8 asiaa joulusta

 

Milloin aloitan joulun valmistelun? Mistä rasitun, mistä unelmoin? Näitä kysymyksiä mietiskelin tämän blogeissa kiertäneen haasteen myötä.

Aloitan joulujutut jo marraskuun puolella, koska työ.

Kotona laitellaan jo marraskuulla valokranssit, mutta ne vaihtuvat ikkunatähtiin joulukuun puolella. Valokranssit palaavat hetkeksi tammikuussa. Kuusi laitetaan viimeistään itsenäisyyspäivänä.

Ruokajutut ovat vähiten tärkeitä. Jos olemme kaksin, meille riittää piparit, puuro ja kalkkuna. Laatikoita ostan ja tuunaan. Lisäksi pitää tehdä joku hyvä salaatti, jossa on juustoa. Jos olemme vanhemmillani, sitten ruokaa on ihan eri tavalla, ja kaikki itse tehtynä. Äidin bataattilaatikko on ehkä maailman parasta.

Sain aikoinani blogiin vähän pyyhkeitä siitä, että laitoin kuusen joulukuun alussa. No, myöhässäpä olen, koska nyt ekat kuuset näkyivät somessa jo marraskuun alussa. Vaan jokainen saa laittaa kuusen milloin haluaa. Sofi Oksasellakin näkyy olevan ympärivuotinen joulukuusi työhuoneellaan, hoksasin Maria Veitola Yökylässä-ohjelmasta. Ehkä ensi vuonna teen radikaalin tempun, ja laitan kuusen vasta aatonaatona!

Arvostan kaikkia heitä, jotka työnsä puolesta tai sen ohessa luovat joulutunnelmaa eri ihmisille. Se joukko onkin suuri. Musiikki on suuressa osassa joulun tunnelmanluojana. Ajatelkaan, jos ei olisi musiikkia, eikä kukaan soittaisi tai laulaisi!

Inspiroidun joulukukista. Tänä vuonna olen ostanut vain leikkoritarinkukkia. Ne ovat suuria ja upeita! Olisi ihana laittaa joulutähtiä tai hyasintteja, mutta saan niistä allergisia oireita, samoin kuin elävästä kuusesta. Myös sypressit valoineen Let It Snow-ruukuissa ovat olleet suloisia. Joulukukkani ovat valkoisia.

Toinen inspiraation lähden on kynttilät. Ledit ovat avanneet ihan uusia ulottuvuuksia kynttilöiden ”polttoon”. Heh, olette varmasti huomanneet kuvista innostukseni kynttilöihin.

Muistan lapsuuden joulut kutakuinkin täydellisinä: se odotus, koulun hauskat tapahtumat, partion pikkujoulut, piparitalkoot ja laulamisen vanhainkodissa ja sairaalassa nuorten porukassa, lumiset maisemat ja kodin tuoksuva joulukuusi. Vanhemmat näkivät valtavasti vaivaa, että meillä olisi ihana joulu, ja sitä se aina olikin.

Hauskaa oli myös tapaninpäivä isovanhempieni ja tätini perheen kanssa. Meitä oli iso porukka koossa, eikä kenelläkään ollut kiire mihinkään. Muistan, kun serkkuni sai yhtenä jouluna jääkiekkopelin, ja sitä pelattiin ihan hullun lailla.

Rasitun sellaisesta, josta en ole inspiroitunut. Muuten kaikki puuha on hauskaa. No joo, kaupoissa, lähinnä marketeissa, taustalla soiva joulumusiikki on rasittavaa – se tekopirteä rallatus ja jatkuva kulkusen kilkatus…

Unelmoin valkeasta joulusta. Taas valkeata joulua / keskellä suurten hankien… Marraskuu täällä eteläisessä Suomessa on ollut musta, ja on satanut paljon. Näyttää siltä, että emme saa valkeaa joulua tänne suuntaan.

Väsyn vähän kaikesta ja kaikkeen tähän aikaan vuotta. Olen myös väsynyt ja kyllästynyt tähän vuoteen, ja odotan uutta innolla.

Virittäydyn rauhallisella musiikilla ja tunnelmoinnilla. Joulukuu on paras kuukausi tunnelmointiin. Juon kupposen kahvia ja nakerran mieheni leipomia pipareita (ah, miten hyviä ne taas ovat), kuuntelen lempimusiikkiani tai luen hyvää kirjaa. Poltan paljon kynttilöitä ja tuikkuja. Joulun jälkeen olen  kyllästänyt itseni tunnelmoinnilla ja tuikkuilulla niin kovin, että uusi vuosi tuntuu todella raikkaalta ja tervetulleelta! Kynttilöitä ei jaksa poltella enää uuden vuoden jälkeen.

Miten sinä virittäydyt tai mistä väsyt? Mitä arvostat ja muistat?

6 Comments

 1. 18/12/2019 / 3:58 pm

  Ihania tunnelmakuvia! Tämä haaste olisi kiva itsekin toteuttaa blogissa.

  Mulla tänä vuonna kuuluu joulun koristeluihin vain pari tonttua ja muutamat maltilliset jouluvalot tuomaan tunnelmaa ja kynttilät tottakai. Edelliset kolmea joulua on olleet niin erilaiset kuin aiempina vuosina (parisuhteen päättyminen, yksinolo jne). Tänä jouluna tosin en vietä joulua yksin ja tulevana viikonloppua lähden hakemaan joulun tunnelmaa Tallinnan joulutorilta. Sitä odotan, kun syksy on ollut kiireinen ja kroppa kaipaa pysähtymistä.

  Toivottavasti nähdään tammikuussa, olisi kiva kahvitella ja vaihtaa kuulumisia.
  Ihanaa joulunaikaa sinne teille <3

 2. marjukkap
  Kirjoittaja
  18/12/2019 / 4:11 pm

  Ihanaa, että et ole yksin tänä jouluna. Ja mikäs sen parempi paikka hakea joulutunnelmaa kuin Euroopan parhaaksi valittu joulutori. Meidänkin piti mennä Tallinnaan, mutta kuten moni muukin asia tänä syksynä, suunnitelma meni pieleen… Eiköhän me nähdä, tarkoitus olisi osallistua presseihin, kerrankin kun voin, sun muihin menoihin. Mukavaa joulunaikaa sulle!

 3. Merja
  19/12/2019 / 5:55 am

  Joulussa minua inspiroi juurikin ruoka. Mitähän hyvää sitä tänä vuonna keksisi? Yritän joka Joulu laittaa jotain kalaa tarjolle uudella tavalla ja suunnitella erilaisen jälkiruuan ja valita uudet juustot juustotarjottimelle. Lahjoista en välitä ollenkaan. Joulumusiikki ja hautausmaalla käynti kuuluvat myös Joulunviettooni.

 4. Maarit / Sopusointuja
  22/12/2019 / 9:11 pm

  Hei Marjukka! Bongasin ihan yllättäen tämän liikkeelle laittamani haasteen täältä blogistasi. Tosi kiva, että innostuit siitä 🙂 Kuvasi ovat niin kauniita ja henkivät rauhallisuutta ja levollisuutta. Rasitusta aiheuttavat jutut tuntuvat tutuilta, en itsekään kestä yhtään rallatuksia. Minuun uppoaa vähän harras melankolinen joulumusiikkikin. Meillä laitetaan kuusi vain niinä jouluina kun pikkutytöt ovat meillä aattona, muuten mennään pienehköllä männyllä. Ja kuulun siihen porukkaan, joka laittaa sen vasta vähän ennen joulua.
  Tunnelmallista joulunaikaa sinulle!

 5. marjukkap
  Kirjoittaja
  22/12/2019 / 9:53 pm

  Jos jokin aika on inspiroiva ruoan suhteen, niin joulu! Mitähän ihanaa olet keksinyt tälle joululle? Leipominen on kyllä kivaa!

 6. marjukkap
  Kirjoittaja
  22/12/2019 / 9:55 pm

  Voi kiva, haaste oli siis sinulta alunperin. Tällaisia haasteita on kiva toteuttaa. Ei sitä nykyään paljon kaipaa, tunnelmaa ja rauhaa! Ihanaa joulua sinulle, Maarit!

Vastaa