mielettömästi tästä sarjasta. Lisäksi pääsee tirkistelemään upeisiin puitteisiin, fincoihin, hotelleihin, taloihin. Plussaa vuoden parhaasta puvustuksesta, varsinkin Ana Marian tyyli on aivan ihana rentoine jakkuineen ja housuineen.

Espanjan kieltä harrastava puolisoni kehui meksikonespanjaa, joka on rauhallisempaa tempoltaan kuin espanjanespanja. Sain jopa jonkin verran selvää puheesta, mikä on plussaa sekin.

Midnight Sun

Ruotsalainen laadukas rikossarja, jonka juoni lyhykäisyydessään on eliittilukiossa tapahtuva joukkosurma. Sarjassa palataan taakse päin: mitä todella tapahtui, ja kuka oli syyllinen. Plussaa upeista puitteista, ja taatusta ruotsalaisesta laadusta. Hyvä pohjoismainen rikossarja, joka ei petä katsojaansa. Lisäksi rakastan kuunnella riikinruotsia!

Epäuskottava

Jonkin verran synkkä, mutta koukuttava sarja. Jos tykkäsit The Affairista, luultavasti pidät tästäkin. Nuori nainen kertoo tulleensa raiskatuksi, mutta hänen kertomuksessaan on epäselvyyksiä. Ponteva poliisikaksikko lähtee tutkimaan toista rauskaustapausta, ja huomaakin sarjaraiskaajan toimineen vuosikausia jäämättä kiinni. Uudet tapaukset linkittyvät vanhaan.

Sarja perustuu tositapahtumiin, ja pääosassa on loistava, loistava Toni Collette.

Lintujen tanssi

Yksi hauskimpia luontodokkareita, joita olen katsonut! Kyllä luonto on ihmeellinen, sitä tuli toistettua pitkin ohjelmaa.

Miten sitä tuleekin niin hyvälle tuulelle lintujen kosiomenoista – eikä minkä tahansa lintujen, vaan Amazonin viidakon toinen toistaan upeampien lajien. Yksi rakentaa kekoja, toinen tanssii monimutkaisia kuvioita, kolmannella on kaverit ryhmätanssissa mukana. Ja naaras katselee ja valikoi…

Linnut ovat aivan käsittämättömän kauniita! Hauska selostus on brittinäyttelijä Stephen Fryn ääni, ja loistava musiikki säestää lintujen kosiomenoja. Ihana hyvänmielen dokkari!

Valokeilassa

Upea näyttelijä, tuottaja ja business-nainen Reese Witherspoon vierailee erilaisten power ladyjen luona haastattelemassa heitä. Vieraina on sellaisia nimiä kuin Dolly Parton ja Pink, mutta myös kirjailija ja aktivisti Glennon Doyle, Westpointin sotilasakatemian kadettivääpeli Simone Askew, ja kuusi muuta kiinnostavaa, vahvaa naista. Nimet ovat meille suomalaisille vieraampia, mutta se ei haittaa, sillä ”nainen miehisessä maailmassa” on näkökulma, joka ei vanhene.

Jaksot ovat lyhyitä, vain 22 minuuttia, joten kovin syvälle ei ehditä asioissa kaivautua, mutta sarja on virkistävä ja insiroiva. Reese antaa tilaa ja on hyvä haastattelija.

Bletchley Parkin murhatutkijat ja Bletchleyn nelikko – San Fransisco

Toisen maailmansodan aikana saksalaisten koodeja Bletchleyssä purkaneet naiset ratkovat rikoksia sekä Englannissa että San Fransiscossa. Jos tykkään hyvin tehdystä brittidraamasta ilman turhaa jännitystä, tämä on oikein viihdyttävä ”sunnuntasarja”.

Leffasuosituksia:

Ocean´s Eight

Viehttäviin hyväntuulen leffoihin kuuluvat ehdottomasti Sandra Bullockin ja Kate Blanchettin tähdittämä timanttiryöstäkomedia. Ah taas se puvustus!

Tykkään muuten sarjoista, joissa ryöstetään jokin mahdoton juttu, kuten timantti tai taideaarre jostain huippuartioidusta paikasta. Kaikki pitää suunnitella tosi tarkkaan, ja sitten tyyliin laskeudutaan valjailla katosta poimimaan kohde. Tietty välineet ja vimpaimet pitää olla vimosen päälle, porat, vaatteet ja commando-pipot. Niin kivaa! Mistä noita välineitä muuten saa? Thiefs R Usista? (Tirsk!)

Crazy Rich Asians

Tätä leffaa somehypetettiin kovasti, ja tykkäsinkin siitä tosi paljon. Leffa on just sellainen hyvänmielen pläjäys kuin vaikka oli Pretty Woman, Holiday tai Rakkautta vain. Nuori amerikankiinalainen Rachel lähtee poikaystävänsä kotiin Singaporeen häihin, ja valmistautuu tapaamaan tämän perheen. Hän vain ei ole tiennyt, että poikaystävän perhe on sikarikas. Siis superhypergigarikas. Shokki perillä, tai oikeastaan jo lentokoneen ykkösluokassa, on aikamoinen, varsinkin, kun poikaystävän äidin mielestä miniäkokelas ei ole tarpeeksi hyvä hänen pojalleen. Elokuvassa tulee esiin myös jonkin verran kiinalaisia tapoja, jotka ovat kiinnostavia sinänsä.

Tässä pääsee kurkkimaan myös kauniisiin taloihin, jahdeille, rannoille yms., lavastus ja puvustus ovat tietenkin superkauniita. Myös kiinattarien virheetön iho oli ilo silmälle.

The Aftermath

Sotadraaman ystäville voisin suositella tätä elokuvaa, jonka vuokrasin Elisa Viihteeltä.

Pääosissa ovat Kiera Knightley ja Alexander Starsård. Rachel Morgan ja hänen everstimiehensä saapuvat Hampuriin toisen maailmansodan päätyttyä. Rachelin yllätykseksi he joutuvat jakamaan upean talon sen omistajan kanssa, joka on arkkitehti ja leski. Rachelin suhtautuminen mieheen on kielteinen, mutta läheisyys ja epätavallinen elämänvaihe tekee tehtävänsä. Loppu on hieman yllättävä, Rachelin valinta rationaalinen.

Mitkä kiinnostavat seuraavaksi:

Elisa Viihteellä on useita elokuvia, joita haluaisin seuraavaksi nähdä.

Kaksi kuningatarta kertoo nuoresta Elisabet I:sta ja hänen serkustaan, Skotlannin kuningatar Maria Stuartista.

Red Joan – Confessions of a spy-elokuvan pääosassa on dame Judi Dench. Ihan hurjan kiinnostavan kuuloinen vakoojatarina.

Never Look Away on sotatarina kahdesta nuoresta, joiden taustoja yhdistää rikos.

*****

Home via Laura näkyi myös tehneen sarjavinkkauksen. Samoja suosikkeja on täälläkin: The Crown (Netflixillä), Little Big Lies ja Chernobyl (HBO Nordicilla). Omat suosikit HBO:n puolella ovat The Good Fight, Killing Eve, Game of Thrones.

Netflixin puolella taas äänet menevät sarjoille Good Girls, Dead To Me, The Queen of South, The Crown – ylipäätään sellaisille sarjoille, joissa on vahva naispääosa. Ja hei, Karppi oli hyvä suomalainen, eli toista kautta odotellessa!

Sellaisia sarjoja ja leffoja olen syksyn aikana katsonut. Laitapa tosiaan omat vinkkisi kehiin!

12 Comments

 1. TerhiR
  18/11/2019 / 7:57 pm

  Tässä olikin jo paljon hyviä vinkkejä, itse odotan kovasta Viikinkien viimeistä kautta HBO:lle ja Sorjosen 3. kautta Ylelle.

 2. marjukkap
  Kirjoittaja
  19/11/2019 / 11:58 am

  Sorjosta itsekin katsoin. Viikingit onkin ihan vieras itselleni. Ehkäpä katson sitä sitten, kun HBO taas aktivoidaan keväällä.

 3. Pauska
  19/11/2019 / 1:44 pm

  Meillä ei ole Netflixiä eikä HBO:ta, Ruutu+ ja CMore urheilun takia, joten suositukseni perustuvat ilmaiskanaviin.
  Yle: Deutschland 86, tosin edeltäjä -83 oli minusta parempi. Kertoo DDR:stä ja vakoojista.
  Salaisuuksien kesä, kertoo Englannista 60-luvulla kylmän sodan ajalta
  Solsidan iki-ihana ruotsalaissarja, kausi kuusi menossa nyt
  Rantahotelli, kiva tanskalaissarja, josta enää kausi kuusi jäljellä, seitsemättä kuvataan parhaillaan
  Modernit miehet, hillittömän hyvö, suosikkini Iikka Forss yhdessä pääosassa. Iikka oli mahtava Lahdessa näytellessään.
  Eränkävijät, palkittu sarja, jossa Äijä-koira vie sydämen
  Skam vanha mutta todella hyvä norjalainen nuortensarja, sopii vanhemmillekin
  Eagles-sarjaa on kehuttu, se on katsomislistalla samoin Matikkamurhat, jossa ilmeisesti saa itse ratkoa rikosta
  Luottomies

  Ruutu
  This is us palkittu amerikkalaissarja
  Selviytyjöt
  MitÄ lapsesi tekisi
  Masterchef Australia

  Maksullisella CMorella on hurjan paljon hyviä elokuvia.

  Elokuva Hachiko elokuva uskollisuudesta, kyyneleet silmiin tuova tositapahtumiin perustuva koiraelokuva

 4. 19/11/2019 / 3:46 pm

  Tuon Ocean’s Eightin katsoin jokin aika sitten. Ihan hauska, kiva katsoa tyylikkäitä nasevia naisia ja se oli leffa meidän teimipoikienkin makuun.

  Tuon Crazy Rich Asians aion myös katsoa sopivan tilanteen tullen. Asuimme joskus viime vuosituhannella Singaporessa ja eräs ystäväni kuului sikäläiseen vanhan rahan perheeseen. Millään huvijahdeilla emme pyörineet, mutta pääsin ystäväni mukana kaupungin arvostetuimmille yksityisklubeille, jonne ei päässyt isolla rahallakaan ellei ollut riittävän maineikkaita suosittelijoita.

 5. marjukkap
  Kirjoittaja
  20/11/2019 / 4:55 pm

  Aika hieno kokemus sulla! Singapore on varmasti aika hieno paikka asua. Onko ikävä sinne?

 6. marjukkap
  Kirjoittaja
  20/11/2019 / 4:56 pm

  Heh, meillä on todella erilainen maku ohjelmien suhteen, mutta varmasti joku ottaa vinkeistäsi koppia. Ehkä Salaisuuksien kesä voisi olla minunkin makuuni. Apua, koiraelokuvat ovat ihan liian rankkoja mulle…

 7. Tuuli
  21/11/2019 / 12:27 pm

  Pimeän aika on niin viikonloppuina iltaisin sopivaa sarjojen seuraamiseen. Epäuskottava ja valokeilassa menee listalle, kiitos hyvistä vinkeistä, monia tuttuja olikin.
  Tässä muutamia omalta listalta:
  The Durrels englantilaisen äidin elämää 1930-luvulla Korfulla neljän lapsensa kanssa. Perustuu yhden perheen pojan kirjoihin tuosta ajasta.
  Cardinal synkähkö Kanadalainen sarja rikosetsivä John Cardinalin ja työparin tutkimuksista
  Riviera maisemat Ranskan Rivieralla kohdillaan ja tyylikästä pukeutumista nuorehkon naisen alkaessa selvittää miehensä kuoleman jälkeisiä salaisuuksia.
  Sharp Objects psykologinen jännitys, minisarja pääosassa Amy Adams.
  Keeping Faith Walesiin sijoittuva sarja, jossa perheen isä katoaa ja äiti alkaa selvittämään mitä tapahtui.

 8. marjukkap
  Kirjoittaja
  21/11/2019 / 2:47 pm

  Kiitos vinkeistä! Muutama alkoi kiinnsotaa. Sharp Objects oli rankka, mutta hyvä! Amy Adams on upea näyttelijä. Veikkaan, että jos tykkkäsit Sharp Objectista, niin tykkäät Epäuskottavastakin. Se ei ole ihan niin rankka.

 9. T
  23/11/2019 / 9:17 am

  Mikä villatakki sulla? Ihana!

 10. marjukkap
  Kirjoittaja
  23/11/2019 / 1:26 pm

  Balmuirin alpakkavillatakki. Se on!

 11. Paula
  26/11/2019 / 12:30 pm

  Kiitos paljon vinkeistä. Monarca on nyt seurannassa.

 12. marjukkap
  Kirjoittaja
  26/11/2019 / 12:54 pm

  Ah, se on niin hyvä! Kiva, että sait uusia vinkkejä.

Vastaa