Omasta kirjahyllystä: Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -sarja

 

Olen aina rakastanut hyviä tarinoita, ja lempikirjani olen lukenut moneen kertaan. Myös palaan niihin aina uudelleen. Haluan myöskin ne fyysisesti itselleni!

Lucinda Riley on bestseller-kirjailija, jonka ensimmäinen suomennettu romaani Keskiyön ruusu kiinnitti huomioni. Kun Seitsemän sisarta-sarjan ensimmäinen osa ilmestyi ja luin sen, tuntui lähes sietämättömältä ajatus siitä, että viimeistä osaa pitää odottaa kolmekin vuotta!

Lucinda Riley, Seitsemän sisarta

Irlantilainen Lucinda Riley on ikätoverini. Hänen kirjojaan on käännetty 35 kielelle ja myyty 20 miljoonaa kappaletta. Yksittäsiä romaaneja on suomennettu kaksi. Harmi, sillä hän on kirjoittanut toistakymmentä kirjaa ennen Seitsemän sisarta-sarjaa. Rileyn kirjat ovat ihan parasta pakoa arjesta.

Seitsemän sisarta-sarjan alku on erikoinen, kuin fantasiaa:

Sveitsiläinen miljonääri, Papa Salt, on adoptoinut kuusi tyttöä ympäri maailmaa. He ovat nyt aikuisia nuoria naisia, erilaisia luonteiltaan ja etnisiltä taustoiltaan.. He ovat asuneet lapsuutensa kartanossa Geneve-järven rannalla isänsä, tyttöjen hoitajan Marinan ja taloudenhoitaja Claudian kanssa. Kaikilla on jo oma ammatti.

Lucinda Riely, Seitsemän sisarta

Papa Salt oli erikoinen mies – ainakin upporikas. Tytöt eivät tienneet mitä hän teki ammatikseen, sillä hän oli pitkiäkin aikoja pois. Hän oli silti rakastava isä, eikä tytöiltä puuttunut mitään.

Tytöt saivat nimensä Pleiadeksen tähtikuvion mukaan:  Maia, Ally (Alcione), Tähti (Asterope), CeCe (Celaeno), Tiggy (Taygete) ja Electra. Itse asiassa tyttöjä on vain kuusi, seitsemättä, Meropea, ei sisaruskatraassa ole. Miksi, sitä siskokset eivät tiedä. Papa Salt on täynnä salaisuuksia.

Sitten tapahtuu jotain kamalaa. Siskokset kutsutaan kotiin Atlantikseen. Papa Salt on kuollut ja hänet on haudattu mereen. Yksi siskoista, Ally, on varma, että on nähnyt sen Kreikassa. Isän kuolema on tytöille shokki.

Papa Salt on jättänyt kaikille tytöille oman kirjeen ja jonkin esineen, jonka avulla tytöt voivat päästä syntyperänsä jäljille. Pihalle on tuotu myös taivaspallo, jossa on tyttöjen syntymäpaikan koordinaatit. Myös seitsemännen.

Sarjassa on nyt ilmestynyt viisi kirjaa: Seitsemän sisarta (Maian tarina), Myrskyn sisar (Allyn tarina), Varjon sisar (Tähden tarina), Helmen sisar (CeCen tarina) ja juuri ilmestynyt Kuun sisar (Tiggyn tarina).

Tarinan käänteet ja kerronta ovat vauhdikkaita, ja jokainen kirja pitää otteessaan koko matkan. Tapahtumat kirjoissa liikkuvat ympäri maailman, aina Brasiliasta Norjaan, Skotlannista Andaluciaan. Odotan kieltämättä viimeistä osaa, jossa kaikki salaisuudet selviävät. Onko Papa Salt edes kuollut, ja kuka on Merope? Onko häntä olemassa? Miksi tytöt on adoptoitu ympäri maailmaa, onko heillä jokin yhteinen tekijä?

Olen lukenut Rileyn kaksi suomennettua kirjaa, Keskiyön ruusu ja Enkelipuu, ja molemmat löytyvät myös omasta hyllystä. Pidän näistä yksittäisistä romaaneista enemmän, varsinkin Keskiyön ruusu hieman kornista nimestään oli hyvä.

Sisarsarjan kertojaääni, vaikka vaihtuukin joka kirjassa, kuulostaa hivenen samanlaiselta. Kovin syvälle ei henkilöissä mielestäni mennä, mutta toisaalta, nämä kirjat ovat puhdasta viihdettä, ja sellaisena ne kuuluu ottaakin.

Selvää on kuitenkin, että Lucinda Riley kuuluu aikamme tarinankertojiin. Kunnioitan myös sitä valtavaa taustatutkimusta, jota kirjojen hyväksi on tehty, sillä monissa kuuluu jonkun historiallisen henkilön ääni.

Kirjat ovat myös kuunneltavissa! Oletko sinä lukenut tai kuunnellut Lucinda Rileyn kirjoja, ja mitä tykkäät?

 

Kirjat ensimmäistä lukuunottamatta on saatu arvostelukappaleina Bazarilta

6 Comments

 1. Scarlett'O
  27/03/2020 / 5:09 pm

  Ahmin myös kaikki nuo kirjat tässä kuukauden sisällä mitä oli tällä hetkellä julkaistu ja itsekin pohdin, että hyvin samanlainen ääni oli kaikissa, vaikka sisarusten luonteet pitäisi olla kuvailun mukaisesti erilaisia 🙂 Mutta tosiaan erinomaista viihdettä siitä huolimatta!

 2. marjukkap
  Kirjoittaja
  29/03/2020 / 1:45 pm

  Huomasit siis saman kuin minäkin! Seuraaava osa ilmestyy syyskuussa, mutta toukokuulla seuraava itsenäinen romaani, jota odotan kovasti!

 3. Heidi
  30/03/2020 / 8:53 pm

  Olen lukenut Enkelipuun ja Seitsemän sisarta sarjan, josta nyt on Kuun sisar menossa. Varmasti jatkossa kaikki Lucinda Rileyn kirjat tulee luettua sitä mukaa kun niitä suomennetaan. Kirjoitit, että Pleiades on sama kuin Otava, mutta kyseessä taitaa kuitenkin olla eri tähtikuvio? Itsekin mietin sarjaa aloittaessani onko kyse Otavasta.

 4. marjukkap
  Kirjoittaja
  30/03/2020 / 11:37 pm

  Totta muuten, kiitos, tarkistin, Pleiades eli Plejadit on eri kuin iso Otava. Se on Seulaset eli Pikku Otava. Ihana sana tuo Pleiades.

  Enkelipuu oli tosi hyvä! Löytyy omasta hyllystäkin.

 5. Scarlett'O
  01/04/2020 / 8:53 pm

  Kyllä! Ja luin tosiaan kaksi muutakin hänen kirjaa, minusta sama toistuu. Mutta mitä pienistä, minusta juonet ovat koukuttavia ja kirjoitettu hyvin. En meinaisi malttaa odottaa kahta viimeistä kirjaa seitsemään sisareen!

 6. marjukkap
  Kirjoittaja
  04/04/2020 / 2:27 pm

  Sit saadaan vastaukset kaikkiin kysymyksiin!

Vastaa