Kirjavinkkejä kesään – tietoa ja hyviä tarinoita

Kaipaan kirjavinkkejä kesään Kesähän on lukemisen aikaa. Minulla tulee parhaiten luettua meidän terassilla aurinkoisena kesäpäivänä. Olen myös pötkötellyt kuulokkeet korvilla, jos kroppa on ollut tosi väsynyt vaikkapa pihatöiden jäljiltä. Olen huomannut, että silloin kuuntelu toimii kaikkein parhaimpana rentoutumisena.

Kunnon tarinat luen yleensä kirjana, mutta tietokirjoja on kiva kuunnella. Tässäpä tulee muutama kirjavinkki loppukevään lukusaldosta, ja kiitos myös kahdelle lukijalle kevään koukuttavimmasta romaanivinkkauksesta.

Juttelin eilen pitkän puhelun tänään 17 vuotta täyttävän kummityttöni kanssa. Hän on kova lukemaan, joskin meidän kirjamakumme menevät hieman ristiin. Siinä missä minä rakastan realismia ja brittiläisiä vanhoja romaaneja, hän lukee fantasiaa ja dystopia-kirjoja. Nuoret taitavat lukea paljon fantasiaa, ja se on ok, sillä mikä vain saa lukemaan, se on hienoa.

Kummityttöni oli tehnyt listan kirjoista, joita aikoo lukea. Listassa oli vaatimattomat 170 kirjaa. Mukana oli lempigenreä, mutta myös klassikoita Anna Kareninasta lähtien. Hän oli käynyt kirjastossa, mutta lainannut kaikkea muuta paitsi mitä listalla oli. Naureskelimme sitä. Hän oli myös päättänyt lukea enemmän englanniksi tulevaisuutta silmällä pitäen. Pitäisi kai kysyä hänen listansa ja saada uusia kirjavinkkejä kesään.

Itsekin luin klassikoita lukiolaisena, niitä kodin kirjahyllyssä riitti, mutta minusta ei ole mikään kiire niitä nuorena lukea – niistä saa enemmän irti, kun on vähän enemmän elämänkokemusta. No, Anna Kareninasta pidin kyllä kovasti.

Luin myös Mika Waltaria, meidän hyllyssä kotona kun oli sitä paljon. En kuitenkaan erityisemmin pitänyt Waltarin historiallisista romaaneista. Sen sijaan Appelsiininsiemen oli todella hyvä, ja löytyyhän se omasta hyllystäkin. Eli realistisiin kuvauksiin mieli on vetänyt alusta asti. Kesken ovat jääneet sellaiset klassikot kuin Narnia ja Taru sormusten herrasta-sarja.

Kristin Hannahin Satakieli vie lukijan miehitettyyn Ranskaan ja vastarintaliikkeen pariin.

Mutta nyt luettuihin kirjoihin!

Jossakin aikaisemmassa postauksessa muistaakseni kaksi lukijaa on suositellut minulle Kristin Hannahin romaania Satakieli (WSOY). Suurkiitos tästä suosituksesta! Löysin tämän sattumalta meidän Cittarimme pokkarihyllystä, ja muistin, että sitä suositeltiin minulle. Aivan huikea kirja ja juuri omasta lempiaiheesta, eli toisesta maailmansodasta ja vakoilusta.

Kirja seuraa kahden sisaren elämää natsien miehittämässä Ranskassa. Viannella on mies rintamalla, ja hän tekee kaikkensa pitääkseen perheensä elossa. Isabelle on kapinallinen ja idealisti, joka rakastuu partisaaniin ja liittyy vastarintaliikkeeseen. Siskokset ovat hyvin erilaisia, ja se erottaa heidät hetkeksi.

Harvoin tulee näin liikuttavaa ja koukuttavaa romaania vastaan. Kerronnassa päästäään heti syvälle henkilöihin, ja jännittäviin tapahtumiin. En voinut laskea kirjaa käsistäni, ja vaikka se synkkenee loppua kohden, on lopussa toivo ja rauha.

Tätä ei koskaan tapahtunut Lara Prescott, Mitä lukea kesällä

”Tätä ei koskaan tapahtunut” on kirja, jossa on tyylikäs tunnelma.

Vakoojatarinointa edustaa myös uutuus, Lara Prescottin Tätä ei koskaan tapahtunut (WSOY). Sain kirjan kustantajalta, ja takakansi kertoo koukuttavasti:”Kansainvälinen menestysromaani naisvakoojista, kylmästä sodasta ja intohimoisesta rakkaudesta”.

Juoni lyhykäisyydessään punoo muutaan ihmisen elämät yhteen: kirjailija Boris Pasternakin ja tämän rakastajattaren Olgan, amerikanvenäläisen Irinan ja vakooja Sallyn. Pasternak työstää Tohtori Zivagon käsikirjoitusta, kun Olga-parka on lähetetty Siperiaan leirille varoitukseksi Pasternakille. Kaksi CIA:n työntekijää saa tehtävän salakuljettaa Zivago takaisin Venäjälle, jossa se oli kielletty kirja.

Kirja oli hyvä, juu, mutta en saanut siitä oikein syvempää otetta. Henkilöiden tarinat olivat tarpeeksi intensiiviä, mutta itse salakuljetus ohitettiin hyvin nopsasti kirjan lopussa. Olin vähän että hetkinen, tässäkö tämä nyt oli. Sanoisin, että tarina on ennemmin henkilökertomus kuin dekkari. Hyvä romaani kuitenkin, ja pohjaa tositapahtumiin sen osalta, miten Zivago sensuroitiin, kuljetettiin maasta ja julkaistiin ensi kerran Italiassa.

Lucinda Riley Perhosten huone

Lucinda Rileyn Perhosten huone on taattua tarinamestarin kerrontaa.

Hihkuin ilosta, kun posti toi Lucinda Rileyn uutukaisen, Perhosten huone (Bazar). Olin odottanut tätä, sillä pidän enemmän Rileyn yksittäisistä romaaneista kuin Seitsemän sisarta-sarjasta.

Liki seitsenkymmpinen Posy Montague asuu Suffolkin maaseudulla viehättävässä Admiral Housessa. Sen puutarhassa hän on lapsena leikkinyt keijukaista ja metsästänyt perhosia isänsä kanssa. Sen suojissa hän on kasvattanut poikansa Samin ja Nickin aikuisiksi miehiksi. Posylla ei ole enää voimia pitää kotitaloa, joten hän laittaa sen myyntiin. Myös  perheen sisäiset asiat nakertavat Posyn mieltä. Eräänä päivänä Posy tapaa vanhan tutun vuosikymmenten takaa. Siitä lähtee tapahtumasarja, joka sisältää sydäntä särkevän salaisuuden…

Olen vasta alussa, mutta tarinassa seurataan kahta aikakautta ja puoltakymmentä ihmistä. Juoni on heti alkanut polveilemaan, ja Rileylle niin ominainen monikerroksinen kerronta piti otteessaan alkumetreiltä. Säästelen tätä terassikirjaksi, ensi viikoksi on luvattu kaunista ilmaa.

Sitten pari kirjaa, jotka sivuavat myös omaa kakkostyötäni, eli bloggaamista. Jos sinulla on blogi tai yritys, kannattaa lukea tai kuunnella Hanne Valtarin ja Satu Rämön Unelmahommissa ja Unelmaduunarin tilipäivä (WSOY).

Naiset ovat todellisia tee-se-itse-tyyppejä, jotka ovat luoneet uransa omannäköisikseen. Hanne on entinen toimittaja, joka hyppäsi suosioon Lähiömutsi-blogillaan. Satu on koulutukseltaan ekonomi, ja kirjoittaa Satu Rämö-blogia (entinen Salamatkustaja), mutta vetää myös islanninhevossafareita, tekee copywriting-töitä ja pitää suomalaisen designin kauppaa Reykjavikissa.

Sain näistä kirjoista tosi paljon energiaa ja vinkkejä. Samaistuin enemmän Satuun: minäkin olen tyyppi, joka on kiinnostunut kaikesta mahdollisesta ja haluaisi tehdä työkseen useampia juttuja yhtä aikaa. Kirja antaa käytännön vinkkejä suunnitteluun, markkinointiin, ulkoistamiseen, priorisointiin, tarjousten tekoon jne, mutta sisin sanoma on selvästi tämä: sinä itse voit toteuttaa haluamasi asian.

Sekä Sadun että Hannen urapolku on selvästi kulkenut kohti tämänhetkistä työtilannetta, ja molemmat ovat tehneet välillä aika rohkeitakin ratkaisuja. Unelmahommat-kirjaa kuuntelen tällä hetkellä ihan loppumetreillä, ja olen tykännyt tosi paljon, ihan kummastakin.

Oletko yrittäjä, markkinoija tai vaikuttaja? Luepa siinä tapauksessa Misme Halosen kirja Vaikuttajamarkkinointi.

Asiakkaan näkökulmaa edustaa taas Misme Halosen Vaikuttajamarkkinointi (Alma). Tätä puolestani suosittelen sinulle, jolla on yritys. Ehkä mietit vaikuttajamarkkinoinnin kanssa tehtävää yhteistyötä? Tämän luettuani opin mitä asiakas haluaa ja mitä vaikuttajalta odotetaan.

Vaikuttajamarkkinointi on todella mielenkiintoinen ilmiö. Missä muussa mainonnan muodossa asiakkaan tuote tai palvelu pääsee niin lähelle tarkasti rajattua kohderyhmää? Asiaa tuntematon saattaa ajatella, että no, se bloggaaja vain räpsii kuvia ja vähän raapustaa siitä blogiin. Näin ei kuitenkaan ole, ja voin kokemuksesta kertoa, että yhteistyön sopiminen ja toteuttaminen on aika pitkä prosessi. Mutta tosiaan, jos olet yrittäjä tai vaikuttaja, niin suosittelen lämpimästi lukemaan tämän kirjan! Ja muutenkin, jos olet markkinointialalla.

Tässä oli kirjavinkkejä kesään! Laitapa sinä omasi, jos sinulla on jakaa meille kaikille hyvää luettavaa!

Lue myös:

Kesälukemista odottavat kirjat

Viisi hyvää kirjatärppiä kesälukemiseksi

12 Comments

 1. Kirjastolainen
  05/06/2020 / 11:22 pm

  Käytätkö paljon kirjastoa? Meillä ainakin on, onneksi, paljon opettajia asiakkaina. 🙂

 2. Tiia
  06/06/2020 / 8:46 am

  Hei!

  Oletko lukenut Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita? Olin hyvin epäileväinen, mutta moni suositteli. Hurahdin täysin ja nyt olen lukenut, uusin lukuunottamatta, kaikki.
  Jeffrey Archerin Clifon-kronikka on myös hyvä.
  Niin paljon olisi hyviä kirjoja, kun vain ehtisi lukea.

  Mukavaa kesää!

 3. marjukkap
  Kirjoittaja
  06/06/2020 / 12:14 pm

  En käytä enää oikeastaan ollenkaan, luen paljon vähemmän, jos vertaa vaikkapa kymmenen vuoden takaiseen. Luokanopettajat käyttävät luokkiensa kanssa paljon kirjastoa. Hyvä, että meillä on kirjastot!

 4. marjukkap
  Kirjoittaja
  06/06/2020 / 12:16 pm

  Olen katsellut niitä, ja periaatteessa olisikin varmasti mielenkiintoisia. Mun on jostain syystä vaikea innostua suomalaisesta kirjallisuudesta. Jotenkin ajattelen kirjan (ja musiikin) jonkinlaisena matkana, ja haluan mennä ihan muihin kielen ja mielen maisemiin. Mun omituisuus!

 5. 06/06/2020 / 7:44 pm

  Sain juuri loppuun Eira Mollbergin Villahousuhäpeän. Suosittelen lämpimästi realismin ystäville, samoin Taija Tuomisen Kuningaskobraa. Omassa kirjastopinossani odottaa myös Karl Ove Knausgårdin Taisteluni, osa 3.

 6. Jaana
  07/06/2020 / 1:54 pm

  Ihania lukuvinkkejä kesään. Kiitos Marjukka.
  Itse yritän metsästää käsiini Otto Gabrielssonin: Rikkaruoho- viimeinen kirje isälle- kirjaa.

  Sain juuri loppuun kirjan Suurin niistä on rakkaus, Kirsti Paakkasen tarinan. Suosittelen.

  Itse en voisi kuvitella kuuntelevani äänikirjoja. Kirjat ja lehdet pitää lukea sana sanasta, rivi riviltä ja käännellä sivuja sormilla. Se on miekestäni lukemista. Musiikkia kuuntelen, mutta se onkin toinen juttu.

  Kesä ja lukeminen on aivan parasta. Rentouttavaa ja sielu lepää sekä mielikuvitus pääsee laukkaamaan. Lukemiset tunkeutuvat jopa uniin.

 7. MmaRamotswe
  08/06/2020 / 8:10 am

  Kiitos jälleen kirjavinkeistä, todella tervetulleita ihan niin kuin mahtavat telkkarivinkkisikin! Löysin äskettäin virolaisen Indrek Harglan 1400-luvun Tallinnaan sijoittuvat murhamysteerit. Apteekkari Melchior tarjoilee yrttisnapseja ja auttelee rikostutkinnoissa. Kevyehköä luettavaa, mutta samalla myös kiinnostavia historiallisia taustoja.

 8. 08/06/2020 / 9:17 am

  Ihania kirjavinkkejä, kiitos niistä! <3
  Itselläni kesällä tuntuu olevan aika dekkareille ja sille fantasialle. Sain jo joululahjaksi Robin Hobbin Narri ja Näkijä sarjan kaikki kolme kirjaa lahjaksi ja ai että kun niistä nyt ehdin ensimmäisen avata. Vähän kun tapaisi vanhan ystävän uudelleen, tämä kun on samoja hahmoja kolmatta kirjasarjaa käsittelevät kirjat, kuusi kirjaa samaa maailmaa on takana jo. Säästelin näitä kesään ja onneksi niin, nyt loikoan parvekkeella iltateen kanssa ja luen hieman joka ilta.

 9. marjukkap
  Kirjoittaja
  11/06/2020 / 7:45 pm

  Onpa hauska kirjannimi tuo Villahousuhäpeä! Luin siitä arvion jostain lehdestä. : )

 10. marjukkap
  Kirjoittaja
  11/06/2020 / 7:47 pm

  Kirsti Paakkasen tarina kuuluu ehdottomasti lukulistalle, ehkäpä voisin kuunnella sen lenkeillä. Kesä ja kirjat kuuluvat yhteen, en mäkään toisaan osaa kuunnella muuta kuin tietokirjoja, romaanit pitää lukea, mieluiten moneen kertaan!

 11. marjukkap
  Kirjoittaja
  11/06/2020 / 7:48 pm

  Onpa hauskan kuuloinen henkilä ja vanha Tallinna 1400-luvulla kuulostaa tosi mukavalta! Hei kesällä pitää olla kevyttä, en itse jaksa raskaita kirjoja ollenkaan, kun aurinko paistaa niin hereästi!

  Kiva, että tykkäät vinkeistäni, kiitos!<3

 12. marjukkap
  Kirjoittaja
  11/06/2020 / 7:50 pm

  Sinä ja fantasia olette toisillenne tehdyt! Tiedän tunteen, kun pinnaa ja pinnaa kirjaa, ja ah, sitten saa lukea sen uudelleen! Mä luin taas Humisevan harjun varmaan sadannen kerran, ja pitäähän Kotikunnaan Rilla lukea myös kerran kesään. Nykyään vaan itkeä tiristelen enemmän lukiessa. Mukavia lukuhetkiä sulle sinne parvekkeelle!

Vastaa