Ilmava petaus x2

Sisältöyhteistyö Familon

 

Ilmava petaus syntyy keveistä ja vaaleista tekstiileistä sekä muhkeista peitoista. Lämpimien ilmojen tullessa myös petaus vaihtuu ilmavammaksi ja kevyemmäksi. Jotenkin en osaa hirveästi käyttää pellavaa talvella, silloin petaan mieluummin puuvillaa untuvatäkkien päälle.

Lempivärejä petaukseen minulla on kaksi: valkoinen ja hiekka. Talvella myös viininpunaista. Valkoinen ja hiekka sopivat toki mihin vuodenaikaan vaan, mutta minulle tulee niistä mieleen kevyt kesätuuli verhoissa, niittykukkakimppu, valoisat kesäyöt ja hiekkarannat.

Postauksen tekstiilit on saatu Familonilta.


Hyvin nukkuminen on ehkä maailman tärkein asia. Unihäiriön aikanaan kokeneena haluan panostaa makuuhuoneen patjoihin ja tekstiileihin. Ja tietenkin myös kauneuteen!  En saa näihin kuviin sitä ihanaa tunnelmaa, mikä syntyy tummista seinistä versus vaaleista kalusteista ja lakanoista. Oli maailman paras päätös aikanaan maalata seinät tummiksi, sillä valkoiset kalusteet ja tekstiilit korostuvat ihan erityisen nätisti tummaa vasten.

Kuvissa seinän väri näyttää ruskealta, luonnossa sen vihertävän sävy tulee enemmän esiin. Meidän makkari on tosin hieman haastava kuvattava, sillä tummat seinät eivät juuri valoa heijasta.

Familon, pellavalakanat, makuuhuoneen sisustus, petaus
Familon, pellavalakanat, makuuhuoneen sisustus, petaus

Vaihdoin muutama viikko sitten untuvapeitot kevyempiin, ja nyt oli lakanoidenkin vuoro. Kuvien pellavalakanat ovat Familonin. Ne ovat kevyet ja tosi miellyttävät nukkua. Pellava vain paranee pesun myötä. Pesen pellavat koneessa, mutta en laitakaan kuivausrumpuun. Ne saavat kuivua narulla, ja sitten ne vain viikataan kaappiin. Tyynyliinat silitän. Meiltä löytyy ennestään Familonin hiekanväriset pellavalakanat.

Ilmava petaus syntyy muhkeista peitoista, suurista tyynyistä ja ilmavista tekstiileistä.

Olen vähän tyynyfriikki, ja vaikka mies toivoi, että tyynyjä ei tulisi yhtään lisää, mitä teen minä? Hankin niitä tyynyjä, ja muka salaa yritän ujuttaa niitä sänkyyn. Vaan onhan niihin ihana nojailla. Kaapista löytyi ennestään Familonin 60×80-kokoisiin tyynyihin valkoiset pellavapäälliset. Piste siitä, että niissä on nätit solmimisnauhat, jotenkin suloisen nostalgiset!

Pellavakangas tuntuu kesällä viileältä ja talvella lämpimältä. Pellavalla on luonnollinen kosteuden- ja lämmönsiirtokyky, ja siksi se auttaa pitämään lakanat miellyttävän kuivina ja raikkaina koko yön.

Meillä on sängyn päällä aina peitto. Se on tietenkin makuasia, minusta sängynpeitto antaa huolitellun ilmeen ja suojaa sänkyvaatteita myös pölyltä. Päiväpeittomme on myös Familonilta, ja plussaa sen vesipestävyydestä ja huolettomuudesta.

Lue lisää: Makuuhuoneen valkoinen kesäilme

Lue lisää: Muutama tapa sijata päiväpeitto


Familon, pellavalakanat, makuuhuoneen sisustus, petaus

Normaalisti meidän yöpöydät eivät ole noin siistit. Niillä ajelehtii yleensä tavaraa, minun puolella rasvapurkkeja ja kirjoja, miehen puolella latureita, laitteita ja espanjankielisiä kirjoja. Kiltisti siivoan roippeet näkyvistä joka aamu.

Koti on elämistä varten!

Tässä se nähdään: koti on elämistä varten, se ei ole sisustuslehtimäinen. Elävässä elämässä meillä kertyy sitä kamaa sinne missä luuhailemme. Käsi sydämelle: kenellä on aina siisti yöpöytä? Jos jollakin on, haluaisin kuulla niksin miten se pysyy siistinä!

Familonin perkaalipuuvillalakanoita voin todella suositella. Familonin valkoiset perkaalit ovat ehdottomasti käytetyimmät lakanamme. Toisin kuin pellavat, perkaalipuuvillalakanat tykkään mankeloida ja silittää huolellisesti.

Lue lisää: Talvinen petaus Familonin perkaalilakanoin ja omat hyvän unen niksini

Lämmin hiekan sävy on kaunis, ja sopii hyvin lämpimään seinän väriin.

Familon, puuvillaperkaalilakanat, makuuhuoneen sisustus, petaus
Familon, puuvillaperkaalilakanat, makuuhuoneen sisustus, petaus

Näin keväisin on helpottavaa tietää, että Familonin sekä pellava- että perkaalilakanoissa on allergiatunnus.

Perkaalilakanoissa tulee vähän hotellifiilistä! Niissä on ilmava nukkua, sillä perkaalilakana ei laskeudu ihonmyötäisesti, vaan jättää ilmaa väliin. Reunoissa on kaksoistikkaus. Huomasin muuten, että Familonilla on kevätale, sekä pellava- että perkaalilakanoista on -20%.

Familon, puuvillaperkaalilakanat, makuuhuoneen sisustus, petaus
Familon, puuvillaperkaalilakanat, makuuhuoneen sisustus, petaus

Olen ostanut Familonin tuotteita myös lahjaksi. Ihanat pyyhkeet ovat ihan ykköslahjoja. Pyyhkeitä on meillä vain kahdessa värissä niin ikään, valkoinen ja se hiekka!

Familon, pyyhkeet, sisustus, kylpyhuone
Familon, pyyhkeet, sisustus, kylpyhuone

Kesäinen makuuhuone on nyt viittä vaille valmis, sillä ikkunoiden pesu tuo sen lopullisen kesäfiiliksen. Makuuhuoneen syvennyksen ikkuna antaa pelloille, joten ennen peltojen kylvöä ikkunoita ei kannata alkaa pesemään.

Pistin kesäsäilöön myös ekstraviltin ja ruskean samettityynyn makkarin tuolilta. Siinäpä se kesäilme sitten alkaa olemaan.


Kevennätkö sinä makkarin ilmettä kesää kohti?

12 Comments

 1. Scarlett'O
  09/05/2020 / 12:11 pm

  Heippa! Minua on houkuttanut jo pitkään pellavalakanat, mutta jättänyt hankkkimatta, kun olen lukenut että ne pöllyävät pölyä, varsinkin uutena. Mikä on sinun kokemuksesi näistä? Osa kertoo, että vaatii useamman kuivausrumpukäsittelyn, että lakkaavat pölyämästä.

 2. Eva
  09/05/2020 / 2:38 pm

  Makuuhuoneen ilme ei muutu miksikään vuodenaikojen mukaan. Minusta silkkipuuvilla pussilakanoiden voittanutta ei ole.
  Teillä ei näy miehen läsnäolo mitenkään, saako hän elää kodissanne tai onko hänellä mitään henkilökohtaisia tavaroita 🙂

 3. marjukkap
  Kirjoittaja
  09/05/2020 / 3:11 pm

  Kyllä ne vähän pölyävät, mutta nämä ohuet pellavat kuitenkin vähemmän kuin paksut. Pellavalakanat laitan pyykkiin jo viikon jälkeen. Rumpukuivauksesta en valitettavasti osaa sanoa mutäön, kun en sitä ole malttanut käyttää pellaviin. Voi hitsi, tän paremmin en osaa sanoa!

 4. marjukkap
  Kirjoittaja
  09/05/2020 / 3:16 pm

  Silkkipellava on varmasti ihana nukkua. Jos jostain tykkää, niin siinähän kannattaa pysyä.

  Mitähän mieheni henkilökohtaisia tavaroita haluaisit nähdä? Vaatteita, kosmetiikkaa, työkaluja, elektroniikkaa? Jos tarkoitat melko ikävällä kommentillasi sisustusta, niiin ihan kyllä kaikki tavarat ollaan yhdessä valittu. Meillä ei ole sun-mun huonekaluja, autoja tms.

 5. Kirsi-Marja
  09/05/2020 / 5:53 pm

  Kysyttiin pellavakuosien pölyyntymisestä. Kyllä pölyävät ja paljon, hinnalla on merkityksensä tähän. Hintaan 120-140 euroa per pussilakana saa varsin miellyttävät ja hyvälaatuiset. Edullisemmat on ihan kauheat, pöllyttävät ympäri makuuhuonetta, mutta useamman pesun jälkeen pölyyntyminen laantuu, joten jos ei halua panostaa laatuun, edullisimmistakin saa ”kelvolliset”, useamman pesun jälkeen, muuten pellavaiset on ihan ehdottoman parhaat vuodetekstiilit.

 6. Scarlett'O
  09/05/2020 / 6:40 pm

  Ei se mitään, tässäkin oli jo hyvää kokemusta! Kiitoksia vastauksesta 🙂

 7. Scarlett'O
  09/05/2020 / 6:41 pm

  Hei kiitos paljon! 🙂 Pitänee vielä googlailla erilaisten parempien vaihtoehtojen eroja.

 8. Tiina
  10/05/2020 / 9:19 am

  Kauniit ja ilmavat petaukset. Niin kuin ruoankin suhteen sanotaan, että ”kattaus on puoli ruokaa” niin minulle sama on makuuhuoneessa. Tykkään pellavalakanoiden rouheasta tunteesta mutta pitääkin kokeilla pitkästä aikaa puuvillaperkaalilakanoita. Minulla on pellavalakanoita kaikessa hintakategoriassa. H&M.n edulliset pellavaiset pöllysivät aluksi mutta muutaman pesun jälkeen se loppui. Finlaysonin lakanoista minulle ei ole kokemusta. Kiitos ale-vinkistä. Minulla on valkoiset lakanat hankintalistallla. Voisinkin hyödyntää tarjouksen nyt. Ihana vohvelikankainen aamutakki sinulla!
  Hyvää toukokuuta, Tiina

 9. marjukkap
  Kirjoittaja
  10/05/2020 / 12:58 pm

  Kiitos Tiina! Mun tosiaan kalliimmat lakanat pölysivät aika paljon, mutta nää Familonit vähemmän. Monet pellavalakanat, kuten nämäkin, tehdään Latviassa, jossa on pitkät pellavaperinteet. Joten itse en ihan allekirjoita sitä, että edullisemmat pölyäisivät enemmän. Suosittelen kyllä näitä Familonin lakanoita, näissä on allergiatunnus, ja mä astmaatikkona pärjään kyllä mainiosti näiden kanssa!

 10. 11/05/2020 / 7:02 am

  Onpas kauniit petaukset kumpainenkin, tosi nätit <3
  Itse en hirveästi kevennä kesäksi makkaria tai oikeastaan muualtakaan. Vaihdan noita erilaisia tyynynpäällisiä ja muita lähinnä jouluna ja pääsiäisenä, en sen useammin ja senkin vain hetkeksi. Muutoin sisustan vaaleilla väreillä ja sitten on niitä persoonallisia kosketuksia mukana kun meillä haalitaan fantasiakirjoista tuttuja kuvia sisustukseen.

 11. marjukkap
  Kirjoittaja
  11/05/2020 / 11:43 am

  Mahtavan persoonallista otetta sisustukseen! Jos sulla on fantasiakirjallisuutta, niin mulla sitten pitäisi olla 1830-luun brittityyliä kirjallisuusmaun mukaan : )

 12. Helena O
  24/05/2020 / 10:20 pm

  Familonin pellavalakanat pöllyävät aluksi. Pölyämisen vähenee, kun muutaman kerran kuivaa kuivausrumkussa. Lisäksi ihmettelen pakkauksen ristiriitaa: paketissa lukee entsyymipesty mutta lakanoissa pesulapussa kivipesty.
  Pidän pellavasta materiaalina. Ei hiosta. Aluslakanana suosikkini on perkaalipuuvilla.

Vastaa