The Proust Questionnaire – kysymyspatteristo Proustin malliin

The Proust Questionnaire on kokoelma kysymyksiä, joka on jokaisen Vanity Fair-lehden numeron lopussa. Siihen on vastanneet lukuisat julkisuuden henkilöt. Kysymyksiä ei ole kehittänyt Marcel Proust, vaan hän oli aikanaan yksi patteriston kysymyksiin vastanneista. Kyseessä siis ei ole ihan uudet kysymykset, vaan tämä oli viktoriaanisen ajan suosittu seuraleikki. 

Proustin vastaukset löytyivät tämän ystävän, Antoinette Fauren albumista. Näihin ”ihmisen todellisen luonteen paljastaviin kysymyksiin” ovat vastanneet myös mm. Oscar Wilde, Karl Marx, sir Arthur Conan Doyle ja Paul Cezanne.

1. Mitä on sinulle täydellinen onni? Onni on kyky haltioitua hetkittäin pienistäkin asioista. Onni ei ole jatkuva, pysyvä olotila, vaan virvatuli, joka palaa lyhyen aikaa suurella liekillä silloin kun ehkä vähiten odottaisi. Sellainen hetki voi olla vaikkapa kesäinen aamu, kun on tyyntä. Kädessä on kahvikuppi ja varpaat ovat paljaat. Onnellinen hetki voi olla hyvinkin riisuttu, tai sitten täynnä tapahtumaa, jonka keskellä yhtäkkiä koet valtavaa iloa.

2. Mikä on suurin pelkosi? Jos jostain syystä menettää oman kehonsa hallinnan. Sen voisin kuvitella aiheutuvan vaikka vakavan sairauden tai onnettomuuden vuoksi.

3. Mikä on paras luonteenpiirteesi? Olen toisille ystävällinen ja huomaavainen, aidosti kiinnostunut ja kohtelias. Vai onkohan tämä nyt kasvatuksen ja elämänkokemuksen tulosta? Piti porautua syvemmälle luonteeseen… Kyllä se on tämä tietty sosiaalinen taitavuus ja hoksaavaisuus.

4. Mitä piirrettä arvostat eniten muissa? Samoja piirteitä. Moni koettaa olla ystävällinen ja empaattinen, mutta ei vain osaa, jokin pieni ruuvi puuttuu siitä viimeisestä säädöstä. Ystävällisyys on varmasti heissäkin aitoa, mutta sellainen herkkyys toisen lukemiseen puuttuu.

5. Ketä elossa olevaa ihmistä ihailet eniten? Voi, monia. Tietenkin perheenjäseniä, miestä… Mutta jos otetaan nyt tällaiset ”itsestäänselvyydet” pois, niin varmaankin Michelle Obamaa. Olen kuunnellut hänen podcastiaan ihan innolla (Spotifysta), ja mielikuvani erittäin älykkäästä, humaanista ja tunneherkestä naisesta on vain vahvistunut.

6. Mihin tuhlaat? Vaatteisiin. Oliko yllätys?

7. Mikä on mielentilasi tällä hetkellä? Rauhallinen. Olen lomalla ja aurinko paistaa! Riehakas – koko viikko edessä!

8. Mitä hyvettä pidät yliarvostettuna? Voiko hyveitä yliarvostaa? Niitä pikemminkin aliarvostetaan.

9. Missä tilanteissa valehtelet? Pikemminkin jätän kertomatta. En jaksa ja viitsi sälyttää mitä kuuluu-kysymyksen kysyjälle sen hetkisiä fiiliksiäni, jos ne eivät ole parhaimmasta päästä. Tosiystävät kyllä saavat kuulla sitten mitä oikeasti kuuluu.

10. Mistä pidät vähiten ulkonäössäsi? Veikkaan, että viisikymppinen arvostaa enemmän terveyttä. Mutta hiuksista, en pidä niistä yhtään. Haluaisin punaisen, laineikkaan ja toooosi paksun tukan. Tai jos olisi saanut edes paksuutta!

11. Ketä elossa olevaa ihmistä halveksit eniten? Halveksin ihmisiä, jotka käyttävät valtaansa oman itsensä pönkittämiseen ja muilta riistämiseen. Yleensä tällaiset henkilöt ovat jonkin sortin diktaattoreita.

12. Mistä ominaisuudesta pidät eniten miehissä? Siitä, että hän on sinut itsensä kanssa, silloin hän on sinut koko maailman kanssa, ja se tuo sellaista positiivista karismaa. Pidän myös miehistä, jotka ovat reiluja, kohteliaita, mutta silti huolehtivat naisesta pienillä eleillä ja asioilla. Juu, olen se nainen, joka tykkää ovien avaamisesta, istumapaikan antamisesta tms. Pidän myös hauskoista miehistä. Huumorintajuinen heppu on monesti juuri se sinut itsensä kanssa oleva, ja hyvä, oivaltava huumori on myös merkki älykkyydestä. Minun mieheni on juuri tällainen, kaikki samassa paketissa. <3

13. Mistä ominaisuudesta pidät eniten naisissa? Varmaan samoista kuin miehissäkin. Reiluudesta, suoruudesta ja hyvästä huumorista! Ystäväni ovat kaikki tosi huumorintajuisia ihmisiä!

14. Mitä sanoja tai lauseita käytät eniten? Heh, tulee mieleen vain työfraasit! ”Kuuntelepa tarkkaan!” ”Onko kaikilla viimeisin läksy nyt selvillä?”, ”Yy-kaa, yy-kaa-koo-nee!” Mies vastasi, että ”jep”.

15. Mikä tai kuka on elämäsi suurin rakkaus? Mun aviomies. Blogi on myös monella tapaa suuri rakkauteni.

16. Milloin ja missä olet onnellisimmillasi? Kotona. Kotona on vain niin ihana olla. Rakastan hitaita aamuja, kun ei ole kiire nousta. Voi odotella, että tulee nälkä. On aikaa lukea kirjaa ja lehtiä. Vielä, jos on lauantai tai loma, niin aina parempi!

17. Minkä kyvyn haluaisit saada itsellesi? Olla tosi rohkea. Olen monessa asiassa aika varovainen ja arka. Ujo en ole.

18. Jos muuttaisit yhden asian itsessäsi, niin mikä se olisi? Haluaisin olla jaksavampi. Menen aika helposti pois tasapainosta, ja reagoin väsymykseen heikotuksella.

19. Mikä on suurin saavutuksesi? Varmaan se, että olen selvinnyt kutakuinkin kunnossa ja työkykyisenä tähän asti elämää! Mitä ne saavutukset sitten loppuviimeksi ovat? Ehkä myös se on saavutus, että olen onnellinen hyvin pienistä asioista nykyään.

20. Jos kuolisit ja palaisit takaisin, niin mikä asia tai henkilö olisit? Nykymaailmassa en tiedä, kuka haluaisin olla kukaan muu kuin minä.

21. Missä haluaisit asua? Meren rannalla, vähän sivussa taajamista, vanhassa, suuressa puuhuvilassa, jossa on oma ranta ja puutarha.

22. Mikä on arvokkain omaisuutesi? Koulutukseni. Olen musiikin maisteri, ja se nimike on vain Sibelius Akatemian käyneillä.

23. Mitä pidät maksimaalisena kurjuutena? Elämistä suhteessa, jossa alistetaan sekä henkisesti että fyysisesti.

24. Mikä on lempiammattisi? No tällä hetkellä tuntuu, että opettajan homma on tosi nastaa! Voisin myös kehitellä uusia jäätelömakuja.

25. Mikä ominaisuus määrittelee sinua eniten? Herkkyys. Reagoin asioihin herkästi ja voimakkaasti. (Mieheni vastaus, itse en keksinyt, mutta tämähän oli naulan kantaan.)

26. Mitä arvostat eniten ystävyydessä? Luotettavuutta ja lojaaliutta.

27. Kerro lempikirjailijasi? Brontën sisarukset, Jane Austen ja Lucy Maud Montgomery. Tykkään nyt paljon myös Julian Fellowesin, Kate Mortonin ja Lucinda Rileyn romaaneista. Muista sanan säilän käyttäjistä pidän Anna Perhon, Anna-Leena Härkösen ja Ulla Appelsinin kolumneista, Eino Leinon ja Aleksis Kiven runoista, sekä Martti Syrjän sanoituksista.

28. Ketä fiktiomaailman sankaria ihailet? Ainakin Ressua, eli Snoopya, jolla on tosi cool asenne kaikkeen mitä tekee. Montgomeryn hahmoista Patricia Gardiner muistuttaa eniten minua, sillä hän rakastaa kotia ja kotona puuhailua yli kaiken. Myös Jane Austenin Ylpeys ja Ennakkoluulo-kirjan Elizabeth Bennett on loistava hahmo: terävä, älykäs, huomiokykyinen ja nokkela.

29. Keneen historialliseen hahmoon samaistut eniten? Apua. Vaikka kuinka mietin, en keksi.

30. Keitä ovat elämäsi todelliset sankarit? Lasten kanssa työskentelevät: lastensuojelu, kasvattajat ja opettajat, nuoriso- ja vapaaehtoistyöntekijät.

31. Lempinimesi? Maikku, Maikka, Marju, Markku, Musamaikku ja Masa Muikku. Eräät oppilaani muinoin diggasivat Japania, ja sanoivat minua senseiksi, joka oli minusta tosi kivaa! Lisäksi ovat tietenkin mieheni antamat lempinimet minulle. Teininä minua sanottiin myös Neiti Näpsäksi, joka oli aika osuva lemppari!

32. Mistä pidät vähiten? Aikaisista aamuista, kiireen tunnusta, räntäsateesta, väsymyksestä, flunssista…

33. Mitä kadut eniten? Joitain valintoja elämässäni. Toisaalta – jokainen valinta on johtanut tähän hetkeen, jossa nyt elän. Mutta en ajattele aktiivisesti, että voi, olisinpa tehnyt niin ja noin. Olisi myös ollut kiva asua ulkomailla useita vuosia, vaikkapa Saksassa.

34. Miten haluaisit kuolla? Nopeasti, siis mielellään sekunneissa. Mielellään ei nyt kuitenkaan seuraavaan 30 vuoteen, jos terveenä saa olla.

35. Mottosi? Asioilla on tapana järjestyä.

Nappaa tämä kysymyspatteristo mukaasi, alkuperäiset, Vanity Fairissa olevat kysymykset englanniksi ovat täällä. Olisi kiva lukea vaikkapa teidän vastaukset, Tuula ja Laura!

6 Comments

 1. 11/10/2020 / 6:01 pm

  Heippa, kiitos haasteesta 🙂

  Sinulla oli aivan huikeat vastaukset. Opin paljon sinusta näiden kysymyksien kautta. Olet niin oikeassa, että täm täm kysymyspatteristo kertoo paljon vastaajjasta.

  Ilman muuta tartun tähän haasteeseen ja kopioin kysymykset luonnoksiin. Tätä postausta ei kirjoiteta yhdessä illassa.

  Mukavaa syksyn jatkoa sinulle ihanuus <3

 2. T.Rva46
  11/10/2020 / 6:18 pm

  Kivoja kysymyksia ja kiinnostavia vastauksesi. 🙂 Pitääpä tehdä tämä itsekin, ja kysyä myös miehen näkökulma. Saattaa tulla yllätyksiä… 😀

  Mutta yksi vastaus yllätti, pidätkö oikeasti Ulla Appelsiinista?? Minusta hän on järkyttävä wt-väkeä kosiskeleva, pahimman luokan populisti. Kaukana ammattitaitoisesta, edes puolueetonta teeskentelevästä journalistista, kuten kollegansa ”setä Arkadia”. Ala-arvoista toimitustyötä jota tekee pahaa lukea.

 3. marjukkap
  Kirjoittaja
  11/10/2020 / 8:52 pm

  Kiitos Tuula! Tätä ei tosiaankaan kirjoiteta hetkessä, mä kirjoitin kaksi päivää vastauksia, ja olisin periaatteessa voinut jatkaa vieläkin.

  Näistä kysymyksistä kyllä oppii toisesta, ja itsestäänkin! Sen verran syvälle joutuu menemään itseensä. Odotan jo sun vastauksia!

 4. marjukkap
  Kirjoittaja
  11/10/2020 / 8:56 pm

  Kiitos, tätä oli mukava tehdä! Saa napata!

  Saattaa tulla järkytyksenä, mutta kyllä, pidän Ullan kirjoituksista. Tässä se nähdään, miten eri tavalla kirjoituksen voi tulkita. Minusta hän on suora ja rehellinen oman tien kulkija, joka ei nimenomaan kosiskele joukkoja. En myöskään haluaisi nimitellä ihmisiä white trashiksi. Hän on myös hyvin maaseutumyönteinen, mikä ei ole muodikasta nykypäivänä ollenkaan. Setä Arkadia on ihan tarkoituksella provosoitua, Ulla ei. IMO.

 5. Minna
  24/10/2020 / 6:54 pm

  Kiitos, tätä oli kiva lukea ja kiitos lastensuojelun arvostuksesta! Olen itse lastensuojelun päällikkö ja saman ikäinen kuin sinä. Sun blogia seuraan mielenkiinnolla

 6. marjukkap
  Kirjoittaja
  24/10/2020 / 10:33 pm

  Eipä kestä. Mun mielestä kaikki raha, joka laitetaan lapsiin ja nuoriin sekä perheiden tukemiseen, on kotiinpäin. Teette valtavan vaikeaa ja tärkeää työtä. Jaksamista siinä sulle!

Vastaa