Kasvojooga – helppo päivärutiini

Kirjoitin kasvojumpasta blogitaipaleeni alussa, ja tiedättekö, olen jatkanut sitä siitä lähtien, arviolta yhdeksän vuotta. Yhdeksän! Voisi jo puhua loppuelämän rutiinista.

Välillä olen ollut aktiivisempi, välillä passiivisempi, mutta ei mene päivää, etten voimistelisi kasvoja jotenkin. Nyt kotona ollessa omistan sille hetken peilin edessä kaikessa rauhassa. Jos ei muuta jaksa, niin ainakin paria liikettä teen joka päivä.

Tykkään oikeasti kasvojoogasta, sillä se ei ole edes mikään vaiva, niin rutiinia se jo on. Session jälkeen veri kiertää kasvoissa ja olo on kivan rentoutunut. Pia Airaskorven (KORPIA) 11 minuutin kasvojooga-kirjan liikkeet ovat uusi rutiini.

Nyt siis puhutaan kasvojoogasta, jonka miellän eri asiaksi kuin -jumpan. Kasvojooga liittyy enemmän kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, ja liikkeet tuetaan käsillä turhia juonteita välttäen. Kasvojumppa taas tuntuu sanana enemmän suorittamiselta. Kasvojoogahetken puitteet saavat mieluusti olla rauhalliset ja kiireettömät.

kasvojooga

Sain kustantajalta, Cozy Publishingilta, Pia Airaskorven kirjan 11 minuutin kasvojooga. Itse kirja on kuin koru, kuvaajana on Krista Keltanen, ja mallina tietenkin itse suloinen Pia.

Pia on ystäväni vuosien takaa, ja siksi ilostuin ihan erityisesti tästä kirjasta. Kun luin sitä, saatoin kuulla Pian puhua pulputtavan innostuneena – hän on nimittäin tosi vilkas ja ulospäinsuuntautunut.

Pia on rautainen ammattilainen: sairaanhoitaja, sertifioitu kasvojoogaohjaaja, ihonhoidon ekspertti, yrittäjä, kouluttaja, luennoitsija ja somettaja, lisäksi vaimo ja kahden pienen energiapakkauksen äiti. Pia löytyy somesta nimeltä KORPIA, joka on myös hänen ”tavaramerkkinimensä”.

Miksi kasvojooga?

Miksi ei? Yksinkertaisesti sanottuna se on tehokas tapa hoitaa kasvojen lihasmassan säilymistä. Se parantaa nestekiertoa ja voimistaa ihon syvää nestekiertoa. Säännöllinen harjoittelu lisää kasvojen täyteläisyyttä ja ihon hehkua. Kasvotreenin jälkeen oikein tuntuu, miten kasvot lämpenevät ja verenkierto paranee.

Kasvojoogassa on monenlaisia liikkeitä. Venytys, kuten tiedämme, solakoittaa lihaksia, ja lihasmassan kasvattamien antaa volyymia. Rentouttaminen puolestaan poistaa jännitteitä kasvoilta, ja niitä ei-toivottuja juonteita myös.

KORPIA-kasvojoogassa yhdistyvät länsimaisen lääketieteen täsmällisyys sekä tutkittuun tietoon perustuvat suositukset, kiinalaisen lääketieteen ajatus kokonaisvaltaisesta kehon, mielen ja sielun hyvinvoinnin liitosta sekä omakohtaiseen kokemukseeni ja ammattitaitooni pohjautuvat ymmärrys mentaalista terveyttä ylläpitävistä hoitorutiineista.

-Pia Airaskorpi-

Kirjan alussa pureudutaan kasvojen ja lihasten anatomiaan, ja siihen mitä ikääntyminen tekee kasvoille. Kasvojoogasta on muitakin hyötyjä kuin iän tuoman veltostumisen hidastaminen: se voi lievittää stressiä, rentouttaa silmiä ja jopa äänilihaksia.

Tämä on muuten totta. Ääniammattilaisille kasvojoga on todella suositeltavaa. Klassiset laulajat ovat ylipäätään hyviä käyttämään kasvojen lihaksia, sillä laulussa pidetään koko ajan poskia koholla. Muistan Sibelius Akatemia-ajoiltani silloisen laulunopettajani Tellervo Pajamiehen upeat poskipäät, ja hänkin oli silloin kuusissakymmenissä. Itse tunnen äänessä esimerkiksi alkavan flunssan, allergian, jännitykset kropassa ja stressin.

Pia on nimennyt liikkeet hauskasti: nälkäinen lisko, kiukkuinen lintu, tapu-tapu. Kuvat ja ohjeet ovat tosi selkeät. Kannattaa myös tutustua aloitusohjeisiin, esimerkiksi kädet on hyvä pestä ennen sessiota.

Liikkeitä on vain kymmenen, joten mitään enjaksatehdäkaikkialäpi-oloa ei pääse syntymään. Lopussa on myös koontipaperi kaikista liikkeistä. Sen voi vaikka halutessaan leikata irti. Liikkeet tosi oppii nopeasti ulkoa, ja kun ne on muutaman kerran tehnyt peilin edessä, lihasmuisti hoitaa loput seuraavilla kerroilla.

Kirjan lopussa Pia valottaa rutiinien tärkeyttä. Ne yleisesti lisäävät turvallisuudentunnetta – painotetaanhan nyt eristäytymisenkin aikana erityisesti päivien säännöllisyyttä. Rutiinien nimeen itsekin vannon. Niiden avulla monet tavoitteet ovat saavutettavissa, on sitten tavoitteena kunnon nostaminen tai vaikka suuremman elämänmuutoksen tekeminen.

Oikeilla rutiineilla luot päivästäsi paremman.

Pia Airaskorpi-

Omista rutiineista tärkeimpiä ovat esimerkiksi tällä hetkellä fyysisen kunnon nostaminen ja maistuvan, hyvää tekevän ruoan valmistaminen. En myöskään laista ihonhoidosta, päin vastoin, olen jopa saunonut useasti, tai säännöllisesti syömisestä. Pidän siitä, että ympärillä on siistiä. Ajatukseni kulkevat paremmin, kun koti on järjestyksessä.

Myös rauhoittuminen kannattaa opetella rutiiniksi. Tässä on itselleni suurin haaste, sillä monesti illalla pää alkaa hyrrätä kaikenlaisia ideoita ja suunnitelmia. Kiusaus jämähtää puhelimelle on suuri. Kuinka moni muuten on keksinyt puolelta öin toimivan idean? Niinpä. Parempi siis yrittää rauhoittua illalla ja antaa alitajunnan tehdä töitä seuraavaa aamua varten.

Pia antaa vinkkejä paitsi ihonhoitorutiineihin, myös hehkeään ja hauskaan arkeen. Itse saan tällaisista listoista tsemppiä ja voimaa omaan elämään. Ja varsinkin nyt, kun elämme epävarmoja aikoja, hyvän olon vaaliminen on tosi tärkeää. Mistä vain saa tsemppiä ja iloa, sitä kannattaa hakea.

Mikä on maailman paras ihonhoitorutiini? Sellainen, jonka jaksat toistaa.

-Pia Airaskorpi

Kasvojoogan olen yhdistänyt monesti venyttelysessioon. Siinä on jo valmiiksi asennoitunut ja rauhoittunut. Venyttelen edelleen Marja Putkiston Syvävenytyksellä solakaksi-kirjan (vuodelta 1997) ohjeiden mukaan, sillä sen liikkeet ovat vaan niin hyviä! Myös TRX-nauhoilla saa aikaan hyviä venytyksiä.

Tein koko KORPIA-kasvojoogaohjelman ennen tämän jutun kirjoittamista, ja vieläkin tuntuu kuinka kasvot ovat lämpimät ja posket punoittavat. Suosittelen kokeilemaan kasvojoogaa!

Kiinnostuitko? Lisää KORPIA-kasvojoogaa:

korpiafaceyoga.com / Fb: Korpia / Instagram: piakorpia

Vastaa