Rapakunnosta vahvaksi taas ja kolme lempparijalkaliikettä

Kaupallinen yhteistyö Vitabalans

 

Oi ihana toukokuu! Tuntuu niin hyvältä, kun kohta on kesä. Koska tänä kesänä ei pahemmin matkustella, aion ottaa kaiken irti liikunnasta. Aloitin oman kuntoutumisen lähes nollasta tammikuussa. Nyt olen päässyt kuntoon, mutta paras, eli kesätreeni on onneksi edessäpäin! Kerron tässä postauksessa miten tämä matkani sujui. 

Liikuntavinkkejä on kyselty, sillä olen useasti hehkuttanut mm. TRX-nauhoja. Tässäpä kuvina ja Instagramissa videoina kolme lempparijalkaliikettä. Apurina on stepperi, mutta liikkeet voi tehdä myös ilman sitä.

Treenin jälkeen ennen nukkumaanmenoa otan magnesiumia, sillä se auttaa lihaksia palautumaan ja tekee hyvää myös hermostolle, luustolle, hampaille ja sydämelle.

Liikunta on minulle pään nollausta, hyvän olon ja jaksamisen lähde. Se antaa minulle tähän hulluun ja kiireiseen maailmaan jonkinlaista elämänhallinnan tunnetta. On niin monta asiaa, jotka eivät mene kuten on suunnitellut (korona!), siksi liikunnan tuoma hyvä olo paikkaa sitä harmitusta. Tiedostan myös hyvän lihaskunnon merkityksen – mitä enemmän ikää tulee, sen tiedostavammin pitää siitä huolehtia.
Teen jalkaliikkeet kiertona yleensä core-liikkeiden kanssa. Tämän voi tehdä ilman stepperiäkin, tai vaikka jalka portaalla. Aseta jalka 90 asteen kulmaan, ja ponnista toisella jalalla puolelta toiselle. Tee 3×10, tai jos jaksat, 3×12.

Lähdin syksyn lukuvuoteen hyvässä kunnossa ja toiveikkaana. Kaikki näytti mainiolta, oli töitä sopivasti, ja olin ilmoittautunut opiskelemaan sävellyskasvatusta. Olisin puolentoista vuoden päästä sävellyspedagogi. Kuitenkin elokuun lopulla tuli kova flunssa kuumeineen ja yskineen. Sen jatkuessa vaan sain antibiootit, ja kas, tauti oli hetkessä ohi.

Kului kolme viikkoa, ja sairastuin uudelleen. Paranin syyslomaksi, jolloin lähdimme epäonnen reissulle Teneriffalle. Olimme mieheni kanssa molemmat siellä kipeinä, minä pahemmin, sillä minua pyörrytti tosi kovasti. Makasin neljä päivää huoneessamme, aika paljon tuli siellä surtua tilannetta. Enkä olimme saaneet koneesta jonkin pöpön. Mietin, olisiko kuitenkin pitänyt jäädä syyslomaksi kotiin ja ottaa iisisti, ehkä sitten olisin kuntoutunut. Jossittelu oli siinä vaiheessa kuitenkin ihan turhaa.

Kotiin päästyämme olin taas hetken aikaa sairauslomalla. Tässä vaiheessa aloin olla jo tosi voimaton, sillä pieni lämpöily oli tosi kuluttavaa. Kun pääsin töihin, hikosin hulluna pienimmästäkin liikkeestä. Sitten pitikin mennä ulos valvomaan siinä hiessä.

Mitä jos ottaisin kevääksi vapaata?

Lokakuun lopulla asioita pohdittuani kysyin mieheltäni mitä hän sanoisi, jos ottaisin vapaata töistä kevääksi. Hän ei edes miettinyt asiaa, vaan oli samaa mieltä kanssani. Myös esimieheni näytti heti vihreää valoa, ja olin tästä hänelle todella kiitollinen.

Loppusyksy sujui surkeasti, enemmän tai vähemmän kipeenä, vaikka olin tosi helpottunut tulevasta vapaasta. Jouluksi menimme Pietarsaareen. Kuuden tunnin ajo vei niin voimat, että aattona piti käydä vähän väliä lepäämässä.


Laita jalka 90 asteen kulmaan, ja ponnista alhaalta asti nostaen toista jalkaan koukkuun. Laskeudu alas. Voit tehdä ilman stepperiäkin. Jos jaksat, ota pieni hyppy mukaan Tee 3×10 tai 3×12 jaksamisen mukaan.

Virkavapaani alkoi tammikuun ensimmäisenä. Päätin alkaa pikku hiljaa kuntouttamaan itseäni. En vain tiennyt oikein miten ja mistä alkaa. Tein vähän jumppaa, ja heti seuraavana päivänä olin taas nuhassa – onneksi ne eivät kestäneet kuin päivän. Tämä toistui kolme kertaa. Olin taas ihan epätoivoinen.

Jostain ihme mieleni kolkasta sain ajatuksen varata lääkäriasema Aavaan urheilulääkäri Pippa Laukalle ajan. Ajattelin, että koska hän on urheilulääkäri ja varmasti kuntouttanut monia urheilijoita, saisin avun sieltä.

Sain ajan heti seuraavalle viikolle. Pippa oli ihana! Olimme seuranneet toisiamme somessa, joten hän tuntui heti vanhalta tutulta. Hän lähti selvittämään asiaa paljon kauempaa kuin mihin itse olin ajatellut pyytää apua, eli siihen urheilun aloittamiseen. Hän haastatteli minut perin pohjin terveyshistoriastani ja määräsi minut spirometriaan, muun muassa. Olin tosi epäileväinen, viimeksi minulta on otettu spirometria 2013, eikä silloin öytynyt mitään poikkeavaa. Mutta niin vain kun menin puhaltamaan, tunsin heti, että nyt ei lähde. Ei kertakaikkiaan.

Seuraavalla viikolla menin taas vastaanotolle. Pipan diagnoosi oli astma. Onneksi lievä. Ei tosin ollut tietoa oliko se syy vai seuraus kierteeseeni. Sain astmalääkkeen, myös D-vitamiinia oli syytä jatkaa.

Mietin itsekseni myöhemmin mistä astma olisi voinut tulla. Työympäristö on terve. Tosin, olenhan ollut viime vuosina tosi allerginen. Laulaminen on tuntunut välillä työläältä, mutta olen ajatellut sen johtuvan siitä, että en ole treenannut enää sitä aktiivisesti. Mitään hengenahdistusta minulla ei ole koskaan ollut.

Nyt toukokuun lopulla spirometria uusitaan, ja tapaan Pipan uudelleen. Katsomme sitten jatkon.
Tämä liike on bulgarialainen askelkyykky, ja lisään siihen yleensä hypyn. Liikettä voi myös varioida niin, että tekee yhdellä laskeutumisella lisäksi kolme pientä joustoa jättäen hypyt pois. Tuntuu reisissä! Tee 3×10 tai 3×12 jaksamisen mukaan.

Mutta se treeni! Sain ohjeen aloittaa matalalla sykkeellä, alle 120. Aloitin venyttelyllä ja hulavanteen pyörityksellä, kävelin hissukseen juoksumattoa.

Toisen lääkärikäynnin jälkeen sain luvan aloittaa nostamaan sykettä. Ja se kuulkaa tuntui ihanalta! Aloin kävelemään juoksumattoa reippaammin ja tekemään pikku hiljaa lihaskuntoa. Ensin koko kroppaa, mutta nyt olen siirtynyt vuorokrtoihin: jalat-peppu-core tai yläkroppa-core. Olen myös ulkoillut nyt enemmän säiden lämmettyä. Vielä kun vähän lämpenee, siirryn kokonaan kävelemään/hölkkäämään ulos, ja aloitan pyöräilyn myös.

Kevät on mennyt liikunnan puolesta siis tosi hyvin. Vaikka olen kirjoittanut blogia, vapaata on ollut enemmän kuin tarpeeksi, tietenkin myös siksi, että olemme eristäytyneet. Olen levännyt, lukenut, löhönnyt ja hyötyliikkunut.

Terveellinen ruoka on ollut ihan ykkösasia. Aktivoin Yazion (joka on samanlainen palvelu kuin Sulamo), jossa voi seurata ruoan kalorimääriä, mutta ennen kaikkea makrojen, eli hiilareiden, proteiinien ja rasvojen sekä muiden ravintoaineiden saantia. Tykkään hifistellä tällaisilla asioilla, seuraan mieluusti esim. vitamiinieni, kaliumin, natriumin ja magnesiumin saantiani. Tällä hetkellä myös syön lisäravinteena D-vitamiinia, maitohappobakteeria ja magnesiumia.

Magnesium on välttämätön ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille.

Vitabalansin sivuilla kerrotaan magnesiumista, että sillä on tärkeitä tehtäviä lihaksissa, sydänlihaksessa sekä hermostossa. Se osallistuu myös luuston ja hampaiden normaalin kunnon ylläpitämiseen. Lihaksissa, myös sydänlihaksessa, magnesiumia tarvitaan lihasten supistumiseen ja energiantuotantoon. Hermosto tarvitsee magnesiumia, sillä magnesium osallistuu kehon elektrolyyttitasapainon säätelyyn.

Magnesium on myös kalsiumin ja fosforin ohella yksi luukudoksen ainesosista, joten se on tärkeä kivennäisaine luiden ja hampaiden normaalille kunnolle. Lisäksi magnesium auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, sillä se edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.

Mistä sitten tietää tarvitseeko magnesiumia, saako sitä tarpeeksi?

Magnesiumin päivittäinen saantisuositus on 280–375 mg. Täysjyvävalmisteet, pähkinät, marjat, siemenet, kasvikset ja suklaa ovat erinomaisia magnesiumin lähteitä.

Monet elintarvikkeissa olevat yhdisteet kuitenkin heikentävät magnesiumin imeytymistä, joten vain noin 30–50 % ruoan magnesiumista imeytyy ruoansulatuskanavasta. Liikunta, stressi, raskas fyysinen työ, yksipuolinen ruokavalio, runsas alkoholinkäyttö, diureetit, ikääntyminen ja raskaus lisäävät myös elimistön magnesiumin tarvetta.

Millaista valmistetta kannattaa käyttää?

Magnesiumin muodosta on ristiriitaisia mielipiteitä, mikä imeytyisi parhaiten. Mikään kemiallinen muoto ei tutkimuksen mukaan ole ylivertainen toisiin nähden. Kannattaa siis miettiä omaa tarvettaan ja valita magnesiumlisä sen mukaan. Vitabalansin Magnex-perheessä on useita tuotteita, joista löytää itselleen sopivimman: on jauhetta, pore- ja puru- sekä ihan perinteistä tablettia.

Magnex-tuotteista löydät itsellesi sopivimman magnesiumin.

Minulle tuli testiin kaksi tuotetta, josta Magnex Sitraatti + B6 onkin tuttu valmiste jo ennestään. Se on hyvä lisä nimenomaan liikkujalle, sillä sen kerrotaan rentouttavan lihaksia. Voimakas hikoiluhan lisää magnesiumin tarvetta. Itse otankin magnesiumini nimenomaan illalla, jolloin se tehostaa palautumista.

Magnex Puru 375mg on mustaherukan makuinen sopii heille, jotka eivät pidä tablettien nielemisestä. Tämä magnesium-valmiste sopii erityisesti työssäkäyville aikuisille, ikääntyville ja raskaana oleville.

Vitabalans on suomalainen yritys, jonka lääkevalmistus tapahtuu GMP-määräykset täyttävässä, omassa lääketehtaassa tarkkojen laatukriteerien mukaisesti. Tehdas on Hämeenlinnassa. Myös Ruokaviraston Oiva-tarkastuksen mukaan sen toiminta on kaikin puolin viranomaisvaatimusten mukaista. Vitabalansin tuotteilla on Avainlippu-tunnus, joka kertoo tuotteen suomalaisuudesta. Tuotteita myydään jo 13 maassa.

Nyt Vitabalansilla onkin meneillään Magnex-kampanja! Kun ostat kaksi Vitabalansin Magnex-tuotetta (100-180 tabl.) ja säästät kuitin, saat valita itsellesi Luhdan pyyhkeen tai lasijuomapullon. Sivustolle rekisteröityneiden ja kuitin ladanneiden kesken arvotaan kampanjan päätyttyä kaikkien Polar Vantage M -sporttikello (arvo 300 e). Arvontaan osallistuminen ei edellytä tuotteiden ostamista tai kuitin lataamista.

Suomessa Magnex-tuotteita saa melkein mistä vain: apteekeista, luontaistuotekaupoista, tavarataloista ja päivittäistavarakaupoista sekä useista verkkokaupoista. Minä ostan omani lähi-Cittarista.

Miten tästä eteenpäin?

Syksy näyttää tosi epävarmalta koronan takia. Aloitan kuitenkin päivätyöt elokuussa. Ihan täysin flunssatta en taida syksyä selvitä, kun ympärillä on hyvin tiiviisti nelisensataa lasta ja nuorta, mutta tietysti toivon, että samanlaista syksyä kuin viimeisin, ei tulisi.

Asioista kuitenkin selvitään, ja kuten lääkärini Pippa Laukka sanoi: asioille löytyy yleensä jokin syy. Se oli lohdullista ja voimaannuttavaa. Vaikka syksy kurja olikin, se ei ollut kuolemaksi. Ja kuten äiti sanoo: vuodet eivät ole veljiä.

En keksi tekossyitä sille miksi en liikkuisi, kun voin.

Koulutussuunnitelmat ovat kuitenkin totaalisen jäissä. Minulla on ollut vuosien mittaan todella huono onni koulutuksien kanssa. Kesän kurssi on peruttu, syksylle en uskalla ajatella mitään. Blogin kanssa sen sijaan syksy näyttää mukavalta ja siitä olen tosi kiitollinen.

Eristäytyminen kyllä tuntuu tällä hetkellä tosi raskaalle ja turhauttavalle, onhan takana jo syksy lähes kokonaan kotona. Mutta nyt saa kuitenkin liikkua. Vaikka kuinka tympäisisi, otan itseäni niskasta kiinni ja painun jumppahuoneeseen tai ulos. Ei ole minkäänlaista syytä olla liikkumatta kun voi.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikuntaa. Ei tarvitse tehdä pitkän ajan suunnitelmia, ottaa vain päivän kerrallaan ja sisällyttää siihen liikuntahetken. Minullakin oli vaikeaa syksyn tauon jälkeen aloittaa, mutta pikku hiljaa ja pätkissä liikunta on taas alkanut sujumaan.

Ps. Lopuksi vielä toive: kirjoituksestani tuli nyt hyvin henkilökohtainen, ja siitä syystä toivon, että olet mahdollisissa kommenteissa armollinen. Olen huomannut, että tämäntyyppisissä kirjoituksissa joillakin ihmisillä herää halu kertoa mitä tulisi tehdä ja miten. Asiat hoidossa täällä ja fiilikset siinä mielessä tosi valoisat.

8 Comments

 1. Else Hirvonen
  04/05/2020 / 1:37 pm

  Hei !
  Olipa kiva postaus, mukavaa että olet saanut vauhtia liikuntaan ja itseäsi kuntoon. Jäi mieleen sinun loma siellä Teneriffalla ja sairastumisesi, kyllä terveys näyttelee elämässä tärkeää osaa.
  Kyllähän tämä aika kokeilee nyt kaikintavoin, itsekkin murehdin kun en voi tavata lapsenlapsiani Tapiolassa.
  Kiitollinen olen tämänpäivän tekniikasta. Mukavaa kevättä ja liikunnaniloa sinulle.
  Aurinkoisia pyöräretkiä, itse nautin kun tuulikorvissa suhisee ja maisemat vaihtuu.‍♀️
  Tykkään niin sinun postauksista

 2. Merja
  04/05/2020 / 3:05 pm

  Kuten olet huomannut, taudin oikea diagnosointi ja jatkohoito lääkkeineen mahdollistavat normaalin elämän. Itselläni on myös astma ollut jo kymmenkunta vuotta ja vuodenvaihteessa todettiin nivelreuma vuoden etsintöjen jälkeen. Olin ensin epätoivoinen, mutta lääkityksen asetuttua kohdilleen, en juuri muista reumaa sairastavanikaan. Hieman tahti hidastuu, mutta eteenpäin mennään ja periksi ei anneta.

 3. ingrid
  04/05/2020 / 7:32 pm

  Hei, ihana ja reipas postaus – ei mitään syytä huoleen. Hienoa että olet nyt voinut paremmin. Vaikka sanot että oireilu ei liity työympäristöön, niin usealla ope-tutulla oireet paranee pidempien lomien aikana, joten käy mielessä että liittyykö sisäilmaan kuitenkin.

  Itselläni tämä viikkokausia jatkunut etätyö on saanut liikuntainnostuksen hiipumaan, mikä on tosi erikoista. Jotenkin ei vaan kotona jumppailu nappaa, vaikka monipuolista tarjontaa on joka tuutissa. Onneksi lenkillä saa käydä ulkona!

 4. Jaana
  04/05/2020 / 9:05 pm

  Ihanan postauksen teit taas sinä ihanainen Marjukka.

  Sinun herkkä puolesi pääsi valloilleen ja kirjoitit henkilökohtaisista asioista niin aidosti, totuudenmukaisesti ja tunteella. Ihana avautuminen.

  Sinä olit rohkea leijona. Teit sen ja puolet painolastistasi vapautui taivaan tuuliin kirjoiyuksesi myötä. Sait uutta energiaa, virtaa ja voimaa elämääsi. Me blogin lukijat emme sinua tuomitse emmekä hylkää, vaan tuemme ja tsemppaamme sinua nyt ja aina. Se on sitä naisenergiaa.

  Avoin, koskettava kirjoitus kauniiden kuvien kera. Kuvissa säteilet elämää, iloa ja valoa. Olet upea ja sinulla on vaikka mikä vuoria valloitettavana. Usko pois ja elämä kantaa.

  Ihanaa kevään jatkoa, halaus ja voimia elämääsi.

 5. marjukkap
  Kirjoittaja
  04/05/2020 / 9:10 pm

  Kiitos Else! Loma Teneriffalla alkoi niin kivasti, ja meillä oli mukavat kaksi ja puoli päivää. Mutta sitten… Se matka oli ratkaiseva sille ajatukselle, että otan vapaata.

  Hih, mulla on niin, että on vaikea lähteä lenkille, mutta jumppa on mukavaa. Pyöräily on ihanaa!

  Mä uskon, että nyt on kyllä raskasta sen suhteen, kun et näe lapsenlapsiasi! Sitä huolehtii kuitenkin ja haluaa olla lähellä heitä. Koitetaan jaksaa, kyllä tämä tästä! Yhteiskunta ainakin alkaa avautumaan pikku hiljaa.

 6. marjukkap
  Kirjoittaja
  04/05/2020 / 9:12 pm

  Voi että, nivelreuma on kurja, mutta onhan nykyään tehokkaita lääkkeitä. Periksi ei nimenomaan anneta, ja pitää vain löytää apu ja keinot. Mä en ole myöskään muistanut koko astmaa nyt kun pahin allergiakausi on ohi. Odotan uutta spirometriaa, jännä saada tietää onko lääke auttanut.

  Tsemppiä sulle, kevät on täällä ja ihana kesäkin kohta!!

 7. marjukkap
  Kirjoittaja
  04/05/2020 / 9:16 pm

  Niin, meillä on vuosien aikana ollut sisäilmapakolaisia, ja hyvin ovat pärjänneet, joten en usko flunssien johtuvan sisäilmasta. Altistun pöpöille tietty paljon, kun opetan paljon pieniä lapsia. No, en tiedä. Syksyt ovat yleensä vaikeampia, keväät helppoja.

  Pääasia, että tekee jotain liikunnallista! Mulla taas tuo lenkkeily ei meinaa napata…. On niin vaikea tietää mitä pukee päälle ulos. Onneksi pian varmaan lämpeää.

  Hei kiitos tsempistä!!!

 8. marjukkap
  Kirjoittaja
  04/05/2020 / 9:18 pm

  Kiitos ihana Jaana! Koetin olla liikaa tunteilematta postauksessani, vaan kyllähän se on vaikea aihe. Syksy oli niin painajaismainen.

  Mulla on kyllä oikeasti ihanat lukijat, olen saanut vuosien mittaan niin paljon ihania kommentteja. Joskus vaan on jäänyt mieleen muutama aika kurja kommentti johonkin henkilökohtaiseen postaukseen, siitä disclaimer! Niin voimaannuttavia ja kannustavia sanoja kirjoitit, tällaisia tarvitsinkin tänään!

  Halaus sinnekin, Jaana!

Vastaa