Blogi vai Instagram?

 

On se kumma juttu. Kun peräänkuulutetaan pysähtymistä, keskittymistä ja turhan ärsykkeen karsimista, mindfulnessia ja joogaa, samaan aikaan nopeatahtinen Instagram on suositumpi kuin koskaan. Peukalolla on työtä, kun sillä selaa kuvavirtaa eteenpäin, eteenpäin, eteenpäin… Välillä napauttaa ruutua, ja näin on osoitettu suosiota kauniille kuvalle.

Puhutaan, että blogien aika olisi ohi, vaan itsepä en ole sitä huomannut. Blogit ovat edelleen suosittuja, ja kiitos somen edelläkävijöiden, siitä on tullut myös huomattavasti vähämmän ”villi”, kuin alkuvuosina. Blogi on myös mainostajalle todella kiitollinen paikka, sillä blogin postaukset pysyvät, ja alustat työskentelevät Googlen kanssa yhteistyössä. Ja onhan perinteisessä kirjoittamisessa yhä sitä jotakin!

Todella someajassa eläville, eli nuorille, blogi taitaa olla vain jäänne menneisyydestä. Nuoriso on aikaa sitten mennyt videoiden maailmaan Tik Tokiin tai Youtubeen. No, onhan kirjoittaminen on hidasta ja vaatii vaivannäköä. Jos bloggaa alustalla tai käyttää kuvapalvelua, blogista on myös kuluja. Kännykkäkamerat ovat nykyään huippuhyviä, mutta me kameroita ja objektiiveja rakastavat tykkäämme edelleen ihan kunnon kameroista. Aika paljon rahaa olen blogin pelkkään ylläpitoon upottanut vuosien aikana, jos laskee mukaan kamerat, objektiivit, alustan, kuvapankin jne.

Älä käsitä väärin, pidän molemmista, sekä Instasta että blogista. Puolensa ja puolensa. Selailen jonkin verran Instagramia, mutta en vietä sen kanssa tuntikausia, ehkä puolisen tuntia päivässä, ellen itse satu tuottamaan sinne jotakin. On päiviä, kuten tänään tätä kirjoittaessa, että Instan kanssa on kulunut ehkä viisitoista minuuttia.

Instan hyviä puolia ehdottomasti on sen vinkit: olen löytänyt inspiroivia tilejä, esimerkiksi liikuntaan liittyen. Liian täydelliset kuvavirrat jäävät monesti selailematta. Sen takia onkin kiva, että videoissa on sellaista höpöttelymeininkiä ilman turhia suodattimia.

Instan algoritmit sen sijaan turhauttavat. Kuvavirta on varsin randomia, välillä putkahtaa esiin vanhempiakin kuvia. Instagramin seuraajamäärät ovat oma juttunsa, niitä on todella vaikea kerätä. Monella aivan ihastuttavalla feedillä on suht vähän seuraajia. Kai niitä seuraajia saisi, jos koko ajan olisi ampumassa videota, mutta kun on se elämäkin…

Blogi jää elämään, kun Instagramin kuvat ovat hävinneet virtaan. Sen takia blogi on esimerkiksi yrityksille edelleen loistava yhteistyömuoto. Google pelaa yhteen alustojen kanssa ja Analyticsistä voi seurata kävijöitten määrää ja paljon muuta. Google arvottaa vanhan blogin hyvin, lisäksi kun hakuoptimoi postauksen, se saa kiitettävästi näkyvyyttä.

Blogi on minulle kaikesta huolimatta edelleen tietynlainen päiväkirja. Rakastan kirjoittaa inspiraation vallassa, ja kuvata myös. Oma sivu teksteineen ja kuvineen on olemassa ihan eri tavoin kun Instan feedi, olkoonkin, että blogia luetaan nykyään paljon puhelimella.

Olen minäkin aktivoitunut Instan puolella, ja juu, videoitakin olen tehnyt. Se on ihan hauskaa. DM-viestejä, eli direct message-yksityisviestejä tulee kivasti, ja niitä on mukava saada. Pyrin vastaaaan kaikkiin.

Ehkä Instan puolella kynnys ottaa yhtetyttä on matalampi kuin blogissa, ainakin itselleni on. Monta asiaa olen kysynyt Instan DM-puolella, kun olen halunnut tietää vaikkapa mistä kivat farkut on hankittu.

Mitä mieltä sinä olet – blogi vai Instagram? Tukevatko ne toinen toistaan, vai onko toinen sinulle toista mieluisampi?

Niin kuin kameran kuvista näkee, meillä on ollut Pian kanssa office-päivä. On ollut tosi kivaa ja inspiroivaa – sitä en tiedä kuinka tehokas päivä on ollut, mutta hauskaa oli!

16 Comments

 1. Marianne
  17/02/2020 / 6:04 pm

  Kuten totesit, molemmissa puolensa. Insta on nimensä mukaisesti ainakin itselläni pikaiseen selailuun. DM-viestejä minäkin mielelläni laittelen. Blogiteksti on vähän kuin mieluinen aikakausilehti; tarinoihin tulee palattua jälkikäteen useammankin kerran. Eikä tarvi hillota omissa nurkissa kuten lehtiä!

 2. Mermar
  17/02/2020 / 9:18 pm

  Tuntuu, että jotkut bloggaajat, tai miksi heitä nyt saa sanoa, elävät puhelin kädessä lähes yötä päivää. Eikö heillä ole mitään muuta elämää, kuin kuvata jokainen suupala ja selittää jokainen mieleenjuolahtava ajatuksensa sinne instaan.
  Mieluiten luen jotain asiaa sisältävän blogikirjoituksen laadukkaiden kuvien kera, kuin katson jotain silmät kiinni suutaan aukovaa naista selittämässä mihin hän nyt tälläkertaa on menossa tai mistä tulossa.

 3. Maarit
  18/02/2020 / 10:40 am

  Ehdottomasti blogi. Selailen kyllä itsekin päivittäin Instagramin, mutta mikään ei voita blogipostausta.
  Joku Instagramissa vain tökkii minua. Tuntuu että siellä jokainen tahtoo olla oman elämänsä julkkis. Siis tarkoitan nyt
  sitä että jatkuvalla syötöllä tulee storyna päivän tekemisiä.
  Jotenkin minusta tuntuu että ajatusta blogien suosion vähenemisestä viljelevät paljon ainakin sellaiset bloggaajat, joita ei enää huvita panostaa blogiin ja sen sijaan käyttävät enemmän Instaa.
  Ihanaa että jaksat, Marjukka, postata näin säännöllisesti ja kirjoitat niin laadukasta tekstiä.

 4. Satu
  18/02/2020 / 3:13 pm

  Luen blogiasi päivittäin eli vastaukseni on blogi. Instagramia selailen joskus mutta en ollenkaan säännöllisesti.
  Tsemppiä ja jaksamista blogin pitämiseen.

 5. Kirsi-Marja
  18/02/2020 / 4:27 pm

  Blogi, vaikka blogitkin ovat alkaneet menettää sijaansa, eivät kaikki mutta erittäin iso osa. Moni hyvä blogi on pilaantunut, koska postaukset ovat muuttuneet naapuriblogin kaltaiseksi, eli keikistelenpäs, koska toikin keikistelee, oli sitten aihetta tai ei, eivätkö ihmiset ymmärrä, että kaikkien ei kannata keikistellä, syystä tai toisesta, hupaisaa katsottavaa!! Asukokonaisuus, syömiset, juomiset, menemiset, tulemiset, kuvia kaikissa asennoissa ja joka paikassa. Ihan boring touhua, mutta jos on pakko valita, valitsen blogin, hyvän sellaisen, jossa tehdään jotain muutakin kuin keikistellään ja vaihdetaan 5-8 kertaa päivässä vaatetusta. Hupaisinta oli kerran, kun yli 50-vuotias naishenkilö esitteli lakattuja varpaankynsiään, ja kysyi, ”onko sävy onnistunut valinta”, häh ? Ymmärrän, että omalle blogille ja kuville saattaa tulla sokeaksi, kuten omalle tekstilleen, mutta sen vuoksi on tämä ruuturaati, eli hei, me täällä!

 6. Tiina1412
  18/02/2020 / 9:20 pm

  Instaan kallistun, vaikka muutamaa blogia edelleen seurailen ajoittain, esim. juuri sinun blogiasi. Jos vertaan tilannetta viiden vuoden takaiseen, niin aikaisemmin tuli luettua blogeja paljon paljon enemmän. Jos instassa on bloggaajalla jotain mielenkiintoista, käyn lukemassa asiasta tarkemmin blogista,

  Sinun blogisi on laadukas, kirjoitat hyvin ja hyvää suomea ja pidän pukeutumistyylistäsi paljon, siinä syyt, miksi sinun blogisi on lukulistallani. Moni muu on tippunut matkan varrella pois, mutta edelleen heitä instassa seuraan.

 7. Riitta
  18/02/2020 / 11:47 pm

  Ehdottomasti blogi, mutta sen on oltava laadukas! Komppaan Kirsi-Marjaa; en jaksa katsella pelkkiä keikistelykuvia eikä jokaista suupalaa mielestäni tarvitse jakaa lukijoiden kanssa. Tykkään blogistasi, koska kirjoitat monipuolisesti ja lämmöllä aikuista naista kiinnostavista asioista. Lisäksi saan kauniista tyylistäsi hyviä vinkkejä pukeutumiseeni. Meillä on melkolailla sama maku, mutta olet rohkeampi – yritän siis ottaa oppia valinnoistasi 🙂 Itselläni on kyllä instatili, mutta päivittelen sitä harvoin enkä juuri muutenkaan käytä aikaani instan seuraamiseen. Omasta blogista olen usein haaveillut ja haaveiluksi se saattaa jäädäkin tai sitten ei… eihän sitä tiedä, jos vaikka joskus repäisin. Olen kuulemma pikkutyttönä sanonut, että minusta tulee joskus kirjailija!

 8. Petra
  19/02/2020 / 1:50 pm

  Olen blogien ystävä- kun haluan rentoutua ja ottaa hetken itselleni, luen usein lempiblogejani, joiden teemat liikkuvat kirjallisuuden, matkailun, sisustuksen yms. maailmoissa. Kyllä instaakin vilkuilen silloin, tällöin, mutta en vertaisi näitä kahta välttämättä keskenään. Instan visuaalisuus on tietysti koukuttavaa mutta blogi on minusta keskustelevampi. On jännä miettiä, miksi jää vuosikausiksikin jonkun tietyn blogin lukijaksi, ja toinen hyvältäkin vaikuttava blogi unohtuu- vaikea sanoa. Tunne siitä, että bloggari on aidosti läsnä ja kohtaamassa lukijaa on varmaankin yksi näistä pointeista. Kiitos kiinnostavasta blogistasi upeine kuvineen ja pohdiskeluineen!

 9. marjukkap
  Kirjoittaja
  22/02/2020 / 2:07 pm

  Minäkin miellän blogit vähän kuin aikakausilehdiksi. Tosi vähän tulee enää etsittyä uusia blogeja, tykkään seurata niitä muutamia vanhoja, joita on seurannut vuosikausia.

 10. marjukkap
  Kirjoittaja
  22/02/2020 / 2:08 pm

  Heh, nuoret elävät niin. Ite on liiian vanha siihen…

 11. marjukkap
  Kirjoittaja
  22/02/2020 / 2:10 pm

  Instassa onkin todella oman elämänsä julkkis! Se on sen hauskuus ja riesa. Elämä tuntuu muutenkin olevan sellainen ’instant’, joten ei ihme, että nopeakiertoinen Ig on suosittu.

  Kiitti, mä panostan blogiin, mutta kyllä Instakin on mukana, välillä innostun enemmän, välillä vähemmän. Ja se on hyvä niin!

 12. marjukkap
  Kirjoittaja
  22/02/2020 / 2:11 pm

  Ihana kuulla, kiitos sinulle!

 13. marjukkap
  Kirjoittaja
  22/02/2020 / 2:13 pm

  Nytpä iskit Instan tarkoitukseen, elikä nopeaan vuorovaikutukseen seuraajan kanssa. Instassa vou nimenomaan kysellä tuollaisia asioita kynsilakan ja hiusten väristä talvitakin hankitaan. Se onnsitten eri asia jaksaako siitä kiinnostua, itselläni riippuu päivästä.

 14. marjukkap
  Kirjoittaja
  22/02/2020 / 2:15 pm

  Ihana, että jaksat edelleen lukea mun juttuja Mä kaipaan muutaman blogin vanhaa tyyliä, jossa panostettiin enemmän tekstiin. Luen mieluummin tekstiä ja asiaa. Mutta aika on mitä on.

 15. marjukkap
  Kirjoittaja
  22/02/2020 / 2:18 pm

  No mutta ala ihmeessä bloggaamaan, jos kiiinnostaa ja tunnet, että sulla on oma juttu ja sanottavaa!

  Kiva kuulla palautetta. Mä luulen, että te mun vakilukijat olette saaneet hyvin linjastani kiinni, välillä kevyempää asu- ja meukkijuttua, välillä syvällisempää asiaa esim. hyvinvoinnista, mutta aina lämmöllä ja huumorintajuisesti.

 16. marjukkap
  Kirjoittaja
  22/02/2020 / 2:20 pm

  Kiitos hyvästö pohdinnasta, allekirjoitan tämän täysin. Ja kyllä blogi ja Ig tukevat toisiaan. Rakastan esim. Anna Saivosalmen kanavia, blogissa on monesti tosi hyviä pohdintoja, Ig:ssä jumppaohjeita ja Annan ihania juttuja.

Vastaa