Soittolista chillailuun ja sarjavinkki

 

Niin viikko numero neljä karanteenissa pyörähti käyntiin. Olen tänään hoidellut asioita, tehnyt ruokaa ja hakenut aivan ihaan pääsiäiskimpun. Illan suunnitelmissa on vielä reisi-peppu-core-treeni ja saunominen. Tosi mukava maanantai siis on ollut, ja jatkuu vain.

Huomenna olisi tarkoitus kokeilla pitkästä aikaa retroherkku sitruunakiisseliä, ja jos se on yhtä hyvää kuin muistin, jaan sen tänne. Katsotaan! Myös mieheni viettää tällä viikolla synttäreitä, ja lupasin tehdä hänelle sellaisen kakun kun hän toivoo. Toive oli varsin vaatimaton: mansikkakermakakku. Sitä tekemään siis!

Pakko vielä jakaa aivan loistava sarjavinkki: Netflixille on juuri tullut minisarja nimeltä Unorthodox. Se pohjautuu löyhästi kirjailija Deborah Feldmanin elämään. Yhdekäntoistavuotias Ester Shapiro pakenee ortodoksijuutalaisesta yhteisöstä ja järjestetystä avioliitostaan Berliiniin, jossa hänen äitinsä elää. Mutkien kautta hän saa ystäviä konservatorion oppilaista, ja päätyy lopulta itsekin hakemaan stipendiä sinne.

Mikä tekee tästä sarjasta niin koskettavan, on tavattoman tarkka kuvaus (katsoin myös Näin tehtiin…) ortodoksijuutalaisyhteisöstä tarkkoine sääntöineen ja naisiin kohdistuvine odotuksineen.

Pääosan esittäjät, Estyä esittävä nuori israelilainen Shira Haas Estynä ja hänen aviomiestään esittävä Amit Rahav Yakovina olivat huikeita. Kun olen niin hyvä bongaamaan tulevia Oscar-ehdokkaita ja palkinnonsaajia, niin veikkaan, että Shira Haasista kuullaan vielä. Sarja on kuvattu kokonaan Berliinissä.

Katsoin koko neliosaisen sarjan eilen siltä istumalta. Itkin yhdessä Estyn kanssa, kun hänen hiuksensa ajettiin pois, kun hän oli mennyt naimisiin. Itkin myös, kun Esty esiintyi konservatorion pääsykokeissa. Sarja oli niin moninainen ja erikoinen aiheeltaan, että se piti otteessaan aivan loppuun asti. Suosittelen lämpimästi!

Korvanapeissani soi soittolista, johon kokosin chillailukappaleita. Eli jos haluat aloittaa aamusi rennosti musan parissa, soittolistaltani löytyy pääasiassa akustisia biisejä sellaisilta nimiltä kuin Alison Krauss, Sarah Jarosz, Lori McKenna, Nickel Creek, Ana Moura, Lisa Nilsson, Norah Jones sekä monilta muilta lemppareiltani. Laitahan satunnaistoistolla pyörimään.

Listan myötä mukavaa viikon alkua kaikille!

 

6 Comments

 1. 06/04/2020 / 8:58 pm

  Kiitos sarjasuosituksesta, tulee tarpeeseen näinä aikoina.

 2. marjukkap
  Kirjoittaja
  07/04/2020 / 10:45 am

  Kiitos, sarjoja kyllä kulutetaan nyt tavallista enemmän. Tämä oli aiheeltaan ihanan erilainen sarja.

 3. Marjut
  07/04/2020 / 1:11 pm

  Suosittelen lämpimästi sarjaa nimeltään Shtisel, joka on myös kiinnostavan erilainen! Näyttelijät ovat huikeita, ja miljöö on kiinnostava vanhoillinen juutalaisyhteisö Israelissa. Shira Haasilla on rooli Shtiselissäkin.

 4. marjukkap
  Kirjoittaja
  07/04/2020 / 1:26 pm

  Mahtavaa, kiitos, mistä se löytyy?

 5. Marjut
  07/04/2020 / 2:28 pm

  Löysin Shtiselin Netflixistä viime syksynä, katsoimme sen miehen kanssa yhdessä ja ihastuimme molemmat. Shira Haas on muuten sivuroolissa myös elokuvassa The Zookeeper’s Wife, joka tuli vastikään tv:stä, satuitko näkemään? Elokuvana se ei mielestäni ole erityisen ainutlaatuinen, mutta tarina on hyvin mielenkiintoinen, koska se perustuu tositapahtumiin.

 6. marjukkap
  Kirjoittaja
  08/04/2020 / 11:37 am

  Pitääpä etsiä tuo sarja, nyt on aikaa ja kiva katsoa hyviä sarjoja! Kiitos tosi paljon vinkeistä!

Vastaa