Täydellinen pizza pizzakivellä

 

Täydellinen pizza pizzakivellä on innokkaan harjoittelun tulos, sillä harjoitushan tekee mestarin – myös pizzanpaistossa! Sitä on meillä totisesti tänä kesänä tehty, sillä puolisoni innostui  loppukeväällä aiheesta ihan täysillä.

Ja mitä tekee mies, kun päättää alkaa toimeen? No, hankkii välineet ja katsoo loputtoman määrän Youtube-videoita aiheesta. Senpä ansiosta meillä on syöty sitä ihanampia pizzoja, mitä pitemmälle kesä etenee.

Tässä postauksessa kerron toivotut kokemuksemme pizzakiven käytöstä ja miten kotona teemme taikinan, joka on kun pizzerioissa ikään. Enjoy!

täydellinen pizza pizzakivellä

Katselimme keväällä Hansin matkassa-ohjelmaa, ja jakso Suvi Riggsin luona Los Angelesissa herättä puolisoni kiinnostuksen.

Alkoi googlailu, Youtube-videoiden katselu, ja lopulta pizzakivien vertailu. Ja niinpä eräänä päivänä meille tuli postissa Emile Henryn pizzakivi. Pisteenä iin päälle haettiin vielä pizzalapio.

Täydellinen pizza pizzakivellä, kokemuksia pizzakivestä, paras pizzataikina

Tarvitset pizzakiven lisäksi myös pizzalapion, tarkan talousvaa´an ja 00-jauhoja.

Jotta onnistuu paistamaan täydellisen pizzakiven, muutaman asian voi tarkistaa. Jos hankit pizzakiven, hanki myös lapio. Niitä saa ihan rautakaupoistakin, meidän maksoi kympin.

Yleiskone on plussaa, mutta jos et omista sellaista, varaudu vaivaamaan taikinaa käsin varsin pitkään.

Unohda ”pizzajauhot”, ainoa oikea on 00-jauhot. Mm. Hungry Chef-merkin 00-jauhot ovat erinomaisia.

Mitä kuumemmaksi saat uunisi tai grillisi, sen parempi. Meidän uunimme on standardi, joka lämpenee 250 asteeseen, mutta grillin saa kuumemmaksi.

Tarvitset tarkan talousvaa`an. Grammoilla on väliä!

täydellinen pizzapohja, näin teet napolilaisen pizzan, kokemuksia pizzakivestä, 00-jauhot, Hungry Chef-jauhot
täydellinen pizzapohja, näin teet napolilaisen pizzan, kokemuksia pizzakivestä, 00-jauhot, Hungry Chef-jauhot, paras pizzataikina

Leipurinprosentti on taikinan kosteusprosentti.

Onnistuneen taikinan salaisuus on ns. leipurinprosentti, eli kosteusprosentti. Esimerkiksi jos kosteusprosentti on 60, silloin vettä on 600g ja jauhoja 1000g. Pizzakokkini on todennut, että sillä kostetusprosenteilla taikinasta tulee mukavan kimmoisa ja kostea.

Tällä 1220g taikinamäärällä saat 6kpl 203g:n kokoista pizzapalla, halkaisijaltaan n. 24cm.

750g 00-jauhoja
450g vettä (42-asteista)
15g suolaa
10g tuorehiivaa

Laita pizzakivi uuniin (250 astetta) tai grilliin (300 astetta). Kun uuni tai grilli on saavuttanut halutun lämpötilan, odota vielä 10 minuuttia, jotta kivi on varmasti kuumentunut.

Liuota veteen hiiva ja suola. Laita jauho yleiskoneen kulhoon ja aseta taikinakoukku vaivaamaan pienille kierroksille. Lisää vesi-hiivaseos pienissä osissa jauhoihin. Anna taikinan vaivaantua 15-20 minuuttia. Taikina on hyvä, kun se on sileäpintainen ja kiinteä, eikä tartu kulhoon. Jos vaivaat käsin, varaa ainakin 10 minuuttia.

Kohota huoneenlämmössä kelmun tai leivinliinan alla 1-2h, kunnes taikina on kaksinkertainen.

Jaa taikina kuuteen yhtä suureen palaan (n.200g), ja anna kohota n. 20 minuuttia, kunnes pallot ovat kaksinkertaisia. Tämän jälkeen voit muotoilla pizzat käsin pohjaksi.

Levitä pizzalapiolle jauhoja niin, että taikina liikkuu siinä sulavasti. Siirrä taikina lapiolle.

Levitä tomaattikastike, mutta älä laita liikaa, ettei pohja vety. Lisää täytteet reippaasti, ja laita pizza kivelle. Paista 300-asteisessa grillissä 5 minuuttia, 250-asteisessa uunissa 5-7 minuuttia. Täydellinen pohja on pohjasta rapsakka, mutta päältä pehmeä. Sen saa nätisti kaksinkerroin, eikä kärki repsota, vaan on jämäkkä.

täydellinen pizzapohja, näin teet napolilaisen pizzan, kokemuksia pizzakivestä, 00-jauhot, Hungry Chef-jauhot, paras pizzataikina

Pizzataikinapallot voi myös pakastaa.

Jos haluat kylmäkohottaa taikinan vaikka yön yli, käytä silloin puolet vähemmän hiivaa. Kohota jääkaapissa vähintään 20h. Kun haluat leipoa ne, jaa taikina palloiksi ja anna kohota n. 4-5h.

Taikina ei säikähdä edes kolmen vuorokauden kylmäkohotusta. Täyskohotetut pizzapallot voidaan pakastaa, ja tätä meillä on käytetty tänä kesänä muutaman kerran.


Pizzakastike saa olla raikas, tarvitset vain valkoviinietikkaa, suolaa ja sokeria mausteeksi.

Entäpä se kuuluisa tomaattikastike?

Siitä on versioita jos minkälaisia. Tomaattikastike on ollut minun vastuullani, ja se on niinkin simppeli kuin purkki Petti-tomaattimurskaa, vähän valkoviini- tai omenaviinietikkaa, suolaa ja sokeria. Hans Välimäki muistaakseni suosi raikkaita tomaattikastikkeita pizzaan. En itsekään innostu pitkistä kokoonkeittelyistä.


Parasta hyvän pizzapohjan päällä ovat yksinkertaiset täytteet.

Oma suosikkini ovat mozzarella, ilmakuivattu kinkku ja kirsikkatomaatti. Monesti laitamme myös kapriksia ja sieniä, mutta aina tosi paljon valkosipulia. Lisäksi lisään vielä paljon mustapippuria ja rucolaa oman pizzani päälle.

Pizzajuustoa laitamme myös, mutta aika vähän. Myös pecorinosta tai parmesanista tulee maittava täytejuusto. Muita hyväksihavaittuja täytteitä ovat kylmäsavuporo ja aurinkokuivattu tomaatti.


Täydellinen pohja on alta rapsakka ja päältä pehmeä, jotta sen saa kaksinkerroin nätisti!

On tosi tärkeää, että pizzaa ei paista liikaa. Oman grillinsä ja uuninsa oppii tuntemaan vain kokeilemalla. Hyvään taikinaan tehdyssä pizzassa on ilmataskuja reunoissa, ja se on paitsi rapsakka, myös kivan pehmeä. Parasta pizza on tietenkin käsin syötynä! Näihin pizzoihin tehtiin reuna napolilaiseen tyyliin, mutta pidän itse enemmän hyvin ohuesta roomalaistyylisestä pizzasta ilman paksuja reunoja.


täydellinen pizzapohja, näin teet napolilaisen pizzan, kokemuksia pizzakivestä, 00-jauhot, Hungry Chef-jauhot, paras pizzataikina

täydellinen pizzapohja, näin teet napolilaisen pizzan, kokemuksia pizzakivestä, 00-jauhot, Hungry Chef-jauhot, paras pizzataikina
täydellinen pizzapohja, näin teet napolilaisen pizzan, kokemuksia pizzakivestä, 00-jauhot, Hungry Chef-jauhot, paras pizzataikina

Onko teillä kokemuksia pizzakivestä? Mitä olette tykänneet?

12 Comments

 1. Pauliina Järvelä
  27/07/2020 / 8:20 pm

  Kerran on ehditty kiveä avotulella käyttää. Pohja oli ihanan rapsakka, mutta ehkä olisi pitänyt pitää vielä kauemmin kivellä pizzaa. Paljon parempi kuin pellillä tehty.
  Kiitos täyte- ja jauhovinkistä, kokeillaan noita seuraavalla kerralla, nyt oli Denniksen jauho, jota kaveri suositteli. Meilläkin mies on aina tehnyt pohjan, yhessä ladotaan täytteet, mutta ei kiitos valkosipulia minulle :).Hyvännäköiset pizzat teillä :).

 2. 28/07/2020 / 8:56 am

  ai että mitä herkku kuvia! Itse olen joskus tuota miettinyt, edelleen pienessä harkinnassa kyllä. Ystävällä on pitsakivi ja aika ajoin pääsee herkusta nauttimaan kyllä hänen luonaan. Ovathan ne ihan eri makuisia kuin muutoin uunissa tehdyt pitsat.

 3. 28/07/2020 / 9:23 am

  Ei ole kokemusta – vielä. Olen seurannut kyllä kesän mittaan vesi kielellä, kun pizza poikineen on paistettu kivellä, ja mielessä on testaaminen. Samoja jauhoja olen kokeillut kylmäkohotuksella, mutta paistoin ne kiven puuttuessa kuumennetulla uunipellillä. Sekin toimi kyllä, mutta kivi antaa varmasti sen oikean rapsakkuuden.
  Löysin tekstistäsi myös yhden olennaisen asian, mikä on korjattava. Teen itse kastikkeen keittämällä ja laitan siihen lisäksi kirsikkatomaatteja, balsamicoa ja vielä lorauksen puretta. Sen virheen olen tehnyt, että laitan sitä liikaa, jolloin pinta pääsee vettymään. En ole koskaan ajatellut sitä noin, kun rakastan makean raikkaan tomaattikastikkeen makua.
  Pizzanrakastaja kiittää tästä inspiroivasta jutusta 🙂

 4. Marianne
  28/07/2020 / 1:08 pm

  Silloin tällöin tehty pizzakivellä uunissa ja tietysti 00-jauhoista . Nyt voisi kokeilla grillissä. Haasteena ollut pizzan siirto kivelle, mutta nyt sitten lapion ostoon! Herkullisen näköisiä pizzoja olette kyllä loihtineet. Valkosipuliakin saa olla maltillisesti.

 5. marjukkap
  Kirjoittaja
  28/07/2020 / 9:13 pm

  Grilli on kyllä just hyvä, kun sen saa niin kuumaksi. Joo en tiedä miten saisi pizzan uuniin ilman lapiota, ihan paras väline! Ah, valkosipuli

 6. marjukkap
  Kirjoittaja
  28/07/2020 / 9:14 pm

  Sä olet sen verran pro kokki, että nauttisit varmasti pizzakivestä! Pohjasta tulee niin rapea! Samma här, ajaisin tomaattikastiketta pohjan päälle vaikka kuinka, mutta tosiaan se vettyy siitä liikaa.

 7. marjukkap
  Kirjoittaja
  28/07/2020 / 9:15 pm

  Totta, ei ole enää paluuta aikaan ilman kiveä! Ja ehkä sillä voi tehdä muutakin ruokaa!

 8. marjukkap
  Kirjoittaja
  28/07/2020 / 9:17 pm

  Suosittelen kyllä näitå täytteitä, jotenkin ihanan autenttiset maut. Ei pärjää peltipizza kyllä kivellä tehdylle, se on myönnettävä!

 9. Sanna
  28/07/2020 / 11:08 pm

  Kiitos tarkoista ohjeista! Täällä vesi kielellä katselen kuvia 😀

  Onko teillä kaasu- vai hiiligrilli? Meillä on hiiligrilli ja mietin, eroaako se kaasugrillistä pizzanpaiston suhteen. Laitetaanko kivi sinne missä vaiheessa?

 10. marjukkap
  Kirjoittaja
  28/07/2020 / 11:19 pm

  Meillä on kaasugrilli, ja kivi laitetaan samalla kun kaasu väännetään auki. Hiiligrillissäkin kivi laitetaan heti, kun hiilet syttyvät. Kivellä kestää jokin aikaa kuitenkin kuumentua. Verkkokaupan sivuilla sanotaan, että Emile Henryn kiveä voi käyttää myös hiiligrillissä.

 11. Maritta
  31/07/2020 / 7:54 am

  Hyvännäköiset pizzat. Itse paistan pizzaa leivinuunissa pelkän leivinpaperin päällä. Se antaa samanlaisen maun ja rapsakkuuden kuin pizzerian pizzoissa. Leinuunia ei kyllä viitsi vain pizzaa varten lämmittää mutta kun se on kuuma, silloin kannattaa tehdä pizzaa.

 12. marjukkap
  Kirjoittaja
  03/08/2020 / 10:20 am

  Ah, leivinuuni on niin monikäyttöinen, sillä saa mahtavat ruuat ja leivonnaiset. Uskon, että pizzasta tulee erityisen herkullista myös siinä.

Vastaa