Miksi kotikuntoilu? – oma tarina

 

Kotikuntoilu on suorastaan muodikasta, kiitos siitä kuuluu paljolti Saivosalmen Annalle. Annan toinen kirja, Vartti riittää, on juuri ilmestynyt, ja se on inspiroiva paketti juuri tällaiselle vannoutuneelle kotitreenaajalle kuin itse olen. Itse rakastan hikoilla kotona. Meillä on oma kuntohuone, joka on käytössä päivittäin.

Mutta miksi tykkään juosta ja jumpata juuri kotona, vaikka tuossa vartin matkan päässä olisi hieno kuntosalikin? 

Olen treenannut kotona 17 vuotta – muuten, tänään tulee päivälleen muutostamme tänne maalle Helsingin Kannelmäestä.

Kantsussa kävin Crossi-nimisellä kuntosalilla kaksi vuotta, sitten rakennus, jossa se sijaitsi, jyrättiin maan tasalle samoihin aikoihin kun me muutimme. Tykkäsin käydä Crossissa, se oli suht hiljainen sali, jossa oli aika huono ilmastointi.

Maalle muutettuamme piti hyväksyä se, että joka paikkaan pitää lähteä omalla autolla. Työpäiväni olivat pitkiä, enkä jaksanut ajatellakaan enää salia. Inhosin myös (ja inhoan edelleen) salien musajumputusta, tosin nythän saisi omat langattomat kuulokkeet korville. Mutta se lähteminen… Se veisi niin ison osan ilta-ajasta, ja suoraan töistä en vain jaksa. Illalla saa jo olla vähän epäsosiaalinenkin.

Anna Saivosalmi Vartti riittää, kotijumppa, kotikuntoilu

Alkuvuosina lenkkeilin tosi paljon, kesällä pyöräilin. Jumppailin olohuoneessa, johon mahtui kyllä, ja puntit, kahvakuula ja pallo olivat aulan kaapissa.

Muutama vuosi sitten muutimme vierashuoneemme kuntohuoneeksi, ja se oli paras päätös ikinä! Minusta tuli heti huoneen superahkera käyttäjä. Saimme treenaukseen tilaa 15m2, eikä tavaroita tarvinnut enää säilöä kaapissa toisaalla.

Meille on vuosien aikana kertynyt kaikenlaista välinettä, josta kuulkaa, kaikki on ihan käytössä! Kuntopyörä löytyy, Hobby Hallista ostettu, mutta oikein hyvä istua ja toimiva edelleen. Juoksumatto hankittiin muutama vuosi sitten,se on minun käytössäni. Lisäksi huoneesta löytyy kahvakuulia, puntteja, kummareita, hulavanne, stepperi, nilkkapainot ja levytanko erilaisine painoineen. TRX-nauhat roikkuvat tangossa vaatehuoneen ovessa ihan vieressä.

Netistä löytyy jos minkälaisia jumppavideoita, lisäksi käytin monta vuotta erästä maksullista saittia, jonka nimeä en enää muista. Tein sieltä ahkerasti kaikenlaisia ohjelmia.

kotikuntoilu, kotijumppa, Anna Saivosalmi, Vartti riittää

Annan uutta kirjaa odotin innokkaasti. Olen seurannut Annaa kauan Instagramissa, ja tunnen opettajana tiettyä hengenheimolaisuutta häneen. Tykkäsin kovasti hänen ensimmäisestäkin kirjastaan, mutta tästä vielä enemmän. Konsepti ”vartti riittää” on mainio. Lisäksi ohjelmia voi yhdistellä toisiinsa, jos haluaa jumpata pitemmän pätkän.

On tosi kätevää, jos joku on miettinyt puolestasi, mitkä liikkeet ovat tehokkaita ja toimivia. Esimerkiksi villasukkatreenit ovat aika raskaita! Treeniohjelmien lisäksi on ohjeita myös liikkuvuusharjoituksiin, joita tämä yhä kangistuvampi kroppa tarvitsee. Erityisen kiva oli tutkia TRX-ohjelmia, siellä oli muutama minulle uusi liike, joita palan halusta päästä kokeilemaan.

Ymmärrän hyvin, että et ehkä motivoidu treenaamaan kotona. Silloin kuntosali on tai -ryhmä on varmasti paras vaihtoehto. Saatat olla myös tosi tavoitteellinen, tarvitset ryhmän tukea tai haluat käyttää PT:n palveluja. Käyt sitten salilla tai kuntoilet kotona, hienointa on kuitenkin, että liikut!

Minulla ei ole koskaan ollut liikuntaan motivaatio-ongelmaa, jos liikunta on sellaista, josta pidän. Tanssi, pyöräily, jumppa, aerobic, TRX, sauvakävely – siinä ovat lajit, joita rakastan. En tykkää joukkuelajeista, kaikki palloilla ja mailoilla suoritettavat lajit ovat kauhistus. Uimaankin olen huono. Mutta nuo omat lajit, ei mitään motiongelmaa, nytkin saa pikemminkin pidätellä, ettei kuntoile vielä läheskään täydellä teholla. Olenkin nyt tammikuussa lähnnä hyötyliikkunut, pyörittänyt hulavannetta ja jumpannut kummarilla.

Lue myös: Rapakunnosta vahvaksi taas ja kolme lempparijalkaliikettä

kotikuntoilu, kotijumppa, Anna Saivosalmi, Vartti riittää

Liikun siksi, että pysyisin työkykyisenä, kunnossa, nukkuisin paremmin ja olisin hyvällä tuulella. Liikunta on myös vaihdevuosissa olevien naisten ykkösase hyvään oloon ja se auttaa pitämään painoa kurissa. Toki liikunnan myötä haluaa syödäkin terveellisemmin. Ja kyllä, minusta on kiva mahtua vaatteisiini! Painoa en juurikaan tarkkaile, saan enemmän kiksejä siitä, että haukkarissa on pattia, ja että saan tehtyä jonkin ohjelman läpi. Vahvuus ja toimiva kroppa on tärkeämpiä kuin painon kyttääminen.

Mutta miksi kotikuntoilu? Omat plussani ovat tässä:

Voin kuntoilla heti, ja juuri sillä kellonlyömällä, kuin haluan. Autossa istumiseen ei mene aikaa. Voin huudattaa omaa lempimusaa. En maksa salimaksuja. En tarvitse muodikkaita salivaatteita. Löydän netistä treenivideoita, tai voin liittyä johonkin nettiklubiin, josta näen erilaisia jumppaohjelmia. Jos ei yhtäkkiä jaksakaan ja haluaa lopettaa kesken, sen voi tehdä saman tien.

Vinkki viitonen: TRX-nauhoista on tullut kuntoiluväline sekä vanhemmilleni että anopilleni! Aivan mahtavaa, että 77- ja 78-vuotiaat vanhempani ja 81-vuotias anoppini treenaavat niillä. Lihaskunto on vanhemmille ihmisille niin tärkeää, ja niin se on muuten meille viisikymmpisillekin! Lihasmassa katoaa pelottavaa vauhtia, jos ei pidä huolta sen kunnosta.

Miten sinä tykkäät liikkua? Kuntoiletko kotona vai käytkö salilla? Entä mikä on lempilajisi?

17 Comments

 1. Lispetti
  11/01/2020 / 9:16 pm

  Hei!

  Voisitko laittaa vinkkejä mistä löytäisin hyviä suht helppoja kotitreenejä näin aloittelijalle?
  Ja kiitos tosi ihanasta ja inspiroivasta blogista, tykkään tosi paljon lukea sitä!
  Toivottavasti kerkiät nyt kevään aikana päivittää usein blogias!
  Oikein ihanaa kevään odotusta Sinulle, nauti vapaammasta aikataulustasi!

  Terkuin Lispetti

 2. marjukkap
  Kirjoittaja
  11/01/2020 / 9:37 pm

  Kiitos hirmuisesti kommentista! Youtube on pullollaan treenivideoita. Ehkäpä Popsugar Fitnessistä sä löytäisit jotain? Tässä myös linkki Sara Ticklen blogiin, jossa on hänen suosikkejaan, niiden linkkien takaa voi löytää myös aloittelijoille treenejä
  http://saratickle.fi/youtuben-parhaat-treenivideot-7-suosikkia/

  Sitten on treenaakotona.com, mutta sieltä en ole tehnyt mitään. Mutta hakusanoilla kyllä löytää vaikka mitä.

  Kyllä mulla on tarkoitus kirjoittaa useammin, koska ajatus lentää ihan eri tavoin kun työaikana. Virkeillä aivoilla on ihana ideoida. Kyllä varmasti nautin, kiitos!

 3. Marianne
  12/01/2020 / 7:56 am

  Minä olen kuntoillut pääosin lenkkeilemällä ja ohjatuissa jumpparyhmissä. Nyt asun kauempana ja jumpparyhmät jääneet. Voi miten kaipaankaan sitä sosiaalista puolta ja yhdessä tekemistä! Vuosien varrella kertyi ihmisiä, joiden kanssa tuli jaettua muitakin asioita. Mitä mieltä olet: juoksumatto vai kuntopyörä? Kotoa löytyy muutoin sama arsenaali kuin sinulla. Hulavanne uusin hankinta. Mies luovutti heti sen kanssa.

 4. 12/01/2020 / 9:45 am

  Olen myös kotikuntoilija, koska asun maaseudulla enkä jaksa lähteä kaupunkiin työpäivän jälkeen. Minulla on spinningpyörä, joka on mielestäni kuntopyörää kivempi. Satula vaihdettiin Sellen satulaksi. Mies polkee maantiepyörällään Zwiftissä monta kertaa viikossa ja Zwiftiä eli virtuaalipyöräilyä suosittelenkin pyöräilystä kiinnostuneille. Minulle riittää pädi ja tv-ohjelman katsominen polkiessani. Kuminauhat on toinen yhteinen juttumme. Niillä voi tehdä vaikka mitä. Olen Liikkuvan lukio ope ja teetätän lähes jokaisella tunnilla taukojumpan, monesti juuri kuminauhoilla. Olen harrastanut vuosikausia pilatesta ja teen kotona niitäkin liikkeitä. Hulavanne ei valitettavasti sopinut skolioosin takia, max. 24 pyöritystä sain ja sitten se aina putosi, joten laitoin sen myyntiin. Venyttely kuuluu viikkorutiiniin ja uutena liikuntamuotona aloitimme lavatanssiyksityistunnit ja se on hurjan hauskaa yhteistä tekemistä. Opemme on aivan hurmaava ja tanssitunti on yksi viikon kohokohdista. Mikään ei ole niin rankkaa kuin vetää tunti tangoa polvet koukussa ja vatsa koko ajan koonnissa, saa raavaskin mies kokeilla. :D. Nyt kun perustanssit ovat hallussa, niin Ruusulinna kutsuu parin viikon päästä.

  Edelliselle kysyjälle sanoisin, että pyörä on juoksumattoa parempi polvien takia. Pyöräilyssä polvet eivät rasitu.

  Omat varainaiset lempilajini ovat kuitenkin pesä-, lento- ja jääpallo, joita pelasin kavereitten kanssa koko nuoruusiän lähes joka päivä. Pesäpalloa pelattiin Lahdessakin, kunnes kouluumme tuli sisäilmaongelma ja kenttä täytettiin parakeilla kuten pari muutakin koulun kenttää. Osa pelaajista on naapurikunnasta, joten matkaa meidän lähikentälle tulisi liikaa. Kuntoilu on aivan mahtavaa, suosittelen sitä kaikille ja tosiaan se vartti riittää! Pitää tutustua tuohon Annan kirjaan, kiitos vinkistä.

 5. Sara
  12/01/2020 / 10:00 am

  Minä tykkään käydä kuntosalilla. Työpaikallani on sali, jossa treenaan kaksi kertaa viikossa. Treenaisin mieluusti myös viikonloppuna, mutta en jaksa lähteä työpaikan salille silloin. Onkin harmi, että lähellä ei ole hyviä kohtuuhintaisia saleja, jonne pääsisi kertalipulla. Kotona on kahvakuulia, mutta en saa tartuttua niihin kävelylenkin jälkeen, mutta 2 x kuntosali ja 1-3 x kävelylenkki viikossa lienee riittää. Nuo TRX-nauhat kyllä kiinnostaisivat. Pitääkin googletella eli kiitos vinkistä!

 6. 12/01/2020 / 10:05 am

  Leslie Sansonen kävelyt on kivoja, youtubessa niitä on roppakaupalla. Hakusanalla resistance band löydät kuminauhajumppaohjeita. Motonetistä nauhoja saa edullisesti.

 7. marjukkap
  Kirjoittaja
  12/01/2020 / 2:58 pm

  Voi, mä uskon, että kaipaat! Jos on sellainen porukka, jossa viihtyy yhteisen tekemisen merkeissä, se on ihan kullanarvoista.

  Pauska tuossa ylempänä suositteli kuntopyörää, mä tykkään enemmän juoksumatosta. Se on vain minun mielestäni hauskempi. Sillä voi kävellä, hölkätä ja juosta, ja siihen voi ohjelmoida erilaisia ”lenkkejä”. Kuuntelen podcasteja tai äänikirjoja samalla. Mutta tämä on tietysti ihan mielipidekysymys.

  Hah, hulavanne! Mikä siinä onkin, että myötäpäivään se pyörii hyvin, vastapäivään se on sellaista veivaamista. Ja juu, mies meilläkin yritti veivata sitä, mutta ei onnistunut.

 8. marjukkap
  Kirjoittaja
  12/01/2020 / 3:00 pm

  Spinningpyörä olisi loistava, ja taatusti kuntopyörää parempi. Meidän pyörä on ikivanha. Kummarit ovat parasta, ja niillä saa aikaan tehokkaan treenin. Yks mun suosikkiväline ehdottomasti! Tanssi on kyllä rankkaa liikuntaa, ja tosi hauskaa. Tervetuloa Ruusulinnaan, se on yksi etelän suosituimmista tanssipaikoista.

 9. marjukkap
  Kirjoittaja
  12/01/2020 / 3:04 pm

  Sali työpaikalla olisi ihana, silloin itsekin kävisin! Aikanani Kuortaneella työssä ollessani me opet saimme käyttää urheiluopiston salia ilmaiseksi 2x viikossa. Sullahan on todella ahkera liikuntaohjelma viikolle, upeaa!

  Siis mä niin suosittelen TRX-nauhoja! Mulla meni lihaskunnon hankkiminen ihan uudelle tasolle niiden myötä. Ja tuloksia tuli nopeasti. Core on kyllä edelleen kunnossa, vaikka nyt on ollut viiden kuukauden tauko.

 10. Marianne
  12/01/2020 / 4:38 pm

  Juoksumaton puoleen olen kääntymässä. Käyn silloin tällöin spinningissä, se riittänee ettei tule väsy pyöräilyyn. Mattoa näyttää olevan tarjolla laajalla hintaskaalalla. Saako vielä kysyä, minkälainen sinulla on käytössä ja suurin piirtein hintaluokkaa? Luulen, että netistä täytynee tilata. Silloin saisi mielellään mennä ostos nappiin, ettei tarvi koota ja purkaa ja pakata….Mukavaa alkavaa viikkoa :).

 11. marjukkap
  Kirjoittaja
  12/01/2020 / 5:17 pm

  Meidän matto on Merida Run Speeder, enkä nyt ihan heti löytänyt sitä mistään nettikaupasta. Se oli kyllä hintavammasta päästä, koska sen tekniikassa oli kiinnitetty erityistä huomiota hihnan sulavaan pyörimiseen. Juoksuhihna ei tosiaan nyi, mikä on hyvä juttu. Painavahan se on, eikä sitä siirrellä, mutta ei ole tarpeenkaan, koska sille on oma paikka huoneessa. Kivaa viikkoa sullekin ja liikuntaintoa!

 12. Sanna
  12/01/2020 / 5:56 pm

  Nostan hattua teille kaikille kotikuntoilijoille! En tiedä mikä siinä on, että itse en saa kotona aikaiseksi yhtään mitään. Kahvakuulia löytyy ja nyt myös hulavanne, jota en ole vielä oppinut pyörittämään (miten se voi muka olla niin vaikeaa…). Tuollainen kuntoiluhuone toki voisi auttaa asiaa; sinne voisi jättää kaikki välineet esille, eivätkä ne pyörisi makuuhuoneen nurkassa.

  Omat lempilaijini ovat juoksu, kuntosali (siellä keskityn isoihin lihasryhmiin kyykkäämällä, penkkipunnerruksella ja maastavedolla; en jaksa ”pipertää” pikkupainoilla, vaikka sitäkin pitäisi tehdä), laskettelu (kovin harvoin sattuneista syistä) sekä ylitse kaikkien muiden ratsastus (lihaskuntoa, koordinaatiota, tasapainoa, rentoutusta, mindfulnessia, yhdessäoloa hienon eläimen kanssa).

  Liikunnallista kevättä sinulle Marjukka sekä kaikille muillekin!

 13. marjukkap
  Kirjoittaja
  13/01/2020 / 10:51 am

  No mutta, miksi sun pitäisi kuntoilla kotona, kun noin upeasti treenaat muutenkin. En mäkään jaksa ”pipertää”, kun on vaikka kuinka paljon kokonaisvaltaisia liikkeitä, joissa käyttää koko kroppaa. No, hulavanne on kyl kiva, mulla on se 2,3-kiloinen, ja se pyörii nätisti ja näkyy korsetissa.

  Ratsastus on varmasti ihan mielettömän upeaa! Mä olen ratsastanut hyvin vähän aikoinani, nimittäin pelkäsin vähän hevosia. Tipuin kunnolla selästä, kun piti ratsastaa ilman satulaa! Heppa kaarsi vasemmalle, meikä meni suoraan… Kunnioitan kyllä niin kovasti kaikkia teitä, jotka osaatte käsitellä sellaista isoa, hienoa eläintä!

  Kiitos, mä toivon, että olen syksyllä hyvässä kunnossa. Tavotteita on, mutta pienestä pitää aloittaa. Ihanaa liikuntavuotta sullekin!

 14. ReetaJohanna
  14/01/2020 / 10:58 am

  Tykkään käydä ohjatuilla tunneilla. Minusta on parasta, kun joku toinen on keksinyt monipuoliset liikkeet ja ohjaa ja tsemppaa. Käyn yleensä pari kertaa vkossa pumpissa ja pari kertaa vkossa käymme miehen kanssa yhdessä juoksemassa. Välillä yritän käydä joogassa vastapainoksi, mutta turhan harvoin nykyään.
  Lisäksi meillä on kaksi koiraa, joten päivittäin tulee niitten kanssa lenkkeiltyä. Kotona meiltä löytyy juoksumatto ja kuntoiluvälineitä. Välillä niitäkin tulee käytettyä, mutta tykkään tosiaan ohjatuista tunneista. Meidän paikallisella salilla on vielä käsittämättömän kovatasoisia ohjaajia.
  Ikää minulla on 48 vuotta ja olen sairastanut pian 30 vuotta reumaa, joten itsestä huoltapitäminen on pakollista, jos haluaa pysyä toimintakunnossa.

 15. marjukkap
  Kirjoittaja
  16/01/2020 / 4:45 pm

  Sä olet kyllä todella hyvässä kunnossa! Huh, en pärjää lähellekään… Hienoa, että jaksat pitää itsestäsi huolta, jo reumankin takia.

  Saleilla on todella hyviä ohjaajia, ja onhan se kovaa työtä ohjata jumppia, keksiä uusia tai opetella lisenssoituja jumppia. Rankkaa työtä, siihen täytyy olla kyllä kutsumus. Pumppi olisi mahtava tunti itsellenikin näihin jumiutuneisiin hartioihin. Iloista ja liikkuvaa viikon jatkoa sulle!

 16. karlisa
  26/01/2020 / 12:23 pm

  Hei,

  Muistelen että esittelit joskus kauniita kukallisia treenivaatteita, muistatko kenen valmistajan olivat?

Vastaa