Keittiön siivous ja Monica-kaapin kesytys

 

Perusteellinen keittiön siivous on ollut pitkään to do-listalla. Yhdistän tähän vielä seuraajan toiveen siitä miten säilytän pikkusälät. Kirjaston siivous -juttuni oli tosi suosittu Instavideoineen, mutta siinä missä kirjahylly on suurien linjojen vetämistä, keittiössä on todellakin enemmän ilman paikkaa olevia pikkunippeleitä.

Meillä jokaisella taitaa olla Monica-kaappi, eli viitaten Frendien Monica Gelleriin. Hänhän oli maaninen siivoja, mutta niin vain häneltäkin löytyi kaappi, johon oli tungettu kaikkea mahdollista. Meikäläisen Monica-kaappi on mikron alla. Se vaati suurimman huomion, mutta kävin läpi koko keittiön.

Meidän keittiö pähkinänkuoressa: 17 vuotta vanhassa talossa, 16m2, Petran kaapit, uudet Samsungin kylmälaitteet. Pintaremppa tehtiin kaappeihin ja tasoon 2015, vanha säilyttäen.

Keittiömme ei ole mitenkään erikoinen, ihan perus kaappeja ja laatikoita. Kuiva-ainevarastoni on pieni ja vaatimaton, joten vaikka tilaa ei ole kovin paljon, se ei yleensä käsiin räjähtele. Vaikka teenkin ns. jatkuvaa siivousta viikottain, kaappien sisällöt käyn läpi perusteellisemmin kahdesti vuodessa.


Varauduin siivousurakkan Tokmannilta hankituilla säilytysbokseilla. Olen kokenut ne tosi käteviksi. Lisäksi muutama roskapussi ja jätesäkki olivat valmiudessa.

Pyyhin yleensäkaappien ovia Dermosilin keittiöpuhdistusaineella, mutta tällaisissa järeissä siivouksissa käytän ihan vanhaa kunnon Vimiä tai Cifiä. Niillä saa kaikki tummat hankaustahrat ja muut likatahrat kätevästi pois. Pyyhin pinnat vielä hyvin nihkeällä mikrokuituliinalla, ettei jää pesuainejämiä.

Mutta sitten se Monica-kaappi! Ai kamala! Se syö sisäänsä talouspaperirullat, kynttilävaraston, lounasrasiakokoelmani sun muuta. Aika räjähtänyt alkutilanne.

Mikron yläpuolinen kaappi ei ollut ihan niin sotkussa, mutta sieltä löytyi ns. miessälää pattereista pikaliimoihin ja joulukynttelikköjen varalamppuihin.

Kävin hakemassa välillä Tokmannilta lisää säilytyslaatikoita. Siis suuria, nämä ehdin kuvata ennen.

No niin, sotkuiset kaapit saatiin selvitettyä kolmessa tunnissa, eli siinä samassa koko keittiö.

Turhaa roskaa, pahvia, vanhoja jauhoja, paperia, resptisälää sun muuta tuli kolme pussillista, ja kierrätettävää sekajätettä jätesäkillinen! Laitoin surutta pois mm. vanhoja leipäkoreja.

Selvä heikkouteni on maljakot. Niitä on ihan liikaa, alkaa olla vaikeaa saada maljakot kaappeihin mahtumaan… Kaikki maljakot menivät olkkarin tiikkikaappiin. Mitään niistä en raaskinut hävittää. Kuitenkin lempimaljakkoni, Marimekon kirkas tai harmaa Urna on vielä hankkimatta.

Mikron yläpuolella olevaan kaappiin jäivät ne tavarat, jotka sinne kuuluvatkin, eli lasikannut, varapatterit ja pienet lamput. Eipä sinne sitten paljon muuta jäänytkään! Instan videoissa näkyy alkutilanne, kuvaa en hoksannut ottaa.

Mikronaluskaappi sai neljä suurta säilytyslaatikkoa. Ylemmällä hyllyllä on kynttiläsälää – enpä muistanutkaan hankkineeni jouluksi paksuja kynttilöitä! Nyt kynttilät eivät vaeltele pitkin kaappia, varsinkin punaisista jää helposti jälikiä. Alemmalla hyllyllä ovat talouspaperit, laatikko keittiötarvikkeille kuten ihmesienille, teräsvillalle, vessakukille jne. Liäksi lounaslaatikot kuuluvat kaappiin, vien niissä lounasruokani töihin.

Astiakaappeja moititaan nykyaan minusta suotta. Olen aina tykännyt astiakaapista, eikä siellä pidetä mitään turhaa. Säilytämme siellä matalat suuret ja pienet lautaset, kahdenlaiset juomalasit, Pentikin mukit, situunapusertimen ja muutaman mitta-astian. Siinä se. Jos jotain tarvitsee pestä käsin, se mahtuu kuivumaan kaappiin.

Astioissa ei ollutkaan mitään järjestämistä, jäljellä ovat vain jokapäiväisessä käytössä olevat. Niiden paikka on kätevästi astianpesukoneen päällä olevassa kaapissa.

Pellavaservettejä on sen sijaan kertynyt niin paljon, että niille raivasin toisenkin matalan laatikon. Instasta näkyy vielä näistä lisää juttua.

Olipa se palkitsevaa, mutta huh, miten kova homma! Mukavaa hommaa tosin tehdä ajan kanssa! Vielä on yksi miessälälaatikko läpikäytävänä, kunhan siippa ehtii töistä kotiin.

Nyt muuten hoksasin, että sellaista pientä silpputavaraa ei juurikaan ole. Olen aika tehokkaasti päässyt eroon turhasta, ja nyt lähtivät viimeisetkin nippelit.

Kuinka usein sinä käyt keittiön kaappeja ja laatikoita läpi?

7 Comments

 1. Eija
  11/02/2020 / 6:56 pm

  Olipa taas mielenkiintoinen ja innostava postaus ❣️. Itse olen melko (tosi) laiska käymään kaappeja perusteellisesti läpi, yleensä vain lähinnä muuton yhteydessä. Pitänee ryhdistäytyä, koska tässä nykyisessä kodissa on tarkoitus asua pitkään. Kuuden hengen ja yhden koiran taloudessa roinaa kertyy helposti kaappien perukoille. Nappaan kopin ja käyn keittiön kaapit läpi viikonloppuna .

 2. marjukkap
  Kirjoittaja
  11/02/2020 / 7:09 pm

  Voi kiitos, ihana kuulla! Itsekin tykkään napata inspistä joko blogeista tai lehdistä. Hei, laiska olen minäkin, ainoastaan maustekaappia siivoan useammin.Kuuden hengen taloudessa onkin tavaraa, tsemppiä kovasti siivoukseen!

 3. Eira
  11/02/2020 / 8:02 pm

  Onko sinulle vielä tullut hetkiä jolloin havahdut että apua, karkaako kevät ja kesä alta ennen kuin ehdit oikeasti mukaan, ja nauttimaan ainutlaatuisesta arkivapaudesta? Vai oletko jo saanut hyvän rytmin?

 4. marjukkap
  Kirjoittaja
  11/02/2020 / 8:52 pm

  Kiitos kysymästä! Ei mulle ole tullut sellaista oloa ollenkaan. Äkkiä pöivät kyllä menevät. Hyvin arki rullaa, teen fiiliksen mukaan asioita. Parasta on se, että voin treenata nyt normaalisti. Nyt alkaa kadonneiden lihasten metsästys.

 5. Tarja
  11/02/2020 / 9:18 pm

  Jee, kiitos inspiraatiosta! Mulla on keittiössä ihan kauhea Monica-laatikko… Oon siivonnut sen viimeksi 2 vuotta sitten. Sen lisäksi on kaappi, jossa kaikki kama ajelehtii siellä täällä. Mutta nyt mä kyllä haen noita säilytyslaatikoita ja lajittelen irtokaman niihin!

 6. marjukkap
  Kirjoittaja
  11/02/2020 / 9:46 pm

  Laatikot ovat kyllä niin kätevät! Tietää mitä tavaraa niissä on. Yläkerran antiikkikaappi olisi vielä seuraava kohde. Olen tehnyt sen myyntiä jo pari vuotta. Tsemii sullekin Monica-laatikon läpikäyntiin! Vaikea siivousta on aloittaa, mutta sitten, kun alkuun pääsee, ei malta lopettaa.

 7. Tarja
  12/02/2020 / 8:31 pm

  Kiitti! Jos jo viikonloppuna saisin alkuun… 🙂

Vastaa