Sarja- ja leffavinkkejä

 

Pikku hiljaa alkaa tuntumaan siltä, että korona alkaa rajoittamaan menemistä. Isoihin tapahtumiin osallistuminen ei hirveästi houkuttele. Sain tänään peruutusviestin yhdestä tapahtumasta, ja se oli enemmän kuin okei. Mietin itsekin peruako pari menoa. Vaikka tilanne Suomessa ei ole vielä epidemia, siihen se voi hyvinkin vielä mennä.

No, synkemmistä mietteistä iloisempiin, eli sarjoihin ja elokuviin, joita olen viime aikoina katsonut. Osasta olen vinkannut Instassakin. 

Kuvituksena on kirjoja omasta hyllystä. Jokaisesta näistä kirjoista on tehty loistava elokuva tai sarja.

Netflix

Alkuvuodesta katsoin Netflixiltä dokkarisarjan Cheer siltä istumalta.

Sarja seuraa vuoden ajan pienen teksasilaisyliopiston cheerleading-joukkueen valmistautumista kevään kansallisiin kisoihin. Pieni college on Amerikan parhaimmistoa valmentajansa ansiosta. Kamera seuraa intensiivisesti harjoittelua, mikä minusta on parasta antia, mutta toki myös nuorten aikuisten omaa elämää päästään seuraamaan.

Katsoin Cheerin putkeen, se oli vain niin koukuttava, ja vaikka et huippu-urheilusta välittäisikään, cheering on osaksi tanssia, osaksi akrobatiaa. Kiinnyin nuoriin, tsemppasin joukkuetta vatsa jännityksestä kiertäen, ihailin huuli pyöreänä miten huikeita nuoret olivat, ja itkin, kun oltiin viimeisessä jaksossa, Floridassa kilpailemassa. Miten niin meni tunteisiin…?

Bodyguard on taattua brittilaatua, kunnon dekkaridraama. Nuori kersantti David Budd ylennetään Iso-Britannian sotapolitiikkaa suosivan sisäministeri Julia Montaguen henkivartiokaartiin. Enpä kerrokaan enempää… Jos pidät tyylikkäistä brittidraamoista, suosittelen tätä!

Messiah-sarjan asetelma on mielenkiintoinen. Onko Jeesus tullut uudelleen maan päälle, vai onko kyseessä huijari?

Irakilaissyntyinen mies pysäyttää myrskyn ja herättää kuolleista lapsen. Kun hän ilmestyy Amerikkaan pieneen teksasilaiskylään ja pelastaa tornadolta kirkon, koko maailma kiinnostuu tästä miehestä.

Kymmenosainen sarja etenee koukuttavasti Lähi-Idästä Amerikkaan. ”Messiaan” henkilökuva on hyvä, superrauhallinen kaveri, mutta välillä kiivastuva. Juoni etenee pikku hiljaa siihen, että hmm, kaverihan on oikeasti huijari, kunnes… Ja ensimmäinen sesonki on ohi. Saamme varmaan toisen?

Luin hyviä arvioita elokuvasta Kaksi paavia, ja toden totta, elokuva oli oikea hyvän mielen pläjäys. Pohjimmiltaan elokuva kertoo katolisen maailman ristiriidoista ja kahden paavin katsomuseroista. Elokuva on puhtaasti mielikuvitusta, sillä paavi Benediktuksen ja kardinaali Jorge Bergoglion keskustelut käydään näiden kahden välillä suljettujen ovien takana. Paavi Benediktus erosi paavin tehtävästään 2012. Miksi hyvin jyrkän vanhoilllinen paavi Bebediktus kutsui seuraajakseen kirkon mittakaavassa ääriliberaalin kardinaalin?

Elokuvassa on – yllättävää kyllä – tosi paljon huumoria. Anthony Hopkins ja Jonathan Pryce tekevät loistavat roolit. Elokuva sai neljä Golden Globe- ja kolme Oscar-ehdokkuutta.

HBO

The Loudest Voice-draamasarja on  kertoo tv-kanava Foxin perustajan, Robert Ailesin tarinan. Foxhan on Trumpin suurimpia tukijoita ja valkoisen konservatiivieliitin pääkanava. Ailes paljastui myös pahimman luokan naisten hyväksikäyttäjäksi, jota vastaan lopulta nostettiin useita syytteitä. Hän onneksi joutui eroamaan paikaltaan, tosin vanhana ja sairaana. Huikean roolityön Ailesina tekee Russel Crowe, joka palkittiin Golden Globella. Tykkäsin ihan hullun lailla tästä sarjasta.

Alkuvuoden lempparini on Berlin Station, josta vinkkasin Instan puolella. Jos vakoilu ja CIA kiinnostaa, tässä on sarja sinulle!  Sarjaa on kolme kautta, joista ensimmäisessä CIA:n virkamies aikoo paljastaa tietojen vuotajan. Johtolangat vievät aina Washingtoniin saakka, ja kuten vakoilujutuissa aina, kunnon salaliitto löytyy tietenkin taustalta. Plussat tälle sarjalle siitä, että ensimmäinen ja toinen kausi eivät ole kovin väkivaltaisia. Kiinnyin henkilöihin pikavauhtia, eli hyvä roolitus on sarjassa! Tälle annan vuoden 2020 sarjalempparini-palkinnon, tähänastisista.

Bessie on yhden kaikkien aikojen upeimman blueslaulajan, Bessie Smithin, tarina. Bessien kultaiset vuodet olivat 1920-30-luvuilla. Bessie oli kouluttamaton ja raffi nainen, mutta bluesin hän osasi. Huikean kaunis ja koskettava elokuva, pääosassa upea Queen Latifah.

Elisa Viihde, vuokraamo

Red Joan – kaikille meille, joita vakoojatarinat II maailmansodan ajalta kiinnostavat. “Olin varjo miesten maailmassa. Näkymätön… mutta lopulta minulla oli valtaa.”

Eläkeläisnainen Joan  Stanley pidätetään ja syytetään maanpetoksesta. Joan on kaikessa hiljaisuudessa peitellyt osuuttaanja menneisyttään yhtenä viime vuosisadan vaikutusvaltaisimmista vakoojista, joka vuoti valtiosalaisuuksia KGB:lle vuosien ajan. Hänen perheellään  tai naapureillaan ei ollut aavistustakaan vanhan naisen salaisuuksista.

Lainaus Elisa Viihteen sivuilta: ”Cambridgen yliopistossa nuori Joan (Sophie Cookson) on fysiikan laitoksen tähtioppilas, joka saa assistentin paikan huippusalaisessa, atomiaseisiin keskittyvässä tutkimusprojektissa. Samaan aikaan hän ystävystyy kultivoituneen venäläistaustaisen Sonyan (Tereza Srbova) kanssa – ja rakastuu palavasti tämän serkkuun, karismaattiseen Leoon (Tom Hughes). Uudet tuttavuudet vetävät Joanin mukaansa poliittiseen toimintaansa. Nuori nainen on mahdottoman valinnan edessä. Pettäisitkö isänmaasi ja kaikkien rakkaidesi luottamuksen, jos se olisi ainoa keino pelastaa ne tuholta? Minkä hinnan olisit valmis maksamaan rauhasta?”

Hurjinta tässä tarinassa on se, että se on totta! Joanin esikuvana on toiminut Melita Norwood, joka paljastui 87-vuotiaana vakoojaksi vuodettuaan Iso-Britannian valtiosalaisuuksia Neuvostoliitolle yli neljänkymmenen vuoden ajan. Ihan uskomatonta! Joania näyttelee Dame Judi Dench.

Herkullinen elämä on todellinen hyvän mielen leffa, niin kuin kaikki sellaiset, jotka pyörivät ruoan ympärillä! Ei siis suositella nälkäisenä katsottavaksi, hihhih!

Intilalainen perhe avaa curryravintolan pieneen, idylliseen ranskalaiskylään (onko muunlaisia pieniä ranskalaiskyliä?). Tien toisella puolella on hieno Michelin-ravintola, jota johtaa jäätävä madame Mallory. Pian he ovatkin napit vastakkain, ja madame yrittää kaikin tavoin sabotoida tulokkaiden suunnitelmia. Mutta miten käykään, sulaako ylimielinen madame herkullisen ruuan ja sydämellisen perheen edessä? Madame Mallorya esittää upea Dame Helen Mirren.

Hustle on hassunhauska veijarikomedia, jossa loistavat Ann Hathaway ja Rebel Wilson. Ammattihuijari (Hathaway) joutuu sattumalta ottamaan oppiinsa räiskyvän, huippuhuijariksi haluavan pikkurikollisen (Wilson). Tästä elokuvasta ei Oscareita jaella, sen sijaan perjantain päännollaukseksi se sopii oikein hyvin. Etelä-Ranskan maisemat auttavat kaukokaipuuseen ja kesän ikävään.

YLE Areena

Paratiisi on kotimainen sarja. Karismaattinen Riitta Havukainen näyttelee Hilkka Mäntymäki-nimistä poliisia, joka lähtee Espanjan Fuengirola ratkomaan henkirikoksia. Oman, henkilökohtaisen draamansa Hilkan elämään tuo muistisairas lääkäriaviomies Aarne. En juurikaan katso kotimaisia sarjoja, mutta tätä suosittelen, myös Karppi oli hyvä, Areenassa sekin.

Aikeissa katsoa

Bongasin juuri Areenasta uuden ruotsalaissarjan Heder, jossa ”juristit auttavat naisia”. Muuta ei sarjasta kerrota, mutta veikkaan, että se on kiinnostava, kuten ruotsalaissarjat monesti ovat. Ensimmäiset kaksi jaksoa ovat nähtävillä.

Ja vihdoin, vihdoin! Elisa viihteellä näkyi juuri tulleen vuokralle hartaasti odottamani Judy, jonka trailerin nähtyäni olin varma, että Renee Zellweger voittaa Oscarin. No näin kävi, eikä Renee voittanut vain Oscaria, vaan myös Golden Globen. Hän muuten laulaa jumalaisesti. Renee-faneille vielä, jos et ole vielä nähnyt Netflixin tyylikästä, jännää draamasarjaa What If, suosittelen lämpimästi. Kerrassaan upea, hyytäväkin sarja.

Netflixille on tulossa myös pari elokuvaa, joita odotan. Self Made (20.3.) perustuu tositapahtumiin, joka kertoo C.J. Walkerin tarinan. Hän oli afrikanamerikkainen pyykkäri, josta tuli ensimmäinen naispuolinen self-made-miljonääri hiustuotealalla. Traileri löytyy täältä.

Periodielokuvien ystäviä ilahduttanee The English Game (20.3.). Se kertoo kahdesta jalkapallojoukkueesta, jotka ovat eri luokista. Kuten tiedämme, luokkajako on ollut hyvin hallitseva Englannissa, lienee vieläkin? Upean trailerin voi katsoa täältä. Leffan tekeee mielenkiintoiseksi myös se, että sen on käsikirjoittanut Downton Abbeyn Julian Fellowes.

Tässäpä vinkkejä viikonlopulle. Onko sinulla vinkata lisää?

5 Comments

 1. Iida
  13/03/2020 / 10:48 am

  The Morning Show AppleTV:ssä! Hyvin tehty ja taitavat näyttelijät (vaikka en normaalisti J. Aniston fani niin olekaan)

 2. Ilmi
  14/03/2020 / 7:58 am

  Katson melko vähän telkkua ja kotimaisia sitäkin vähemmän, siihen nähden Paratiisi tosiaan vaikuttaa oikeinkin kelpo sarjalta. Riitta Havukainen on aina hyvä.
  Nyt tuleekin melkoinen kirja- ja leffamaraton ihan valtiovallan kehotuksesta, onneksi rakastan kotonaoloa muutoinkin. Toki siirrettäväksi tulevat ensi kuun länsi-Euroopan kaupunkilomat harmittaa.

  Mutta sinua varmasti kismittää myös, liki puolet virkavapaastasi kuluu koronarajoitusten kourissa! Toki terveenä pysyminen on pääasia. Kotoilun aikana minun ainakin täytyy rajoittaa uutisvirran seuraamista, niin tuomiopäivän pasuunansoittoa ollut torstaista saakka että ylilyönniksi kuvaaminen on vähättelyä. 🙁

 3. marjukkap
  Kirjoittaja
  14/03/2020 / 5:04 pm

  Voi, tämän niin haluaisin nähdä, sillä mä olen Jenniferin fani jo ensimmäisestä Frendien jaksosta asti!

 4. marjukkap
  Kirjoittaja
  14/03/2020 / 5:07 pm

  Riitta Havukainen on upea näyttelijä, ja sarja minusta oikein kelpo katsottava!

  Lomien peruminen varmasti harmittaa. Niitä tulee kuitenkin jatkossakin! Nyt tosiaan kirjojen ja leffojen kimppuun, lisäksi kotitöitä on vaikka kuinka!

  Kyllä mua harmittaa kieltämättä aika tavalla, sillä sain osani kotoilusta syksyllä. Olisin mieluusti ollut menossa nyt enemmän, varsinkin, kun kevät on ihan nurkan takana. Katsotaan, miten tämä kehittyy.

 5. Pauliina Järvelä
  20/03/2020 / 7:25 pm

  Sen verran monesti olet Netflixiä hehkuttanut, että hommasin sen tänään nimipäivälahjaksi ja aion tutustua vinkkamiisi sarjoihin.

  Oma suosituksen oni Hiljaisella jäällä Yle Areena, joka on taitavasti tehty, todenmukainen, jännittävä pohjoismainen sarja ja mikä ihaninta ruotsalaiset puhuvat ruotsia, tanskalaiset tanskaa, amerikkalaiset englantia, venäläiset venäjää – ja gröönlantilaiset omaa kieltään. Tätä ihastelin tanskaksi sarjan paikallisille tähdille laittamassani viestissäkin ja ihmetyksekseni sain molemmilta vastaukset ja Nukâka kirjoitteli vielä pitkät pätkät useassa viestissä. Hänen miehensä Nikolaj (Game of Thrones) teki matkaohjelman Gröönlannista ja siitä on vika jakso vielä katsomatta. Molemmille vahva 10+.
  Mukavia elokuva- ja sarjahetkiä!

Vastaa