Elämänkertaa, brittiepookkia ja tasa-arvotaistelua – sarjavinkkejä koti-iltoihin

Seitsemäs eristäytymisviikko on pyörähtänyt käyntiin. Onneksi on vappuviikko, niin on jotain pientä säpinää! Viikon aluksi tarjoilen taas sarja- ja elokuvavinkkejä, sillä niitä on tullut katsottua, pari ihan tosi helmeäkin!

Talo jalavan varjossa

Tässä on hohtava helmi kaikkien brittiepookkien ystäville! Sarja löytyy (YLE1:tä tiistaisin) Areenasta, ja neliosaisesta minisarjasta on tullut nyt kaksi jaksoa, huomenna tulee osa kolme.

Talo jalavan varjossa on brittikirjailija E.M. Forsterin romaaniin (Howard´s End, 1910) perustuva, ja kertoo kolmen eri yhteiskuntaluokkaan kuuluvan perheen elämästä. Pääosassa ovat sisarukset Margaret ja Helen, jotka ovat Saksan-matkallaan tutustuneet yläluokkaiseen Wilcoxin perheeseen, joiden maaseutukotiin, Howard´s Endiin Helen lähtee myös vierailulle. Tästä tapahtumat alkavat.

Sarja on tavattoman hyvin käsikirjoitettu, kerronta sujuvaa, näyttelijät aivan super (Hayley Atwell, Julie Ormond) ja brittityyliin ihan kaikki on vimpan päälle – puvustus, lavastus… Niin nautin siitä! Lisäksi sarja on uskollinen kirjalle.

Muistatteko muuten Oscar-palkitun elokuvan vuodelta 1992? Näin sen aikoinaan, ja aion katsoa uudelleen. Emma Thompson sai roolistaan Oscarin.

Kenelle: epookki- ja brittidraamojen sekä älykkään dialogin ystäville

Unorthodox

Tämä on Netflix Original, ja ai että! Kirjoitin sarjasta aiemminkin, tarkempi kuvaus täällä. Lyhyesti: tositapahtumiin pohjautuvassa sarjassa nuori ortodoksijuutalainen Esty karkaa järjestetystä avioliitosta Berliiniin, jossa elää hänen äitinsä. Esty tutustuu konservatorion opiskelijoihin, ja löytää oman juttunsa musiikista.

Ihanan erilainen sarja, ja jos uskonnolliset yhteisöt kiinnostavat, sitä tässä on. Netfilxillä löytyy myös dokkari kuinka Unorthodox tehtiin. Todenmukaisuutta oli valvomassa ja neuvonantajana oikea rabbi.

Katselulistalla on myös samaan kategoriaan luettava Shtisel, joka kertoo jerusalemilaisperhe Haredin elämästä. Tämä oli vinkki lukijalta, kiitos siitä, aion katsoa vuorenvarmasti.

Kenelle: uskonnollisista yhteisöistä kiinnostuneille ja tositapahtumiin pohjautuvien draamojen ystäville

Heder

Ruotsalainen trilleri-lakisarjan ensimmäinen kausi löytyy sekä Viaplaysta että Areenasta. Odotin jokaista jaksoa innoissani!

Sarja sisältää kaikki elementit, joista tykkään: vahvat naispääosat, jännä juoni, henkilöiden omaa elämää, upeat puitteet. Heder on neljän naisen, opiskeluaikaisten ystävysten lakitoimisto suuremman lakitoimiston sisällä. Voittoa tavoittelematon Heder on  erikoistunut auttamaan sukupuolittuneen väkivallan uhreja. Juoneen kuuluu tietenkin murhia ja seuralaispalvelurikoksen selvittäminen rikosten juurten ulottuessa aina poliisiin asti, mutta myös jokaisen naisen oman elämän haasteet ja vaikeudet. Ja kaikkien taustalla vaikuttaa nelikon vuoden 1991 salaisuus, josta joku ulkopuolinen tietää…

Pääosassa on mm. ihana Eva Röse, joka on Maria Wernistä (uusi kausi tulossa siitäkin!) tuttu. Heder ei ole saanut kriitikoiden välitöntä ihastusta, mutta jokainen päättäköön itse, minä kyllä tykkäsin.

Kenelle: ruotsalaisten laatudekkareiden ystäville

Mrs America

”Sarja kertoo liikkeestä Yhdysvaltain tasa-arvolakimuutoksen ratifioimiseksi, ja odottamattomasta vastareaktiosta, joka muutti poliittista maisemaa.” Feministiaktivistit Gloria Steinem, Shirley Chisholm ja naisten oikeuksia ja tasa-arvoa ajanut ERA saivat yllättävän vastuksen kotirouva Plyllis Schlaflysta, joka samanhenkisine joukkoineen sai aloitteen nurin useassa osavaltiossa.

Poliittisesti aktiivinen 70-luku on mielenkiintoista seurattavaa, mutta ennen kaikkea Schlaflyn ajatukset ja kannattajat tuntuvat toiselta planeetalta pudonneilta näin nykynaisen näkökulmasta. Vaan kyllä heidän ajattelunsa kannattajia löytyy varmasti edelleen Amerikasta, veikkaan.

Odotin kovasti tätä HBO:n sarjaa, sillä yhteiskunnalliset ja historialliset sarjat kiinnostavat aina! Pääosassa ovat mm. kovasti kiitelty Cate Blanchett, Rose Byrne, Uzo Aduba ja Tracey Ullman.

Kenelle: yhteiskunnallisten draamojen ja Cate Blanchettin ystäville

The Plot Against America

Mitäpä jos Amerikka ei olisikaan lähtenyt mukaan toiseen maailmansotaan? Jos Hitler olisi voitolla Euroopassa, ja Amerikassa olisi kansallissosialistimielinen, fasistinen ja populistinen presidentti, lentäjäsankari Charles Lindbergh? Mitäpä jos amerikanjuutalaiset alkaisivat kokea vaivihkaista syrjintää, väkivaltaa ja pelottelua?

Tästä kertoo tämä sarja, vaihtoehtoisesta menneisyydestä juutalaisen perheen silmin. Aivan sairaan hyvä sarja, joka pistää miettimään asioita. Pääosissa mm. Winona Ryder, John Turturro, Zoe Kazan ja Morgan Spector.

Kenelle: historiasta, ajankuvasta kiinnostuneille draaman ystäville

Elokuvia

Nuori Astrid

Kiinnostaako Astrid Lindgren? Minua kiinnostaa! Hyllyssäni on hänen elämänkertansa, ja kun näin tämän elokuvan trailerin ajat sitten, olen odottanut leffaa siitä asti. Tiesittekö, että hän kuuluu maailman 12 eniten myydyn kirjailijan joukkoon? Elokuva löytyy Viaplaylta. Mitkä ovat teidän lempparinne Lindgrenin tuotannosta? Minun ovat Marikki-kirjat, Melukylän lapset ja Veljeni Leijonamieli.

Astrid Lindgren oli uskovaisesta perheestä, vilkas ja eloisa tyttö. Hänelle järjestyi harjoittelupaikka pikkukaupungin sanomalehdestä, Vimmerby Tidningistä, jonka päätoimittaja Reinhold Blomberg oli seitsemän lapsen isä, naimissa, mutta erossa vaimostaan. Astrid tuli hänelle raskaaksi 18-vuotiaana, ja lähti juoruja ja vanhempiensa maineen menettämistä pakoon sihteerikouluun Tukholmaan. Hän kävi synnyttämässä lapsen Tanskassa, jotta ei joutuisi nimeämään lapsen isää. Lasse-poika jäi myös varhaislapsuudekseen sijaisperheeseen Tanskaan. Mennessään naimisiin Sture Lindgrenin kanssa ollessaan 23-vuotias Astrid sai Lassen luokseen.

Elokuvassa oli otettu hieman taiteellisia vapauksia, mutta oli siitä huolimatta sydämellinen kuvaus Astridista ja tämän kasvusta. Pääosaa näyttelee hurmaava ja eloisa tanskalais-ruotsalainen Alba August. Nuoren naisen rohkeus ja voima seurata omaa sydäntään aikana, jolloin avioton lapsi oli lähes katastrofi ja nainen alisteisessa asemassa työelämässä, on liikuttavaa.

Kenelle: elämänkerroista ja ajakuvasta kiinnostuneille, Lindgren-faneille

Red Sparrow

Viaplay kuvailee elokuvaa näin: ”Dominika Egorova on entinen balettitanssija, joka joutuu Sparrow-kouluun, salaiseen valtion ohjelmaan, jossa hänestä muovataan manipuloiva, viettelevä ja tappava agentti.” Jep, siinä se. Elokuva oli viihdyttävä, vähän rankka, mutta Jennifer Lawrence on hyvä roolissaan. Päännollaukseen!

Kenelle: jännärien ja agenttijuttujen ystäville

Tällaisia on katsottu! Lisäksi on meneillään The Good Fightin neljäs, erittäin voimakkaasti USA:n politiikkaan kantaa ottava kausi. Odottelemme myös Netflixin Dead To Me:n toista ja Colonyn kolmatta kautta – vähän keveämpää välillä!

Mitä sinä katsot tällä hetkellä? Olisiko antaa vinkkejä?

12 Comments

 1. 27/04/2020 / 7:02 pm

  Unorthodoxista kannattaa ehdottomasti katsoa myös Making of.

 2. Sara
  27/04/2020 / 7:21 pm

  Kiitos vinkeistä, laitoin niitä ylös.

  Minä olen katsonut yhden jakson Sex Educationia Netflixillä, ja se vaikutti kiinnostavalta. HBO:lla on Better Things -niminen (draama)komedia. Se on hyvin elämänmakuinen ja erilainen sarja. Olive Kitteridge on katselulistalla, mutta vielä aloittamatta. Ihanaa vapun odotusta!

 3. marjukkap
  Kirjoittaja
  27/04/2020 / 10:42 pm

  Kyllä, katsoin sen, hyvä oli.

 4. marjukkap
  Kirjoittaja
  27/04/2020 / 10:43 pm

  Kaikkien noiden nimet ovat turtuja, viimeisen olen ajatellut katsoa. Hei ihanaa vapun odotusta sinullekin!

 5. Ninnilla
  28/04/2020 / 2:31 pm

  Talo jalavan varjossa puvustus on huikea! Varsinkin naisten huivit ja shaalit. Ihan harmittaa, ettemme pukeudu enää noin 🙂

 6. marjukkap
  Kirjoittaja
  28/04/2020 / 4:07 pm

  Kyllä, ja miten ihania puseroita. Helenillä on paljon punaista, koka minusta symboloi hänen kiihkeää ja ehdotonta luonnettaan. Margaretilla sitä on ripaus, muilla naisilla ei ollenkaan. Tykkään myös tyköistuvista liiveistä, pussihihoista ja pienistä solmioista.

 7. Petra
  28/04/2020 / 11:26 pm

  Kiitos vinkeistä, kiinnostavia teemoja. Itunesilta esim. ollaan tsekkailtu leffoja, sarjojen seuraaminen on jäänyt aika vähälle. Kokeilin Netflixiä ja olihan siellä joitakin hyviä leffoja, kansainvälisiä ihmissuhdedraamoja ym. mutta Netflixin rannattomuus ja tietyt genret menivät sen verran omaa makua vastaan, että väsyin – ja toisaalta, ehkä tällä tavalla tulee hieman hillittyä kokonaisuutta. 😉 Viimeaikaisten katsottujen leffojen joukossa on mm. Kultainen nainen, tositapahtumiin pohjautuva elokuva juutalaissuvun taideomaisuuden palauttamisesta. Pääosissa Helen Mirren ja Ryan Reynolds.

 8. marjukkap
  Kirjoittaja
  29/04/2020 / 10:44 am

  Olenkin nähnyt Kultaisen naisen ja se oli tosi mielenkiintoinen. Kaikki leffat tai sarjat, joissa on taustana tosielämä, nostavat kiinnostavuuden potenssiin sata. Totta, että Netflixissä on paljon sellaista, mikä ei kosketa millään tasolla, mutta sitten tosiaalta sieltä on löytynyt kuhunkin moodiin aina kivaa katsottavaa.

 9. Maritta
  29/04/2020 / 10:49 am

  Pidän ruotsalaisdekkareista, joten Heder oli juuri minulle. Suosikkinäyttelijättäreni on Alexandra Rapaport. Odotan uutta Maria Wern- kautta myös innolla.

 10. marjukkap
  Kirjoittaja
  29/04/2020 / 2:03 pm

  Alexandra on upea. Hän oli Hederissä myös tuottajana, huomasitko. Maria Wern on suosikkini, joten uutta kautta odotan innolla. Seuraan Instassa Eva Röseä, hänellä on siviilissä neljä pientä poikaa, joilla on kaikilla valtava hiuskuontalo, samoin on Evan miehelläkin ; )

 11. Maritta
  29/04/2020 / 2:49 pm

  Kyllä huomasin! Otanpa minäkin Evan seurantaan. Heillä molemmilla on upeat hiukset.

 12. marjukkap
  Kirjoittaja
  29/04/2020 / 3:00 pm

  Jep, tukkajumalattaria!

Vastaa