Mitkä asiat tuovat minulle joulumielen?

 

Kaupallinen yhteistyö Balmuir, sisältää mainoslinkkeä

 

Oletko sinä jo tuntenut häivähdyksen, jota myös joulumieleksi kutsutaan?

Minä olen tuntenut sitä hetkittäin: Maamme-laulu koulumme itsenäisyysjuhlassa, ensimmäinen joulupuuro, lempilaulujen soittamista pianolla, lahjapakettien käärimistä, punaisen lautasliinan taittelemista, havun tuoksua.

Joulunajan ensimmäisen puurotarjoilun kuvin kerron asioista, joista minä saan joulumielen. Pääosassa kattauksessa ovat Balmuirin joulunpunaiset lautasliinat.


Ensin pitänee määritellä joulumieli!

Kuvailisin sitä läikähdykseksi, jossa on häivähdys jotain arkielämää suurempaa, sydäntä liikuttavaa, lapsenmielistä lämpöä. Puhdasta onnellisuutta ilman huolen häivää, kauneuden ja rakkauden hipaisu. Siinä missä lapsella joulumieli on jatkuvaa odotusta kalenteriluukun ensimmäisestä viimeiseen, aikuinen tavoittaa sen hetkittäin, parhaimmillaan silloin, kun on tuottanut toiselle ihmiselle hyvän mielen.

Kun ensimmäiset lumihiutaleet putoavat maahan

Lapsena oli aina valkea joulu. Kyllä, olen sen verran elänyt, että minusta on hauska muistella menneitä. On hanget korkeat nietokset, vaan joulu, joulun on meillä. Kyllä, lumi on ehdottomasti joulumielen tuoja.

Kun ensimmäinen joulupuuro syödään

Meillä se syötiin tänä vuonna ensimmäisenä adventtina. Joulupuuron voi tuunata kukin haluamallaan tavalla. Mieheni syö sen luumukiiselillä, minä kanelilla ja sokerilla. Joulupuuro on vakava asia, ja sen tuunaaminen on jokavuotinen keskustelu!


Kun punaiset tekstiilit otetaan esille

Meidän kotimme valmistuttua kohta 17 vuotta sitten olen keräillyt joulutekstiilejä, joita vaihtelen vuosittain. Punainen on suosikkini, ja maalaistaloon se sopii tosi hyvin. Punaisessa on suloista vanhanajan joulutunnelmaa. Balmuirin joulunpunaiset lautasliinat somistivat ensimmäistä joulupuurolounastamme viime sunnuntaina. Yksinkertaisen kaunis kattaus syntyi punaisen, valkoisen ja ruskean yhdistelmästä. Pienet havut toivat ripauksen ulkotunnelmaa kattaukseen.


Kun lempijoululaululevyni laitetaan soimaan

Musiikkia pitää olla, olkoonkin, että olen aika kyllästetty siihen jo työnikin puolesta. Niinpä kuuntelen ihan muuta kuin opetan. Lisää joulumusiikista kerron täällä. Oma lempilevyni on eräs Celtic Christmas-levy, jonka sain kollegaltani. Tykkään akustisesta soundista, toisaalta myös klassisesta. Ylläriveto on Snoop Dogin Xmas On Soul.

Kun on koulun joulujuhla

Joulu on lasten juhlaa, ja minulla on ilo ja kunnia opettaa noin neljääsataa. Rakastan meidän koulumme joulujuhlia! Tänä vuonna laulamme yhdessä ihan erityisen paljon. Kun juhla on ohi, ja alan käärimään piuhoja, tulee todella iloinen mieli. Halaillaan työkavereiden kanssa ja huikkaillaan hyvää joulua. Se on kaikki ihanaa.


Kun auton nokka suunnataan kohti pohjoista

Tänä vuonna suuntaamme Pietarsaareen vanhempieni luo. Kun auto on pakattu, navigaattori käynnistetty (toimii myös matkamittarina) ja lähdimme matkaan-tekstari laitettu, on melkein riehakas olo! Usein pohjoista kohden tulee myös lumiraja vastaan, se jos mikä tuplaa joulufiiliksen.

Kun näkee Usko, toivo, rakkaus-valot ensi kerran

Pietarsaaressa Isokadun yllä loistavat Usko, toivo ja rakkaus-valot. Ne ovat roikkuneet jouluisin paikoillaan jo 1850-luvulta. Silloin ne olivat paperisylinterit, joiden sisällä oli kynttilät. Sydän on kaupunginmuseon kohdalla, risti lähinnä kirkkoa. Näistä valoista, jos mistä, tulee joulumieli.

Kun ajelee kaupungilla tai kävelee omakotitaloalueilla, voi laskea kymmeniä valosarjoja talojen ikkunoista. Myös meillä kotona on kahdet valosarjat, toiset ovat isäni tekemät, toiset lahjaksi saadut valkoiset.

Kun asuimme ensimmäisessä asunnossa Kannelmäessä, ja laitoimme isän tekemät Usko, Toivo ja Rakkaus-valot ikkunaan.  Eräs naapurimme soitti ovikelloa, ja tahtoi tietää miksi juuri meillä on kyseiset valot. Selitin, että isäni on pietarsaarelainen. Ja niin oli tuo naapurimmekin!

Joten kyllä, nämä valot tuovat ehdottomasti joulumielen!Kun tuntematon hymyilee

Ihailen meidän lähimarkettimme työntekijöitä, miten iloisesti he palvelevat alati kiihtyvässä joulunvalmistelussa. Tulee todella ”hyvä, lämmin hellä on mieli jokaisen”.


Kun saa siivota ajan kanssa 

Niin hullulta kuin tämä kuulostaakin, nautin siivoamisesta – jos on aikaa. Jos vain suinkin ehdin ja jaksan, meille joulu tulee myös kaappeihin. Laitan joululauluja soimaan, ja isken kaappien sisltöihin kiinni. Tänä jouluna siivoukset saavat jäädä tavanomaisen viikkosiivouksen varaan, sillä suursiivoan vasta uuden vuoden jälkeen.


Kun lauletaan vanhoja joululauluja

Kasvoin vanhoja lauluja kuunnellen, ja nuorena laulunopiskelijana tutustuin moniin, harvinaisempiinkin lauluihin. Yksi lempilaulujani on Arkihuolesi kaikki heitä, jonka sanat avautuvat aikuiselle ihan eri tavoin kuin nuorelle. Vanhoista lauluista pidän eniten lauluista Maa on niin kaunis, En etsi valtaa, loistoa ja Rauhaa, vain rauhaa. Viimeksi mainittu aiheuttaa itkukohtauksen, varsinkin, jos isä laulaa sen.

Kun ollaan yhdessä

Joskus on kiva olla kaksistaan joulu. Mutta tänä jouluna vietämme sen isommalla porukalla, ja meillä tulee takuulla olemaan hauskaa. Ainakin musiikkia tulee riittämään pianon, urkujen, sellon, kitaran, klarinetin ja kuuden kovaäänisen laulajan voimin.

Kun jouluvalot tuikkivat ikkunoissa

Jouluvalot ikkunoissa ovat minulle tärkein ulkoinen tunnelmanluoja, jopa kuusta tärkeämpi. Mikä sen ihanampaa talven pimeyden keskellä kuin tunnelmavalo?


Joulukattauksen lautasliinat, pyyhe ja esiliina ovat pellavaa. Kaikki nämä ovat myös ihania joululahjoja.

Joulun pyhinä kietoudun pehmeisiin asuihin. Oloasuun kuuluvan Lausanne-kashmirhupparin puin nyt shortsien ja valkoisen paidan kanssa. Laadukas huppari on yksi lempineuleitani, ja on pikantti yläosa pienen kimalluksen ja juhlavamman paitiksen kanssa.

 

Kaikkia ulkoisia seikkoja tärkeämpiä ovat kuitenkin ne perinteiset: oma ja läheisten terveys, rauha ja yhdessäolo. Siinä on lähtökohta omalle joulumielelle.

Joistakin pienistä asioista, kuten väreistä, musiikista tai tuoksuista kuitenkin läikähtää lapsenomainen olo. Se on ripaus jotain aikuisuuden vakavuuteen hävinnyttä taianomaista tunnetta, palanen tietoisuutta ajasta, josta on jo kymmeniä vuosia.

Mistä sinulle tulee joulumieli?

4 Comments

 1. TIINA
  07/12/2019 / 8:34 pm

  hei!
  olipa kaikin tavoin erityisen kaunis postaus. niin sisällön kuin kuvienkin osalta.
  erityisherkkyys kuultaa hienosti läpi : )
  ollaan samanikäisiä, joten ehkä myös siksi ajattelen ja tunnen monistakin asioista samalla tavalla.
  ihanaa joulun odotusta!

 2. marjukkap
  Kirjoittaja
  07/12/2019 / 9:24 pm

  Kiitos Tiina! Iän myötä toisenlaiset asiat alkavat nousta pinnalle. Ystävällisyys, harmonia, rauha, estetiikka, kaikki sellaiset sielua ravitsevat jutut. Kiva, kun tykkäsit postsuksesta!

 3. Rouva H
  08/12/2019 / 1:41 pm

  Kauniita ja tunnelmallisia kuvia! Oma joulumieleni syntyy rauhallisesta olemisesta ja joulunalusajan tapahtumista. Esikoisemme harrastaa musiikkia ja hänen jouluesityksissään käyminen tuo aina joulumielen, samoin se kun hän soittaa kotona. Silloin usein istahdan alas ja keskityn vain kuuntelemaan.

  Meillä myös vierailee adventtitonttu ja ilahdun itse kovin siitä, miten teinitkin ilahtuvat pienistä tontun tuomista yllätyksistä. Ostan lähes kaikki jouluruoat ja leipomukset valmiina sekä kotimme siivoaa aina tuttu siivousfirma. Kaiken itse tekemisen kulttuurista pois opettelu on ollut itselleni aivan parasta ja luo joulumieltä stressin jäädessä pois.

  Hyvää joulunalusaikaa sinulle ja kiitos tunnelmallisesta blogista!

 4. marjukkap
  Kirjoittaja
  08/12/2019 / 2:25 pm

  Musta tuntuu, että nykyään tosi tietoisesti opetellaan suorittamisesta pois, siis joulun suhteen. Tehdään sitä, mikä tuntuu hyvältä, ja oiotaan missä asioissa on mahdollista. Juurikin nuo ruoat, ellei todella nauti niiden kokkaamisesta,on enemmän kuin ok ostaa ne vaikka myyjäisistä tai marketista.

  Ihanaa, että teidän esikoinen musisoi jouluna! Kuuntelin musiikkikasvattajaguru Soilin Perkiön Linnan juhlien haastattelun, ja hän kehotti juurikin yhdessä laulamaan. Yhdessä lauletut sanat yhdessä rytmissä on hieno kokemus. Upeaa, että teillä kannustetaan musisointiin kotona.

  Kiitos samoin sinulle ihanaa joulunaikaa, ja kiitos, kun luet blogiani!

Vastaa