Röyhelöhihojen lumo ja Sanditon-sarja

 

Olen tosi heikkona erikoisiin hihoihin. Sellaisia paitoja, joissa niitä on, on vaikea löytää. Kolme vuotta sitten ostin Lauren Ralph Laurenin paidan, jossa on hurmaavat mansetit, upeat katseenvangitsijat. Olen käyttänyt paitaa ns. parempana paitiksena, eli en ihan joka käänteeseen ole malttanut sitä pukea. Hihat ovat maltillisen romanttiset, ei ylenpalttiset, mutta persoonalliset.

Romantiikan ja periodisarjojen kaipuuseen on YLE:llä alkanut uutuussarja Sandington. Se perustuu Jane Austenin ja ”erään toisen” romaaniin. Sarjan on sanottu tuovan uutta tuulta periodidraamoihin, ja väläytelty jopa uuden Mr. Darcyn löytymistä.

Kirja Sanditon on suomennettu Leikkiä ja totta, ja se tarkastelee Janen tuotannolle niin tunnusomaisesti ihmissuhteita, käyttäytymistä ja sen peilaamista, sosiaalista asemaa ja tietenkin rakastumista.

Nuori Catherine Hayworth (Rose Williams) matkustaa Sanditonin rakennusvaiheessa olevaan merenrantakeskukseen sen rakennuttajan ja tämän vaimon kanssa. Keskiössä yhteisössä on rikas, vanha, yläluokkainen rouva, ja hänen perijänsä. Rakennuttaja, Tom Parker aikoo tehdä Sanditonista yläluokan huvittelupaikan, ja yrittää varmistaa hankkeensa rahoituksen.

Nuori Charlotte kiinnittää huomionsa komeaan Sydney Parkeriin, jota näyttelee komea Theo James. Sarjan luoja, Ylpeys ja ennakkoluulo-sarjan käsikirjoittaja Andrew Davies, on väläytellyt Jamesin olevan uusi Mr. Darcy. Hm, ei sentään, jo senkin takia, että Mr. Darcy on sataprosenttisesti Janen oma luomus.

Theo James on muuten itselleni tuttu Divergent-elokuvista, Downton Abbeysta sen sijaan en muista häntä ollenkaan.

Jane Austen ehti kirjoittaa Saanditonia vain yksitoista lukua. Hän halusi pitkän sairauden uuvuttamana kirjoittaa jotain hilpeää, mutta ei voinut saattaa teostaan loppuun.

Sarja tulee jakso jaksolta tiistaisin, ja olen nähnyt siis vasta ensimmäisen jakson. Olen lukenut, että brittikatsojat ovat paheksuneet Sanditonia sen seksikohtausten takia. Tämä on Janen maailmaan peilaten tyylirikko.

Tarvitseeko nykykatsoja sitten Austen-maailmaan seksiä…?

No ei, ei minusta.

Janen upea teksti riittää kyllä sellaisenaan: kiinnostus ja aina ei niin peitelty uteliaisuus toisiin ihmisiin, tapakulttuuri ja sen rajoja välillä venyttävä, aina itselleen rehellinen sankaritar, koomiset hahmot, nokkelat sanailut – se riittää Austen-faneille, eikä muuta tarvita.

Sarjaa on tehty vain yksi kausi, sillä katsojaluvut eivät olleet kovin korkeat. Veikkaisin, että katsojiksi on kosiskeltu nuorempia, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Jane ei elinaikanaan kirjoittanut omalla nimellään. Vasta hänen kuoltuaan 41-vuotiaana salaperäiseen sairauteen Henry-veli paljasti maailmalle minkäniminen nainen oli suosittujen kirjojen takana.

Aion katsoa Sanditonin kyllä, mutta veikkaan, että se ei ehkä tule pärjäämään suosikeilleni, Ylpeys ja ennakkoluulo-sarjalle 90-luvulta, ja Järki ja tunteet-elokuvalle vuodelta 2005, jossa pääosissa olivat Emma Thompson ja nuori Kate Winslet.

Yksi ilo katsoa periodidraamoja on juurikin puvustus, ja ketkäpä sen osaavat paremmin kuin britit. Joka ikinen yksityiskohta on mietitty viimeisen päälle. Kuvauslokaatioitahan ei saarelta puutu. Jos tarvitaan kartano, niin voi valita kymmenistä kohteista. Ja voi vain kuvitella mikä määrä studioilla on kalustoa eri vuosisadoille ja -kymmenille: vaatteita, vaunuja, autoja, huonekaluja…

Nooh, mutta sitten asuun, olkoon se moderni aasinsilta Austen-ajan kaipuuseen. Tykkään kokonaisuudesta tosi paljon, ja se on pitkälti noiden hihojen ansiota. Paita on siis Lauren Ralph Laurenin, ja se on uuden silitysraudan ansiosta upean näköinen. Mansetit kun ovat vähän haastava silitettävä. Silitys on todellakin välinelaji!

Lampaanvillaliivi oli löytö lokakuiselta Teneriffan-matkalta. Hotellimme lähellähän oli suuri Benetton, jossa oli meneillään poistomyynti. Meinasi lähteä lapasesta sitä valikoimaa ihemetellessä, tuokin liivi maksoi 16€, ja on täysvillaa. Tykkään pitkistä linjoista, liivi lämmittää juuri sopivasti jättäen tilaa kauniille hihoille.

Tekonahkahousut ovat Oasikselta, nilkkurit Rossit, monen vuoden takaa.

Tykkäätkö sinä periodisarjoista, mitkä ovat suosikkejasi?

6 Comments

 1. Ulla
  12/01/2020 / 5:51 pm

  Olen suuri Jane Austen fani ja lukenut tämän Leikkiä ja totta -kirjankin. Ja täytyy sanoa, että olin pettynyt Sanditon-sarjan aloitukseen. Henkilöitä ja tapahtumia oli muutettu sarjassa kirjaa rajummiksi, ei ollut enää Jane Austenin fiilistä. Mutta ehkä sarjan voi katsoa, jos koittaa unohtaa, että sen pitäisi olla Austen filmatisointi. Muuten jaikki Ylen Ykkösen tiistai-sarjat ovat olleet tosi hyviä: Downton Abbey, Poldark jne. Ja Ylpeyttä ja ennakkoluuloa voi katsoa aina uudestaan ja uudestaan, ehkä paras kirjan filmatisointi ikinä.

 2. Pirjo Valkasmaa
  13/01/2020 / 10:23 am

  Hei, pistin merkille, että olet uusinut silitysrautaan. Itsekin innokkaana vaatehuoltajana haluan, että välineet on hyvät. Voinko kysyä, mikä on uusi rautasi, kun omakin pitäisi uusia?

 3. marjukkap
  Kirjoittaja
  13/01/2020 / 10:41 am

  Mun uusi rauta on Braun TexStyle 7. Sain joulupukilta, on kyllä hyvä peli!

 4. marjukkap
  Kirjoittaja
  13/01/2020 / 10:45 am

  Joo, samaa mieltä. Mä en ymmärrä miksi nerokasta tekstiä pitää muutta muka myyvämmäksi… Se ei ole enää todellista Austenia.

  Ah, mulla on Ylpeys ja ennakkoluulo-DVD, kyllä sitä pitää aina välillä katsoa. Se on ihanasti Austen-henkeen toteutettu. Myös yllättäen tykkäsin Emmasta, jossa on Gwyneth Paltrow, Gwyneth oli kerrassaan herttainen Emma.

 5. Sara
  13/01/2020 / 9:20 pm

  Minä olen menossa Crownin toisessa kaudessa, ja olen ihan koukussa. Aluksi katsoin samalla Affairia, ja konstrasti oli suuri. Minä en sinällään paheksu seksikohtauksia, mutta en niitä erityisemmin kaipaa. Sellaisista en pidä, joissa itsetarkoituksena on vain saada riisuttua nainen. Jane Austinin sarjat eivät välttämättä kaipaa seksikohtauksia lainkaan, Ei haittaisi, jos joskus jätettäisiin jotain mielikuvituksenkin varaan,

  Tuo paita on aivan upea! Ostaisin heti samanlaisen, jos löytäisin. Se kyllä puuvillaisena (?) taitaa tykätä silitysraudasta. Meillä on kotona Tefalin silityskeskus, joka tekee tosi hyvää jälkeä.

 6. marjukkap
  Kirjoittaja
  13/01/2020 / 10:44 pm

  Austen- tarinoissa seksi nimenomaan häiritsisi, mut ei muakaan muuten haittaa. Kyllähän jotkut vanhat Bondit tuntuvat nyt jokseenkin naurettavalta naiskuvansa kanssa. Ne kiehnäävät bikiniasuiset naiset, oikeesti…

  Oi, Crown on NIIN hyvä! Paranee vaan! Mun suosikki henkilöistä on Margaret. Surullinen elämä hänellä. Ihan parasta draamaa.

  Kyllä, paita on puuvillaa, nauttii valkopyykkiaineesta ja kunnon raudasta!

Vastaa