Kerronnan mestari Kate Quinn ja Metsästäjätär

 

Kate Quinn on yhdysvaltalainen kirjailija, jonka romaaniin Koodinimi Alice ihastuin täysin. Kirjoitin siitä täällä. Minua on aina kiehtoneet maailmansotiin liittyvät kirjat, on sitten kyse elämänkerroista tai romaaneista.

Kate Quinn tekee taustatyönsä tarkasti, siksi hänen kirjansa ovat nautittavaa luettavaa. Metsästäjätär on Quinnin toinen suomennettu kirja, joka on ehkä vielä parempi kuin ensimmäinen. Kaiken kaikkiaan Quinn on kirjoittanut seitsemän historiallista romaania.

Metsästäjättäressä kulkee lomittain kahden naisen ja yhden miehen tarina. Tapahtumat sijoittuvat muutaman vuoden päähän toisistaan II maailmansodan aikaan ja viisikymmenluvulle sen jälkeen.

Kate Quinn, Metsästäjätär, HarperCollins

Jordan on bostonilainen nuori nainen, jonka intohimo on valokuvaus, ja toive tulla maailmankuuluksi kuvaajaksi. Hän tallentaa ihmisiä kameralleen, ja kehittää kuvia omassa pimiössään. Valitettavasti hänen antiikkikauppiasisänsä, niin paljon kuin tytärtään rakastaakin, ei anna tämän lähteä opiskelemaan valokuvausta.

Isä on leski ja löytää uuden vaimon, joka on omien sanojensa mukaan itävaltalainen, sodan kauhuja Euroopasta paennut. Muutaman tapahtuman johdosta Jordanilla herää epäilys naisen alkuperästä, mutta koska vuodet vierivät sopuisasti, hän painaa ne taka-alalle. Kun Jordanin isä kuolee metsästysmajallaan, alkaa tapahtumaketju.

Nina on neuvostoliittolainen hävittäjälentäjä, Siperian kasvatti, kuriton ja omapäinen. Taigalla kasvaneen naisen sitkeys on tarpeen, kun hän yö toisensa jälkeen lentää U2-konettaan Yönoitien laivueessa. Sodan loppupuolella hän joutuu kohtaamaan Metsästäjättären, jonka pahimmaksi peloksi Nina myös jää.

Ian on sotakirjeenvaihtaja, joka jahtaa kumppaninsa kanssa natsien sotarikollisia. Jo vuosia he ovat jäljittäneet Metsästäjätärtä, joka on piiloutunut Amerikkaan. Nina on ainoa, joka voi tunnistaa naisen.

 

Jordanin, Ianin, Ninan ja Metsästäjättären tarinat alkavat kietoutua yhteen jännittävästi, ja huipentuvat sen asian äärellä, jota Nina pelkää kuollakseen: veden.

Kirja tempaisi minut mukaansa alkumetreillä. Nautinnollisinta onkin varata suoraan muutama tunti aikaa lukemiseen. Kate Quinn on tehnyt huolellista taustatutkimusta. En tiennyt ennestään, että Neuvostoliitossa todella oli hävittäjälentäjänaisia – ainoana maana koko maailmassa. Nimenomaan yöpommittajat pysyivät pelkästään naisten yksikkönä koko palvelusaikansa, ja saivat saksalaisilta nimen die Nachthexen – Yönoidat.

Sekä Ianin että Ninan henkilöillä on ollut oikea esikuva, joiden toimiin tarinat löyhästi punoutuvat. Raju ja itsenäinen Nina on mahtava henkilöhahmo, josta kirjan lopussa löytyy myös pehmeä puoli. Jordan puolestaan kasvaa kirjan edetessä itsenäiseksi, omatahtoiseksi naiseksi, joka seuraa kutsumustaan.

Jos pidät hyvistä tarinoista, suosittelen Kate Quinnin kirjoja. Marie Claire-lehden sanoin: Yksi vuoden parhaista historiallisista romaaneista.

 

Kirja saatu arvostelukappaleena HarperCollins Nordic Finlandilta.

5 Comments

 1. anonyymi
  03/03/2020 / 5:04 pm

  Kiitos kirjavinkistä! Suosittelen sinulle Kristin Hannahin ”Satakieltä”. Kertoo elämästä Ranskassa saksalaismiehityksen aikana.

 2. marjukkap
  Kirjoittaja
  03/03/2020 / 6:07 pm

  Kuulostaa jotenkin tutulta…? Olenkohan lukenut sen, pitääpä tarkistaa. Kiitos joka tapauksessa vinkistä, kirjailija onkin mulle tuttu.

 3. Kirsikka
  08/03/2020 / 2:41 pm

  Kiitos, kun jaat näitä kirjavinkkejä! Olen löytänyt niiden kautta ihan mahtavaa luettavaa ja innostunut taas lukemisesta. Nytkin on Metsästäjätär ja myös Satakieli varauksessa.

  – Kirsikka –

 4. marjukkap
  Kirjoittaja
  09/03/2020 / 7:15 pm

  Just tänään löysin Satakielen lähisittarista, ja nyt aloitan lukemaan sitä. Ihana kuulla, että vinkeistä on ollut hyötyä!

 5. marjukkap
  Kirjoittaja
  09/03/2020 / 7:15 pm

  Just tänään löysin Satakielen lähisittarista, ja nyt aloitan lukemaan sitä. Ihana kuulla, että vinkeistä on ollut hyötyä!

Vastaa