Viisi pientä suunnitelmaa vuoden alkuun

 

Vuoden alku on hyvä aika tehdä lupauksia, ja vaikka niitä on pitemmän päälle vaikea pitää, voi aina yrittää! Itse inspiroidun kovasti lupauksista ja kaikenlaisista pienistä projekteista, ne ovat hauskoja ja motivoivia. Virkavapaani alkoi myös virallisesti toissa päivänä, joten nyt on aikaa ja intoa toteuttaa pieniä suunnitelmia.

Tässä on viiden kohdan lista, jonka toteutan tammikuun aikana. Osaa tosin toteutan pitkin vuotta. Onko sinulla samantapaisia suunnitelmia kuin minulla?

Aluksi olin tosi pessimistinen – minähän en käy lupaamaan yhtään mitään. Kuitenkin jonkinlainen tsemppi antaa ryhtiä alkuvuoteen. Miksi aloittaa uutta vuotta pessimistisesti, kun sen voi ainakin jollain tasolla aloittaa optimistisesti! Olen muutenkin luonteeltani aika tekeväinen, tykkään puuhata ja ideoida. Syksyllä sai makoilla ja lepäillä ihan tarpeeksi olosuhteiden pakosta, nyt pää ja kroppa huutavat puuhaa ja tekemistä.

Siivoan turhat tavarat näkyviltä

Käyn kevättalven aikana läpi ihan koko talon huone huoneelta ja laatikko laatikolta, mutta joulun jälkeen on jotenkin puhdistavaa yksinkertaistaa kotinäkymiä heti. Meillähän ei sisustus juuri vuoden aikana muutu, mutta joulun jälkeen aina huomaa sen, miten yksinkertaisuus viehättää. Pistän piiloon kaiken pikkusälän, paitsi esimerkiksi tuon alemman kuvan kynttilänsammuttajan, joka on lahja ystävältäni. Sen paikka on tuossa, aina.


Käyn kaapit ja laatikot läpi

Tämän olen jo aloittanutkin, nimittäin siivosin uuden vuoden päivänä kirjoituspöytäni laatikot. Olipa homma, mutta niin hauskaa! Työ eskaloitui, kuten siivouksilla on tapana, työhuoneen ja aulan kaappeihin. Tuloksena oli kaksi pussillista paperiroskaa ja aikamoinen kasa SER-tavaraa sekä muuta kierätettävää. On kiva aloittaa vuosi sananmukaisesti puhtaalta pöydältä.

Siivosin myös vanhan Marimekko-penaalini, joka on ollut minulla työuran alusta saakka. Laitoin kaikki musaopetavarat sieltä tavarat yhteen pahvilaatikkoon: sambapillin, kaksi kanteleenvirittäjää, kolmet korvatulpat, avaimenperän, kehärummun virittäjän ja vaikka mitä muuta. Tein Instagramin stories-puolelle siitä pätkiä, joten jos et vielä seuraa minua siellä, niin klikkaapa itsesi mukaan.


Teen to do-listan

Olen lykännyt koko syksyn joitain asioita, jotka vain on nyt hoidettava alta pois. Yksi sellainen on joka toinen vuosi tehtävät silmätutkimukset. Inhoan niissä käyntiä, mutta pakkohan ne on käydä läpi. Tarvitsen myös uudet lasit. Jostain syystä silmälasien hankkiminen tuntuu tosi isolta palalta, nyt se vain pitää hoitaa alta pois. Muutama puhelu, joissa joutuu jonottamaan, on aina tsempin paikka…

Vanha muistikirjani alkoi olla täynnä, ja Pentikin muistikirjaan ihastuneena ostin uuden, nyt tumman. Eikö ole ihana. Muistikirjoissa on taikaa, kun ne ovat tyhjiä ja odottavat sanoja.

Kalenteri on ihan perus-Ajasto. Minulle kalenterin pitää olla selkeä, ei liian iso, ei liian pieni.

Suunnittelen viikon ruuat

Joka lauantai suunnittelen viikon ruuat. Tämä systeemi on toiminut jo vuosia. Viikossa ainakin kahdesti syömme kalaa. Aika paljon kuorin myös juureksia erilaisiin lisukkeisiin. Viikolla joskus haetaan tuoretavaraa, mutta muuten ainekset ruokiin löytyvät kotoa.

Suunnittelen viikon liikunnat

Nyt, kun vihdoin, vihdoin olen päässyt liikunnan pariin, käytän vapaani hyödyksi sen suhteen parhaalla mahdollisella tavalla. Liikunta on kevään prioriteetti numero yksi, piste.

Luitteko muuten tämän päivän Hesarista mainion artikkelin ”Nämä hyvinvointitrendit nousevat tänä vuonna – nyt tulevat unilomat ja entistä riisutumpi treenaaminen”.

Eli artikkelin mukaan kotitreenit yleistyvät entisestään, virtuaaliohjattuna tosin. Vastaisku treeniteknologialle tulee olemaan ns. alaston treeni. Älykello, sykemittarit, älypuhelimet ja kaikki muu suoritusta mittaava laitteisto jätetään pois. Treenatessa siis pitää kuunnella omaa kehoa.

Huoh… Mitähän tähän sanoisi? Ääripäästä toiseen? Totta on se, että esimerkiksi tavoitteellisessa juoksutreenissä vaikkapa älykellon ohjaus on erinomainen. Mutta muuten – taidan olla joko todella trendaava tai vanhanaikainen, en osaisi edes liikkua muuten kuin kroppaani kuunnellen. Liikunnan pitää olla iloista ja hyvää oloa tuottavaa, ei hampaat irvessä suorittavaa. Tai näin minun mielestäni, saa olla eri mieltä.

Aloitin itseni kuntouttamisen lomalta palatessa. Tein mm. eilen jalka-pepputreenin, tänään on lepo, huomenna yläkroppa, sunnuntaina pitempi, rauhallinen kävely. Tästä se lähtee. Ihanaa!


Uuden vuoden suunnittelussa taitaa olla kuitenkin hauskinta se suunnittelu. Tunne siitä, että saa jotain aikaan. Hampaat irvessä en listojani tee, vaan ihan siitä ilosta, että se on mukavaa.

Teinkö ravintolupauksia? No tein, en tosin kovin tiukkoja, sillä pitäähän kyläilyille antaa vähän siimaa. Sinänsä ruokalupaukset ovat minulle helppoja pitää, kun en himoitse sokeria tai makeaa ylipäätään.

Teetkö sinä muuten lupauksia tai listoja uudelle vuodelle? Inspiroiko vuoden alku sinua?

2 Comments

 1. 04/01/2020 / 12:43 pm

  Mulla myös samantyyppisiä projekteja meneillään 🙂 Viime viikolla tein suursiivousta ruhtinaalliset neljä päivää ja siinä ajassa koki työhuone täydellisen muodonmuutoksen! Siitä tulossa juttua myös blogiin, koska kyllä juoksee nyt ajatus paljon paremmin siistissä ja minimalistisessa ympäristössä. Tavaraa lähti kiertoon ja eteenpäin aikamoisesti…

  Uudenvuoden lupauksia en sinänsä tehnyt, mutta muutaman jutun listasin, mihin aion ensi vuonna kiinnittää huomiota:

  http://www.beauty-highlights.fi/2020/01/enemman-hetkessa-elamista-mita.html

  Ihanaa viikonloppua sinne!

 2. marjukkap
  Kirjoittaja
  05/01/2020 / 10:32 am

  Luinkin jutun aiemmin. Olet hienoa tehnyt työtä itsesi kanssa. Ja hei, elämä vain paranee iän myötä! Uskon, että tämä vuosi tulee olemaan sulle todella hyvä ja antoisa. : )

Vastaa