Viikon kuulumisia ja hiljaiseloa

 

Täällä sitä taas ollaan kotona – ties kuinka pitkään.

Enpä olisi uskonut virkavapaani kääntyvän vapaaehtoiseen eristäytymiseen ulkomaailmasta. Syksyn kun suureksi osaksi kökötin kotona, ja innoissani virkavapaasta olin suunnitellut keväälle kaikkea kivaa. 

No, ymmärrän hyvin, että tässä ei ole kyse omista haluista, vaan tilanne on nyt koronan takia mikä on. Pitää aina katsoa kokonaiskuvaa, ja suurin suruhan tässä on riskiryhmien ja pienyrittäjien puolesta. Tai talouden ylipäätään. Mitä kaikkea onkaan vielä tulossa?

Kotona ei toisaalta hommat lopu kesken, joten mikäs täällä on ollessa. Lauantai-illan suunnitelmat muuttuivat tällä kertaa lennosta. Meidän piti tänään mennä Pian ja hänen miehensä kanssa syömään, mutta päätimme yhdessä siirtää sen parempiin aikoihin.

Alkuviikko oli todellakin ihan erilainen kuin mitä loppu-. Maanantain tein blogia ja siihen liittyviä hommia aamusta iltaan, mutta jo tiistaina suuntasin vähän ulos talosta. Kävin tutustumassa kauppakeskus Ainoaan Tapiolassa. Se oli aika nopeasti kierretty, ja mietin jäädäkö syömään sinne vai lähteäkö kotiin.

Päädyinkin Munkkiniemeen Café Torpanrantaan salaattilounaalle. Olin paikalla noin puoli kahdeltatoista, ja sain vielä valita ikkunapöydistä. Puolelta päivin paikka olikin täynnä suurelta osin iloisia eläkeläisiä ja paria etätöitä tekevää tyyppiä. Istuskelin siellä lähes pari tuntia lukien lehtiä, syöden ja kahvitellen kaikessa rauhassa. Sää oli kurja ja sateinen, joten ei ollut mikään kiire pois. Oli aika ihanaa.

Keskiviikkona oli oopperailta. Valitettavasti veljeni joutui perumaan työmatkansa, joten yllätys oli suuri, kun mieheni tarjoutui deitikseni! Kävimme pizzalla Mamma Rosassa, ja sieltä matka jatkui Don Giovannia katsomaan. Maestro Jorma Panulakin oli paikalla.

Don Giovanni oli tosi hyvä esitys, tykkäsin jopa varsin roisista ohjauksesta. Ensemble oli erinomainen, miten hienoja nuoria laulajia meillä onkaan. Veikkaan basso Markus Suihkosesta, joka lauloi Leporellon roolin, seuraavaa todella suurta kansainvälistä laulajatähteä. Esitys on jo katsottavissa YLE:ltä.

Vaan torstaista alkaen sitten alkoivat asiat muuttua koronan tähden. Olin uutisista vähän ahdistunutkin, sillä itsekin kuulun riskiryhmään astmaatikkona. Minultahan löytyi astma tammikuussa, kiitos ihanan Pippa Laukan, jonka vastaanotolle menin alkuvuodesta. Nyt siihen on lääkitys ja kontrolli seuraa toukokuussa.

Valvoskelin torstain ja perjantain välisenä yönä miettien koronaa. No, siitä ei ollut tasan mitään hyötyä, eikä murehtimisesta ylipäätään.

Eilen kävimme hoitamassa muutaman ostoksen Jumbon Stockalla, jonka parkkihallia en ole koskaan nähnyt niin tyhjänä. En kyllä Stockaakaan. Lähi-Cittari sen sijaan oli aika täynnä ihmisiä, leipä-, liha-, kananmuna- ja maitohyllyt olivat tyhjinä. Jätin salaatit ja tomaatit ostamatta, ostin sen sijaan juureksia. Ostimmeko vessapaperia? No ostimme, mutta ostamme muutenkin aina säkin kerrallaan. Eli kyllä, näytimme hamstraajilta!

Somessa kiertää hassuja vessapaperimeemejä, mm. meidän työporukan whatsupiin joku oli laittanut kuvan Maslow`n tarvehierarkiasta, alimmaksi oli lisätty ”toilet paper”. Kyllä se vähän nauratti.

Mies on siirtynyt etätöihin määrittelemättömäksi ajaksi. Kaupassa käydään, kun on tarve, muuten vietämme täällä hiljaiseloa toivoen, että läheiset pysyisivät terveenä. Voi olla, että pääsiäisreissumme anoppilaan peruuntuu, samoin minun Pietarsaaren-vierailuni.

Täällä blogissa en aio alkaa koronaa vatvomaan sen kummemmin, vaan pidän tämän pikemminkin päännollauspaikkana. Jos haluat vähän kepeyttä koronauutisten välissä, niin täältä sitä löydät. Vatvomiset ovat nyt vatvottu, ja realiteetit ovat mitä ovat. En halua hakea mitään draamaa uutisistakaan, vaan seuraan lähinnä Hesaria ja Yleä. Pään kylmän rauhallisena pitäminen on nyt parasta.


farkut Toteme / paita Massimo Dutti / ballerinat Pretty Ballerinas

Toivottavasti teillä mieli pysyy virkeänä ja häntä korkealla, vaikka ajat ovat nyt tällaiset. Hankaluuksista on ennenkin selvitty yhteen hiileen puhaltamalla!

Ja hei, Lehtikuninkaan arvonta on vielä voimassa, joten käyhän osallistumassa!

14 Comments

 1. Ilmi
  14/03/2020 / 4:57 pm

  Kiitos,
  olen tismalleen samaa mieltä. Ja samalla hyvin kiitollinen tällä hetkellä että te bloggaajat jaksatte ja haluatte tehdä piristäviä sisältöjä aivan yhtäkkiä outoon, epävarman hämmentävään, ahdistavaksikin muuttuneeseen arkeen. <3

  Ajattelen että valitettavasti some ja klikkijournalismi paljastavat erityisen selvästi negatiiviset puolensa jonka vuoksi koronakerronta eroaa sikainfluenssa-ajasta. 10-11 vuotta sitten kummatkin olivat aivan erilaisia eivätkä lietsojat, kohkaajat olleet vielä muodostuneet/löytäneet uutta ikävän vaikutusvaltaista väyläänsä. Vaarallistakin se on koska tärkeää tietoa vastaan liikkuu monin verroin disinformaatiota ja massoittain mutua. Jälleen yksi kohta nykyajassa jolloin toivoisi pystyvänsä palata vähän ajassa takaisin..
  Kuten sinäkin sanoit, vessapaperimeemit on riemastuttaneet twitterissä. Onhan se toisaalta nolo mutta huolestuttavakin osoitus kritiikittömästä päättömän kanan vouhotuksesta lähteä toistamaan jotain muualla maailmassa tehtyä, tajuamatta vaikkapa oman wc-istuimen vieressä olevaa bidesuihkua… :'D
  Toinen on tämä hallituksen ja Thl:n moittiminen: asiantuntijoita komnenttikentät pullollaan. Virus on niin suuri tuntematon että nyt ei olisi k u k a a n virheetön tai täysi asiantuntija tässä asiassa. Hieman armoa.
  Koulujen sulkemattomuudellakin todennäköisesti ajatellaan laumasuojan asteittaista ujuttamista meihin, se kuitenkin kiistatta tarvitaan.

  Mutta, kuten sanoin, kiitos Marjukka! 🙂

 2. marjukkap
  Kirjoittaja
  14/03/2020 / 5:17 pm

  Kiitos kommentista! Hyviä pointteja sulla. Elämä kuitenkin jatkuu, vaikka virus jyllää ympärillä. Onneksi on blogi, että on mielekästä tekemistä. Mun mielestä tarvitaan myös huvia elämään, menee liian raskaaksi, jos joka puolella vellotaan vain kauhuskenaarioissa. Keveän sisällön tuottaminenhan ei tarkoita sitä, että en tai emme tajua mitä on meneillään.

  Juu, ajattelen samoin klikkiotsikoista ja kohkaajista. Myös ylenpalttinen empaattisuus vähän ärsyttää mua – en jaksa siinäkään velloa tai ottaa vastaan. Itse toivon pysyväni reippaana ja pää kylmänä, ja jos korona iskee, se pitää sitten vain hyväksyä. Talouden pysähtyminen on todella pelottavaa, toivottavasti ihmiset muistaisivat pienliikkeitä ja yrittäjiä kuitenkin. Suurlaman väläyttely on kauhistuttava skenaario.

  Koulujen tilanne huolestuttaa minua kyllä paljon, toivon omille porukoilleni kouluumme jaksamista ja hyvää mielialaa. En tiedä miksi kouluja pidetään vielä auki, SYK esimerkiksi on sulkenut ensi viikoksi ovensa, mutta se onkin yksityinenoppilaitos. Helsingin kaupunki linjaa omansa, ja seuraan kyllä silmä tarkkana sen liikkeitä. Tavallaan luojan lykkykin, että olen nyt pois kouluympyröistä, mutta olen hengessä mukana kuitenkin.

 3. Laura
  14/03/2020 / 7:01 pm

  Tämä viikko on ollut todella hämmentävä ja epätodellinen. Olen seurannut silmä kovana uutisia ja tämän viruksen valtavia vaikutuksia ihan kaikkeen. Taloudelliset vaikutukset ihan valtavat. Pieniä ollaan me ihmiset tällaisen taudin edessä.

  Koulujen tilanne huolestuttaa minua opena myös todella paljon. Valmiudessa olen siirtymään etäopetukseen. Itse olen kyllä sitä mieltä, että koulut pitäisi sulkea HETI. Jos yli 500 henkeä ei saa kokoontua missään muuallakaan, niin miten se voi olla kouluissa ok? Seurasin tietysti tiedotustilaisuutta aiheesta ja ymmärrän kyllä koulujen sulkemisen mittavat vaikutukset. Kouluissa pöpöt leviää ihan hetkessä. Jokainen ymmärtää, että oppilaat eivät muista, jaksa tai ymmärrä huolehtia riittävästä käsienpesusta, tulevat mahdollisesti kipeinä kouluun ja muutenkin koulussa ollaan tiiviisti yhdessä. Ruokailut ja välitunnit myös oma lukunsa. Kouluissa työskentelee riskiryhmään kuuluvia ja kouluissa opiskelee riskiryhmään kuuluvia. Tämä on myös työturvallisuusasia. Asia hämmentää paljon.

  Isoja asioita. Nyt keskitytään pieniin ympyröihin, ollaan kotona ja kotona olevien läheisten kanssa. Pidetään yhteyttä vanhoihin vanhempiin ja/tai isovanhempiin puhelimen välityksellä.

  Huomaan kyllä, että jatkuva uutisten seuraaminen ahdistaa ja tänään olen tietoisesti pyrkinyt välttelemään jatkuvaa uutisvirtaa. Pitää suojella omaa mieltä ja tehdä itselle mieluisia asioita. Tänään leivoin, oli ihanaa ja terapeuttista upottaa kädet taikinaan. Sai tehdä jotain konkreettista. Netistä löytyy onneksi hyviä treenisivustoja, kun kaikki jumppatunnit on peruttu ja liikuntakeskukset suljettu. Ajatukset ovat myös pienyrittäjien luona.

  Levollista iltaa!

 4. S
  14/03/2020 / 8:04 pm

  Koulut on suljettu Saksassa, Sveitsissä, Ranskassa, Tanskassa, Italiassa, Puolassa, Itävallassa… Ainakin seuraavat kaksi viikkoa, mutta käytännössä huhtikuun puoliväliin tai jopa loppuun saakka (koska pääsiäis- ja kevätlomat). Useat yritykset laittaneet työntekijänsä etätöihin, Euroopan maat sulkevat rajojaan, kieltoja yli 100 hengen tilaisuuksille ja erittäin vahvat suositukset välttää kaikkea ei-välttämätöntä kontaktia muihin ihmisiin – myös ystäviin ja sukulaisiin. Miten Suomi olisi erilainen ja poikkeus? Luuleeko Suomi, että Suomessa on parempi tieto kuin kaikissa näissä muissa Euroopan maissa? Toivottavasti Suomessakin toimitaan tehokkaasti ja nopeasti, ja ihmiset ymmärtäisivät toimia itsenäisesti välttäen kontakteja. Ei kyse ole viruksen ”tappavuudesta” vaan sen exponentiaalisesta leviämisestä, ja leviämisen hidastamisesta.

 5. Tarja
  14/03/2020 / 11:54 pm

  Kiitos tästä, juuri näin. Ei voi velloa, mutta pitää tietää faktat. Seurataan tilannetta ja yritetään pysyä positiivisena.

  Ihanat ballerinat ❤️

 6. Sara
  15/03/2020 / 9:23 am

  Me saimme eilen Wilman kautta viestin siitä, että tytön koulussa on yksi luokka ja kaksi henkilökunnan jäsentä kotikaranteenisssa. IS:n kautta on tiedossa jopa luokkakin. Viestin mukaan koulun muu toiminta jatkuu ennallaan. Kyllähän se vähän pysäytti, mutta koska mahdollinen altistus oli tapahtunut jo maanantaina, aiomme päästää tyttömme kouluun. Mies on etätöissä, mutta minun työpaikani ei ole tehty ylimmällä tasolla linjauksia, vaan se jätetään alemmalle esimiestasolle, mikä lievästi sanottuna ihmetyttää. En pelkää omasta tai perheeni puolesta virusta, mutta en kyllä haluaisi sitä levittääkään. Tosin kaipa nyt ollaan siinä vaiheessa, että virus levitä tahtomattaankin, ja koronan voi sairastaa jopa tietämättään, koska kaikkia ei voida enää testata. Kotiin pitää siis jäädä matalalla kynnyksellä, vaikka olisi vain normaalista flunssaoireita kyse.

  Meillä peruuntui Eilinem Tallinnan-reissu peruuntui, ja emme taida anna melkein 80-vuotiaan äitimme lentää tänne lapsenlapsensa synttäreille. Pääsiäisreissu on myös vaarassa. Siinä ovat ainakin toistaiseksi vaikutukset meidän perheeseemme. Minua huolettaa pienyrittäjien asema ja muutoinkin koronan vaikutukset talouteen. Aiomme kuitenkin olla rauhallisin mielin ja noudattaa THL:n ja maan hallituksen ohjeita. Ja tietty pestä käsiä. Vessapaperiakin löytyi ennestään iso säkillinen.

  Osa bloggaajista väheksyy THL:n toimia ja ottaa kovasti kantaa. Tottakai mielipiteitä saa esittää, mutta ne ovat ihan mutu-tuntumalla heitettyjä, jos ei ole perehtynyt lääketieteeseen tai pandemioihin yleensä. Sellainen voi osaltaan lietsoa paniikkia. Niinpä on kiva kuulla, että sinä et aio isomman palata aiheeseen. Nyt ei auta kuin noudattaa ohjeita ja toivoa, että mahdollisimman harva etenkin riskiryhmään kuuluva sairastuisi. Toki kukin voi halutessaan ja voidessaan eristäytyä vaikka ihan täysin. Itse en näe tarvetta, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin niin kuin se teki pari päivää sitten.

  Ei auta kuin toivoa hartaasti, että pandemia laantuisi ihan jokaisessa maailman kolkassa! Pidetään itsestä ja toisistamme huolta.

 7. marjukkap
  Kirjoittaja
  15/03/2020 / 2:51 pm

  Epätodellinen olikin juuri oikea sana.

  Koulujen sulkeminen on todella vaikea asia. En osaa sanoa olisiko se hyvä vai huono asia. Toisaalta, jotta yhteiskunta pyörii, työssäkäyviä ihmisiä, ts. vanhempia tarvitaan työpaikoilla. Mutta kääntöpuoli on juurikin tuo, että koulussa taudit leviävät ennätysvauhtia. Muistan joitain vuosia, kun influenssan tai jonkin kausiflunssan takia luokassa saattoi olla puoletkin oppilaista pois.

  Toisaalta nyt on vaikea saada sijaisia. Mitäs sitten, jos opettajia alkaa sairastamaan, eikä sijaisia saada? Raskaat ajat ovat edessä. Ei kai tällaisiin asioihin ole yksisuuntaisia vastauksia. Työturvallisuusasia se ilman muuta on, mutta niin on monella muullakin ammattiryhmällä…

  Kotiajasta ajattelin nauttia minäkin. Teen kotityölistan, ja sitten vain listaa läpikäymään. Veroilmoitusten tekoonkin saa uppoamaan pari päivää. Tsemppiä sulle Laura, mitä ikinä sun tuleviin työpäiviin sitten kuuluukaan!

 8. marjukkap
  Kirjoittaja
  15/03/2020 / 2:54 pm

  Nää ovat vaikeita asioita. Odotan kyllä, että koulut suljettaisiin pian, ehkä hallitus päättää asiasta tänään jo. Suomessahan pyritään siihen, että epidemia ei räjähtäisi käsiin, vaan tautihuippu olisi väljä. En tiedä mikä olisi parasta, jätän tämän ammattilaisille. Kyllä mä edelleen uskon, että siellä tiedetään mikä on parasta. Ehkä…

 9. marjukkap
  Kirjoittaja
  15/03/2020 / 2:55 pm

  Faktat nimenomaan. Tunteilusta ei ole minusta mitään hyötyä. Sen sijaan kaupunginosien järjestäytyminen, esim. Helsingissä, auttaviin rinkeihin on hieno asia.

  No on, Nectarinestahan nämä ovat viime kesältä.

 10. marjukkap
  Kirjoittaja
  15/03/2020 / 2:59 pm

  Niinpä, itse kun en ole millään tasolla pandemia-asiantuntija, jätän spekuloinnit ammattilaisille. Toivon tietenkin, että virus lopahtaisi mahdollisimman pian. Italian skenaario on aika kammottava, samoin huolestuin Yhdysvaltain tilanteesta, silläkin saattaa olla aika kamalat ajat edessä, kun terveydenhoito on mitä on. Onneksi hyvällä ystävälläni, joka asuu siellä, on vakuutus työnantajan kautta.

  AIka moni ns. normiperhe toivottavasti pääsee käytännössä vähällä, mutta on hyvä tosiaan välttää isovanhempien tapaamista tms. Nimenomaan levittäänä en missään nimessä halua olla. Tsemppiä sinulle myös!

 11. Darjis
  15/03/2020 / 8:24 pm

  Kiitos Marjukka, että lupaat jatkaa blogin pitämistä kepeänä. Faktoja saamme muualta.

 12. S
  16/03/2020 / 12:34 am

  Joka puolella Eurooppaa pyritään loiventamaan käyrää, ei ole mitenkään erityinen suomalainen keksintö/käytäntö. Juuri tähän kaikenlainen eristäminen tähtää. Olen samaa mieltä, että uskotaan ammattilaisia – WHO ja Euroopan tartuntatautivirasto ECDC ovat varmasti parhaat ja ammattitaitoisimmat laajimmalla osaamisella. Miksi suomalainen THL toimii Euroopan tartuntatautiviraston neuvojen vastaisesti ja omavaltaisesti?

 13. marjukkap
  Kirjoittaja
  16/03/2020 / 8:54 am

  Huoh, en tiedä… Nyt jos virustestejälin vähennetään, niin saammeko tietää koronan oikeita tartuntalukuja. Tuskin. Tuleeko ihmisille sit sellainen olo, että no ei täs mitää n vakavaa ookaan menossa.

 14. marjukkap
  Kirjoittaja
  16/03/2020 / 8:55 am

  Eipä mittään. Yritän vähän piristystä tänne puolelle, ettei elämän olisi pelkkää koronaa…

Vastaa