Mikroloma: lukuhetki arkipäivän hengähdystaukona

Kaupallinen yhteistyö Lehtikuningas

 

Mikroloma on mielenkiintoinen ja miettimisen arvoinen asia. Luin noin vuosi sitten mielenkiintoisen Hesarin artikkelin. Siinä liikuntatieteiden tohtori, hyvinvointivalmentaja Minna Tervo kertoi, että on hyvä pitää mikrolomia päivän sisällä. Se voi olla mitä tahansa mukavaa tekemistä, itselläni tulee mieleen pitkäksi venähtänyt aamiainen, kävelylenkki podcastin kanssa tai lukuhetki.

Nyt lomalla rentoiluhetket seuraavat toisiaan, mutta monesti työpäivinä on toisin. Hengähdystaukoja varsinkin päivätyössä on välillä vaikeat ottaa, jos tilanteet seuraavat toisiaan ja tapahtuu jotain yllättävää. Monesti kotiin tullessa alkaa vielä toinen työpäivä suunnittelun ja blogin merkeissä. 

Lehdet ovat oiva mikroloma päivään. Olen aina rakastanut houkuttelevien kansien lupausta hyvään tarinaan ja kauniisiin kuviin uppoutumisesta. Ja kesä ei olisi kesä ilman lehtiä.

mikroloma, mitä lukea kesällä

Myös innostavista asioista voi kuormittua. Ihminen tarvitsee palautumista myös niistä.

Artikkeli, jonka luin, oli osana Minä väitän-sarjaa. Tervon mukaan myös innostavista asioista voi kuormittua. Työ voi olla intohimo, mutta ihminen tarvitsee myös siitä palautumisaikaa.

Itse tunnistan hyvin päivän imun: päivä koulutöissä saattaa mennä niin, että taukoja ei juuri ehdi ottaa. Päivä on aikataulutettu tiukasti, ja jos valvonta sattuu keskelle ruokatuntia, niin ehtii juuri ja juuri syömään.

Kun tulen kotiin, alan laittaa ruokaa, sitten nopean illallisen jälkeen alan suunnitella seuraavaa päivää, jonka jälkeen isken blogin kimppuun. Ja humps – päivä on solahtanut ohi nopeasti.

Stressi itsesssään ei ole huono asia, kaikki me varmasti tunnistamme tämän. Pienen paineen alla ihminen työskentelee tehokkaammin ja aivot runksuttavat vilkkaasti. Stressi on hyvä renki, mutta huono isäntä. Siitäkin on kokemuksia.

On siis hyvä ihan tietoisesti lähteä siitä, että oppii johtamaan omaa ajankäyttöään, ja lisäämään tietoisia hengähdyshetkiä pitkin päivää. Olkoon se vaikka viisiminuuttinen hengittämistä ja hiljaisuutta ennen seuraavaa oppituntia tai kokousta.

Hiljaisuus palauttaa työpäivästä parhaiten.

Tervo kirjoittaa, että työelämässä voisi ottaa mallia huippu-urheilusta. Kun ensin treenataan tavoitteellisesti, on vuorossa palautumisviikko. Huippujohtajat kuulemma sisällyttävät työpäiviinsä mikrolomia. Joku leikkii lasten kanssa tai kuuntelee musiikkia. Heh, teen molempia osana työtäni, joten omat mikrolomani ovat toisenlaisia.

Mutta kyllä – osaan pitää mikrolomia. Työmatkani kestää kesäkelillä noin 35 minuuttia, talvella saattaa mennä tuplatkin. Paluuseen sisällytän joskus kaupassakäynnin. Työmatkoilla monesti kuuntelen työn alla olevia tai tulevia biisejä, ja aivot runksuttavat koko ajan rakenteita, sointukiertoja, komppeja tai soitinstemmoja. Musiikki ei ole siis minulle se paras mahdollinen päännollaus, vaan tarvitsen siihen hiljaisuutta. Hiljaisuuden hyvää tekevästä vaikutuksesta puhuvat myös tutkimukset.

Puolituntinen autossa ihan hiljaa kotiin ajellen antaa tilaa prosessoida kulunutta päivää. Jos kuuntelen musiikkia, valintani on Classic Radio, klassisen musiikin kanssa mieli levähtää.

mikroloma, kesälukeminen

Päivässä mikroloma, viikossa miniloma ja useampia pidempiä lomia.

Tervo kehottaa pitämään päivittäin mikrolomia, viikoittain miniloman ja useampia pidempiä lomia. Minun minilomani on useinmiten lauantai, jolloin huilataan viikosta ja syödään hidas aamupala. Talvisin mies menee kauppaan minun jäädessäni selvittämään pyykkiä tai siivoilemaan. Ruuan jälkeen voi ottaa päiväunet, sitten kuntoilla. Illalla katsotaan jotain sarjaa yhdessä. Lauantaisin välttelen somea ja puhelinta.

Sunnuntaina palaan yleensä töilleni. Suunnittelen tulevaa viikkoa tai teen postauksien asioita. Meillä myös siivotaan sunnuntaina. Viikolla en jaksa, vaikka olisi kiva aloittaa viikonloppu siistissä talossa. No, kiva se on aloittaa viikkokin, kun koti on siivottu.

Työaikani on siis varsin liikkuva. Opettajana minulla on mahdollista päästä koulusta aikaisemmin, jolloin voin hoitaa asioita, mutta käytännössä se tarkoittaa sitä, että siirryn kotitoimistolle.

Oma mikrolomani on iltapala ja mieluisa lehti.

Jos postilaatikkoon on tullut uusi lehti, niin kas, pidän päivän mikroloman vaikka heti. Olen aina tykännyt lehdistä, siis paperisista, ja sitä digi-lehdet eivät koskaan voi täysin korvata. Jo kansikuva antaa lupauksen tunnin täydellisestä unohtumiseta lukemaan. Minun mikrolomani päivässä on esimerkiksi iltapalahetki lehden kanssa.

Minulle tuli Elle, nyt tulee Koti & Keittiö, mutta tilaan silloin tällöin Glorian Ruoka & Viini-lehteä. Olen myös ahkera irtonumeroiden ostaja. Gloriaa ja Trendiä luen niiden kiinostavien henkilökuvien vuoksi, Avotakka, Koti ja Keittiö sekä Glorian Koti ovat sisustuspuolen suosikkejani. Silloin tällöin ostoskoriin kopsahtaa myös Landliv tai Vakre Hjem & Interiors.

Kampaajalla luen mieluusti kotimaiset naistenlehdet, Annan, Me Naiset ja Eevan. Kampaajalla käynti on myös muuten ehdottomasti mikroloma!

Monesti myös illalla ennen nukahtamista selailen lehtiä ja uppoudun henkilökuviin tai sisustuksiin. Ruotsinkieliset lehdet pitävät yllä kielitaitoa, ja kas kummaa, jopa norjankielisistä lehdistä ymmärtää sen verran, että lukea pystyy.

En tiedä mitään niin ihanaa, kuin kesäpäivä terassilla, vieressä pino lehtiä. Ei ole kiire mihinkään. Välillä voi ottaa kahvit ja jätskit, tai tehdä kesäjuoman (murskattua mansikkaa, ruusunmakuista tonic-vettä ja jääpaloja). Nyt on aika, jolloin ladataan akkuja syksyyn.

Syksystä tulee kiireinen – tiedän sen jo nyt.  Olen kuitenkin luvanut itselleni, että yritän myös entistä paremmin antaa aikaa ihan vain olemiseen. Olen nimittäin juuri sitä tyyppiä, jonka työ imaisee mukaansa välillä niin, että ne tauot unohtuvat.

mikroloma, mitä lukea kesällä, kesälehdet

Jos kaipaat omia taukoja hyvien lehtien parissa, katsopa Lehtikuninkaan sivut. Laajasta valikoimasta löytyy lehtiä joka makuun, myös monia ulkomaisia julkaisuja. Nyt on meneillään juhannustarjous useasta lehdestä. Se tunne, kun huomaa uuden lehden postilaatikossa – jo laskee stressikäyrä! Lehti on ihan paras mikroloma keskellä päivää.

mikroloma, mitä lukea kesällä, kesälehdet

Nautitaan kesästä, lukemisesta ja tarinoista! Mitkä ovat sinun suosikkilehtiäsi?

Lue myös: Meidän naisten tarinoita

8 Comments

 1. 17/06/2020 / 2:32 pm

  Mun ehdoton suosikki, ja ainut lehti verkkohesarin lisäksi, on KodinKuvalehti. Kauheasti enempää en ehdi edes lukemaan kuin se mutta sen koluankin sitten kannesta kanteen. En kerralla vaan artikkeli kerrallaan, nauttien siitä lyhyestä hetkestä mikroloman parissa. Kaikin puolin siis juuri sellainen lyhyt hetki itselle jollaista kaipaan ja jonka jälkeen jaksaa taas puurtaa eteenpäin.

 2. marjukkap
  Kirjoittaja
  17/06/2020 / 4:16 pm

  Kodin Kuvalehdessä on kyllä paljon asiaa, ja etenkin ihania reseptejä. Se on maanläheinen lehti! Artikkeli kerrallaan onkin mainio tapa venyttää lukunautintoa mahdollisimman pitkään. Itse monesti ahmaisen lehden siltä istumalta. Kaunista juhannnusta teille, Satu!

 3. T.Rva46
  17/06/2020 / 6:55 pm

  Lehtimaanikko täällä!
  Jo alle10-vuotiaana luin Makasiinia ja Avotakkaa, joista jälkimmäinen on taas suosikkini, Kari-Otso Nevaluoman kaudella. Gloriaa on tullut on-off ensimmäisestä nrosta lähtien, olin silloin 17-v., Glorian kotia luen myös. Koti ja keittiö on top 3:ssa ja nyt jännittää kun pitkäaikainen päätoimittaja jäi eläkkeelle etteivät vaan turhaan koeta muuttaa pelkän muutoksen vuoksi.
  KK on hyvä mutta niin on uusi vanha löydökseni, Kodin Pellervo, ihan kuin lapsuuden, 80-luvun versio Kodin kuvalehdestä! 😀
  House & garden, Red, Svensk damntidning, Femina, Sköna hem, Living etc, Mondo ja Matkaopas. Että näitä suosikkeja on runsaasti. Osaa tilaan, osaa varaan ja lainaan kirjastosta.
  Hesari paperisena, aamu ei ole käynnistyä ilman. Kuten sanoit, paperisen lehden selailu on aivan muuta kuin e-version. Rauhoittavampaa.
  Aurinkoisia huippuhetkiä ja lukurauhaa loppukesään. 🙂

 4. ReetaJohanna
  18/06/2020 / 10:59 am

  Tällä hetkellä minulle tulee liikunnasta innostuneena Sport ja Fit ja lisäksi Viherpiha. Välillä tilaan pätkiä tai ostan irtonumeroita Unelmien talo ja koti- lehdestä sekä Kotivinkistä. Avotakka oli ennen lemppari, mutta kun jokunen vuosi sitten päätoimittaja vaihtui, meni lehti ihan pilalle. Entistä Avotakkaa vastaa Deko, mitä myös ostelen välillä.

  Muotilehtiä ei tule ostettua, kun olen kiinnostunut eettisestä ja ekologisesta muodista sekä second hand-vaatteista, eikä mikään lehti oikein vastaa minun makua.

  Hyvää ja turvallista juhannusta ja ihanaa kesän jatkoa!

 5. marjukkap
  Kirjoittaja
  18/06/2020 / 11:17 am

  Sport ja Fit ovat hyviä lehtiä, ostan silloin tällöin molempia. Niistä saa treeni-intoa mukavasti! Muotilehdetkin ovat hieman muuttuneet, ainakin Trendissä painotetaan kovasti kestävää muotia, second handia ja vastuullisia hankintoja. Ehkä Gloria on selkeimmin muotilehti suomalaisista julkaisuista.

  Mukavaa juhannusta sinullekin!

 6. marjukkap
  Kirjoittaja
  18/06/2020 / 11:21 am

  Ah, Makasiini! Meille tuli se joskus, kun olin lapsi. Muistan haaveilleeni omasta talonpoikaissohvasta jo silloin. Onneksi vanhempani antoivat meille tuon heidän vanhan. Sarjaan kuuluu myös kapoiarkku ja pöytä.

  Glorian koti on minusta nykyään tosi hyvä, samoin Avotakka. Jossain vaiheessa Avotakka oli niin moderni, että en saanut siitä irti mitään. Mun ulkoimaisia heikkouksia on mm. brittijulkaisu Country Homes & Interiors, ja sitten tuo norjalainen Vakre Hjem.

  Digi ei ikinä voita paperilehden ihanuutta, niin se vaan on! Jo lehden koskeminen laskee verenpainetta! Mukavaa juhannusta sinulle!

 7. Sara
  18/06/2020 / 12:02 pm

  Lehtien lukeminen on mahtava keino rentoutua! Minä tilaan melkein aina Annaa ja Gloriaa. Naapurin kanssa teemme vaihtareita, ja saan häneltä Me naiset. Joskus tilaan pätkän Trendiä ja Avotakkaa. Eli samat suosikit kuin sinulla. Ruotsissa käydessä ostan aina Damernas Världin.

 8. marjukkap
  Kirjoittaja
  18/06/2020 / 2:25 pm

  Anna tuli monta vuotta, ja Gloria pitää useinmiten ostaa. Kiva, kun on naapuri, jonka kanssa vaihtaa lehtiä!
  Ihanaa juhannusta, Sara!

Vastaa